Új Védjegy tanúsítja a magyar sertéshús kiváló minőségét

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mintacím szerkesztése • Mintaszöveg szerkesztése – Második szint • Harmadik szint – Negyedik szint » Ötödik szint Tartalom- és módszerfejlesztés a Műegyetem.
Advertisements

MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
A magyar húságazat 2010 tavszán
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
Minőségtanúsítás és tájékoztatás a minőségről
„Hungarikum” ELIT Klaszter Ülés Minőség biztosítás/minősítés alapjai Prof. Dr. Szigeti Jenő egyetemi tanár, intézetigazgató Szarvas
Tájékoztatás a as EMVA társfinanszírozású vidékfejlesztési program évi éves végrehajtási jelentésben foglalt eredményekről ÚMVP MB 2013.
Nemzeti cselekvési terv
ENERGIAIRÁNYÍTÁSI SZABVÁNYOK
NÖVÉNY- ÉS TALAJVÉDELMI AKTUALITÁSOK Jordán László elnökhelyettes január 31.
Budapest, 2008 Február 22. Helyi Vidékfejlesztési Stratégia – Hajt-A Csapat csoport Ad hoc térségi státuszjelentés A dokumentumban szereplő összes szellemi.
Kereskedelem Szakmacsoport
KIEMELT INFRASTUKTÚRA- NAGYBIZTONSÁGÚ ÜZEM- VÉDELME.
Helyi termék értékesítés adózási tanácsadása – műhelymunka őstermelők, kistermelők, kézművesek, agroturisztikai szolgáltatók, és civil szervezetek részére.
A határmenti együttműködés szerepe a két megye élelmiszeriparának fejlődésében Dr. Máthé Endre.
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
© Leading Innovation – RSEU KFT. Minden jog fenntartva! Szellemi Vagyon Menedzsement Keresnyei János, ügyvezető Riglersystem Európa Kft. Pécs.
e-jövedék konferencia
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
A HACCP története Modul 01 - lecke 03
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
A sertés és baromfi-ágazat versenypozíciója az EU-csatlakozás után
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
1 eEgészség – Digitális Aláírás Előadás a projekt lezárásához „Megbízható harmadik fél szolgáltatás, a digitális aláírás bevezetése az egészségügyi ágazatban”
Falusi szállásadók képzése Budapest, április 19.
A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER
Az EU támogatásból megvalósuló közbeszerzési eljárások sajátosságai, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szerepe a közbeszerzési döntési mechanizmusban Dr.
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
Vállalkozói - szakhatósági fórum üzleti partnerkeresés Tóth Katinka fogyasztóvédelmi felügyelő Mezőtúr, november.
Cím adományozása A cím alapításának célja: Közvetetten: o Decentralzált pályázat – eszközfejlesztés o TÁMOP pályázat mesterképzés – személyi.
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
Tájékoztató a szakmai vizsgaszervezés jogosultságának elnyerésére kiírt pályázatról Huller Gabriella ETI.
Pályázati feltételek LEADER felkészítő fórum „vállalkozási alapú fejlesztés" jogcímre pályázók részére.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes nem horizontális intézkedéseinek és a IV. tengelyes intézkedéseinek végrehajtási folyamata.
Pápai Hús 1913 Kft.. A Pápai Hús 1913 Kft január 1-jén jött létre a közel százéves múltra visszatekintő jogelőd vállalat megvásárlásával. Tevékenységük:
Megállapításunk célja:  biztosítani a termelés megszervezését és hozzáigazítását a kereslethez, különösen a minőség és a mennyiség tekintetében;  Ösztönözni.
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Nemzetközileg új, nyomon követhetőségi rendszer alkalmazása a baromfi termékpályán Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara Üzleti Fóruma ÚJVIDÉK - NOVI.
Vállalkozások a minőségszabályozás útján – az önkéntes minőségtanúsítás hazai és nemzetközi versenyelőnyei TÜV Rheinland - nemzetközi tanúsítás.
A MINŐSÉG ÉRTELMEZÉSÉNEK ÉS MEGVALÓSÍTÁSÁNAK FEJLŐDÉSE
Nemzeti minőségfejlesztési rendszer és akkreditációs elképzelések
Hajdu István Bükk-Térségi LEADER Egyesület : A HVS felülvizsgálat, HPME javaslatok gyűjtésének meghirdetése a 16/2013. ÚMVP IH közlemény alapján.
MAGYOTT Közgyűlés február 16. Beszámoló Állatgyógyászati munkacsoport Dr. Kulcsár Gábor.
1169/2011/EU jelölési rendelet
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar MCE Konferencia 2006 A controlling.
A magyar baromfi ágazat helyzete és jövője 2011-ben
VÁLTOZÁSOK AZ ISO 9001 SZABVÁNYBAN 2015.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Pálinka – élelmiszeripar - vidékfejlesztés
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő, osztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Békéscsaba, szeptember 10. Változások, célkitűzések,tervek - a fogyasztóvédelem.
Átalakuló állatorvosi feladatok az élelmiszerláncban Karrierlehetőségek, gyakorlati képzés dr. Oravecz Márton elnök Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET Az információ szükségessége Piaci verseny (piacra jutás, piacon maradás, piacbővítés) Alkalmazkodás, feltételek.
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara július 05. Dr. Koren János igazgató főállatorvos Dr. Szűcs Antal Élelmiszerlánc-felügyeleti Osztály Az élelmiszerlánc-felügyeleti.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Minőségirányítás és Akkreditáció Bőhm Zoltán Budapest,
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
Bioenergia 3_etanol (fajlagosok)
Horváth Sándor Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht.
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Előadás másolata:

