ROMBUSZ TÉGLALAP NÉGYZET.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HÁROMSZÖGEK NEVEZETES VONALAI ÉS KÖREI
Advertisements

Síkmértani szerkesztések
Telepítő programok Euklides 2.4 (Geometriai szerkesztőprogram)
PARALELOGRAMMA TULAJDONSÁGAI
A háromszög elemi geometriája és a terület
Quo vadis matematikaoktatás egy számtantanár skrupulusai
2005. november 11..
FONTOS A PONTOSSÁG Miklós Ildikó
A feladatokat az április 21-i Repeta-matek adásában fogjuk megoldani
Szerkessz háromszöget, ha adott három oldala!
Háromszögek hasonlósága
A háromszög magasságvonalai egy pontban metszik egymást
Bizonyítások Harmath Zsolt.
Szögfüggvények derékszögű háromszögben
Sokszögek modul Pitagórasz Hippokratész Sztoikheia Thalész Euklidesz
A hasonlóság alkalmazása
Hegyesszögek szögfüggvényei
Thalész tétel és alkalmazása
Párhuzamos egyenesek szerkesztése
Így használom a számítógépet a matematika tanulásában
Egyenes egyenlete a sikban -Peldatar-
Tematika -peldatar a X.osztaly szamara!
Elemei, tulajdonságaik és felosztásuk
Deltoid.
Négyszögek fogalma.
FELADAT: Adott az ABCD téglalap. Bizonyítsd be, hogy az ABC  egybevágó a ACD -el. D C A B.
A TRAPÉZ.
Készítette: Árpás Attila
Nevezetes tételek GeoGebrában
A háromszögek nevezetes vonalai
1. Szabály A játéktér. 1. Szabály – A játéktér A játéktér borítása A versenyszabályoknak megfelelően természetes és mesterséges borításon is lehet mérkőzéseket.
Általános iskola 5. osztály
Szabály ötszög tízszög szerkesztése
Koordináta-geometria
MATEMATIKA GEOMETRIAI TRANSZFORMÁCIÓK: Egybevágósági transzformáció
Thalész tétel és alkalmazása
Szögek és háromszögek.
Háromszög nevezetes vonalai, körei
Mascheroni-féle szerkesztések
16. Modul Egybevágóságok.
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
1. feladat Egy 16 m oldalú szabályos háromszög alakú füves rét kerületén valamely csúcsból kiindulva méterenként elültettünk egy répát. Aztán kikötöttük.
1. feladat Egy henger alakú olvasztótégelyben 25 cm ma-gasan olvasztott viasz van. A henger sugara 15 cm. A viaszból olyan négyzet alapú egyenes gúla.
1. feladat Az ábrán egy épülő ház tetőszerkezetét látjuk. A „mester” szerint ez akkor lesz a legstabilabb, ha a „ferde” CD nyeregtetőt annak F felezőpontjában,
2005. december 2. Telefonos feladat Három bülbülért összesen Ft-ot fizettünk. Négy ketyeréért összesen Ft-ot fizettünk. Mennyibe kerül egy bülbül ?
Telefonos feladat A-ból B-n keresztül C-be utaztunk egyenletes sebességgel. Indulás után 10 perccel megtettük az AB távolság harmadát. B után 24 km-rel.
A háromszög elemi geometriája és a terület
A háromszögekhez kapcsolódó nevezetes tételek
Geometriai transzformációk
A hozzáírt kör középpontja
Matematikai tesztelő program
A háromszög középvonala
Szögek, háromszögek, négyszögek és egyéb sokszögek, kör és részei.
Sokszögek fogalma és felosztásuk
TRANSZVERZÁLIS ALKOTTA SZÖGEK
A konvex sokszögek kerülete és területe
A hasáb síkmetszetei Ha egy hasábot elmetszünk egy α síkkal, egy metszésfelületet kapunk, amelynek alakja és nagysága függ a hasáb és a metsző sík kölcsönös.
Hasonlósági transzformáció ismétlése
HASÁBOK FELOSZTÁSA.
A befogótétel.
Érintőnégyszögek
Pintér Lilla Ásvány és kőzettan.
Amit a háromszögekről tudni kell
Amit a háromszögekről tudni kell
A háromszög nevezetes vonalai
Kúpszerű testek.
TRIGONOMETRIA.
Geometria 9. évfolyam Ismétlés.
ELEMI GEOMETRIAI ISMERETEK
Síkmértani szerkesztések Euklidész görög matematikus (i. e
Előadás másolata:

ROMBUSZ TÉGLALAP NÉGYZET

ISMÉTLÉS

NÉGYSZÖGEK FELOSZTÁSA OLDALAIK PÁRHUZAMOSSÁGA ALAPJÁN PARALELOGRAMMA TRAPÉZ

MELY NÉGYSZÖGEKET NEVEZZÜK A D B C MELY NÉGYSZÖGEKET NEVEZZÜK PARALELOGRAMMÁNAK? A PARALELOGRAMMA OLYAN NÉGYSZÖG, AMELYNEK KÉT PÁR SZEMKÖZTI OLDALA PÁRHUZAMOS

Paralelogrammák általános tulajdonságai: A PARALELOGRAMMA SZEMKÖZTI OLDALAI EGYENLŐEK. A PARALELOGRAMMA SZEMKÖZTI SZÖGEI EGYENLŐEK. A PARALELOGRAMMA SZOMSZÉDOS SZÖGEI KIEGÉSZÍTŐ SZÖGEK (180). A PARALELOGRAMMA ÁTLÓI FELEZIK EGYMÁST.

