NYELVOKTATÁS A FELSŐOKTATÁSBAN

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar felsőoktatás.
Advertisements

Alapképzések kreditjeinek elismerése a mesterképzésben - a TTK-s megfontolások Dr. Varga Zsuzsa OKT egyetemi docens SZTE-TTIK.
Europass önéletrajz.
Változások az iskola pedagógiai programjában (2013/14-től): 1.Nem lesz es rendszer (azaz NYEK-be nem jelentkezhetnek a mostani 5-8. osztályos tanulók)
ÉRETTSÉGI UTÁN TANÉV.
Munkaerő-piaci program menekültek részére. Foglalkoztatási Munkacsoport Állami költségvetési szervek rendszeres találkozója a menekültek hosszú.
Eötvös József Főiskola Baja Neveléstudományi Kar
Felsőoktatási menedzsment MA Felsőoktatás Nyilvánossága Konferencia november 17. dr. Princzinger Péter.
A bolognai folyamat 2006 Magyar Bálint oktatási miniszter december 14.
1. Érettségi vizsga • Itt az iskolában kiosztott jelentkezési lapon • február 15-ig • Érettségi tárgyak: • magyar, matematika, történelem, idegen.
AMIT FELTÉTLENÜL TUDNI KELL AZ ÉRETTSÉGI VIZSGÁKRÓL 2014.
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
NYELVI KÉPZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEMEN Elfogadta a Rektori Tanács
ERASMUS Pályázat 2013/2014. KAPCSOLAT ERASMUS Iroda Pinizsi Andrásné Kecskeméti utca IV. emelet 420. Fogadó óra: hétfő-kedd-szerda-csütörtök:
„Alacsony státusú szakok” – Kísérlet a diplomák munkaerő-piaci értékkülönbségeinek alternatív magyarázatára Kiss László Projekt megnevezése: Felsőoktatási.
A tudományos élet színterei I. Kutatási projekt I október 18.
A két tanítási nyelvű képzés helyzete a magyar közoktatásban Készítette: Fazekas Csaba a Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatóhelyettese a Kétnyelvű Iskoláért.
Bonyhádi Oktatási Nevelési Intézmény
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
Pontszámítás BSc,osztatlan képzések és felsőfokú szakképzések esetén, 2011 Nagy Pontszámítási Nap Felvételi összpontszám ( pont): -Tanulmányi.
Változások a felvételi eljárásban Előadó: Németh Péter hivatalvezető.
Az Erasmus-program A napjainkban legnépszerűbb ösztöndíjprogram bemutatása.
ERASMUS tájékoztató E 542.
Képzések a pécsi bölcsészkaron
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
Bagaméri Zsuzsanna, BME Nyelvvizsgaközpont 1 SZAKMAI NAP Az akkreditált egynyelvű és kétnyelvű középfokú francia nyelvvizsgák bemutatása 2. Ebédszünet.
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
Felvételi pontszámítás. A pontszámítás alapját a középiskolai eredmények és az érettségi teljesítmény adják, amelyek például emelt szintű érettségiért,
FRANCIA NYELV, IRODALOM ÉS KULTÚRA MESTERKÉPZÉSI SZAK.
„ A pedagógusképzés tartalmi és szerkezeti fejlesztése” című projekt eredményeinek disszeminációja a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Karának.
2007. ÉVI FELVÉTELI ELJÁRÁS. JELENTKEZÉS / 1. A jelentkezés – az e célra szolgáló – jelentkezési lap benyújtásával történik. A felvételi jelentkezési.
Nemzetközi kapcsolatok APOR VILMOS KATOLIKUS FŐISKOLA Petőcz Jánosné dr. INNKT tanszékvezető.
Nemzetközi kapcsolatok APOR VILMOS KATOLIKUS FŐISKOLA Petőcz Jánosné dr. INNKI intézetvezető.
Felvételi pontok számítása alapképzésre, illetve egységes, osztatlan képzésre A felvételi összpontszámot, vagyis a rangsorolás alapjául szolgáló eredményt.
Kétciklusú képzés a műszaki felsőoktatásban Jobbágy Ákos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME.
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
A MAGYAROK ÉS A NYELVTANULÁS Készítette: Beta Viktória ÁVF Közszolgálati Alapszak XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományi.
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
EUROPASS.
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
A tanárképzés szerkezete
A szaknyelvoktatás helyzete és jövője Hidasi Judit/ BGF
Óvodai szülői értekezlet Szentgotthárdi Oktatási Intézmény.
Környezettan BSc Diploma előtt
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2015
1 Üzleti szakfordító és tolmács SZAKIRÁNY Nyelvi és Készségfejlesztési Tanszék Vogelné Takács Gabriella tanszékvezető
Horváth Zsuzsanna – Ütőné Visi Judit Az OKKR bevezetésének feltételei és szabályozási környezete a közoktatás nézőpontjából Javaslatok az Országos képesítési.
Néhány szó az új felsőoktatási képzési rendszer bevezetéséről A Magyar Köztársaság Országgyűlése október 10-én elfogadta a felsőoktatásról szóló.
HEFOP és projekteredmények, hasznosíthatóság és egymástól tanulás Dr. Podruzsik Szilárd.
Adatellenőrzési szabályok OSAP statisztika FIR optimalizáció
Budapesti Corvinus Egyetem A évi mesterszakos felvételi eljárás
A nemzeti felsőoktatási törvényről Kaposi József 2015.
Útmutató a nyelvválasztáshoz Turizmus-vendéglátás BA képzés (magyar nyelven) 2016.
1 A Világ – Nyelv Program és a nyelvi előkészítő évfolyam július 07.
NYELVI KÉPZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEMEN Elfogadta a Rektori Tanács
Budapesti Corvinus Egyetem A évi mesterszakos felvételi eljárás Budapest, február 4.
Emberi erőforrások FOKSZ. FOKSZ Felsőoktatási szakképzés 4 félév 2 szakirány: személyügyi és humánpolitikai 120 kredit  90 kredit, besorolási szakon.
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
PANNON EGYETEM VEGYÉSZ MESTERSZAK.
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
Az egyetem létrehozásának célja
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
Európai szemeszter 2018/19
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
Felsőoktatási Szakképzés
Merre tovább a középiskola után?
Tájékoztató a 2020-as felsőoktatási felvételi eljárásról
Előadás másolata:

