A mondatelemzés modern útjai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az információ alaptulajdonságai 1.Mérhető 2.Tudásunkra hat Értelmességi alapfeltétel értelmes >< igaz állítás.
Advertisements

A mondat szintagmatikus szerkezete
Az állandó határozó és a vonzat
ÁLLÍTMÁNY. ÁLLÍTMÁNY MIT ÁLLÍTUNK? Ég a napmelegtől a kopár szík sarja. ige IGEI ÁLLÍTMÁNY.
Matematika a filozófiában
Miről szól a Katégoriák? Cat.3: „Amikor valamit másvalamiről, mint alanyról állítunk, mindaz, amit az állítmányról mondunk, az alanyról is mondható. Pl.
Alárendelő és mellérendelő viszonyok a nyelvben
Mondatelemzés Összetett mondatok.
Mondattan: Összetett mondatok I.
A mondatok csoportosítása
É: Pali is, Pista is jól sakkozik. T: Nem igaz. É: Bizonyítsd be. Mi nem igaz? T: Nem igaz, hogy Pali jól sakkozik. Nyertem É: Pali vagy Pista.
A mondatmegértésről.Kóstoló Jó étvágyat hozzá! 
Mondat anatómia Készítette: Hegyi Tamás.
Az alany az a mondatrész, amelyről megállapítunk valamit.
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
Az igazat mondó Csokoládé.
Szintaktikai elemzés február 23..
A számítógépes nyelvfeldolgozás alapjai
A számítógépes nyelvfeldolgozás alapjai
Szintaktikai elemzés március 1.. Gépi tanulás Osztályozási feladat: Adott egyedek egy halmaza és azok osztályba tartozási függvénye (tanító halmaz),
Példa az Early-algoritmus alkalmazására
Szófajok rendszere.
A magyar igekötők kategóriájának a keletkezése, gyarapodása
Mondatok Kenesei István (szerk.)
Logika 5. Logikai állítások Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék március 10.
Autoszegmentális fonológia, ábrázolások, jegygeometria
 Nem derivációs elmélet  Nem szabályokon alapuló levezetés  Nincs szabály-sorrendezés  A >> B.
A tárgyas szószerkezet
Egyszerű mondat elemzése
MINŐSÉGJELZŐ mondatelemzési gyakorlás
A szófajok.
A nyelv problémája természetes, és mesterséges nyelvek.
Az igazat mondó Csokoládé.
A szintagmák 18. tétel.
Magyar nyelvi szintaktikai elemzőrendszerek Vincze Veronika Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoport A magyar nyelv helyzete a digitális korban.
Főmondati kötőmód a magyarban
Ciklikus, lineáris kódok megvalósítása shift-regiszterekkel
Logika 2. Klasszikus logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 17.
Nyelvtechnológia Ladányi Enikő
Nyelvi nevelés 5-8. évfolyam 1. rész: A koncepció Molnár Cecília alapján aug
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Első Analitika I.1. Az állításelmélet újrafogalmazása „Protaszisz az a mondat, ami valamit valamiről állít vagy tagad.” „Lehet egyetemes, részleges (en.
A kvantifikáció igazságfeltételei
(nyelv-családhoz képest!!!
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék.
Három kérdés Problémamegoldás.
Tíz játék, tizenegy tüskén Székely Márton
I. Eltér-e az alany-állítmány viselkedése az alárendelő szintagmáktól? Három helyen azt mondhatjuk, igen, ez a régi elmélet mellett szól. (Oda-vissza kérdezhetőség,
Fontos szempontok a glosszárium (MultiTerm adatbázis) elkészítéséhez
Kellenek-e kísérletek a nyelvészetben? É. Kiss Katalin NyTI február 25.
A német főnév és a névelői
A kvantifikáció igazságfeltételei “  xA(x)” akkor és csak akkor igaz, ha van olyan objektum, amely kielégíti az A(x) nyitott mondatot. “  xA(x)” akkor.
Adatbázis-kezelés. Alapfogalmak Adat: –észlelhető, felfogható ismeret –jelsorozat –valakinek, vagy valaminek a jellemz ő je –tény, közlés Információ:
Mondattípusok 9..
Prozódikus fonológia ●a fonológiai tartományok elmélete ●prozodikus tartomány - melyben az adott szabály működésbe lép, szegmentumok szintje.
Klasszikus (lineáris) Generatív Fonológia
Mindenki kezet fogott mindenkivel.  x  y(x kezet fogott y-nal) Biztos? Ugyanez a probléma egy másik példán: Cantor’s World, Cantor’s Sentences. Az érdekesebb.
Tananyag: Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic II. Quantifiers Weblap: Fogadóóra: H 15:30-17:00, i/226.
Nyelvészeti módszerek és irányzatok, bibliai és rabbinikus héber BMA-HEBD-111, P/TÖ/HB-1, BBV , BMVD Biró Tamás április 14.: Strukturalista.
A generatív nyelvelmélet
A szintagmák (szószerkezetek).
LL(1)-elemzés ● az LL(1)-elemzők már jobbak az előzőeknél, bár nem fedik le a programozási nyelvek szükségleteit ● alapötlet: a levezetés következő lépéséhez.
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
A házi feladatokhoz: 1.5: Azonosság Jelölések a feladatszám alatt:
LL(1)-elemzés az LL(1)-elemzők már jobbak az előzőeknél, bár nem fedik le a programozási nyelvek szükségleteit alapötlet: a levezetés következő lépéséhez.
Elméleti probléma: vajon minden következtetés helyességét el tudjuk dönteni analitikus fával (véges sok lépésben)? Ha megengedünk végtelen sok premisszás.
Hagyomány és innováció középmagyar kori bibliafordítások mondattanában
A MorphoLogic gépi fordítórendszere
Bevezetés a nyelvtudományba 6. Jelentéstan
Bevezetés a nyelvészetbe 5. A magyar mondat szerkezete
Előadás másolata:

