2011.09.23 1 A lakáspiac jelene és jövője Harmati László FHB Jelzálogbank Nyrt. üzleti vezérigazgató Fundamenta Lakásvásár Ingatlanszakmai Konferencia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Advertisements

GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS március Virág Barnabás Március 29.
Rövidtávú munkaerő-piaci előrejelzés 2013 Összefoglaló Sajtótájékoztató Nemzetgazdasági Minisztérium, Budapest V. ker. Kálmán Imre út 2., január.
A gazdaság helyzete – kampányban
A költségvetési kamatkiadások alakulása és szerepe a deficit alakulásában Dr. Borbély László András általános vezérigazgató-helyettes.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Toma Pál Budapest, március 28.
A válság és ami utána következik….
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
Fundamenta Lakásvásár
1 Az MNB hitelezési felmérésének módszertana Fábián Gergely (Pénzügyi Stabilitás) Homolya Dániel (Pénzügyi Stabilitás) február 11.
Jelentés az infláció alakulásáról február 23. Szakértői bemutató Közgazdasági főosztály.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
Ingatlanárak alakulása
Makroökonómia Feladatmegoldás.
Az ipari növekedés mai területi folyamatai
A növekedés esélyei jelentés az Eurozónából Havas István XX. Vezérigazgató Találkozó Sárvár, 2010 szeptember 29.
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Inflációs Jelentés november Kovács Mihály András.
Inflációs jelentés, december Elemzői fórum Pellényi Gábor december 20.
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
Inflációs Jelentés február elemzői fórum Kovács Mihály András.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
Az infláció tényezői 2006-ban Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Rt.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Lakossági eladósodási és megtakarítási trendek Barabás Gyula Magyar Nemzeti Bank Budapest, november 25.
GKI Zrt., Bizalom és beruházás Budapest, május 19. Akar László csoport-vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt.
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
International Center for Economic Growth Európai Központ International Center for Economic Growth Európai Központ A magyarországi fogyasztási és hitelezési.
A májusi inflációs jelentés főbb üzenetei Kovács Mihály András május 22.
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
Az inflációs jelentés frissítése augusztus.
Inflációs jelentés Elemzői fórum Kiss Gergely február.
0 Makrogazdasági áttekintés november. 1 A Takarékbank es előrejelzése Reál GDP növekedés4.73,94, ,6-6,30,5.
Európa sereghajtói között Magyarországon 2007 óta 0,5%-kal csökkent a GDP-hez viszonyított díjbevétel Az európai átlag harmada, Hollandia és Nagy-Britannia.
2010 a konszolidáció éve volt a budapesti újlakások piacon.
Fundamenta-Lakáskassza Zrt. Lakásvásár
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés, szeptember
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Az államilag támogatott lakáshitel-rendszer ( )
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
A vállalatok piacorientációjának hatása a külső és belső környezet, valamint az eredményesség szubjektív megítélésére Készítette: Bareith Tibor III. évfolyam,
Devizahitel  A devizahitel olyan hitel, ahol mind a hitel folyósítása, mind pedig a törlesztése az adott devizában történik.
Válság és kilábalás László Csaba adópartner
Fizetési mérleg jelentés
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
Makrogazdasági kilátások, december Magyar Nemzeti Bank Pellényi Gábor december 18.
ELTINGA és MTA KRTK KTI Horváth Áron Eredmények és perspektívák az építőiparban MGyOSz június 10. Építőipari fordulat és kilátások.
Makrogazdasági kilátások Inflációs Jelentés június
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Kormányszóvivői Iroda Cselekedni most és mindenkiért Adatok és tények a Medgyessy-kormány egy évéről május 24.
A magyar gazdaság helyzete 2009 őszén MKIK, 2009 október 14
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – december
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – június
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

A lakáspiac jelene és jövője Harmati László FHB Jelzálogbank Nyrt. üzleti vezérigazgató Fundamenta Lakásvásár Ingatlanszakmai Konferencia Budapest, szeptember 23.

Tartalom  Az FHB Lakásárindex helyzetképe.  Nemzetközi kitekintés.  Középtávú kilátások.

FHB Lakásárindex helyzetkép

Az FHB Lakásárindex 2010-es értékei A tavalyi év elején a lakásvásárlás után fizetendő illeték csökkentése nem hozott tartós fellendülést (2010 elejétől 6-ról 4%- ra változott a 4 millió forint feletti részre érvényes illetékkulcs). A 2010-es év átlagos értéke 177,4, a második negyedéves adat: 175, első félévben stagnáló árak tapasztalhatóak. A lakáspiac kiszáradása az árinformációk tartalmát is befolyásolja. A 2010-es lassuló csökkenés után 2011-ben stagnálás várható.