NYELVOKTATÁS A FELSŐOKTATÁSBAN Az államilag elismert nyelvvizsga követelménye a diplomához

A nyelvoktatás jelenlegi helyzete a felsőoktatásban Nincs szabályozva a rendszere Nincs mindenhol Ahol van nem egységes alapon áll Idegen Nyelvi Lektorátusokat megszüntették – helyette intézetek Nehézkes a szervezés kari illetve a szakok szintjén Esetleg külső egység megbízás alapján tartja a nyelvórákat

Ahol megtartották a nyelvoktatást: 120 óra (2 vagy 4 féléven keresztül) Kreditponttal vagy anélkül (AVKF (7 illetve 6 kredit)

A hallgatók heterogén nyelvtudása - Az utóbbi két- három évben emelkedik a nyelvvizsgával jelentkezők száma - Ugyanakkor a felsőoktatásba bekerülő hallgatók nagy része nem rendelkezik olyan nyelvtudással, hogy teljesíteni tudja az egyetem/főiskola elvégzéséhez szükséges nyelvvizsga követelményt. (Ld.:statisztika) - Ebből következik:A nyelvi csoportokban a nyelvtudás szintjeinek differenciáltsága

Az államilag elismert nyelvvizsga kérdése Nem alkalmas a valódi nyelvtudás mérésére felvételi pluszpontok miatt, a tanulók levizsgáznak a középiskolai tanulmányok során. Ezután többségük elhanyagolja az idegen nyelvi tanulmányokat, és úgy végzik el az egyetemeket/főiskolákat, hogy nincs használható idegen nyelvtudásuk.

Külföldi tanulmányok és a nyelvtudás igazolása Az utóbbi időben többször előfordult, hogy azok a hallgatók, akik külföldre mentek tanulni, nem tudták elfogadtatni nyelvismeretük igazolására az itteni kétnyelvű nyelvvizsgát, mivel ott ilyen rendszer nincs, újra kellett vizsgázzanak az adott országban a külföldiek részére szervezett nyelvvizsgán.

Az igazolt nyelvvizsga nem egységes értelmezése az európai felsőoktatásban Sok helyen, miután az európai egyetemek többségében van lektorátus, a küldő egyetem lektorátusának a nyelvvizsga igazolását kérik a tanulmányokhoz, ahol ez nem lehetséges, a pályázónak máshol kell vizsgáznia.

Egyéb problémák Magyarországon Nagyon magasak a vizsgadíjak, nem állnak összhangban az elért nyelvismerettel. Vannak nyelvek, amelyekből Magyarországon nem lehet vizsgázni, ez sokszor hátrány a felvételinél

Alapvető kérdés Az európai oktatási és munkaerőpiacon nem nyelvvizsgában gondolkodnak, hanem nyelvismeretben

Nemzetközi háttér Nemzetközi tapasztalatokat kellene hasznosítani a magyar felsőoktatásban. A CERCLES-nek (Európai Idegen Nyelvi Lektorátusok Egyesülete) és annak az ez évi szeptemberi Helsinkiben megrendezett konferenciáján a működéssel kapcsolatban összegyűjtött néhány alapvető gondolat.