A mondatelemzés modern útjai É. Kiss Katalin – Kiefer Ferenc – Siptár Péter : Új magyar nyelvtan c. könyve alapján

transzformációs generatív nyelvészeti eljárással Mondatelemzés transzformációs generatív nyelvészeti eljárással Apóka felkapálta a kertet. S= Topik NP j VP Apóka AdvP i V’ fel igekötő valaki valamit V AdvP NP NP j fel i  Apóka a kertet 

Péter odaadta a könyvet Marinak. Az elemzés menete Péter odaadta a könyvet Marinak. Elemzési lépések: Látható, hogy a hierarchikus viszonyokon kívül a szórend is leképezhető ezzel az elemzési móddal. 1. Először mindig keressük meg az igét! 2. Vegyük fel az ige vonzatait az X’-elméletnek megfelelően az igei fej mögött, és egyesítsük őket az igével V’ alatt! 3. Mozgassuk el az igekötőt (mint az aspektusért felelős, és ezért kitüntetett vonzatot) VP-módosítóba, mert a szórend ezt kívánja! S= Topik 4. Mozgassuk el az alanyt a mondat élére, Topik pozícióba. Az itt megjelenő összetevőre (jelenleg Péterre) igaz az állítás, hogy odaadta a könyvet Marinak. Azt viszont nem tudjuk meg, hogy volt-e más is, aki odaadta a könyvet Marinak: lehetséges, hogy a hölgy Julitól és Dezsőtől is megkapta a keresett művet. NP j VP Péter 5. Az elemzés utolsó lépése: a mondat jelének kitétele: S. AdvP i V’ oda igekötő valaki valamit valakinek NP V AdvP NP NP i j adta oda  Péter  a könyvet Marinak

Péter adta oda a könyvet Marinak. Az elemzés utolsó lépését ezúttal is a mondat jelének kitétele jelenti. 4. Mozgassuk el az alanyt, ezúttal is a mondat élére, de most Fókusz pozícióba. 2. Vegyük fel az ige vonzatait az X’-elméletnek megfelelően az igei fej mögött, és egyesítsük őket az igével V’ alatt! Tekintsük most a szórendileg jelöltebb szósorokat! A Fókusz lényege, hogy csak az itt álló összetevőre igaz a mondat állítása, másra nem: vagyis a könyvet Mari ezúttal csak Pétertől kaphatta meg, mástól nem. A magyar nyelvben a Fókusszal kapcsolatban a legfontosabb szórendi szabály az, hogy az itt álló összetevőt közvetlenül az igei fejnek kell követnie (az igemódosító ezért marad kötelezően kitöltetlenül minden fókuszt tartalmazó mondatban). 1. Keressük meg az igét! 3. Építsük ki a teljes igei frázist ügyelve arra, hogy az igemódosítói pozíció ezúttal üresen marad: hiszen a szórend most azt mutatja, hogy az ige megelőzi az igekötőt. S= Fókusz NP j VP Péter V’ igekötő valaki valamit valakinek NP V AdvP NP NP j adta oda Péter  a könyvet Marinak

Nyelvészeti szótár Transzformáció = átalakítás, levezetés, amelynek az a lényege, hogy egy bizonyos szerkezetet úgy írunk le, hogy egy másikból vezetjük le.   S = mondat        NP = főnévi csoport        VP = igei csoport        AP = melléknévi csoport        N = főnév        V = ige        A = melléknév        Det = névelő VP - NP - AdjP - AdvP: VP: igei csoport, állítmányi rész NP: főnévi csoport, alanyi rész  AdjP:  melléknévi csoport AdvP: határozói csoport