Logisztika alapvetések.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Pintér Tamás.  Egyszerűen: ◦ tudás ◦ hatalom  Bővebben: ◦ Az információ latin eredetű szó, amely értesülést, hírt, üzenetet, tájékoztatást jelent.
Advertisements

Készítették: Kerényi Éva Mogyorósi Mária Péterffy Réka
PTE PMMK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. ELŐADÁS.
RENDELÉS, VEVŐKISZOLGÁLÁS, E - BUSINESS
Logisztika bevezető fogalmak.
Forgóeszköz-gazdálkodás
AZ EURÓPAI KIVÁLÓSÁG MODELL ÉS SZEREPE AZ EU CSATLAKOZÁSBAN STRATOSZ KIADVÁNY 2003.
BEVEZETÉS A HUMÁN ERŐFORRÁS MENEDZSMENTBE
Minőségmenedzsment alapelvek
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Értékesítési csatornák
ERP Integrált vállalatirányítási rendszer
Készítette: Unyatyinszki Csaba
Szoftver minőség és menedzsment Mérés és elemzés Sziládi Zoltán.
Közlekedési logisztika
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Interdiszciplináris ellátási lánc- versenyképes vállalat
Logisztika 6.előadás.
A marketing és a logisztikai költségek közötti kölcsönhatások Lipák Mária BGF, KVIFK, 2009.
A logisztika-menedzsment alapjai Lipák Mária BGF KVIFK február
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
Benchmarking.
1 Gazdaság és környezet Előadó: Nagy Tamás. 2 Általános környezetvédelmi kérdések a vállalatoknál A gazdasági, piaci és környezeti körülmények miatt egyre.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Logisztika bevezető elemek.
BESZERZÉS A KATONAI LOGISZTIKÁBAN
Derzsényi Attila mk. alezredes. Feladat végrehajtáshoz szükséges eszközök, anyagok (elhelyezési szakellátás), készletek, szolgáltatások nyilvántartás,
Készítette: Csató Csilla (DVI3UH)
Robert Kaplan – David Norton: Balanced Scorecard
Logisztikai kontrolling
Forgóeszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
A lineáris-funkcionális szervezeti forma
III. Témakör MISKOLCI EGYETEM LOGISZTIKA ANYAGMOZGATÁSI ÉS LOGISZTIKAI TANSZÉK III./1.
II. Logisztikai tervezés
Az értékesítési rendszer
Termelésmenedzsment Production Management
A MINŐSÉG FOGALMA A minőség az egység (az egyedileg leírható és vizsgálható folyamat, termék, szervezet, illetve ezek kombinációja) azon jellemzőinek összessége,
Szilvási Mihály TM Magyarország Kft.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Az EEM helye a menedzsmentben
Készítette: Unyatyinszki Csaba
Europapier Hungária A logisztika szerepe a versenyképességben Laskai István - Kócsó Tamás
Informatikai projektmenedzsment Oktató: Dr. Rutkovszky Edéné Tantárgykód: I3782 Előfeltétel: I2401 (Rendszerszervezés) Kredit: 4 Számonkérés: kollokvium.
A MINŐSÉG ÉRTELMEZÉSÉNEK ÉS MEGVALÓSÍTÁSÁNAK FEJLŐDÉSE
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Forgóeszköz Azok az eszközök, amelyek várhatóan egy évnél rövidebb ideig szolgálják a vállalkozási tevékenységet Főbb csoportjai: a) készletek b) követelések.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Vállalatgazdaságtan a gyakorlatban Működési terv.
Minőségbiztosítási ismeretek
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Készletgazdálkodás és logisztika
EGYÜTTMŰKÖDÉS A PIACI IGÉNYEK GAZDASÁGOS KIELÉGÍTÉSÉÉRT „IPARI PARK-SZERŰ” ÉLELMISZERTERMELÉSI RENDSZER GAZDASÁGOSAN.
Vállalkozásmenedzsment I.
1 VIIR Vállalatirányítási Integrált Információs rendszerek I. (Történeti áttekintés - TEI) Szent István Egyetem TATA Kiválósági Központ és Informatikai.
ÉRTÉKTEREMTŐ FOLYAMATOK MENEDZSMENTJE Tóth Attiláné dr. 2015/16 tanév II. félév WSUF Harmadik óra.
MISKOLCI EGYETEM. A TUDÁS ÉS KÖZÖSSÉG CAMPUSA Dr. Bányai Tamás DUÁLIS KÉPZÉS Logisztikai mérnöki BSc Gépészmérnöki és Informatikai Kar.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
Logisztika bevezető fogalmak Üzleti célok Az üzleti teljesítmény növelése A versenyképesség fokozása Az üzleti folyamatok jobbítása A vállalati kultúra.
Szent István Egyetem Közgazdaságtudományi Jogi és Módszertani Intézet
ÜDVÖZÖLJÜK!.
Prof. Dr. Illés Béla* tanszékvezető egyetemi tanár
L O G I S Z T I K A A L A P J A I Készítette: Gács Nóra
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Hungarian Testing Board
fogalma, módszerei – vezetési elméletek
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Előadás másolata:

Logisztika alapvetések

1. definíciók Definíció: (USA Logisztikai Tanácsa szerint) "A logisztika alapanyagok, félkész-, és késztermékek, valamint a kapcsolódó információk származási helyről felhasználási helyre történő hatásos és költséghatékony áramlásának tervezési, megvalósítási és irányítási folyamata a vevői elvárásoknak való megfelelés szándékával." Definíció: (más megközelítésben, Gysi, 1975) "A logisztika nem más, mint a rendszer elmélet alkalmazása az anyagáramlás területén."

1. definíciók Definíció: (hadászat, NATO) "A logisztika átfogja mindazokat a tevékenységeket és eszközhasználatokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a harcoló alakulatok létfenntartása, mozgása (anyag, élelmiszer utánpótlás, stb.) szervezett és folyamatosan jól áttekinthető, szükség szerint gyors operatív beavatkozással megvalósítható legyen." Kiterjed a szükséglet, a tér és az idő előzetes tervezésére, összehangolására, valamint a legfontosabb erőforrások allokálására és az alábbi tevékenységeket foglalja magába:

1. definíciók anyagellátás, utánpótlás, készletezés csapat-, anyag-, és sebesült szállítás szervezés és elhelyezés építés szervezés, infrastruktúra rendelkezésre bocsátása információs hálózat kiépítése és az előbbi feladatok megoldásának irányítása.

1. definíciók Definíció: (Jünemann 1989) "A logisztika anyagok, személyek, energiák és információk rendszereken belüli áramlásának tervezésével, irányításával és ellenőrzésével foglalkozó tudomány." Definíció: (Ronald Ballon USA, 1973) "A logisztika feladata az alapanyag beszerzéstől a végső fogyasztásig terjedően az anyagáramlásban előforduló összes szállítási, rakodási, tárolási tevékenységek tervezése, szervezése, irányítása és ellenőrzése azzal a céllal, hogy az áramlásban lévő anyag időben és a legkisebb ráfordítással a megfelelő helyre jusson."

1. definíciók Definíció: (7M (7R) definíció) "A logisztika feladata a megfelelő termék, megfelelő minőségben, megfelelő állapotban, megfelelő helyen, a megfelelő időben, megfelelő felhasználónak a megfelelő költségen történő rendelkezésre állásának biztosítása." Definíció: (elvi, kiterjesztett, USA Logisztikai társaság) "Azon vezetési, mérnöki és műszaki tevékenységek tudománya, amelyek a célok és tervek elérése, valamint a működés érdekében az elvárásokra, tervezésre, az erőforrások fenntartására és ellátására koncentrálnak."

1. definíciók Értelmezés: logos (görög) = értelem logo (görög) = gondolkodni logisticos (görög) = logikusan gondolkodni marechal des logis (francia) = szállásmester logistas (latin) = római légiósok ellátásával foglalkozó egység

2. Eredet és fontosság: Fontosság: sok vállalatnál az összes költségek 20-25%-a logisztikai tevékenységekre fordítódik. Ennek ellenére a jelentőségét még nem ismerték fel. Okai: nem ismert (nem régi) vállalati funkció logisztikai tevékenység alatt általában a termék nem változik meg, így jelenléte nem "szembetűnő". Látszólag nem növeli a termék értékét. A logisztikában jelenik meg a csomagolás, anyagmozgatás, tárolás, készletezés, szállítás. Mivel ezek költségigényes tevékenységek, ezek a költségek a gyártmány árában megjelennek. E költségek optimalizálása a termék árát csökkenti, az eladhatóságot javítja, így végső soron a vállalat üzleti célját szolgálja.