Átlépés a felsőoktatásba – a tipikus és a rendhagyó hallgatói utak jellemzői Bander Katalin A felsőoktatási struktúrába kódolt egyenlőtlenségek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kaposvár.
Advertisements

Egy innováció nyomában
Mennyire szolidáris a magyar társadalom? Alapjövedelem, közmunka, segélyezés április 25. Előadó: Závecz Tibor.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Frissdiplomások Szemerszki Marianna Tanulási utak és képzési tervek a felsőoktatásban.
„Bérek, adók és transzferek” szakmai konferencia
Jelige: „Isa, por es homou vogymuk.”
Dr Raffay Ágnes Dr Lőrincz Katalin Hajmásy Gyöngyi
Egyetemi kutatók – jövőbeli vállalkozók? Dr. Makra Zsolt IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola.
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
Elégedettség a felsőoktatással és a hallgatói szolgáltatásokkal a TÁMOP fejlesztési program első eredményei dr. Székely Mózes elnök Felsőoktatási.
Az első házasság felbomlása
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
EUROSTUDENT V A felsőoktatás szociális dimenziója Kiss László Educatio Nonprofit Kft.
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
1 A MAGYAR NŐK MUNKAERŐPIACI RÉSZVÉTELE ÉS ANNAK TÁRSADALMI MEGHATÁROZOTTSÁGA Monostori Judit Népességtudományi Kutatóintézet március 28.
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Széchenyi István Gimnázium Nyitott nap negyedikeseknek november 27.
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
AMIT FELTÉTLENÜL TUDNI KELL AZ ÉRETTSÉGI VIZSGÁKRÓL 2014.
Zsigmond Király Főiskola OTDK Társadalomtudományi Szekció versenye
M OBILITÁSI HAJLANDÓSÁG VIZSGÁLATA FŐVÁROSI ÁLLÁSKERESŐK KÖRÉBEN Molnár Nikolett PhD-hallgató XI. MRTT vándorgyűlés Kaposvár, 2013.
A szakképzetlen, szociálisan hátrányos helyzetű, munkanélküli emberek (fiatalok) munkaerő-piaci és társadalmi (re)integrációjának elősegítése integrált.
2 Az oktatás továbbgyűrűző hasznossága „Education is expected to enhance knowledge and skills, which in turn affects productivity and income, which is.
„Alacsony státusú szakok” – Kísérlet a diplomák munkaerő-piaci értékkülönbségeinek alternatív magyarázatára Kiss László Projekt megnevezése: Felsőoktatási.
A nemzetközi hallgatói mobilitást befolyásoló társadalmi és felsőoktatási tényezők Kiss László.
TOVÁBBTANULÁS 2012 Felvételi eljárás a középfokú intézményekbe a es tanévre.
A tételek eljuttatása az iskolákba
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
Beiskolázás. Beiskolázás Választható iskolák Középiskola Szakiskola gimnázium szakközépiskola „szakmunkásképző’ nyelvi előkészítő évfolyam.
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Pontszámítás BSc,osztatlan képzések és felsőfokú szakképzések esetén, 2011 Nagy Pontszámítási Nap Felvételi összpontszám ( pont): -Tanulmányi.
AEGON Ösztöndíj Program
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
Iskolai életutak az alacsony végzettségűek körében
A GYERMEKVÁLLALÁS HATÁSA A CSALÁDI JÖVEDELEMRE MAGYARORSZÁGON Reizer Balázs Béla és Seres Gyula Szociális munka, szociálpolitika szekció április.
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
A közép- és emelt szintű vizsga tanári értékelése
Chrappán Magdolna DE BTK Neveléstudományok Intézete.
Jelentkezési Tendenciák Kutatás —Műhelykonferencia Budapest, június 16. Fábri István: Jelentkezési és felvételi tendenciák Magyarországon
Társadalmi háttér és mobilitás Educatio – DPR Február 8. Budapest.
Vándorló diplomások, diplomáért vándorlók Frissdiplomások kötetbemutató Budapest, március 7. Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások.
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
szakmérnök hallgatók számára
Ismerje meg a Napi Gazdaság olvasóit! május 27.
Debreceni Egyetem Agrár és Műszaki Tudományok Centruma Logisztikai Koordinációs Központ Logisztikai szakemberigény, képzési igény, elvárások és tények.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
Számít, hogy 0,61 m2 ? A pedagógusok élet-, és munkakörülményei, a pedagógus életpálya teljességének tükrében Sági Matild Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
MTA Regionális Kutatások Központja Főiskolai hallgatók az Alföld kisvárosaiban Petrás Ede MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét Nemzetközi trendek,
7. Házi feladat megoldása
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
Felvételi pontok számítása alapképzésre, illetve egységes, osztatlan képzésre A felvételi összpontszámot, vagyis a rangsorolás alapjául szolgáló eredményt.
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Kutatási kiválóság egytemi-akadémiai együttműködésben: egyetemi perspektíva Szabó Gábor elnök, MRK Egyetemi Tagozat rektor, Szegedi Tudományegyetem
Az InfoRádió 95.8 hallgatottságának alakulása február, országos és budapesti hallgatottság -
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
Példa egy ppt prezentációhoz
Tájékoztató 10. osztályosoknak
AZ ORSZÁGOS KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER 5. SZINTJÉNEK LEÍRÁSA JAVASLAT ÉS PROBLÉMAFELVETÉS Sediviné Balassa Ildikó Felsőfokú Szakképzés Kollégium Egyesület.
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Európai Társadalmi Jelentés 2008 Műhelybeszélgetés Oktatás május 30.
Vázlat a faipari szakképzés helyzetéről Koronka Lajos a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola igazgatója.
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
A szakiskolai képzés és az érettségi követelmények
Tájékoztató a 2020-as felsőoktatási felvételi eljárásról
Előadás másolata:

