FENNTARTHATÓ TÁRSADALOM ÉS GAZDASÁG BUDAPEST, 2013 NOVEMBER 20 BOTOS KATALIN PROFESSZOR EMERITUS.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A statisztika rejtelmei
Advertisements

„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Infláció Készítette: Beck Petra Pap Bettina.
MI LESZ VELED NYUGDÍJ(AS)?
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
Rugalmas nyugdíjkorhatár tervezése
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
Makroökonómia gyakorlat
Nyugdíj.
Foglalkoztatói nyugdíj
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Közösség-gazdaság A Mária Rádió fenomén, mint gazdasági modell „A válság – lehetőség” konferencia Szabó Tamás.
Pénzgyárak és problémák Közgazdaságtan alapjai Bevezetés a földrajzba Márton János MFK13F – HUI3O0.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
A piac Szakiskola.
A gazdasági fejlettség mutatói
Fenntartható fejlődés
Vállalatfinanszírozás
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Településmarketing Értékaudit.
Közgazdaság: tudomány vagy tan? A "modern elmélet" a válság tükrében.
A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai
Tudásvezérelt újraiparosítás az EU-ban De mi lesz a hazai Kkv-kal?
Az új kormány gazdaságpolitikai mozgástere: egyensúlyi korrekciós alternatívák Urbán László XI. Vezérigazgató Találkozó Göd, április 4-5.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
Inflációs Jelentés február elemzői fórum Kovács Mihály András.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
A felzárkóztatás buktatói Riecke Werner. A régió.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
A válság tanulságai egy elemző szemével – feltámad a pannon puma? Barcza György október 1.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Lakossági eladósodási és megtakarítási trendek Barabás Gyula Magyar Nemzeti Bank Budapest, november 25.
Összehasonlító gazdaságtan
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Globális problémák, diák szemmel
A magyar tőkepiac A tőkepiacok szerepe a piacgazdaságban és a magyarországi tendenciák május 3. Jaksity György.
Bizalmi/likviditási válság
A magyar gazdaság növekedési kilátásai, prognózisok Hamecz István.
A szakszervezetek és a válság Budapest,
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Miért pont Magyarország? avagy Hogyan szerezzünk külföldi befektetőt?
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
DR BITTNER PÉTER NEKÜNK ÖSZTÖNZÉS NEKIK OSZTALÉK SZÉKESFEHÉRVÁR,
2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.
Fizetési mérleg jelentés
JÓLÉT ÉS IDEOLÓGIÁK: FEJLETTSÉG ÉS BÉREK
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
LEV. GAZDASÁGPOLITIKA II.. A GAZDASÁGPOLITIKA TÍPUSAI 1. ORSZÁG SZINTŰ – REGIONÁLIS – INTEGRÁCIÓS (EU) 2. POZITÍV (LEÍRÓ) – NORMATÍV (ELEMZŐ, TANÁCSADÓ)
FENNTARTHATÓ TÁRSADALOM ÉS GAZDASÁG BUDAPEST, 2013 NOVEMBER 20 BOTOS KATALIN PROFESSZOR EMERITUS.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
A piac és a piacgazdaság
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
Gazdasági rendszerek.
Fizetési mérleg jelentés április
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
Gazdaságpolitika 4. ea..
Közgazdaságtan II ppt előadás száma (hét)
Költségvetés.
= CI P= CI+C+I S I Társadalom egésze Teljes kibocsátás (termelés)
Előadás másolata:

FENNTARTHATÓ TÁRSADALOM ÉS GAZDASÁG BUDAPEST, 2013 NOVEMBER 20 BOTOS KATALIN PROFESSZOR EMERITUS

 Megújításra szorul a közgazdaságtan. Nem munka - tőke - föld a három termelési tényező,hanem emberi tőke- reáltőke-természeti tőke. Mindegyiket szinten kell tartani,meg kell újítani, újra kell termelni ahhoz, hogy a termelés adott szintje biztosítható legyen. Nincs semmi, amit „csak úgy” „leakaszthatnánk” a piacról, s nem csak a reáltőkét kell növelni, ha nagyobb teljesítményt akarunk.

