A könyvtár mint közösségi tér

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
 A felkereső ifjúsági munka gyűjtőfogalom, amely mindazon megközelítéseket magában foglalja, amelyek során az ifjúságsegítők, a fiatalokkal foglalkozók.
Advertisements

AHOL A CSEND MÉG HALLHATÓ KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓ NYÉSTÁN
Állattartás mindenkinek. Mi a probléma? • Nagyon fontos lenne állatot tartani, mivel – Több, mint 2 millió kutya van Magyarországon – Ez előfutára lehet.
Republikon Tolerancia-kutatások
Önsegítő Angol Nyelvi Tanulókör
A könyvtárak és a könyvtárosok szerepváltozásai
Számadás a talentumról
Szeretem a könyvtáram!.
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Hallgatókkal a hallgatókért
Készítette: Geszler Nikolett
Átjáró: szférák között - Kulturális antropológia és civil szervezetek. Alkalmazott antropológiai módszerek egy miskolci civil szervezet tevékenységében.
A dunaújvárosi fiatalok szabadidő eltöltési szokásai
A könyvtárak szociális funkciói. Visszatekintés  70-ES ÉVEKTŐL - “MŰVELŐDÉSI HÁTRÁNY”  MANFRED NAGEL(1982) - SZOCIÁLIS FUNKCIÓ MEGHATÁROZÁSA - “ KÜLÖNLEGES.
XXX. Jubileumi OTDK Készítette: Szabó Anita Debreceni Egyetem
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat A és a szolgáltatásai Budapest, február.
Informatikai alkalmazások a Széchenyi István Egyetemen – DPR Szakmai Klub I. – Közösségi weboldalak és alumni szervezetek.
Központi és közösségi szolgáltatások olvasóknak, könyvtáraknak.
MRGSZ Stratégiai terv Verzió: 2. RC2. JÖVŐKÉP Aktuális MRGSZ cél: Láthatóvá tenni a a rögbit Magyarországon és a Magyar rögbit Európában!
Ács Tamara – Tóth Cseperke bemutatja. “Mindannyiunknak hatalmunkban áll választani egészség és betegség, gazdagság és szegénység, szabadság és szolgaság.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Pénzintézetek társadalmi felelősségvállalása és a Green Banking koncepció KOVÁCS Sándor Zsolt tudományos segédmunkatárs.
A Stratégiakutató Intézet (Hungary) bemutatása Varga Csaba szociológus, c. egyetemi docens Stratégiakutató Intézet elnöke
Keresőmarketing stratégiák
Az összevont intézmények helyzetéről, működéséről Egy év végi vizsgálat alapján Fehér Miklós Gödöllő,
Néhány szempont a panelvitához Könyvbemutató: Non-Financial Defined Contribution Schemes: The New Revolution for Reforming National Pension Schemes? Budapest,
Negyedik előadás Március 11
A HR vezető, mint a Vezérigazgató legfontosabb partnere
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben” IX. Országos Konferencia Budapest, február 23–24. Mit esznek a Szigetlakók, és mit gondolnak.
Szigeti Eszter PTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék 2011
A jövő könyvtára, a könyvtárak jövője MA Könyvtári szolgáltatások menedzselése II.
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
Trendek.  PEST elemzés Politics Economy Society Technology.
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
A hazai könyvtárak és az Európai Digitális Könyvtár Információs nap a 3. FP7-ICT pályázati felhívásról Budapest, január 29.
A gazdaság kifehérítését célzó kormányzati intézkedések és a rejtett gazdaság: az EVA és az AM könyv hatásai c. prezentációhoz (szerzők: Semjén A., Tóth.
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
Gábor Edina főigazgató Országos Egészségfejlesztési Intézet május 12. Elköteleződés az egészségért.
Interkulturális mentorálás
TE AKARSZ ROMA MUNKATÁRSAT?. A nem romák elsősorban a munkához való viszonyuk alapján ítélik meg a romákat. Előzmények * ! Szociológiai és szociálpszichológiai.
Bánkeszi Katalin A számítógép és az Internet hatása az olvasáskultúrára (konferencia) Változó olvasói igények – változó könyvtáros világ.
Oxford Czinege Julianna Trinity Term Mi volt nehéz? Minden héten volt tutorialom, ami azt jelentette, hogy minden hétre kellett írnom egy dolgozatot.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Az erdélyi magyar fiatalok értékrendjének sajátosságai. Összehasonlító vizsgálat a román és a magyar fiatalok körében Veress Ilka Nemzeti Kisebbségkutató.
Hangalapú, közösségépítő virtuális valóság a gyakorlatban Faragó Péter WebLords.
Programzáró szakmai nap Szolnok, november 12. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet.
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
INNOINFO, A VÁLLALKOZÓI KÖZÖSSÉGI PORTÁL. Miben segíthet az Innoinfo projekt?  kkv-k marketing tevékenységének beindításában  márka/cég ismertségének.
Közösségi érték (public value) vizsgálat Budapest, Szonda Ipsos.
Útban a Web 2.0-ás felsőoktatási könyvtárak felé Válaszadás kihívásokra, fejlődési tendenciákra a szabad tudásáramlás szolgálatában Barna Marianna könyvtáros,
HOGYAN HOZZUNK LÉTRE ELEKTRONIKUS KÖZÖSSÉGI ÖNSEGÍTŐ RENDSZERT? STEP BY STEP.
A pécsi EKF a magyar politikai diszkurzív térben Dr. Tarrósy István, egyetemi adjunktus, PTE BTK Politikai Tanulmányok Tanszék MTA PAB, december.
A mi Velencénk: a turisztikai tér és miliő összefüggésrendszerének változásai a „Velencei tó kapujában” Wirth Gábor Doktorandusz SZIE Enyedi György RTDI,
Karácsony 2014 Judit Balint’s Handicrafts. Karácsonyra készülve Már küszöbön van az idei karácsonyi szezon. Közeledik az a hónap, mely állíthatom sok.
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
Közkönyvtárak új funkciói, új építészeti megoldások.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Közösségépítés a könyvtár fizikai és virtuális tereiben Tóth Máté OSZK-Könyvtári Intézet
Iskolaszociológia Az iskola világa Iskola és közösség Oktatás és társadalom.
Közösségi érték (public value) vizsgálat Budapest, Szonda Ipsos.
A kultúra társadalmi hatása
V. Víz-Hang Fesztivál Rendezvény bemutató
Vállalati fenntarthatóság
Gyorsjelentés a városi könyvtárakról
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Urbánné Malomsoki Mónika
Innováció-menedzsment a könyvtárban
Networkshop 2019 Győr, április 26.
Előadás másolata:

A könyvtár mint közösségi tér Tóth Máté OSZK – Könyvtári Intézet

A könyvtár funkciórendszere Információközvetítés és szociális funkció. Évtizedekkel ezelőtt szociális funkció – most ugyanaz a fogalom újracsomagolva: a könyvtár mint közösségi tér, mint találkozóhely mint harmadik hely

Kihívások Költségvetési indokok miatt a könyvtár fizikai tereinek folyamatos megkérdőjelezése (itthon és külföldön egyaránt) Globalizáció nyomán különböző kultúrák együttélése Párhuzamos kultúrák vagy egy integráns társadalom? Szükséges-e integrálni a nem többségi társadalom képviselőit és milyen mértékben? Cél a társadalmi tőke növelése

A harmadik hely Ray Oldenburg: The Great Good Place közel hozza egymáshoz a környéken élőket, az újonnan érkezőknek és a látogatóknak a „közösség kapuja”, elősegíti különböző csoportok (művészeti stb.) kialakulását, közelebb hozza egymáshoz a fiatalokat és a felnőtteket, a barátság ajándékát adja (barátságok születhetnek itt), elősegíti a környék fejlődését, elősegíti a politikai viták kialakulását, csökkenti a megélhetési költségeket, szórakoztat, fontos a nyugdíjasoknak.

A harmadik hely Jerry Kloby: a harmadik hely jellemzői ingyen vagy viszonylag olcsón be lehessen menni, és ott ételt– italt vásárolni, könnyen, otthonról akár gyalog is megközelíthető legyen, számos ember tartózkodjon ott napi rendszerességgel, mindenki érezze jól magát, könnyen beszédbe lehessen elegyedni másokkal, aki betér, minden alkalommal régi és új barátokkal találkozhasson.

Alacsony vs. magas intenzitású találkozóhelyek Judo edzés, zenekar, táncegyüttes, repülőmodellező klub Egy adott zenekar koncertje Kismamakör, nyugdíjasklub Milliomosok klubja, magas intelligenciájú emberek klubja Vallási közösségek összejövetelei Alacsony intenzitású találkozóhely: Ahová bárki elmehet, ahol bármilyen társadalmi, etnikai vagy más hátterű emberekkel lehet találkozni. Pl. könyvtár

A PLACE projekt Public Libraries as Arenas for Citizenship Kutatási kérdés: A könyvtárnak milyen lehetőségei vannak a társadalmi tőke növelésében? Módszerek: Reprezentatív telefonos kutatás. Négy könyvtárban megfigyelések.

Hogyan válhat egy könyvtár harmadik hellyé? Városfejlesztés A terek kialakítása A nyitvatartási idő alakítása A szolgáltatási portfólió átalakítása Nem kifejezetten könyvtári szolgáltatások elérhetővé tétele (büfé) A váratlan, a trendi…

Városfejlesztés Olyan helyet keresni a városban a könyvtárnak, amely esélyt teremt a különböző hátterű személyek megjelenésére. Pl. a Gürtel környéke Bécsben

Városfejlesztés

Terek kialakítása Antwerpen Mozgatható bútorzat, alakítható terek.

Könyvtárak a virtuális térben Vajon virtuális térben is megvalósítható, hogy a könyvtár találkozóhellyé váljon? A könyvtári élmény reprodukálása virtuális környezetben A web 2.0 paradigmájában sokan gondolták, hogy erre valós esély kínálkozik Katalógus 2.0 (értékelés, hozzászólás, címkézés lehetősége) Közösségi oldalak könyvtári felületei, Online könyves közösségek, Blogok, Fórumok.

Könyvtárak a virtuális térben Kevesebb igazi siker! A virtuális közösségek jellemzői: Nagy létszámú közösség szükséges a A többség nézelődik Csak akkor működik, ha mindenki többet ad bele, mint amennyit elvesz! A könyvtári katalógus nem egy szórakoztató hely, ahova „csak úgy” is szívesen benéznek a használók.

Tóth Máté – OSZK, Könyvtári Intézet – toth.mate@oszk.hu Köszönöm a figyelmet! Tóth Máté – OSZK, Könyvtári Intézet – toth.mate@oszk.hu