Átlépés a felsőoktatásba – a tipikus és a rendhagyó hallgatói utak jellemzői Bander Katalin A felsőoktatási struktúrába kódolt egyenlőtlenségek Műhelykonferencia a BCE-NFKK és az Educatio Kft. szervezésében május 7.

Fő kérdések  Milyen utakon kerülnek be a hallgatók a felsőoktatásba, milyen alternatív belépési utak léteznek?  Melyek a közoktatásból a felsőoktatásba való átlépés fő jellemzői, és milyen egyenlőtlenség-képző tényezők működnek az átmenet során?  A késve belépők jellemzői és felsőoktatási tanulmányi pályájuk alakulása

Belépés a felsőoktatásba – alternatív hallgatói utak Forrás: Eurostudent IV, Synopsis of Indicators, p. 29. Figure Hagyományos és alternatív utak a felsőoktatásba

Belépés a felsőoktatásba – alternatív hallgatói utak  A hallgatók túlnyomó többsége a hagyományos úton jut be a felsőoktatásba, de Európa-szerte jellemző tendencia az alternatív utat választók arányának növekedése  Magyarországon az érettségi közvetlen belépést jelent a felsőoktatásba (néhány esetben további követelmények, pl. gyakorlati vagy alkalmassági vizsga)  Nem közvetlen belépés – felnőttoktatás, érettségire felkészítő kurzusok Alternatív úton belépők arányának durva becslése:  Egyéb típusú intézményben érettségit szerzettek aránya: 5%  Korábbi munkatapasztalatot beszámítani próbálók aránya: 8,2%

Az átmenet időtartama  Késve átlépők: az érettségi megszerzését követően legalább két év átmeneti időszak után a felsőoktatásba belépők – egy részük alternatív úton jut be a felsőoktatásba A felsőoktatási átmenet időzítése: éves kora között a fiatalok 38%-a lép be a felsőoktatásba (egész élete során 52%) (OECD EAG 2013)

A késői átlépés háttértényezői (Magasan képzett családi háttér: legalább az egyik szülő felsőfokú végzettséggel rendelkezik) Az alacsonyan képzett családból származók (mindkét szülő legfeljebb alsó középfokú végzettséggel rendelkezik) 58%-a több mint két éves késéssel lép be a felsőoktatásba!

A késői átlépés háttértényezői A fővárosban érettségit szerzőkre jellemzőbb az átmenet több mint két évvel való elhalasztása A társadalmi háttér vajon mennyiben módosítja a településtípus hatását?