 A termelés során létrejövő új értéken a három tőkének osztozkodnia kell. A mai statisztikában jövedelem oldalról csak a munka- és a tőkejövedelem szerepel a GDP-ben. A természeti tőke külön, saját jogán, nem. (Az állam is jövedelemhez jut, de e kettőből eredően.)  A természeti tőkét mi, termelők, fogyasztók egyaránt feléljük. Mivel korlátos, megálljt fog parancsolni.

 Az emberi tényező a munkáját egyesítve a természettel, fenntartotta, gyarapította magát. Amíg alacsony volt munkája termelékenysége, szinte mindent elfogyasztott. Amikor a humántőke szellemi gyarapodása megindul, létrejön a smith-i növekedés. A többlet- érték újra-befektetésre kerül, reáltőke-növekményt eredményez. A természet vastagon benne van a jövedelem-többletben, a fosszilis energiahordozókkal. (Prometheus-i növekedés) De egyelőre csak ad... ( Maddison növekedési táblái: : 850%-os fajlagos GDP növekedés!) Nem volt, és nem is lesz valószínűleg ilyen növekedési ütem... (Bár a humántőke csodákra képes)

 A pénzügyi szektor segíti a tőkék összegyűjtését a tőkeigényes vállalkozásokhoz. A megtakarításokból a bankrendszeren és a tőkepiacon keresztül lesz beruházás. Itt a pénzügyi rendszer a reálgazdaság szolgálatában áll. Nagy innováció az Rt.!A modern nemzeti pénzrendszerek kiépülésével létrejött hitelpénz segítette a kapitalista fejlődést.  A fordi növekedés idején, jobb osztozkodással a tőke-munka közt, megoldották a Nagy Válság által felvetett problémát, a vásárlóerő-hiányt  Bretton-Woods segíti a nemzetközi gazdaság fejlődését.

Szót kér a természet • Az árrobbanás a 70-es évek elején világossá teszi a Növekedés Határait... • A TERMÉSZET „ágensei” azonban az arab olaj-tulajdonosok... Maguknak szerzik meg a jövedelmet, ami megmarad belőle, az a bankrendszeren keresztül visszacsorog a pénzpiacra. Csak egy része szolgálja ott a természeti tőke érdekeit... Megindul az infláció. • Szétesik Bretton Woods. Stagfláció. Keynest Friedmanra cserélik. Meglódul a pénzügyi innováció és a dereguláció.

Eladósodás  Mindenki eladósodik. Aki a vállalatok közül nem vált technológiát, az az energiaszámla drágulása miatt. Aki igen, az a beruházások költségei miatt. A fogyasztásából visszalépni nem akaró, azt bővíteni kívánó lakosság a fogyasztási és jelzálog-hitelekkel. A jóléti állam megszaporodott kiadásai miatt, no és szavazat-szerzés céljából. Szinte minden állam adós. A nemzetközi pénzügyi szektor a hitelező. De a lakosság is belefut sok országban az adósságcsapdába...

 Véget ért a fordi, azaz a belső piacra alapozott növekedés szakasza. A nemzetközi eladósodás nemzetközi piacokra terel: deviza kell a külső adósságok fizetéséhez. Harc a fizetőképes keresletért!  A nemzetközi verseny erősödik, ezzel a belső bérek növekedése korlátozódik. A szovjet birodalom összeomlik: áttérnek a piacgazdaságra. Belépnek a piacra milliárdos mennyiségben ázsiai munkavállalók. Nő az aránytalanság a jövedelem –eloszlásban bér és profit között!!!!

„Financialization”  A fogalomra még nincs jó magyar szó. Azt jelenti, hogy a megtermelt jövedelem egyre nagyobb része kerül át a pénzügyi rendszer csatornáiba. A pénzügyi intézmény-rendszer a finanszírozáson keresztül kézben tartja a piaci szereplőket. A lakosság- ugyan hitelre, de- jobban él, mint megengedhetné. Ám a kamatfizetéssel „letejel”a hitelezőknek. A tőketulajdonosoknál is felhalmozódik a profit, befektetést keres...

