Szervezeti hatékonyság javítása a megyei közszolgáltatásban. Szervezeti hatékonyság javítása a megyei közszolgáltatásban. „Változtatni nehéz, a közigazgatást.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
Advertisements

A időszak végrehajtási intézményrendszere
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
Kornai János: VITAINDÍTÓ ELŐADÁS Egészségbiztosítási reform konferencia január
Készítette: Dr. Szabó Péter Főosztályvezető
Egészségügy Intézmények Kontrollingja
KVN OP 1.1. – TEAM – Képzés a közigazgatás hatékonyabbá tételének érdekében.
Csongrád megye , a területi tervezés aktualitásai 2014
Technológiai fejlesztés a hatékony ellátás szolgálatában
A tervezés mint menedzsment funkció
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A magyar köznevelési fenntartórendszer legfőbb kihívásai
HAT – Oktatáspolitikai kerekasztal március 8. Feladat- és felelősségmegosztás a közoktatásban.
Sásdi Többcélú Kistérségi Társulás SÁSD, június 28.
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
ERP Integrált vállalatirányítási rendszer
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az átalakulási formák felé mutató döntések célszerűsége a gazdálkodás, befektetés, működtetés, vagyoni érték szempontjából.
Közszolgáltatás-szervezés és regionalizmus Budapest térségében Készítette: dr. Kovács Róbert Magyar Regionális Tudományi Társaság.
IT outsourcing előkészítése - ahogy egy tanácsadó látja Kontra József Igazgató
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Tájékoztató a Vidékfejlesztési Albizottság i üléséről Finta István Ph.D.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A Dél-dunántúli régió helyzete, fejlesztési lehetőségei és az RFT szerepe a DDOP végrehajtásban Dr. Wekler Ferenc elnök szeptember 14.
1 Tájékoztatás az OSAP 2013 előkészítéséről OST ülés május 14. Dr. Laczka Éva.
A járási rendszer megújítása
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Kormányszóvivői tájékoztató Olcsóbb, hatékonyabb állam Szilvásy György a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter.
Az EEM helye a menedzsmentben
A évi Integritás Felmérés eredményei a belső kontrollok és a korrupciós kockázatelemzés tükrében Budapest, január 19. Dr. Benkő János, ÁSZ.
Kormányzati lépések a közigazgatási korrupció csökkentéséhez Horváth Viktor főosztályvezető.
A közfeladatok ellátásának nehézségeiről. Társadalmi célok üzleti módszerek.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Magyar Útügyi Társaság
ÜNNEPÉLYES MEGYEI TANÉVNYITÓ
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos: január 1-től.
Duna menti Városok Együttműködési Fóruma Duna térségi programalkotó tanácskozás A Duna Menti Városok együttműködésének aktuális feladatai, javasolt cselekvési.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium EKOP projektjeinek jelene és jövője dr. Rupp Zoltán főosztályvezető E-közigazgatásért felelős helyettes államtitkárság.
Szélessávú tervek és akciók
Civil szervezetek kapcsolatai Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Útfüggőség és területi reformok Magyarországon Magyary Konferencia. Nemzeti Közszolgálati Egyetem Június 12.
KI FIZET A VÉGÉN ? Dr. Csiba Gábor elnök Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Budapest, november 10.
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Regionális operatív programok ma és holnap Lunk Tamás ügyvezető Vitál Pro Kft.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Emberi erőforrás tudatos fejlesztése
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
A történelmi városszerkezet megújításának súlyponti kérdései – a belvárosok, az örökségelemek potenciáljának növelése az akciótervezés eszközeivel XX.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
ÖNKORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK FIGYELEMMEL KÍSÉRÉSE II. 1. ÖNKORMÁNYZATI HORIZONTÁLIS ÉS VERTIKÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉSI ÉS KOORDINÁCIÓS MECHANIZMUS KITERJESZTÉSÉT.
A járási rendszer megújítása
Megbecsülés az idős embereknek
Magyar Útügyi Társaság
OUTSOURCING Lehetőségek a vállalat építésben
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
Előadás másolata:

Szervezeti hatékonyság javítása a megyei közszolgáltatásban. Szervezeti hatékonyság javítása a megyei közszolgáltatásban. „Változtatni nehéz, a közigazgatást egészében látni nem szoktuk meg, és mert minden reform ítélet a múlttal és így önmagunkkal szemben is, tehát ellenezzük” Magyary Zoltán dr. HG1

A hatékonyság igénye  Nemzetközi tendencia  Gazdasági-társadalmi környezet változásainak hatása  A közszektor mérete, forrásigénye folyamatosan nő  A klasszikus közigazgatási funkció mellett a közszolgáltatások folyamatos, dinamikus bővülése dr. HG2

Közszektor reformok - megközelítések  A hatékonyság javítása a magánszektor térnyerésével a közszférában, privatizáció  Kiszervezések, outsourcing  Vállalati menedzsment trendek alkalmazása  Az üzleti módszerek alkalmazása korlátozott – sérülhetnek alapvető értékek  Szolgáltatások csökkentése  Adók emelése dr. HG3

Eredmények, inkább kudarcok  Rendszer szemléletű intézkedések hiánya az egyes ágazatokban  A forráskivonás átgondolatlan pl. egészségügy  Tervezési hiányosságok, egymásra épültség és koordináció hiánya  Területi egyenlőtlenségek  Egymástól független önkormányzatok a feladatok kötelezettjei dr. HG4

Eredmények?  Hatékonysági veszteség – jóléti veszteség  A szolgáltatások nem a szükségleteknek megfelelőek  Kapkodás, a költségvetés aktuális lehetőségeit követik a változtatások a közszolgáltatások tervezésében  A pályázatok és a lobbik irányítják a fejlesztéseket  A szolgáltatások színvonala heterogén dr. HG5

Jó Állam – célok  Törvényesen és átláthatóan működő, a közszolgáltatásokat maradéktalanul biztosító Állam  A területi és helyi közigazgatási rendszer megújítása,  Alacsony hatékonyságának orvoslása és a struktúrájának átláthatóbbá tétele,  Az ellátási színvonal emelése, egységessége,  Hatékonyabb, költségtakarékosabb intézményfenntartás dr. HG6

Beavatkozás Fő pillére Szervezet Eszköze Centralizáció dr. HG7

Szereplők  Állam ◦ Kormányhivatal ◦ MIK ◦ Központi szervek  Önkormányzatok  Egyéb fenntartók  Köztestületek dr. HG8

A közszolgáltatások szervezése  A megyei önkormányzatok intézményei fenntartásának centralizálása ◦ január 1.  Az önkormányzatok feladatainak átalakítása ◦ január dr. HG9

A centralizáció előnyei  Egységes szolgáltatás tervezés  Túlméretezett struktúrák egyszerűsítése  Megyei szintű gazdasági centralizáció  Csökken a kötelezettségvállaló helyek száma  Egykapus pénzkiáramlás  Nő az átláthatóság  Csökkenthetőek a párhuzamosságok  Koordináció dr. HG10

Várható  Egységes színvonalú szolgáltatások  Területi egyenlőtlenségek kiküszöbölése  Költségcsökkentés  Az erőforrások hatékonyabb felhasználása  Az erőforrások koncentrálása a szükséges területekre  Kevesebb jóléti veszteség dr. HG11

Többirányú célrendszer  Megtakarítás  Hatékonyság  Minőség  Elfogadottság dr. HG12

„A nemzetnek joga van elvárni azt, hogy közigazgatása a kor igényeihez és saját anyagi erejéhez mérten a legjobb legyen” Magyary Zoltán dr. HG13

dr. HG14