Www.intelligent-tutor.eu 1 Intelligens Tutorok használatának lehetőségei az e-learningben Gigliola Paviotti – Szalma Éva - Zarka Dénes.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen
Advertisements

Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
Az UNILO projekt hozzájárulása a tanulási eredmény-orientált képzési programok kialakításához Zarka Dénes.
Tutori tevékenység a gyakorlatban
Tudástár informatika digitális tananyagok linkgyűjteménye
Projekt vezetés és kontroll – Mi történik a gépházban?
E-learning alapú távoktatásos képzés
Miskolczi Ildikó
Pályázati adatok: Projekt címe: „ A pedagógiai módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra fejlesztése Békéscsaba iskoláiban” Azonosító:
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Nyelv-ész-gép Új technológiák az információs társadalomban.
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
E URÓPAI P EDAGÓGIAI IKT J OGOSÍTVÁNY EPICT tanfolyam a Calibrate projektben Kárpáti
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
1. oldal A vezetői döntéseket támogató mutatószám rendszer Pilot projektzáró jelentés szeptember 9.
Dr. Élő Gábor július 9. MKE HKSZ 15. Országos Konferenciája
Uni-LO - Promoting the EQF learning outcomes approach within European universities Az Európai Képesítése Keretrendszer és a tanulási eredmények Projekt.
E - Learning Információtechnológiai támogatás a nyitott- és távoktatásban.
E-learning és a multimédia
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
A szakképzési rendszer modellje. 1. sz.m.2. sz.m.3. sz.m. 4. sz.m.5. sz.m. 6. sz.m. Kötelező szakmai tantárgyak Tantárgyi vizsgák Választható szakmai.
A szakképzési rendszer modellje. 1. sz.m.2. sz.m.3. sz.m. 4. sz.m.5. sz.m. 6. sz.m. Kötelező szakmai tantárgyak Tantárgyi vizsgák Választható szakmai.
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
Az e-learning gyökerei, az e-tanulás fejleményei
Projekt adatai Azonosító: TÁMOP A/1-11/ Cím: Társadalominformatika: moduláris tananyagok, tartalom és tudásmenedzsment rendszerek fejlesztése.
A közoktatás intellektuális infrastruktúrája Magyar Bálint oktatási miniszter.
Szoftverfejlesztés és szolgáltatás kiszervezés Folyamatjavítási mérföldkövek a világon és Magyaroszágon Bevezető gondolatok Dr. Biró Miklós.
Főző Attila László főszerkesztő-helyettes Számítógéppel segített kollaboratív tanulás.
E-learning alapú távoktatásos képzés
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Info-kommunikációs Technológia Nedeczky Veronika Sulinet
A fejlesztő értékelés.
SZTE BTK Spanyoltanár MA
Digitális tartalom előállítási képzés, alternatív foglalkoztatással mozgássérültek és megváltozott munkaképességűek számára HEFOP DAT Konferencia.
Az E-TANÁR portál.
TÁMOP /1-2F „Mércénk az ember” Oktatásfejlesztési munkacsoport.
Győr, dr. Nagy Tamás, Nyitrai Erzsébet
Topológia felderítés hibrid hálózatokban
1 NÉHÁNY GONDOLAT AZ (INTÉZMÉNY) AKKREDITÁCIÓ MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEIRŐL Dr. Veress Gábor egyetemi tanár MAB, január 22.
Készítette: Pethő Balázs 1 Oktatási keretrendszerek A program megvalósulását az Apertus Közalapítvány támogatta.
Tájékoztató megbeszélés a projekt előrehaladásáról
1 dr. Sediviné Balassa Ildikó EGY PÁLYÁZATI FEJLESZTÉS EREDMÉNYE AZ E-KÉPZÉSFEJESZTÉS ÉS A TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS TANULSÁGAI.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Lökkös Attila A családi napközi képzés fejlesztése
A képzés fejlesztését, korszerűsítését indokolttá tevő szakmai fejlődésről Sz. dr. Nyitrai Ágnes Apor Vilmos Katolikus Főiskola,
TIOK tapasztalatok a kompetencia fejlesztésről.
Tanulási útmutató Tanulási Útmutató Az Észak-magyarországi Regionális Távoktatási Központ által a TÁVHÁLÓ projektben kifejlesztett e-learning környezethez.
Az információs társadalom. Az elmélettől a politikai gyakorlatig
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Algoritmikus gondolkodás és fejlesztésének lehetőségei
Tanári kompetenciák október 6. Caroline Kearney
Az intézményi minőségfejlesztéshez kapcsolódó feladatok a TÁMOP-3. 1
EUCIP IT administrations vizsgák eredménye SZÁMALK-Szalézi szakközépiskola és napokon tartok vizsgák alapján.
A Calderoni Program helye és szerepe a HEFOP-ban Záró-konferencia március 27. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Telefon:
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 3. konferencia.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak E lektronikus tanulás 4. konferencia.
HUSKROUA/1101/037 “Understand and Prevent Violence among Youth – “Uvia Youth”” HUSKROUA/1101/037 “Understand and Prevent Violence among Youth – “UviaYouth.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
E-larning és M-learning nemzetközi viszonylatban és Szerbiában (egy saját fejlesztésű oktatási keretrendszer bemutatása) Előadók: Kőrösi Gábor és Esztelecki.
Korszerű, hatékony képzési megoldás E-Learning - SzITÁR június 13.
Assoc. Prof. Ján Gunčaga, PhD. Faculty of Education Catholic University in Ružomberok Nyílt forráskódú szoftverek és IKT az oktatásban.
Dr. Kovács Miklós tanszéki mérnök Műszaki Tanárképző Tanszék E-learning alapú távoktatásos képzés.
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
Az ILIAS keretrendszer használatának beépülése az oktatói és a hallgatói munkába a Gábor Dénes Főiskolán Berecz Antónia, Balogh Anikó, Littvay László
Honlap: Program: A Math-Bridge interaktív tanulási platform lehetséges szerepe az oktatási folyamatban.
Információtechnológiák és tudásbázis az Agrof-MM Leonardo+ projektben M=Mountain; M=Mediterranean
Agrárinformatikai ismeretek oktatása az agrár-szakképzésben
Az online kurzus tapasztalatai – Téringer Anita
Előadás másolata:

1 Intelligens Tutorok használatának lehetőségei az e-learningben Gigliola Paviotti – Szalma Éva - Zarka Dénes

2 Miért I-TUTOR? Minőség az online tanulásban azt jelenti, hogy:  Követjük és értékeljük hogy a tanuló mit tesz a keretrendszerben ;  Analizáljuk a tanuló szövegeit ;  Tartalmakat, tudás forrásokat menedzselünk például azzal, hogy ezeket koncepciconális térképekkel, taxonómiákkal reprezentáljuk ;  Megfigyeljük és erősítjük a formális és informális kapcsolatok hálózatának fejlődését a tanulócsoportban  Támogatjuk az egyes tanulók befogadását  Formális értékelést és visszajelzést adunk

3 A tutorok túlterheltek! Az online tanulás támogatásához a tutorok hosszú órákat töltenek azzal, hogy adatokat gyűjtenek az online környezetből (keretrendszerből)

4 A technológia segíthet! A technológia további segítséget nyújthat online tutoroknak, tanároknak, olyan szoftverrel, mely automatikus folyamat megfigyeléssel, követéssel, elemzéssel formatív visszajelzést és olyan értékes információt ad, aminek segítségével jobban egyénreszabhatók az egyéni tanulási utak. Ez az, amit az I-TUTOR plug-in tesz!

5 A folyamat Megközelítések - A tervezési fázistól integrálni a pedagógiai és számítás tudományi módszereket a felhasználók bevonásának érdekében. - Mesterséges Intelligencia alkalmazása annak érdekében, hogy a tanulási környezet képességeit növeljük a tanulás és tanítás támogatására. Irodalomkutatás és esettanulmányok készítése, hogy átlássuk idáig mi történt. Rapid prototyping megközelítés,a felhasználók aktív részesei a fejlesztési folyamatnak. Egyesített tervezés és fejlesztés, az oktatáskutatók és a számítástechnikai szakemberek között. Integrálás a Moodle-ba, a plug- in az egész közösség számára elérhető.

6 Mi a mesterséges intelligencia? A mesterséges intelligencia a számítástudomány egy ága, mely azzal foglalkozik, hogy a számítógépek úgy „viselkedjenek” mint az emberek. A kifejezést John McCarthy alkotta meg 1956-ban a the Massachusetts Institute of Technology-n. Míg az eredeti mesterséges intelligencia célja olyan technikák kialakítása, amelyek szimulálják az emberi intelligenciát, addig az oktatásban ez a technika a tanulói interakciókat támogatja.