A késői átlépés háttértényezői A magasan képzett családból származók körében – településtípustól függetlenül – a legtöbben a közvetlen belépésre törekszenek A nem felsőfokú végzettségű családból származók esetében viszont a családi háttér bevonása felerősítette a településtípus hatását – a vidéken és Budapesten érettségizők továbbtanulási stratégiái az átmenet időzítése szempontjából jelentősen eltérőek!

A késői átlépés háttértényezői A legelitebb képzéstípustól (6 vagy 8 osztályos gimnázium) a szakközépiskolai képzésig haladva folyamatosan nő a legalább két éves késéssel átlépők aránya A felsőoktatásban jelen lévő egyenlőtlenségek jelentős része már a középiskolába való belépésnél megnyilvánul!

A késői átlépők jellemzői  Kiinduló feltevés: a késői belépők nem csupán a felsőoktatásba való átlépés módja, időzítése tekintetében különböznek a hallgatók többségét adó közvetlen átlépőktől, hanem nagy eséllyel a felsőoktatási tanulmányi pályájuk is másképpen alakul 1. A késői átlépők társadalmi-gazdasági hátterének feltérképezése 2. A további tanulmányi pályák, lehetőségek, jövőre vonatkozó tervek vizsgálata

A késői átlépők társadalmi-gazdasági háttere Közvetlen átlépőkKésői átlépők Társadalmi háttérA hallgatók 51%-a rendelkezik felsőfokú végzettségű szülővel A hallgatók 69%-a esetében egyik szülő sem diplomás ÉletkorÁtlagéletkor 23,5 év, a hallgatók 50%-a év közötti (30 évnél idősebb 6,4%) Átlagéletkor 32 év, a hallgatók 47,5%-a 30 évnél idősebb (21 évnél fiatalabb 2,4%) Korábbi munkatapasztalat 75% nem végzett fizetett munkát a felsőoktatásba belépést megelőzően 62% tartósan és nagyobb intenzitással dolgozott már, mielőtt belépett a felsőoktatásba Gyermekkel rendelkezők aránya 4,4%33,8% Fő megélhetési forrásCsaládi támogatás (56%)Saját kereset (41%)

A késői átlépők további tanulmányi pályája  Részidős hallgatók aránya: közvetlen átlépők között 16%, késői átlépők körében 63% Alacsony intenzitású hallgatók: heti 20 óránál kevesebbet fordítanak a tanulmányaikra (közepes: heti óra, magas intenzitás: heti 40 óránál többet)

A késői átlépők további tanulmányi pályája Multiple roles: a késői belépőkre nagyobb arányban jellemző, hogy egyszerre több szerepben kell helytállniuk kedvezőtlenebbül ítélik meg átlagos leterheltségüket (kb. 3/4-ük kisebb terhelést tartana ideálisnak (közvetlen belépőknél: 61%)

A késői átlépők további tanulmányi pályája • Nemzetközi hallgatói mobilitás: a késői belépők jóval alacsonyabb arányban vettek már részt benne (1,5% vs. 4,4%), és a jövőben is kevesebben tervezik • Jövőre vonatkozó tervek: a késve belépők kisebb arányban terveznek továbbtanulást a közeljövőben, mint a közvetlenül belépők (34% vs. 46%)

További kutatási lehetőségek  A fentiek alapján úgy tűnik, hogy a felsőoktatásba hátrányos helyzetben (alternatív úton, a szokásosnál később) belépők tanulmányi pályája során a belépéskori egyenlőtlenségek több területen újratermelődnek További kutatás tárgya lehet:  Milyen további területeken jelennek meg az egyenlőtlenségek?  Milyen mechanizmusokon keresztül történik a hátrányos helyzetek felsőoktatási újratermelődése – ebben milyen szerepet játszanak: - A hallgató társadalmi-gazdasági háttere - A hallgató egyéni döntései - A korábbi tanulmányi pályából adódó strukturális meghatározottságok  az egyenlőtlenségek újratermelődésének többváltozós magyarázata

Köszönöm a figyelmet!