Neumann János 1903-1957 Készítette: Bánfa Ticián.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Magyarok a számítástechnikában
Advertisements

Aki megváltoztatta a világot
Magyar tudósok a számítástechnikában
Neumann János
a televíziózás úttörője
Konsztantyin Eduardovics Ciolkovszkij
A számítógép működése II.
Számítógép generációk, az internet története
Formalizálás, matematizálás és ökonometria
Összefoglalás, mit is tanultunk eddig informatikából?
Nat Pedellus Informatika 8. osztály óra.
Készítette Rozgonyi-Borus Ferenc 2003.
Neumann elvek.
Neumann János szerepe a számítástechnika történetében
Központi feldolgozó egység (CPU)
2 tárolós egyszerű logikai gép vázlata („feltételes elágazás”)
Egy egyszerű gép vázlata
Gazdasági ismeretek. Elsőként az iskolánkról. A Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola nagy múltú, idén lesz 40 éves. A város legfiatalabb.
Miben hasonlítanak egymásra a mai és az ötvenes évek számítógépei? Takács Béla Melyek a közös tulajdonságaik ?
Hardvereszközök Hardvereszközök I.rész. Hardvereszközök CPU Memóri a Input Háttértárolók Outpu t A számítógép felépítési elve Neumann elvek: 1.Soros utasításvégrehajtás.
A számítógép működéséhez két elv kell egyszerre működjön: automatizált számolás és programozhatóság. Történetét azokig a mechanikus számológépekig szokás.
Neumann János és elvei.
Neumann elvek 1946-ban teszi közzé a korszerű számítógép felépítésének alapelveit: Soros működés (az utasítások végrehajtása időben egymás után történik.)
Neumann János Érdekességek Iskolái Ténykedése Amerikában 2/1
DR. Lovász László Matematikus. Dr. Lovász László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Matematikai Intézetének igazgatója 1948-ban született Budapesten. Fő.
Élete és munkássága Készítette: Illés Szabolcs
INFORMATIKA SZAK 2013 Antal Margit. Áttekintés Elhelyezkedés és továbbtanulás Oktatott tantárgyak Egyebek.
„Ott föntről, ha ránk tekintenek a szüleink, örülnek.”
Bodnár Gyula és a fővárosi kirándulóvonatok Hegedüs Ábel HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Térképtár MFTT (GKE), 2013.
A számítógép története
Számítógépek története, felépítése összefoglalás
A Neumann-elvŰ számítógép
A számítógép elvi felépítése
Budapest Fasori Evangélikus Gimnázium
A Neumann-elvek 3. ÓRA.
Magyar tudósok a számítástechnikában
Weöres Sándor Általános Iskola és Művészeti Iskola
Szerző: Kostyalik Marcell 9.c
Készítette: Győrik Viktor
Magyar villamosmérnök Számítástechnikus Informatikus
Czene Alexandra 9.b.
A számítógépek története
Készítette: Bádenszki Paszkál 11. c Január 2-án született Kösin-ben (ma Koszalin) augusztus 24-én halt meg Bonnban. Német származású fizikus.
A NDRÉ M ARIE A MPÉRE Balogh Beatrix 10.b. É LETE : 1775-ben született Lyontól alig 10 km-re fekvő kis faluban Apja: -jómódú kereskedő volt -jártas volt.
Készítette: Nagy Fruzsina,Czinege Ágnes,Habuczki Milán
Christiaan Huygens a csillagász
William Thomson Lord Kelvin
Jurij Vega Készítette : Zsemlye Márk március szeptember 26.
Magyar nyelvészek, nyelvművelők Készítette:Vizy Amália.
Kőrösi Csoma Sándor Készítette: Bajnóczi Krisztián.
Simonyi Károly Élete Bognár Beáta 11.D. Tartalom Életrajz Családja Díjai Könyvei Források.
John von Neumann Magyar származású matematikus A számítógép alapelvének a kidolgozója Született: BudapestBudapest, december december 28. Meghalt:
Neumann elvű számítógép. Neumann János ► Neumann János december 28-án Budapesten született ► 1930-ban emigrált az USA-ba.
A NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉP. A számítógép:  Információk tárolására, feldolgozására szolgáló eszköz.
Nagy magyar tudósok Neumann János ( ) „Neumann észjárását ismerve néha eltűnődöm, hogy nem egy magasabb rendű faj egyik képviselőjével állok-e.
Wilhelm Conrad Röntgen Készítette: Kunkli Tímea 11.a.
A számítástechnika története Készítette:Gazsi Bettina 10.A.
Neumann elvek 1946-ban teszi közzé a korszerű számítógép felépítésének alapelveit: 1.Soros működés (az utasítások végrehajtása időben egymás után történik.)
Neumann János december 28-án született Neumann Miksa és Kann Margit első gyermekeként Budapesten, a Váczi körút.Jánosnak később két öccse is született:
Számítógép- generációk
Magyar tudósok a számítástechnikában Akikről szó lesz… Nemes Tihamér ( ) Nemes Tihamér ( ) Kozma László ( ) Kozma László.
Magyar származású matematikus A számítógép alapelvének a kidolgozója
Neumann elvek, a számítógép részei
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
Neumann elvek 1946-ban teszi közzé a korszerű számítógép felépítésének alapelveit: Soros működés (az utasítások végrehajtása időben egymás után történik.)
Budapest Fasori Evangélikus Gimnázium
A számítógépek fejlődése
MIÉRT éppen a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar?
Számítógép- generációk
Országos kompetenciamérés 6. évfolyam (2017)
Előadás másolata:

Neumann János 1903-1957 Készítette: Bánfa Ticián

Idézetek Az agy nem a matematika nyelvét használja.” „A matematikában az ember a dolgokat nem megérti, hanem megszokja.” „a fejlődés ellen nincs gyógymód”

Bemutatkozás 1903. december 28-án született Budapesten kisgyermekként rendkívül tehetséges volt: hatéves korában nyolcjegyű számokat osztott fejben, majd nyolcévesen már ismerte az integrál és differenciálszámítást. 1913-ban az ország egyik leghíresebb és legjobb iskolájába, a fasori evangélikus főgimnáziumba íratta be édesapja

Életfolyama 1917/18-as tanévben elnyerte az V. osztály legjobb matematikusa címet 1920-ban közösen publikált tanárával, amellyel elnyerte a „Magyarország legjobb matematikus diákja” címet 1921-ben beiratkozott a zürichi műszaki egyetemre miközben Berlinben és Budapesten matematikát, fizikát és filozófiát hallgatott

Pályájának egyik fontos állomása a göttingeni Matematikai Intézet 1926 decemberében tartotta meg a társasjátékok elméletéről szóló előadását 1945-ben megjelent művében írta le azokat az alapelveket, amelyeket azóta a tudományos világ „Neumann-elvek”-ként tart számon

A „Neumann-elvek” a kettes számrendszer alkalmazása, teljes mértékben elektronikus elven működő számítógép, központi vezérlő egység, illetve aritmetikai egység alkalmazása, Programvezérlés és tárolt adatok.

… Neumann dolgozta ki és vezette be a számítógép logikai struktúráját részletesen ábrázoló szimbólumrendszert. Az általa kidolgozott szimbolika a matematikai szimbólumok rendszeréhez hasonló jelentőséggel bír. Goldstein-nel közösen megtervezték minden mai számítógép közös ősét az IAS-t

Összefoglalás lefektette a numerikus matematika alapjait, Oscar Morgensternnel közösen alapművet írt a játékelméletről, ami a mai közgazdaságtannak is meghatározó része. Fizikusként a lökés- és a robbanáshullámok vezető szakértője, de a folyadékok és gázok áramlásában is kiemelkedő eredményeket ért el.

Hozzá fűződik…. Foglalkozott még statisztikával, kvantummechanikával, asztrofizikával, automataelmélettel meteorológiával. A nevéhez fűződik az információelméletben az entrópia fogalma.

Emlékek, élete vége 1957. február 8-án halt meg Washingtonban, nyughelye Princetonban van. Nevét holdkráter őrzi, Budapesten és Székesfehérváron utcát, Budapesten főiskolai kart és szakközépiskolát, Egerben pedig gimnáziumot neveztek el róla. A Financial Times 1999-ben a 20. század emberének nevezte a magyar matematikust.

Köszönöm szépen figyelmeteket!!  Vége…. Köszönöm szépen figyelmeteket!! 