A ROMBUSZ OLYAN PARALELOGRAMMA, MELYNEK OLDALAI EGYENLŐ HOSSZÚAK MI A ROMBUSZ? A ROMBUSZ OLYAN PARALELOGRAMMA, MELYNEK OLDALAI EGYENLŐ HOSSZÚAK

A D B C a h O d1 d2

a – a rombusz oldala (mindegyik egyforma) A ROMBUSZ ELEMEI A D B C a h O d1 d2 a – a rombusz oldala (mindegyik egyforma) d1 és d2 – a rombusz átlója (felezik egymást - O) h – a rombusz magassága (két párhuzamos oldal közötti távolság – merőleges az oldalra)

A ROMBUSZ TULAJDONSÁGAI: C a h O d1 d2 A ROMBUSZ TULAJDONSÁGAI: A rombusz átlói merőlegesek egymásra (ha egy paralelogramma átlói merőlegesek egymásra, akkor az rombusz!) A rombusz átlója a szemközti szögek szögfelezője (a szögeket két egyenlő részre osztja)

A D B C a h O d1 d2 Az átlók középpontja egyben a magasságokat is felezi, így ez a pont egyenlő távolságra van a rombusz oldalaitól. Ez a pont a rombusz beírt körének a középpontja. (a sugara egyenlő a magasság felével) r = h 2

A TÉGLALAP MINDEN SZÖGE EGYENLŐ, SZEMKÖZTI OLDALAI PÁRHUZAMOSAK, MI A TÉGLALAP? A TÉGLALAP MINDEN SZÖGE EGYENLŐ, SZEMKÖZTI OLDALAI PÁRHUZAMOSAK, VISZONT LEGTÖBBSZÖR KÜLÖNBÖZŐ HOSSZÚSÁGÚAK.

A D B C a b h O d1 d2

A TÉGLALAP TULAJDONSÁGAI: B C a b h O d1 d2 A TÉGLALAP TULAJDONSÁGAI: OLDALAI: Szemközti oldalai egyenlőek, szomszédos oldalai különbözőek. SZÖGEI: Minden szöge 90-os. ÁTLÓI: Átlói egyenlőek és felezeik egymást. (d1=d2)

d1 d2 R = = 2 A TÉGLALAP TULAJDONSÁGAI: MAGASSÁGA: B C a b h O d1 d2 MAGASSÁGA: Magassága megegyezik oldalával. Az O pont felezi őket. KÖRÜLÍRHATÓ KÖR Az átlók metszéspontja (O) egyenlő távolságra van a téglalap csúcsaitól, tehát ez a pont a téglalap körülírható körének a középpontja. R = = d1 2 d2 Sugara megegyezik az átló felével.

ÉS MINDEN OLDALAI EGYENLŐ MI A NÉGYZET? A NÉGYZET MINDEN SZÖGE ÉS MINDEN OLDALAI EGYENLŐ A NÉGYZET EGYBEN TÉGLALAP IS ÉS ROMBUSZ IS!!!

A D B C a h O d1 d2

A NÉGYZET TULAJDONSÁGAI: B C a h O d1 d2 A NÉGYZET TULAJDONSÁGAI: OLDALAI: Minden oldala egyenlő. SZÖGEI: Minden szöge 90-os. ÁTLÓI: Átlói egyenlőek és felezeik egymást. (d1=d2). Átlói merőlegesek egymásra.

d1 d2 R = = 2 A NÉGYZET TULAJDONSÁGAI: MAGASSÁGA: B C a h O d1 d2 MAGASSÁGA: Magassága megegyezik oldalával. Az O pont felezi őket. KÖRÜLÍRT KÖR Az átlók metszéspontja (O) egyenlő távolságra van a téglalap csúcsaitól, tehát ez a pont a négyzet körülírható körének a középpontja. R = = d1 2 d2 Sugara megegyezik az átló felével.

a h r = = 2 A NÉGYZET TULAJDONSÁGAI: BEÍRT KÖR C a h d1 d2 O BEÍRT KÖR Az átlók metszéspontja (O) egyenlő távolságra van a téglalap oldalaitól, tehát ez a pont a négyzet beírt körének a középpontja. Sugara megegyezik az oldal (magasság) felével. r = = a 2 h

NÉGYSZÖGEK TÉGLALAPOK ROMBUSZOK NÉGYZETEK TRAPÉZOK PARALELOGRAMMÁK