Új Védjegy tanúsítja a magyar sertéshús kiváló minőségét Dr. Németh Antal Elnök Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) 2014. március 21.
Az előadás tartalma A Kiváló Minőségű Sertéshús Védjegy háttere Mi a Kiváló Minőségű Sertéshús? A Kiváló Minőségű Sertéshús Védjegy mögött álló tanúsítási rendszer Mit várunk mindettől? Dr. Németh Antal | VHT
A Kiváló Minőségű Sertéshús Védjegy háttere
A sertésstratégia eszköze: KMS Védjegy A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) létrehozta a Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) Védjegyet a sertésstratégia részeként A KMS Védjegy Tanúsítási Rendszer kidolgozásával és bevezetésével a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsot (VHT) bízta meg a VM A VM döntése értelmében a VHT: a védjegyet használja és hasznosítja kizárólagos felhasználási és hasznosítási joggal rendelkezik jogosult a Védjegy használatát más, harmadik személyek részére engedélyezni a Védjegy és a Rendszer céljának elérése érdekében Dr. Németh Antal | VHT
A KMS Védjegy bevezetésének céljai A VM és a VHT céljai a Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegy bevezetésével: felhívni a hazai és külföldi fogyasztók figyelmét az ellenőrzötten kiváló minőségű sertéshúsból készült termékekre elnyerni és építeni a fogyasztók bizalmát ezen termékek iránt biztosítani a kiváló minőségű élelmiszerek előállítóinak védelmét népszerűsíteni a KMS védjegyet viselő élelmiszereket a fogyasztók körében Dr. Németh Antal | VHT
Mi a Kiváló Minőségű Sertéshús? „Kiváló Minőségű Sertéshúsnak a Magyarországon felnevelt, GMO mentes kukorica és egyéb szemes gabona alapú, az EU által engedélyezett takarmány összetevőket tartalmazó takarmánnyal etetett vágott állat húsa minősíthető. A nem növényi eredetű összetevők aránya a takarmányban nem lehet nagyobb 5 %-nál.” Dr. Németh Antal | VHT
Az EU rendelet célkitűzései Az 1151/2012/EU rendelet célja: „A mezőgazdasági termékek és élelmiszerek előállítói számára segítséget nyújtani abban, hogy a vásárlókat és a fogyasztókat tájékoztassák termékeik és az élelmiszerek jellemzőiről és termelési sajátosságairól, biztosítva ezáltal, hogy: a) tisztességes versenyfeltételek álljanak fenn; b) a fogyasztók számára megbízható információk álljanak rendelkezésre; c) a szellemi tulajdonjog védelmét tiszteletben tartsák; d) a belső piac integritása ne sérüljön.” Az intézkedések célja: támogatni a kiváló minőségű termékekkel kapcsolatos tevékenységeket és gazdálkodási rendszereket hozzájárulni a vidékfejlesztési politika célkitűzéseinek megvalósításához Dr. Németh Antal | VHT
Hogyan született meg a KMS Védjegy? A VHT elvégzi a próba auditokat és véglegesíti a Rendszert A VHT létrehozza az auditori kört A KMS Tanúsítási Rendszer elkészült, a KMS Védjegy gyakorlati alkalmazása megindulhat A VM jóváhagyja KMS Tanúsítási Rendszert 2014 A VHT kidolgozza a Védjegy Tanúsítási Rendszert és az akkreditációs dokumentációt A VM megbízza a VHT-t rendszer kidolgozásával 2013 Dr. Németh Antal | VHT
A Kiváló Minőségű Sertéshús Védjegy Tanúsítási Rendszer
Pályázat a Védjegy elnyerésére A KMS védjegy elnyerése pályázat útján történik Bármely hazai sertéshizlaló, húsipari és kereskedelmi vállalkozás pályázhat A pályázók önkéntesen vállalják a Tanúsítási Rendszer feltételeinek teljesítését A teljes függetlenség és pártatlanság biztosított a teljes Tanúsítási folyamat során A pályázók köre: sertéshizlaló vállalkozások sertés vágóhidak daraboló és feldolgozó üzemek (kis)kereskedelmi egységek kistermelők (őstermelők) vendéglátás Dr. Németh Antal | VHT
A KMS védjeggyel ellátott termék értékeinek való megfelelés Tartalmi elemek: Minőség Élelmiszerbiztonság Nyomonkövethetőség Környezetvédelem Részletes helyszíni auditálás (takarmányozási, állattartó telepi, vágóhídi, feldolgozó üzemi, technológiai, kiskereskedelmi, kistermelői és vendéglátási csekklisták segítségével) Utóellenőrzések (aktuális, éves) Dr. Németh Antal | VHT
Bizonylatok ellenőrzése KMS Védjegy Tanúsítási Rendszer Auditori jegyzőkönyv Vizsgálatok összegzése. Engedélyezéshez szükséges dokumentumok összeállítása. Labor vizsgálatok Termékminőségi, mikrobiológiai, maradékanyag kimutatási vizsgálatok. Helyszíni ellenőrzés A tartás, a gyártás a forgalmazás nyomonkövetés feltételeinek megfelelőségi vizsgálata. Bizonylatok ellenőrzése Gyártmánylapok, receptúrák, tanúsítványok vizsgálata. A KMS védjegyet nem csak a termék tanúsításakor, hanem a folyamatosan is a megfelelő minőségben előállított termékek viselhetik Dr. Németh Antal | VHT
A védjegyhasználat engedélyezése Bíráló Bizottság Ellenőrzi, értékel és felülvizsgálja az ellenőrzések eredményeit Javaslatot tesz a KMS védjegy használatára Fellebbviteli és Felügyelő Testület A Rendszer működésével (pályáztatás, auditálás) és döntéseivel szembeni fellebbezések, reklamációk kivizsgálása A védjegy alkalmazás megadása A védjegyhasználat engedélyezése a Bíráló Bizottság előterjesztése alapján a VHT Elnökének a feladata A hatálybalépéshez a VM ellenjegyzése szükséges Dr. Németh Antal | VHT
A minőség garanciája Sertéshizlaló vállalkozások Sertés vágóhidak Daraboló és feldolgozó üzemek / őstermelők Kereskedelmi / vendéglátó ipari egységek Fogyasztó A Védjegyet csak azon termékek viselhetik, amelyek a teljes folyamat során, a termékpálya minden állomásán megfelelnek a tanúsítási kritériumnak. Dr. Németh Antal | VHT
Összegzés: mit várunk mindettől? Azt, hogy növekedjen a magyar és külföldi fogyasztók bizalma a magyar sertéshúsok és sertéshús készítmények iránt növekedjen az itthon előállított sertéshúsok és sertéshús készítmények fogyasztása növekedjen a hazai sertésállomány fejlődjenek a hazai gazdaságok és egyre több munkahely létesüljön Dr. Németh Antal | VHT
Köszönöm a figyelmet! Dr. Németh Antal | VHT