A KÖZÉPKOR (V.- XV. SZÁZADOK)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Bizánci birodalom.
Advertisements

A törvényhozó Nagy Lajos
A HŰBÉRISÉG.
IV. Béla ( ).
Lemondás az uralomról I.Jézus Krisztus megtiltotta a tanítványkörnek az uralkodást, úgy, ahogy azt a társadalomban gyakorolják. Mk 10:35-45 „Ekkor hozzálépett.
AZ ÖNELLÁTÁSTÓL AZ ÁRUTERMELÉSIG
A középkori nagybirtok és feudális szolgáltatások
A Nyugatrómai Birodalom bukása
Mária Terézia
Arabok, pápaság, egyházszakadás, kalandozások
EURÓPA AGRÁRGAZDASÁGÁNAK FEJLÉŐDÉSE A KÖZÉPKORBAN
EURÓPA ÉS AZ EURÓPÁN KÍVÜLI VILÁG A SZÁZADBAN
A NYUGATI FRANK KIRÁLYSÁG
A FRANK BIRODALOM.
A RÓMAI BIRODALOM BUKÁSA
A görög történelem kezdetei
A HŰBÉRISÉG.
A nemzetközi kapcsolatok történeti gyökerei I.
A romantika irodalmából
Arab, iszlám kultúra,művészet
Rejtélyek és megfejtőik
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
A FRANK BIRODALOM TÖRTÉNETE
A barokk, mint művészeti irányzat
Arab, iszlám kultúra,művészet
A Római világ és a barbárok
ESZMÉNY, CÉL, FELADAT A NEVELÉSBEN
A köztársasági Róma.
A válság százada (III.sz.)
Az Óbabiloni Birodalom (Hammurapi és törvénye)
A nagy népvándorlás.
Európa városi történelme
Európa vallásai.
A népesség számának változása Európában
AZ ÓKORI RÓMA TÖRTÉNETE
A rómaiak nyomában.
A Történelem Forrásai Minden olyan dolgot, eszközt, mely a múlt megismeréséhez, megértéshez hozzásegít forrásnak nevezzük.
A Kárpát-medence a honfoglalás előtt
A honfoglalás.
KORA KÖZÉPKOR (V.-X. század)
Gazdaság és társadalom változása a korai középkorban
Nikolausz Kopernikusz
A ROMANTIKA életérzése, világszemlélete stílusirányzata A XIX. század
A NYUGATI BIRODALOM BUKÁSA
Sammezzano-kastély Toszkána Olaszország
A Frank Birodalom Nagy Károly és kora.
1. Magyarország Európában
Népek és népesség az Árpád-kori Magyarországon
Kolumbusz előtti kultúrák: Maják Aztékok Inkák
A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag
Jeruzsálem Óváros, szikla mecset. Jeruzsálemről általában  Jeruzsálem Izrael fővárosa, továbbá politikai, jogi és vallási központja több kultúra találkozópontja,
Városállamok- Birodalmak
Géza fejedelem és Szent István Az államalapítás Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend,
Nagy Lajos Nagy Lajos, a lovagkirály A király jövedelmei az Anjouk idején.
Az iszlám megjelenése és térhódítása Az arab-félsziget VII. sz.
India, Kína. India  Természeti környezet  Változatos éghajlat  Öntözés kialakulása a Kr.e. 3. évezred előtt  Indus-völgyi civilizáció - dravidák (sötétbőrű)
A középkori Nyugat születése Tk. 21. anyag. Előzmények  A Nyugat-Római Birodalom hanyatlása –a kereskedelem drasztikus visszaesése –a városok gyors hanyatlása.
Kelet-Európa és a Balkán
KÖZÉPKOR 9.o..
Kialakulása, nyugati és keleti
Vándorlás a kelet-európai pusztán
A rendi monarchiák kialakulása
Közép- és Kelet-Európa, a Balkán a XI-XIII. sz.-ban
Az ókori kultúrák.
A reformáció.
Ókori India Bácsi Johanna 5.A..
A FEUDÁLIS TÁRSADALOM MŰKÖDÉSE.
Kelet-Európa lehatárolása, főbb földrajzi ismérvei
Készítette: Szigethy Barna 5.a.
Felvilágosodás kora A VILÁG MEGISMERÉSE.
Előadás másolata:

A KÖZÉPKOR (V.- XV. SZÁZADOK) Bakó Eszter

Társadalom: Uradalmi rendszer: A katonai szolgálatért kapott földön alakult ki, a földesúr az uradalom birtokosa, az ott élő különböző jogállású (szabad, szolga) elemek dologi függőségbe kerültek, különböző szolgáltatásokkal tartoztak neki. Az uradalom központja az udvarház, majd a lakótorony esetleg vár lett.

