Ágazati stratégiák az NFGM szerepe a pénzügyi és gazdasági válság kezelésében, valamint a hosszú távú versenyképesség biztosításában Bakács András, főosztályvezető.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
Advertisements

RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. Belső erőforrások a pénzügyekben és az adózásban Kalocsai Zsolt, vezérigazgató RSM DTM Hungary.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Magyar Export-Import Bank Rt.
Roncz Gábor vezérigazgató
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Mihálovits András Vezető szerkesztő
Hogyan támogatják a bankok a kkv-k beruházási elképzeléseit? Budapest, november 30. dr. Tamás Gábor.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
Henter Ágnes Sárvár, március 30.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
A magyar gazdaság helyzete, fejlesztési prioritások Varju László államtitkár Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium.
Beszállítói és integrátori képzés, képesség, készségfejlesztő konferencia Dr. Garamhegyi Ábel Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatokért felelős szakállamtitkár.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Hegyi Csilla osztályvezető Innovációs és K+F Főosztály
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR II. A magyar gazdaság „kórképe” - a diagnózis Szeged, február-május Belyó Pál „G A Z D A S Á G P O.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Gazdaságpolitikai kilátások és kihívások 2009 Hamecz István.
Helyzetértékelés és kérdésfelvetések dr. Oszkó Péter november 14.
NELI-projekt bemutatása
A területi együttműködés külgazdasági és Kárpát-medencei vetületei
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
Mikor legyen Magyarországon euro? A magyar gazdaság felzárkózási kilátásai Simor András május 19.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
Új követelmények a nemzetgazdaság finanszírozásában Közgazdász Vándorgyűlés október 2. Kármán András Nemzetgazdasági Minisztérium.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
F ÓKUSZBAN A GAZDASÁGFEJLESZTÉS F ÓKUSZBAN A GAZDASÁGFEJLESZTÉS Dr. Komoróczki István tervezéskoordinációért felelős államtitkár „A szorgalmas munka meggazdagít”
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
A válság és a szakképzés Észak-alföldi Régió Szakképzési Konferencia június 17-e Hajdúnánás.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Kiemelt ágazatok kormányzati fejlesztése
A Ceglédi kistérség bemutatása, civil szervezetek lehetőségei a területfejlesztésben Cegléd, október 20.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Innovatív Magyarország
A gazdaság és szakképzés összefüggése. 1. Kialakult hosszabb távra a termelési és termékszerkezet Húzóágazat a feldolgozóipar Húzóágazat a feldolgozóipar.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Válságkezelés eredményei, lehetőségek a válság után december 3. Dr. Oszkó Péter pénzügyminiszter.
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
MTA-MEH projekt Vértes András
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
1 Magyarok a piacon II. Hogyan hat a pénzügyi válság a KKV- szektorra? Király Júlia (MNB) A prezentáció készítésében közreműködtek a Pénzügyi Stabilitási.
Hungarikumok a Parlamentben II Gyaraky Zoltán főosztályvezető Gőgös Zoltán államtitkár.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
A vegyiparral kapcsolatos kormányzati politika alapvetései Zsarnóci Csaba Belgazdaságért Felelős Helyettes Államtitkár Budapest, május 18.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Lőrinczné dr. Bencze Edit
Magyar Nemzeti Kereskedőház
Versenyképesség MTA-MEH projekt Vértes András.
MBA Akadémia 1 A bővülés éve 2008?? Palócz Éva KOPINT-TARKI MBA Akadémia április26.
Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés stratégiája
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara stratégiai jelentőségű programja a közötti időszakra Miskolc, november 29. Bihall.
Magyar Nemzeti Kereskedőház. ALAPÍTÓK: MAGYAR ÁLLAM (99%) és MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA (1%) Magunkról Kormány: Keleti Nyitás stratégia Új piacok,
Pénzportál Szabadegyetem Pénzügyminisztérium június 9. Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
KORMÁNYZATI CÉLOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Fordulatok után / fordulatok előtt
Előadás másolata:

Ágazati stratégiák az NFGM szerepe a pénzügyi és gazdasági válság kezelésében, valamint a hosszú távú versenyképesség biztosításában Bakács András, főosztályvezető Tudásgazdaság Főosztály november 4.

A pénzügyi válság hatásai •A válság hatása a pénzpiacokra –Kockázatkerülés, szűkülő likviditás –Zuhanó részvényárak, gyengülő forint –Magyarország fokozott sérülékenysége •A válság hatása a reálgazdaságra –A világgazdasági lassulás hatása az exportszektorra –A vállalkozások és a háztartások nehezebben jutnak hitelhez

Gazdaságpolitikai válasz •Monetáris politikai intézkedések: –300 bázispontos jegybanki alapkamat-emelés –Betétgarancia kiterjesztése •Fiskális intézkedések: –Az államháztartási hiány drasztikus csökkentése (2009-es cél: GDP 2,6%-a) –KKV-k finanszírozási feltételeinek javítása

NFGM és innováció •103/2008 Korm. rend: innováció és K+F területén TNM poszt létrehozása •NFGM Tudásgazdaság Főo. felállítása a kiemelt húzóágazatok fejlesztése érdekében •Kiemelt ágazatok a kormányprogram szerint: –Járműipar –Gyógyszeripar/biotechnológia –IKT –Turizmus –Logisztika

Ágazatfejlesztési feladatok •Ágazati stratégiák és akciótervek kidolgozása: –Turisztikai, logisztikai stratégia elkészült –Folyamatban van a gyógyszeripari és járműipari stratégia kidolgozása –IKT stratégia: 2009 I. félév •Már konkrét eredmény a gyógyszergazdaságossági törvény az iparág hosszú távú érdekekeit is figyelembe vevő módosítása

Ágazati célok és operatív programok •Szükséges az operatív programok akcióterveinek módosítása az ágazati célkitűzéseknek megfelelően •NFGM aktív részvétele a K+F TNM forráskoordinációs munkacsoportjában – az ágazati érdekek képviselete

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!