Kormányzati szándékok a közérdekű bejelentők védelmében

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A korrupció ma Magyarországon
Advertisements

Korrupció az igazságszolgáltatásban és a bűnmegelőzésben Állami szereplők és a korrupció „Kormányzati válaszok” Sántha György, dr. IRM Miniszteri Kabinet.
Készítette: Pósa Szabolcs Németh Gábor

A korrupció észlelése, elfogadása és gyakorlata Keller Tamás – Sik Endre Tárki Európai Társadalmi Jelentés, 2009.
Korrupciós kockázatok az üzleti szektorban. Kutatási háttértanulmányok Szántó Zoltán (BCE Szociológia és Társadalompolitika Intézet) – Tóth István János.
A KORRUPCIÓ ÉS A MINDENNAPI ÉLET: A MAGYAR KÖZVÉLEMÉNY
Kamarai prezentáció sablon
Döntés, kormányzat, kormányzati döntés Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán óra.
Megindulás - megújulás VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
Folie 1 C-QUADRAT ARTS Best Momentum >> Értékfejlödés 1 éven keresztül Termékinformáció >> C-QUADRAT ARTS Best Momentum Összhozam Maximális veszteség Best.
Globális Korrupciós Jelentés: Klímaváltozás Bemutató május 11. Budapest.
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
A vidékfejlesztéstől az öko-turizmusig a Nyugat-dunántúli régióban Határmentiségtől az integrált határrégióig Sopron április 06.
A kormányzat szerepvállalása a kibervédelemben Dr. Rétvári Bence államtitkár Változó környezet, változó biztonság - Kiberfenyegetések kihívásai napjainkban.
ATTITŰDÖK A KORRUPCIÓRÓL A JÖVŐ GAZDASÁGI SZAKEMBEREINEK SZEGMENSÉBEN
A kormányzat és a civil szervezetek kapcsolata Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár.
A hit ideje, a „most” Folk Iván. Róma 10:10 Márk 5:36 A szívünkkel hiszünk.
Korrupció érzékelési index 2006 Korrupció érzékelési index 2006 Sajtótájékoztató november 6.
Korrupció érzékelési index 2010 Sajtótájékoztató október 26. Transparency International Magyarország
Az új történelem érettségiről és eredményeiről augusztus Kaposi József.
A tételek eljuttatása az iskolákba
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
(A biztosítási jogviszony nyilvántartás múltja, jelene, jövője. )
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Kormányzati portál, ügyfélkapu és az e-közszolgáltatások
szakmérnök hallgatók számára
A évi demográfiai adatok értékelése
A bio- és funkcionális élelmiszerek fogyasztói megítélése
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
EEM. 12. Változásmenedzselés kultúraváltás
Korrupció érzékelési index 2009
Korrupció érzékelési index – CPI 2007 Alexa Noémi Korrupció érzékelési index – CPI 2007 Alexa Noémi
Korrupció érzékelési index 2011 Sajtótájékoztató december 1. Transparency International Magyarország
Figyelő Top 200 Üzleti etika és korrupció Alexa Noémi október 11.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
A Közigazgatás Korrupció-megelőzési Programja 2012 – 2014 Szentkirályi-Szász Krisztina közigazgatási stratégiáért felelős helyettes államtitkár.
A évi Integritás Felmérés eredményei a belső kontrollok és a korrupciós kockázatelemzés tükrében Budapest, január 19. Dr. Benkő János, ÁSZ.
A belső kontrollok és kockázatelemzés az Integritás felmérés alapján
Projekttámogatási Osztály
Diplomáciai protokoll
7. Házi feladat megoldása
1 A MAGYAR GAZDASÁG VERSENYKÉPESSÉGE ÉS BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐI Chikán Attila a Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézetének egyetemi tanára,
Átláthatósági megállapodások Transparency International szeptember 29.
A magyarországi korrupcióról Dr. Szente Zoltán PhD szakmai minőségbiztosító.
Magyarországi kis és középvállalatok szerepvállalása a gazdasági növekedés előmozdításában Az Információs Társadalom Parlamentje Június 1-2.
Az innováció forrásai.
A RENDÉSZET ALAPFOGALMAI Témazáró B.
A rendészet szervei.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Határon átnyúló szolgáltatásnyújtás Ausztriában
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
Okos Jövő Fórum 2015 Smart Future Fórum 2015 Győr A Széchenyi István Egyetem és az Okos Jövő Innovációs Klaszter közös rendezvénye.
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Országos Statisztikai Tanács szeptember 16 Mezősiné Rózsár Erika KSH Igazgatási osztály.
Iskolaszociológia Az iskola világa Iskola és közösség Oktatás és társadalom.
A magyarországi önkormányzatok átláthatósága és korrupciós kockázatai
Köztulajdonú gazdasági társaságok szervezeti integritása
12. óra Kenőpénz és korrupció.
Előadás másolata:

Kormányzati szándékok a közérdekű bejelentők védelmében Dr. Rétvári Bence parlamenti államtitkár Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

A korrupció természete Mögöttes tényezők: egyéni hajlandóságon túl inkább társadalmi tényezők! A társadalomban és intézményeiben uralkodó morális állapotok Szolgáltatások-ellenszolgáltatások stabil struktúrája Büntetlenség pszichológiája Erős kooperatív kapcsolat Forrás: Szárny és Teher című kötetből A demokrácia és az igazságszolgáltatás nem tűri a büntetlenséget; a büntetlenség elterjedése az igazságszolgáltatás deficitje, amely megalkuvó társadalmat alakít. A korrupció áldozatai: a szabályosan versengők és az állampolgárok általában (a szabad versenyben alakuló árak miatt, csökken a versenyképesség) A gazdaság minősége fordított arányban van a korrupció elterjedtségével.

A korrupció Magyarországon I. TI korrupció érzékelési indexe (CPI): Pontszám: 4,7 (2009: 5,1) Helyezés: 50. (2009: 46.) CPI-nél a 10-es a korrupció-mentesség.

A Korrupció Magyarországon II. A vesztegetettek több mint 90 %-a (ön)kormányzati szereplő, a vesztegetők 60%a az üzleti szféra, 32%-a egyéb intézmény képviselője, 8 %-a (ön)kormányzati szereplő. A vesztegetettek 48 %-a nem vezető beosztású, 52 %-a vezető vagy vállalkozó. A vesztegetőknél ez az arány 59:41 A korrupciós szolgáltatás 89%-ban nem anyagi, ellenben a korrupciós jutalék 93%-ban anyagi jellegű. Forrás: Szárny és Teher 138.o.

A Korrupció Magyarországon III. A korrupciógyanús esetekben részt vevő intézmények rangsora: rendőrség (34,5%), minisztériumok (32,2%), önkormányzatok (18,7%), VPOP (11%), APEH (5,2%), bíróság (3,2%) Korrupciós esetek típusai: ellenőrzések (44%), közbeszerzés (20%), engedélyek (15,2%), állami támogatás (1,4%), egyéb (19,4%). Forrás: Szárny és Teher 138.o.

A Korrupció Magyarországon IV. Egy nemzetközi felmérésben a megkérdezettek feltételezése szerint az egyes szabályelkerülés gyakorisága: csehek németek osztrákok svédek magyarok adócsalás 12% 8% 82% szemetelés <10% <78% gyorshajtás 15% 70% korrupció <25% <50% Forrás: „World Values Survey: 2005.” in Szárny és Teher 138.o.

Közérdekű bejelentés Közérdekű bejelentés: Ha a munkavállalónak tudomása van arról vagy kellő alappal feltételezi, hogy a munkáltató magatartása vagy a munkáltató működés körébe tartozó okok következtében a közérdek bármilyen sérelme következett be vagy következhet be, bejelentéssel fordulhat a munkáltatóhoz, továbbá a munkáltató tevékenységének felügyeletére jogosult szervhez, az erre kialakított eljárásrendben meghatározott szervhez vagy a közérdekvédelmi feladatok ellátásra külön törvényben kijelölt szervhez. A tisztességes eljárás védelméről valamint az ezzel összefüggő törvénymódosításokról szóló 2009. évi CLXIII. törvény a „közérdekvédelmi bejelentés” jogintézményéről. A köztársasági elnök azonban visszaküldte az OGY-nek, aki azt végül nem tárgyalta így a kihirdetésre sem került sor.