. Néhány ezek közül hallgatóknak kötelező nyelvórákra járni, benne van a képzési követelményükben a nyelvórák többségén szakmai nyelv oktatása folyik (ez összefügg azzal, hogy a hallgatók jó általános nyelvtudással érkeznek) egyetemi/főiskolai tanulmányaik végén, belső nyelvvizsgán kell számot adnia a hallgatónak nyelvtudásáról a legtöbb (európai)lektorátus vezető nem is engedi meg külső nyelvvizsga elismerését, mert az nem garancia a szakmai nyelvismeretre, azaz az ő igazolásuk tényleges nyelvismeret meglétét bizonyítja. megfelelő pénzügyi hátteret biztosítanak az oktatásra és vizsgáztatásra

A hallgatók alapvető problémája Sok hallgató számára szinte megoldhatatlan problémát okoz a diplomához kért nyelvvizsga követelmény teljesítése. Ez elsősorban abból a kérdésből fakad, hogy államilag elismert C típusú nyelvvizsga a követelmény

Kérdések: Kell-e nyelvtudás? Minden diplomával rendelkezőnek? Mindenkinek egyforma szintű? Mikor és hol szerezzük meg a megfelelő szintet a diplomához előírt nyelvtudáshoz? Az általános nyelvtudáson kívül vállalja-e a felsőoktatás a tanult „szakmához” a nyelvtudás közvetítését (ingyen, pénzért, kötelezően, fakultatíve)?

Mit tehet „A kormányzat” ? A hallgató(Az egyén)?

Javaslatok a „kormányzatnak”: Vissza kell állítani a felsőoktatási intézményekben a lektorátusokat. Nyelvoktatási és nyelvvizsga problémákat mindig helyben kellene megoldani

Anyagi támogatás (részben) A hiányzó általános nyelvtudásszínt eléréséhez a nyelvtanulás támogatása (120 órában, próbanyelvvizsgával zárulva) A hallgatók nyelvi képzésének egy részét kötelezővé kellene tenni és azt ingyenesen biztosítani. Javaslatunk: két félévi kötelező, heti 2X2 óra ingyenes óra, illetve még két félévig heti 2X2 nyelvóra térítésesen, ebből egy félév szakmai nyelv.

Személyi feltételek Meg kell tartani, fejleszteni kell az idegen nyelvi lektorok számát. Nagyon sok helyen ezek bérköltségét nem is a felsőoktatási intézményeknek kell biztosítani. Nyelvoktatás és vizsgáztatás területén nagyon nagy segítséget nyújthatnak.

A kimeneti követelmény felülvizsgálata Vissza kellene állítani a kimeneti követelményként azt, hogy a hallgató egy nyelvvizsgát (szakmai anyagból) helyben tegyen le és ez elég legyen a végzéshez. Ha egy adott felsőoktatási intézmény ezen felül akarja, megszabhatja még egy, államilag elismert nyelvvizsga megszerzését. Ennek egyik nagy előnye, hogy helyben történik a felmérés, és itt is a bevételek helyben maradnak

Az egységes európai lektorátusi nyelvvizsga követelményhez való csatlakozás A CERCLES vezetője, Johann Fischer (Gottingeni Egyen Nyelvi Intézetének Igazgatója) vezetésével egy egységes európai lektorátusi nyelvvizsga rendszeren dolgoznak. Amennyiben ez elfogadásra kerül, érdemesnek tartjuk ennek itteni bevezetését.

A belső nyelvvizsga- az abszolutórium követelménye Megfontolásra javasoljuk annak a visszaállítását, hogy a belső nyelvvizsga legyen az abszolutórium előfeltétele, ha pedig van külső nyelvvizsga követelmény, az pedig diploma kiállításáé legyen. Mostani szabályok lehetővé teszik, hogy egyes esetekben az abszolutórium után hét évre államvizsgázzon a hallgató, addig a megszerzett nyelvismeret nagy részét elfelejti. Ha meg kikerül a munkaerőpiacra, nem biztos, hogy van lehetősége a nyelvtanulásra.

Végzettség szerint differenciált nyelvvizsgakövetelmények A gyakorlati szintű BA végzetséghez legyen elégséges az alapfokú C típusú nyelvvizsga Elméleti szintű BA illetve egyetemi végzettséghez középfokú C típusú nyelvvizsga Mindhárom szinten az abszolutórium feltétele a belső, lektorátusi nyelvvizsga letétele.

Javaslatok a hallgató(egyén) számára A kötelező nyelvoktatás vállalása Az egységes nyelvi követelmények elfogadása (Méltányos) anyagi áldozat vállalása A tanórán kívüli egyéni munka követelményének figyelembevétele

Köszönjük a figyelmet! Papp Andrea Petőcz Jánosné ELTE AVKF