Társadalom Hűbériség: Katonai szolgálat ellentételezésére jött létre a rendszer. A szolgálatért benificiumot adományozott a senior (hűbérúr) vazallusának, aki hűséggel és katonai szolgálattal tartozott cserébe. Ez a földbirtok kezdetben visszavonható volt, a 9. sz-tól vált örökölhetővé (feudum). A vazallus a maga birtokából tovább adományozhatott, így alakult ki a hűbéri lánc. Maga az adományozás ünnepélyes keretek között eskütétellel történt. Az uralkodó lett a legfőbb hűbérúr, a feudummal rendelkező réteg pedig nehézfegyverzetű katonaként szolgált, mentességet (immunitas) és kiváltságokat (privilégium) szerzett.

A népvándorlás A Római Birodalom bukását követően annak egykori területén a Kelet-Európa és Észak- Európa felől érkező népek egymás után telepedtek le. A 19–20. század felfogása szerint a népvándorlás a civilizáció és barbarizmus harca volt, André Piganiol francia történész például egyenesen úgy fogalmazott, hogy „a Római Birodalom nem természetes halállal múlt ki, hanem meggyilkolták”. Ezt az elméletet a történészek ma már túlhaladottnak tartják és a népvándorlásban résztvevő népek között megkülönböztetik a nomádokat (hunok, avarok, magyarok) illetve a letelepedetteket (gótok, frankok, vandálok stb).

Kereszténység: A Nyugatrómai Birodalom bukása előtt a keresztény egyház már eléggé meggazdagodott a császár és a magánszemélyek adományaiból ahhoz, hogy szilárd hatalmi tényezőt jelentsen a barbár támadások által megingatott közigazgatás mellett. Az egyház nemcsak a hívek lelki szükségleteiről, hanem veszély esetén az anyagi biztonságukról is gondoskodott, ami tekintélyének további növekedését jelentette.

Művészet Középkori művészet alatt Európa i. sz. 476-tól kb. 1500-ig terjedő időszakának művészetét értjük. Bár az Európán kívüli területeknek (India, Kína, Japán, Amerika) is megvolt a maga középkora, ezeket az Európa- centrikus szakirodalom külön tárgyalja, többnyire az ott uralkodó dinasztiák szerint. A középkori művészet gyűjtőfogalma alá tartozik a népvándorlás kora, a Karoling-kor, az Ottó-kor művészete, a romanika és a gótika stílusáramlatai, illetve a reneszánsz művészet kezdete és a későközépkori művészet is.

Művészet Az Európával határos területek, mint Észak-Afrika vagy a korban virágzó Bizánci Birodalom és az iszlám vallás által meghódított területek szintén kívül esnek a középkori művészet tárgyalásán. Holott ezekkel nagyon is szorosan összefüggnek, az okot talán a medievisztika és a bizantinológia elkülönülésében lehet keresni. Nagyban hatott az iszlám kultúrája is, nem beszélve arról, hogy a népvándorláskori művészet nem érthető a bronzkori sztyeppei kultúrák nélkül.

Művészet: A művészettörténeti oktatásban gyakori, hogy a romanika előtti irányzatokat preromanika névvel illetik, ezután a romanikát, a gótikát majd a reneszánszt tanítják. A középkori művészet azonban ennél sokkal szervesebb egység. Tagolni csak az emlékek alapos áttekintése után lehet, így kiderül: a romanika és a gótika egyes területeken gyakran kortársak, nem beszélve az Európával szoros kapcsolatban lévő területek (Bizánc, az ekkor mórok uralma alatt lévő Ibériai- félsziget) szintén akkor kortárs művészetéről.

Művészet: A középkor művészetét egyetemes igénnyel összefoglalni szinte lehetetlen vállalkozás. Az összefoglaló művek speciális szempontok mentén haladnak, a topográfiát, a kronológiát tartva szem előtt.

Vége 