 oxigéntartalmú szerves vegyületek egyik csoportját alkotják  molekulájukban egy vagy több karboxilcsoportot tartalmaznak  egy karbonilcsoportból és.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
AMINOK.
Advertisements

AZ ANYAGOK CSOPORTOSÍTÁSA
Szerves kémia.
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
Lipidek – zsírszerű anyagok
14.Aceton, víz és benzin azonosítása
Készítette: Tóth Tünde
Szervetlen kémia Nitrogéncsoport
Szerves kémia Fontosabb vegyülettípusok
Nukleinsavak – az öröklődés molekulái
Szénhidrátok (Szacharidok).
A sejtet felépítő kémiai anyagok
Kénsav H2SO4.
Kémiai BSc Szerves kémiai alapok
A HIDROGÉN.
Mi teszi lehetővé a szénhidrogének nagyszámúságát?Mi teszi lehetővé a szénhidrogének nagyszámúságát? Mi a különbség az aciklusos és a ciklusos szénhidrogének.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
Új irányzatok a biológiában Fehérjék szerkezete, felosztása
Az észterek.
Észterek.
Szappanok és mosószerek tisztító hatása
Szerves kémia Alifás telítetlen szénhidrogének
Asszociációs (micellás) kolloidok (vizes rendszerek)
(Mikrokalorimetria) q: immerziós hő
A többlet lehet pozitív és negatív is!!!
Reakciók vizes közegben, vizes oldatokban
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Wunderlich Lívius PhD. BME 2010
A lipidek.
Nukleotid típusú vegyületek
A biogén elemek.
Aminosavak és fehérjék
23. Szappanfőzés.
1.Mi az oka az elektroneffektusok kialakulásának? Mikor alakul ki – I effektus? Mondjon egy példát! (4 pont) Az ok elektronegativitásbeli különbségek és.
Kémiai kötések Kémiai kötések.
A szén és vegyületei.
Oxigéntartalmú szénvegyületek csoportosítása
Lipáz enzimaktivtás mérése
Szervetlen kémia Oxigéncsoport
Szénhidrátok Dolce vita……….
A szerves kémia alapjai
Tagozat, 10. évfolyam, kémia, 16/1
Egyed alatti szerveződési szintek
Oldatkészítés, oldatok, oldódás
Halmazállapotok Gáz Avogadro törvénye: azonos nyomású és hőmérsékletű gázok egyenlő térfogatában – az anyagi minőségtől, molekula méretétől függetlenül.
Összefoglalás.
Ionok, ionvegyületek Konyhasó.
OXIGÉNTARTALMÚ SZERVES VEGYÜLETEK A KARBONSAVAK.  Egy oxigénatomos funkciós csoportot tartalmazó vegyületek hidroxivegyületek  alkoholok  fenolok éterek.
Aromás szénhidrogének
Oldat = oldószer + oldott anyag (pl.: víz + só, vagy benzin + olaj )
OXIGÉNTARTALMÚ SZERVES VEGYÜLETEK OXOVEGYÜLETEK.  Egy oxigénatomos funkciós csoportot tartalmazó vegyületek hidroxivegyületek  alkoholok  fenolok éterek.
Biokémia Wunderlich Lívius PhD. BME 2016.
Vizes oldatok kémhatása. A vizes oldatok fontos jellemzőjük a kémhatás (tapasztalati úton régtől fogva ismert tulajdonság) A kémhatás lehet: Savas, lúgos,
24. lecke Nuklein- vegyületek. A nukleotidok Összetett szerves vegyületek építőmolekulái: építőmolekulái:  5 C atomos cukor (pentóz)  Ribóz  Dezoxi-ribóz.
Fontosabb karbonsavak. Fontosabb karbonsavak: Vajsav (Butánsav) n=4 Színtelen, undorító szagú folyadék  verejték  lábszag  avas vaj CH 3 CH 2 CH 2.
Szénhidrátok. Jelentőségük A Földön a legnagyobb tömegben előforduló szerves vegyületek  lehetnek energiaforrások (cukrok),  tápanyagraktárak (keményítő),
Savak és lúgok. Hogyan ismerhetők fel? Indikátorral (A kémhatást színváltozással jelző anyagok)  Univerzál indikátor  Lakmusz  Fenolftalein  Vöröskáposzta.
Felépítő folyamatok kiegészítés
AZ ÉLET MOLEKULÁI.
melléklet: Észterek1 diasor
Biomérnököknek, Vegyészmérnököknek
Kristályrács molekulákból
Szervetlen vegyületek
Másodrendű kötések molekulák között ható, gyenge erők.
Ágotha Soma Általános és szerves kémia
Oxigéntartalmú szerves vegyületek oxovegyületek
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
OLDATOK.
OLDATOK.
Előadás másolata:

 oxigéntartalmú szerves vegyületek egyik csoportját alkotják  molekulájukban egy vagy több karboxilcsoportot tartalmaznak  egy karbonilcsoportból és egy hidroxilcsoportból épül fel  savjellegű vegyületek

 proton leadására képesek  a nyílt láncú, telített monokarbonsavak homológ sort alkotnak  a telített monokarbonsavak homológ sorának tagjait zsírsavaknak is szokás nevezni.

 a karboxilcsoporthoz kapcsolódó csoport szerint.  a karboxilcsoportok száma alapján  A karboxilcsoporthoz fűződő csoport lehet alifás, cikloalifás,aromás, heterociklusos  A karbonsavak lehetnek telítettek vagy telítetlenek  A karboxilcsoportok száma alapján léteznek mono-, di-, trikarbonsavak

 A karbonsavak forráspontja magas  hidrogénkötéseket tudnak kialakítani.  dimereket alkotnak, két karbonsavmolekula hidrogénkötésekkel összekapcsolódik egy nyolctagú gyűrűt alkotva  A karbonsavak olvadáspontjai periodikusan változnak, a páros szénatomszámú zsírsavak olvadáspontja magasabb a páratlan számú szénatomot tartalmazókénál.  a páros szénatomszámúak más szerkezetű kristályrácsban kristályosodnak, mint a páratlanok

 A négy legkisebb szénatomszámú karbonsav  vízzel korlátlanul elegyednek, bennük a karboxilcsoport hidrofil, poláris jellege érvényesül inkább, mint a szénhidrogénlánc hidrofób, apoláris jellege.  A szénatomszám növekedésével a szénhidrogénlánc vagy gyűrű apoláros jellege egyre erősebb lesz, a karbonsav vízoldhatósága csökken.  Ha a molekulában nincs más poláris jellegű csoport, a nyolc-kilenc szénatomos karbonsavak vízben alig, szervesoldószerekben jól oldónak.

 reakcióképes vegyületek.  savjellegű vegyületek  vizes oldatban protonra és savmaradékionra disszociálnak  az erős szervetlen savaknál azonban sokkal gyengébb savak  bázisokkal sókatképeznek.  sóik vizes oldatban hidrolizálnak, mert a karbonsavak gyenge savak.

 a növény- és állatvilágban is előfordulnak  hosszabb szénláncú alifás karbonsavak a zsírokban és az olajokban fordulnak elő kötötten, észter alakjában  A kisebb szénatomszámúak szabadon vagy sók alakjában találhatók meg  Nagy biológiai jelentősége van a karbonsavak aminoszármazékainak, az aminosavaknak  Más karbonsavak az anyagcsere- folyamatokban játszanak szerepet

 karbonsavszármazékokból  vagy bizonyos vegyületek oxidációjával alacsonyabb oxidációs fokú vegyületek oxidációjával. alkánok és alkének erélyes oxidációjával. aldehidek és aldehideken keresztül primer alkoholok oxidációjával.

 észterek hidrolízisekor karbonsavak és alkoholok keletkeznek  a folyamat megfordítható  A hidrolízist savval vagy lúggal végzik

 Kelemen Friderika