Az FHB Index korszakolása Nominális lakásárak változása az időszakban (%) Reál lakásárak változása az időszakban (%) Hőskorszak ( ) Költségvetési expanzió ( ) Hitelboom ( ) Kifulladás (2008 óta)

Lakáspiaci forgalom – évtized mélypontján A lakáspiaci forgalom, korábbi előrejelzésünknek megfelelően, elérte mélypontját. A évi forgalom harmada a konjunktúra alatt tapasztaltnak.

Háztartási foglalkoztatás és jövedelmek - Lakáspiac keresleti korlátja továbbra is erős A foglalkoztatás kismértékű emelkedést mutat. A háztartási reáljövedelmek nem nőttek az utóbbi egy évben.

A hitelpiac tovább szűkült 2010-ben és 2011 elején. A svájci frank erősödése miatt a háztartások hitelállománya és hitelterhei emelkedtek. A háztartási szektor nettó hitelvisszafizető. A szabályozás gyakorlatilag megszüntette a devizahitelezést. A HUF hitelek díja emelkedik.

Lakásépítés és építőipar – a kínálati oldal kimerült Az aktuális adatok sajnos nem meglepetések, és a kilátások továbbra sem jók. Az építőipari termelés és szerződésállomány még mindig csökken ben az új lakások száma a 2004-es csúcsértékhez képest töredék.

Nemzetközi kitekintés

Konjunktúra és lakásárak változása es válságév után 2010-ben több országban elindult a kilábalás. A lakásárak és a konjunktúra közti kapcsolat lefelé és felfelé is érvényesül. Itthon bár a GDP már nőtt, a belső kereslet továbbra is csökkent. A hitelkínálat korlátozása is keresletvisszafogó hatású volt. Nagy-Britanniában a kormányzat több eszközzel is élénkítette a lakáspiacot.

A lakáspiac késéssel követi a konjunktúrát Az általános összefüggést mérő egyenes tavaly ellaposodott: a lakásárak kevésbé emelkedtek a kilábalás során, mint amennyire korábban estek – a lakáspiac késéssel követi a konjunktúrát. A lakásárak és a konjunktúra közti kapcsolat lefelé és felfelé is érvényesül.

Kilátások

Nagy visszaesés, lassú kilábalás A 2008-ban kitört válság nagyon súlyos volt. A helyreállás egy-két évet igénybe fog venni. A recessziók és kilábalások statisztikai összefüggései A recessziók mélysége szoros kapcsolatban van hosszukkal. A pénzügyi válságokat követő recessziók jellemzően hosszabbak. A pénzügyi krízisekből történő kilábalás sebessége átlag alatti, a kibocsátás válság előtti szintre kerülése hosszabb.

Lassú kilábalás a lakáspiacon állami ösztönzés nélkül A lakáspiac általában csak némi késéssel követi a konjunktúrát.  A tapasztalatok alapján hosszabb távon 1%- kal magasabb GDP növekedés a reál lakásárak 1%-os emelkedésével jár együtt.  A kilakoltatási moratórium feloldása évekig befolyásolhatja a piacot, tartós kínálatemelkedést jelent. Fiskálisan fenntartható méltányos, keresletet élénkítő támogatással a piaci fordulat gyorsítható. A válság lakáspiaci hatásain akkor leszünk túl, amikor:  a lakossági jövedelmek stabilan növekednek (2 év múlva),  a banki portfólió megtisztul, és a felszabadult céltartalékok is növelik a hitelkínálatot (2-3 év múlva),  a fejlesztők új projekteket akarnak megvalósítani, mert elhiszik, hogy emelkedik a kereslet az új lakások iránt (1-2 év múlva ). A lakáscélú hitelek állománya a két korábbi felfutásnál is 2-3 év alatt épült fel. Az új lakások kínálata az idén valószínűleg eléri mélypontját, de tartósan alacsonyabb maradhat a kormányzat által emlegetett nél.

Üzleti következtetések 1.A lakáspiac és lakáshitel-piac talpra állítása állami segítség nélkül csak középtávon várható 2.Az állami beavatkozásnak ki kell elégítenie az alábbi kritériumokat:  Fiskálisan fenntartható, hosszú távú determinációkat nem hordoz.  Méltányos.  Multiplikátor hatása van, vagyis önerőt is megmozgat.  Az új és a használt lakáspiacra egyaránt kihat. Az Otthonteremtési Tanácsadó testület anyaga ennek megfelelő javaslatot tett kamattámogatásra. 1.A termékszerkezet várható trendjei:  Meglévő hitelügyfelekre alapított direkt programok erősödése.  2012: energiatanúsítvány – szabályozási kötelezettség, árdöntő tényező, speciális felújítás-finanszírozási termékkör.  A szabályozási változások (ld. jövedelemvizsgálat, KHR stb.) és a meglévő tapasztalati idősorok miatt lényegesen szofisztikáltabbá válik a kockázatvállalás.

Köszönöm a figyelmet!