Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hallgatókkal a hallgatókért

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hallgatókkal a hallgatókért"— Előadás másolata:

1 Hallgatókkal a hallgatókért
Merjünk babot álmodni!

2 Hallgatókkal a hallgatókért
Merjünk babot álmodni! Hallgatókkal a hallgatókért

3 Hétköznapi átlag látogatószám 2006-ban (fő)

4 Hétköznapi átlag látogatószám 2007-ben (fő)

5 Úgy gondolom, hogy egy ilyen nagy arányban könyvtárat használó csoportra kiemelt figyelmet kell fordítanunk, igényeit felkutatni és támogatni kell.

6 …olyan szerencsések, hogy nekik már nem szükséges könyvtárba járniuk ahhoz, hogy a megfelelő, színvonalas szakirodalmat otthon, a fotelben ülve is magukénak tudhassák. Az egyetemi számítógépes hálózaton keresztül gyakorlatilag majdnem mindent el tudnak érni.

7 Ray Oldenburg szociológus: A 3. hely:
hely: otthon hely: munkahely/ egyetem hely: ?

8 Könyvtár = 3. hely? Hányadik hely?
Milyen legyen a 3. hely? könnyen megközelíthető étel, ital, hideg/meleg, kellemes, komfortérzetet adjon hívogató és marasztaló, közösségi hely legyen

9 De milyen módon tudjuk kifürkészni az egyetemisták kívánságait
De milyen módon tudjuk kifürkészni az egyetemisták kívánságait? Honnan tudja kitalálni a könyvtáros, hogy mi jó nekik?

10 Hogy vehetjük fel a versenyt
Hogy vehetjük fel a versenyt? Anyagi források hiányában, mit tudunk tenni?

11 A könyvtáros gondolkodik, saját emlékeit idézi, ismerősök tapasztalatait hívja segítségül, más egyetemek könyvtárainak honlapját böngészgeti, külföldi ösztöndíjasokat molesztál és kitalál dolgokat.

12 Miket tudtunk mi kitalálni, hogy az egyetemisták jól, jobban érezzék magukat nálunk? (És mi se érezzük rosszul magunkat.)

13 Még a régi épületben történt, hogy eltűnt az első laptop… Nagy riadalmat okozott, ekkora értéknek még nem kélt lába nálunk. Legyen laptopzár!

14 A kívánságfüzetben egy olvasó javaslata volt a holmik szállítására, hogy legyen bevásárló kosár! Legutóbb olvasom, hogy az Egyetemi Könyvtárban is bevezetésre került.

15 A nyári zárva tartásról kis cédulákat nyomtattunk
A nyári zárva tartásról kis cédulákat nyomtattunk. Egyik évben, gondolván, hogy már mindenki internetet használ, nem nyomtattunk többé. Hogy úgy mondjam, az olvasók visszakövetelték, így azóta is minden pulton megtalálható, aki igényli, vesz, aki nem, az nem vesz belőle.

16 Firkapapír! Bármily meglepő, a fénymásoló szobával közösen nem tudunk olyan mennyiségű rontott papírt termelni, amely az igényeknek megfelelő lenne. Magam is csodálkozom, hogy lehet papír nélkül egyetemre jönni. De mi az, hogy papír nélkül! Vannak akik tollat sem hoznak magukkal.

17 Konzultációs szoba – kialakulása sajnálatos esemény következtében valósulhatott meg. Az új könyvtárba költözve néhány kollégától meg kellett válnunk, az olvasói térben található, már betervezett munkaszobák ajtajait üvegesre cserélték, ezekből lettek a konzultációs szobák.

18 Külföldön láttuk: könyvbedobó, book drop
Külföldön láttuk: könyvbedobó, book drop. Jól bevált, sok könyvtárban , sokféle formában…

19 Kicsi is, sárga is, de a miénk! Átlagosan 5-6-szor ürítjük naponta.

20 Belső „parkosítás”: a könyvtár költségvetésébe természetesen nem fér bele növények vásárlása, viszont ajándékba rengeteg gyönyörű növényt kaptunk, pl. a Nemzeti Múzeum által felajánlottak a bejáratnál.

21 Kiállításokat szervezünk, a ridegnek tűnő modern tereket színesítendő.

22 A HÖK-el közös egyik első beruházásunk.

23 Egy megvalósult nagy álom: A babzsák-project : 38 babzsák
Részt vevők: HÖK, Babfotel, BCE Központi Könyvtár

24 Hogyan legyen a könyvtár egyszerre vonzó a közösségi életet élők és a tanulásra vágyók számára? Milyen legyen a könyvtáros attitűdje?

25 Különböző vérmérsékletű olvasók igényeihez más-más tereket neveztünk ki, mint a képen látható „Csendes zóna”, vagy a telefonálásra kijelölt övezet.

26 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Hallgatókkal a hallgatókért"

Hasonló előadás


Google Hirdetések