Kiszorítási hatás?  Ha az eladósodott háztartások, vállalatok, államok az adósságszolgálatra fordítják jövedelmük nagy részét, az kiszorítja a termelő beruházásokat, ill. az azt eredményező fogyasztást.  Bővül viszont folyamatosan a befektetést kereső szabad tőke...”Elszabadult hajóágyú”...A tőke bolyong és befektetést keres.. Esetleg kreál!Lásd: értékpapírosítás, 2008-as jelzálog-hitel válság.

„Savings glut” vagy „investment shortage”?  Túl sok tehát a megtakarítás?( Ben Bernarke) Vagy nincs elég befektetési lehetőség?( R.Rajan) Valóban: hisz a fogyasztás bővülése nélkül nincs termelés- bővülés, tehát nincs mire beruházni. Mellesleg: a beruházások többsége is munkaerő-kiváltó...  Pedig az elöregedés miatt is gyűlnek a nyugdíj-alapokban a befektetésre váró pénzek... Mit vásároljanak rajta? Mibe ruházzanak be? Állampapírba? Külföldi papírokba a fejlődő országokból? Lesz-e ebből olyan termelő vagyon, ami biztosítja a nyugdíjas éveket?

Eddig nem volt kérdés, hogy van-e munkaerő-kínálat. A születésszabályozás óta azonban akár el is fogyhat egy régió népessége. Pedig a lakosság nemcsak munkaerő: piac is. Mi lesz: migráció? Egyre fontosabb a képzettség. Az alacsony bérekből nehéz az oktatást megfizetni. A költségvetések az eladósodás miatt pedig megszorítanak... Hasonló a helyzet az egészségüggyel is, pedig a humántőke fontos tényezője!!! Szót kér a humántőke

DEMOGRÁFIA ÉS NYUGDÍJRENDSZER  Alapvető tévedés: a nyugdíjcélú megtakarítás nem elég! A gyermekekbe is be kell ruházni, hogy legyen, aki működteti az eszközöket...  Az is tévedés, hogy miénk a fizetett nyugdíj-járulék... Ezzel csak a szüleink generációjának fizetjük vissza, amit ránk költöttek. De nekünk csak akkor lesz (elég) jövedelmünk öregségünkre, ha vállalunk gyermeknevelést... Gyermekpontok rendszere!!!!

NÉGY „U”...  Unsustainable, Unfaire, Unstable, Unhappy- ez a mai társadalom. Fenntarthatatlan,nem fair, bizonytalan,boldogtalan.  Az angolszász országokban minden negyedik ember szenved mentális problémában ill. betegségben.  Túlfogyasztunk. (Cukorbetegek aránya!) Angol életszínvonalhoz 3 Föld kellene, amerikaihoz 5...  USA-ban a vagyontöbblet között 80%-ban az 1%-hoz csoportosult! A Föld népének fejenként napi 3 dollár többlethez 15 planétára lenne szükség...  A hatékonyság-maximalizálás csökkentette a biztonságot!

A piac...  „jó szolga, rossz úr, és még rosszabb vallás” (Lovins)  Az árak:nem mutatják az ökológiai és a szociális igazságot. Nincs a gazdaságnak morális kerete  Fogyasztóból sáfárrá kell válnunk! A jól-létet kell mérni, nem a fogyasztás volumenét,az ösztönző rendszereket változtatni kell, adózást, szabályozást... Helyi termelés, helyi fogyasztás ösztönözni.

  Ne feledjük: a játékszabályokat mi alkottuk. A mai kapitalizmus szabályai nem jelenthetnek fátumot a Homo Sapiens-nek. Ez is emberi termék, változtatható kell, hogy legyen.  Adam Smith nemcsak a Nemzetek gazdagsága c. művét írta meg, hanem az Inquiery in the Moral Sentiments c munkáját is! (7 évvel előbb...) Új szemléletű morális alapokon nyugvó gazdasági elmélet és gyakorlat kell ! Konklúzió

  Köszönöm a figyelmüket!