Új Védjegy tanúsítja a magyar sertéshús kiváló minőségét Dr. Németh Antal Elnök Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) 2014. március 21.

Az előadás tartalma A Kiváló Minőségű Sertéshús Védjegy háttere Mi a Kiváló Minőségű Sertéshús? A Kiváló Minőségű Sertéshús Védjegy mögött álló tanúsítási rendszer Mit várunk mindettől? Dr. Németh Antal | VHT

A Kiváló Minőségű Sertéshús Védjegy háttere

A sertésstratégia eszköze: KMS Védjegy A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) létrehozta a Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) Védjegyet a sertésstratégia részeként A KMS Védjegy Tanúsítási Rendszer kidolgozásával és bevezetésével a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsot (VHT) bízta meg a VM A VM döntése értelmében a VHT: a védjegyet használja és hasznosítja kizárólagos felhasználási és hasznosítási joggal rendelkezik jogosult a Védjegy használatát más, harmadik személyek részére engedélyezni a Védjegy és a Rendszer céljának elérése érdekében Dr. Németh Antal | VHT

A KMS Védjegy bevezetésének céljai A VM és a VHT céljai a Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegy bevezetésével: felhívni a hazai és külföldi fogyasztók figyelmét az ellenőrzötten kiváló minőségű sertéshúsból készült termékekre elnyerni és építeni a fogyasztók bizalmát ezen termékek iránt biztosítani a kiváló minőségű élelmiszerek előállítóinak védelmét népszerűsíteni a KMS védjegyet viselő élelmiszereket a fogyasztók körében Dr. Németh Antal | VHT

Mi a Kiváló Minőségű Sertéshús? „Kiváló Minőségű Sertéshúsnak a Magyarországon felnevelt, GMO mentes kukorica és egyéb szemes gabona alapú, az EU által engedélyezett takarmány összetevőket tartalmazó takarmánnyal etetett vágott állat húsa minősíthető. A nem növényi eredetű összetevők aránya a takarmányban nem lehet nagyobb 5 %-nál.” Dr. Németh Antal | VHT

Az EU rendelet célkitűzései Az 1151/2012/EU rendelet célja: „A mezőgazdasági termékek és élelmiszerek előállítói számára segítséget nyújtani abban, hogy a vásárlókat és a fogyasztókat tájékoztassák termékeik és az élelmiszerek jellemzőiről és termelési sajátosságairól, biztosítva ezáltal, hogy: a) tisztességes versenyfeltételek álljanak fenn; b) a fogyasztók számára megbízható információk álljanak rendelkezésre; c) a szellemi tulajdonjog védelmét tiszteletben tartsák; d) a belső piac integritása ne sérüljön.” Az intézkedések célja: támogatni a kiváló minőségű termékekkel kapcsolatos tevékenységeket és gazdálkodási rendszereket hozzájárulni a vidékfejlesztési politika célkitűzéseinek megvalósításához Dr. Németh Antal | VHT

