A felsőoktatási szakképzési programok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FSZOE szakmai nap OKJ –hoz kapcsolódó kérdések.
Advertisements

Szervezetfejlesztési Program
2013. évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései
A „MODULFÜZET” készítette B a l á z s T a m á s. - T U D J U K…, - M E R J Ü K…, - T E S S Z Ü K.
„Szakmai gyakorlat a felsőfokú szakképzésben” WORKSHOP A szakmai gyakorlat megszervezése gazdálkodó szervezetnél, gyakorlóhelyek kiválasztása, minősítése.
Felsőoktatási felvételi tájékoztató
A piacgazdaságra nyitott rugalmas képzési rendszer intézményi jogi megvalósulása. A szak- és felnőtt képzőkkel szemben támasztott szakmai jogi feltételek.
A bolognai folyamat 2006 Magyar Bálint oktatási miniszter december 14.
Dr. Szöllősi Gábor PhD. egyetemi docens
FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSI SZAKÉRTŐK FELKÉSZÍTÉSE
1. Érettségi vizsga • Itt az iskolában kiosztott jelentkezési lapon • február 15-ig • Érettségi tárgyak: • magyar, matematika, történelem, idegen.
V. ETR konferencia április Fogalomrendszer: ETR & ETN Kodácsy Tamás etn at kodasoft.hu.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
Aktualitások a felsőoktatási felvételiben
Kiadványaink Országos Felsőoktatási Információs Központ.
Az alapképzések bevezetésének tapasztalatai
1 Munkatársi képzések a Debreceni Egyetemen HEFOP / /1.0 A képzési programmal és annak megvalósításával kapcsolatos akkreditációs.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
A megújuló tanárképzés
Tájékoztató Tájékoztató a BA/BSc képzésekben résztvevő hallgatóknak a szakirány választás, a tanári mesterképzésbe való belépés feltételeiről és lehetőségeiről.
Soós László NGM Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály
Az FSZ képzés és az új OKJ valamint a tervezett törvénymódosítások Bánhidyné Dr. Szlovák Éva PhD. felnőttképzési igazgató .:
A TORNATANÍTÁS, TANULÁS TESTNEVELÉS-ELMÉLETI KÉRDÉSEI
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Előzetes ajánlások a pedagógus témában május
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
A kerettantervek fejlesztése
FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS május 4.
Szakképzési programok kidolgozása az FSZ szakképesítésekhez
dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ
Egységes, új szakmastruktúra, piacképes programok Budapest december 6.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Soós László SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
Szakképzési dokumentumok
Új elemek a szakképzési dokumentumokban Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes október 5.
Jankovits László egyetemi docens PTE BTK
TISZK Tanácsadó Testülete. A tanácsadó testület véleményezi:A tanácsadó testület véleményezi: –az irányító szervezet működésének szabályait tartalmazó.
A felsőoktatási képesítési keret tervezete és megvalósulása Magyarországon Derényi András.
Képzési és Kimeneti Követelmények A gazdaságtudományi képzési terület tapasztalatai László Gyula Budapest, február 9.
Felsőoktatási szakmai gyakorlatok megújuló szabályozása
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadó összetett szerepe a TÁMOP kiemelt projektben.
A tanárképzés szerkezete
Felsőoktatási Szakképzés
Néhány szó az új felsőoktatási képzési rendszer bevezetéséről A Magyar Köztársaság Országgyűlése október 10-én elfogadta a felsőoktatásról szóló.
A képzési és kimeneti követelmények kialakításának tapasztalatai az üzleti képzési ágban László Gyula április 27.
Debreceni Egyetem Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a Hajdú-Bihar megyei pedagógusképzésben. HEFOP / /1.0.
Előadó: dr. Rádli Katalin Emberi Erőforrások Minisztériuma
A nemzeti felsőoktatási törvényről Kaposi József 2015.
Az Országos Képzési Jegyzék és a szakmai és vizsgakövetelmények Bruckner László.
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
ÚJ ELEMEK A KÖZPONTI PROGRAMOKBAN Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes május 17.
Felnőttoktatás. Jogszabályi háttér  a nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. tv.  a Szakképzésről szóló évi CLCCCVII. tv.  az évi LXXXIV.
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből Rozner Gábor.
Egy csónakban evezünk Gondolatok a pedagógusképzésről és továbbképzésről dr. Liptai Kálmán az MRK alelnöke Pedagógus Hivatás Munkacsoport.
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
SZAKMAI GYAKORLAT Levelező tagozatos hallgatóknak SZEDMÁKNÉ DR. LAJTAI VIRÁG.
1 A SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK JOGSZABÁLYI KÖRNYZETE Laczkovich Jánosné Budapest, március 13.
Alternativitás a szakképzésben Budapest október 14.
A KÖZÉPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁS JÖVŐJE
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Tudnivalók a szakmai gyakorlatról
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
A KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁNAK ELSŐ TAPASZTALATAI
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
eddigi tapasztalatainak ismertetése és a tanulságok
Gyker.uni-eszterhazy.hu A külső szakmai gyakorlatok adminisztrációját támogató rendszer használatának bemutatása EKE  Kutatáshasznosítási Iroda Gyakorlati.
Gyker.uni-eszterhazy.hu A külső szakmai gyakorlatok adminisztrációját támogató rendszer használatának bemutatása EKE  Kutatáshasznosítási Iroda Gyakorlati.
Előadás másolata:

A felsőoktatási szakképzési programok Felépítésük, értékelési szempontjaik

Szabályozók 2011. évi CCIV. Törvény a nemzeti felsőoktatásról 230/2012. (VIII.28.) Kormányrendelet a felsőoktatási szakképzésről és a felsőoktatási képzéshez kapcsolódó szakmai gyakorlat egyes kérdéseiről Miniszteri rendelet a felsőoktatási szakképzések képzési és kimeneti követelményeiről

KKK-k előkészítése, kidolgozása Az OKJ-ben szereplő felsőfokú szakképzések (kimenet: 109 db) A szakmaprofilok igényének vizsgálata 2011. novemberétől indult (GSZOK) A felsőoktatási szakképzés KKK-it tartalmazó miniszteri rendelet: 8 képzési területen 34 KKK

Felsőoktatási szakképzések összetétele Agrár:11 Társadalomtudomány (szociális képzési ág): 2 Informatika: 3 Jog:1 Gazdaságtudományok: 7 Műszaki:4 Orvos- és egészségtudomány: 1 Pedagógusképzés: 1 Művészet: 4

Szerkezeti elv A képzés belső szerkezetének rendszerelve arra épül, hogy a felsőoktatási szakképzés a felsőoktatásban a képzési területekhez, képzési ágakhoz igazodóan az alapképzési szakrendszerhez igazodik

Vizsgálati szempontok 230/2012. Korm.rendelet12.§ (4) A felsőoktatási intézmény felsőoktatási szakképzési programja összhangban van-e a képzési és kimenetei követelményekkel A szakképzettség szakmai kompetenciái megfelelnek-e a KKK-ban meghatározott kompetencia területek szerinti követelményeknek A szakmai gyakorlat követelményei megfelelnek-e a szakképzettség feladatprofiljának

Szakmai gyakorlat A KKK-ban meghatározott időtartamban a szakképzettségnek megfelelő munkahelyen és munkakörben lehetőséget nyújt: az elméleti és gyakorlati készségek együttes alkalmazására, az elméleti és gyakorlati ismeretek összekapcsolására, a munkahely és munkafolyamatok megismerésére, a szakmai kompetenciák gyakorlására

Összefüggő gyakorlat A szakmai gyakorlat időtartama egy képzési időszaknak megfelelő időtartam, de legalább 14 hét, amelyben a gyakorlat 5 napos munkahétnek megfelelő időszakokra tagolódik Ftv. 17.§ (1) A felsőoktatásban a képzés megszervezhető teljes idejű képzésként, részidős képzésként, továbbá távoktatásként. A teljes idejű képzés félévenként legalább háromszáz tanórából áll

Kivételek A szakmai gyakorlat összefüggő gyakorlat, amely több részben csak akkor szervezhető meg, ha arról a felsőoktatási szakképzés képzési és kimeneti követelményei – szakmai indokok alapján – úgy rendelkeznek. 230/2012. (VIII.28. Korm. rendelet 6.§ (1) Pl. az agrártermelés sajátosságai miatt megosztható, de legalább 5 hetes összefüggő szakmai gyakorlatot kell külső szakmai gyakorlóhelyen teljesíteni Jogi felsőoktatási szakképzés gyakorlati követelményeinél jogászi szakterületek különböző intézményeiben kell a gyakorlatot megszervezni (bíróság, ügyészség, ügyvédi iroda, közigazgatás)

A gyakorlati képzés A szakképzési programnak a szakmai gyakorlat szervezésének sajátos körülményeit is be kell mutatnia, különösen A szakmai gyakorlóhely meghatározása A felsőoktatási szakképzésben részt vevő szakmai gyakorlóhelyek szándéknyilatkozata A gyakorlati képzés ajánlott tanterve, tantervi egységei, moduljai, ezek időtartama

A hallgató szakmai gyakorlatának értékelési módszerei A felsőoktatási szakképzés eszközei, segédeszközei, tananyagai Speciális épület és egyéb infrastrukturális kapacitásigények, tárgyi feltételek és azok biztosítása

Segédanyagok MAB dokumentumok: Felsőoktatási szakképzés szakindítási útmutató Felsőoktatási szakképzés szakindítási anyag szakmai bírálati szempontjai Felsőoktatási szakképzés szakindítási anyag szakmai bírálati lap

MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET KÖSZÖNÖM! Borosán Beáta beata.borosan@emmi.gov.hu Emberi Erőforrások Minisztériuma, Szakképzési és Felnőttképzési Osztály