Jogszabályok Alkotmány 64. §: mindenkinek joga van ahhoz, hogy írásban panaszt vagy kérelmet terjesszen elő 2004. évi XXIX. törvény: panasz és a közérdekű bejelentés fogalmairól (141-143. §) Btk. 257. §: aki a közérdekű bejelentés miatt a bejelentővel szemben hátrányos intézkedést tesz, vétséget követ el 39/1999. (BK. 24.) BM utasítás a közérdekű bejelentések, javaslatok és panaszok egységes intézéséről 2004. évi XXIX. törvény az európai uniós csatlakozással összefüggő egyes törvénymódosításokról, törvényi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről, valamint egyes törvényi rendelkezések megállapításáról. Panasz: olyan kérelem, amely egyéni jog és érdeksérelem megszüntetésére irányul, és elintézése nem tartozik más – így különösen bírósági, államigazgatási – eljárás hatálya alá.

A működés tapasztalatai I. Végül nem állt fel a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal Az utóbbi fel évtizedben a Btk. 257. §-a alapján nem indult bírósági eljárás A korrupcióról nem alkotható reális kép, a számadat hiánya és látens jellege miatt A vesztegetések önfeljelentése nem jelenik meg külön, csupán büntethetőséget megszüntető okként 2002.04.01-től Forrás: Földesi Ádám: Hogyan védik a whistleblowert a hatályos jogszabályokban? (2008) in: Szárny és Teher 155.o.

A működés tapasztalatai II. A Gallup Intézet 2007-es felmérése szerint a megkérdezettek 30%-a tenne bejelentést nevének megadásával, 27% anonim módon Viszont a megkérdezettek 69%-a nem tudja, hogy hova forduljon ha korrupciót észlel. Forrás: Burai Petra

A tapasztalatok nyomán.. Az alapos bejelentők részére nagyobb védelem, de a magánbosszú megnyilvánulásainak kiszűrése A bejelentésekre indult ügyek hatékony kivizsgálása Az új Alkotmányban részletezett „Közpénzügyi”fejezet Közigazgatási bíráskodás útján hatékonyabban érvényesített közérdek, állami vagyon védelme

Modellek I. USA 1863: False Claims Act Whistleblower Protection Act (1978, 1994): Aki nem áll kapcsolatban a kormánnyal, eljárást indíthat olyan állami szerződésekben részes felekkel szemben, akik csalást követtek el. Ha az ügy sikeres, a bejelentő jutalma a megállapodás összegének a 15-25%-a és ügyvédi költségeinek megtérítése. Dél-Karolina: a bejelentők akár pénzjutalomban is részesülhetnek. Burai Petra – TI előadása nyomán

Modellek II. Nagy-Britannia Public Interest Disclosure Act (1998): Nem tesz különbséget a köz- es a magánszektorban dolgozók között, azokat védi, akiket közérdekű bejelentésük miatt bocsát el vagy büntet meg munkáltatójuk, a titkosszolgálati és a rendvédelmi szervek nem tartoznak a hatálya alá, meghatározott út/lehetőségek – védelem mértéke változik: (1) szervezeten belüli jelentés (2) törvény által meghatározott szervhez fordulás (3) média (legkevesebb védelem). Burai Petra – TI előadása nyomán

Modellek III. Németország Történelmi és kulturális örökség problémája – eltérés az angolszász megoldástól; szövetségi közigazgatási szabályozás (2006); szervezeteken belül kapcsolattartókat neveztek ki, akikhez a visszásságokról szerzett információkkal lehet fordulni; etikai kódexek szerepe

Irányok I. A GDP 5%-át kitevő mértékű korrupciós pénzek kifolyásának megakadályozása A nagy jelentőségű ügyek feltárása Minél több korrupciós ügyet leplez le a média, a társadalom annál jobbnak látja a korrupciós helyzetet. A besúgás/magánbosszú intézményesítése a megalapozott panaszokat is ellehetetleníti (pl.: legyen tanúként meghallgatható) OBH 1091/2009 állásfoglalás - Az APEH nem válhat a magánérdek érvényesítésévé

Irányok II. Közigazgatási bíráskodás Közigazgatási bíráskodás révén a döntésben jobban érvényesíthető lesz a közérdek Állami vagyon védelme, kezelésének szabályai Állami tisztviselők felelősségének megállapítása Egy jól működő rendszerre alkalmazott nyilvánossági szabállyal sokkal több érhető el!

Köszönöm a figyelmüket! retvari.bence@kim.gov.hu