Hogyan született meg a KMS Védjegy? A VHT elvégzi a próba auditokat és véglegesíti a Rendszert A VHT létrehozza az auditori kört A KMS Tanúsítási Rendszer elkészült, a KMS Védjegy gyakorlati alkalmazása megindulhat A VM jóváhagyja KMS Tanúsítási Rendszert 2014 A VHT kidolgozza a Védjegy Tanúsítási Rendszert és az akkreditációs dokumentációt A VM megbízza a VHT-t rendszer kidolgozásával 2013 Dr. Németh Antal | VHT

A Kiváló Minőségű Sertéshús Védjegy Tanúsítási Rendszer

Pályázat a Védjegy elnyerésére A KMS védjegy elnyerése pályázat útján történik Bármely hazai sertéshizlaló, húsipari és kereskedelmi vállalkozás pályázhat A pályázók önkéntesen vállalják a Tanúsítási Rendszer feltételeinek teljesítését A teljes függetlenség és pártatlanság biztosított a teljes Tanúsítási folyamat során A pályázók köre: sertéshizlaló vállalkozások sertés vágóhidak daraboló és feldolgozó üzemek (kis)kereskedelmi egységek kistermelők (őstermelők) vendéglátás Dr. Németh Antal | VHT

A KMS védjeggyel ellátott termék értékeinek való megfelelés Tartalmi elemek: Minőség Élelmiszerbiztonság Nyomonkövethetőség Környezetvédelem Részletes helyszíni auditálás (takarmányozási, állattartó telepi, vágóhídi, feldolgozó üzemi, technológiai, kiskereskedelmi, kistermelői és vendéglátási csekklisták segítségével) Utóellenőrzések (aktuális, éves) Dr. Németh Antal | VHT

Bizonylatok ellenőrzése KMS Védjegy Tanúsítási Rendszer Auditori jegyzőkönyv Vizsgálatok összegzése. Engedélyezéshez szükséges dokumentumok összeállítása. Labor vizsgálatok Termékminőségi, mikrobiológiai, maradékanyag kimutatási vizsgálatok. Helyszíni ellenőrzés A tartás, a gyártás a forgalmazás nyomonkövetés feltételeinek megfelelőségi vizsgálata. Bizonylatok ellenőrzése Gyártmánylapok, receptúrák, tanúsítványok vizsgálata. A KMS védjegyet nem csak a termék tanúsításakor, hanem a folyamatosan is a megfelelő minőségben előállított termékek viselhetik Dr. Németh Antal | VHT

A védjegyhasználat engedélyezése Bíráló Bizottság Ellenőrzi, értékel és felülvizsgálja az ellenőrzések eredményeit Javaslatot tesz a KMS védjegy használatára Fellebbviteli és Felügyelő Testület A Rendszer működésével (pályáztatás, auditálás) és döntéseivel szembeni fellebbezések, reklamációk kivizsgálása A védjegy alkalmazás megadása A védjegyhasználat engedélyezése a Bíráló Bizottság előterjesztése alapján a VHT Elnökének a feladata A hatálybalépéshez a VM ellenjegyzése szükséges Dr. Németh Antal | VHT

A minőség garanciája Sertéshizlaló vállalkozások Sertés vágóhidak Daraboló és feldolgozó üzemek / őstermelők Kereskedelmi / vendéglátó ipari egységek Fogyasztó A Védjegyet csak azon termékek viselhetik, amelyek a teljes folyamat során, a termékpálya minden állomásán megfelelnek a tanúsítási kritériumnak. Dr. Németh Antal | VHT

Összegzés: mit várunk mindettől? Azt, hogy növekedjen a magyar és külföldi fogyasztók bizalma a magyar sertéshúsok és sertéshús készítmények iránt növekedjen az itthon előállított sertéshúsok és sertéshús készítmények fogyasztása növekedjen a hazai sertésállomány fejlődjenek a hazai gazdaságok és egyre több munkahely létesüljön Dr. Németh Antal | VHT

Köszönöm a figyelmet! Dr. Németh Antal | VHT