7 Mi a rapid prototyping? A Rapid Prototyping olyan modell alkotási módszertanra utal, melyet a felhasználók a szoftver fejlesztés minden lépésénél ellenőrzik és értékelik, így az javíthatja a végső szoftver változatot. A felhasználók aktív tagjai a fejlesztési folyamatnak

8 Would you like to learn more? Intelligens tutori rendszerek - áttekintés (2012) Kiadja az I-TUTOR konzorcium A könyv egy átfogó irodalomkutatás eredményeit mutatja be, és az intelligens tutori rendszerek európai könyezetben való használatának velejáróit. Az e-könyv szabadon letölthető PDF formátumban.

9 Az I-TUTOR plug-in Egymással összekötött komponensekből épül fel  Monitoring komponens  Tanulás tervezési komponens  Profil készítő komponens  Figyelmeztető komponens  Megjelenítő komponens  A felméréskészítő chatbot (opcionális)

10 Az I-TUTOR plug-in Az Architektúra W3C sztenderd web technológia Java szoftver modulok AIML technológia (chatbot)

11 A szoftverfejlesztési folyamat A tervezést 2012 októberében fejeztük be. Alfa tesztelés 2013 márciusa Próba (béta teszt) április-június a plugint valós környezetben próbáltuk ki az oktatás és képzés három területén (felsőoktatás, felnőttképzés, szakképzés) Módosítás július-szeptember Prototípus 2013 októberben egy második kipróbálási fázisra.

12 Mit tud a tutor tenni? Térképeket Koncepció térképet (a kurzus szakterülete) és tevékenységi térképet (tanulói tevékenység a kurzusban) készíteni.

13 Mit tud a tutor tenni? Statisztikák Figyelemmel kíséri a viselkedését és teljesítményét a csoportoknak és az egyes tanulóknak.

14 Mit tud a tutor tenni? Profilt nézni Tanulói profilt megfigyelni, és elemezni. LOG OVERALL LAST ACCESS FILES

15 Mit tud a tutor tenni? Monitorozni A tanulói tevékenységet megfigyelni egy adott időszakban

16 Mit tud a tutor tenni? Figyelmeztetni Automatikus figyelmeztető jelzéseket küldetni.

17 Mit tud a tutor tenni? Felmérést készíteni A felméréskészítő chatbotot külön kell telepíteni, (csak angolul tud). A chatbot a tanulókkal foglalkozik és megkérezi, hogy használta-e a tanuló a monitoring eszközöket, hogy ráriányítsa a figyelmét az önirányított tanulás előnyeire.

18 Mit tud a tanuló tenni? Az I-TUTOR plug-in támogatja az önirányított tanulást. A tanuló Figyelheti előrehaladását a kurzusban és a csoporthoz viszonyítva. Használhatja a koncepcionális térképeket Használhatja a tevékenység térképeket Ellenőrizheti saját teljesítményét a tanulási környezetben Használhatja a profilja statisztikáit Figyelmeztetéseket kaphatKaphat készetetéseket a rendszerből Chatbottal foglalkozhatBátorítást kaphat, hogy használja az eszközöket az önirányított tanuláshoz.

19 Az I-TUTOR plug-in ingyenes Töltse le! A projekt web: A plug-in link a Moodle-ban: A plug-in angolul, görögül olaszul és magyarul is elérhető. A chatbot csak angolul letölthető.

20 I-TUTOR továbbá tartalmaz Interaktív tananyagot négy nyelven; Tananyagot a tutoroknak; A lehetőséget, hogy a chatbot-ot további nyelveken is kifejlesszék (forráskód); A források gazdag tárházát az intelligens tutori rendszerekkel kapcsolatban.

21 Miért érdemes I-TUTOR plug-in-t használni? Hasznos  a tanároknak és tutoroknak  a tanulóknak  szervezeteknek

22 Hasznos a tutornak, mert •van egy javított monitoring képesség a kezében ; •hamar detektálja az alulteljesítő, vagy veszélyben lévő tanulókat ; •könnyen kezeli a kurzus tartalmat ; •a figyelmeztetéseket automatizálja ; •jobban feltérképezi a profilját a tanulóknak és csoportoknak, így testre szabottabban támogathatja őket ; •Időt takarít meg !

23 Hasznos a tanulónak, mert •Jobb támogatást kap a tutortól ; •Jobb támogatást kap a renszertől ; •Lehetősége van az előrehaladását megfigyelni a kurzushoz és a csoporthoz képest ; •Arra indítja a rendszer, hogy reflektáljon saját tanulására.

24 Előnyös a szervezetnek, mert •Javított támogatást nyújt a rendszerrel; •Javított minőségű tanulási ajánlattal élhet; •Csökkentheti a költségeit.

25 Kísérjen bennünket figyelemmel! Web: