BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt 2006. november 15.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
Advertisements

Nyiri Lajos, ZINNIA Group
A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Fejlesztéspolitika a verseny- képesség szolgálatában Dr. Tétényi Tamás Magyar Közgazdasági Társaság Pénzügyi Szakosztályának ügyvezető elnöke A közgazdaságtudomány.
Tudapest Kabinet „Legyen Budapest Közép-Európa vezető központja a K+F, az innováció az oktatás és a humánerőforrás-fejlesztés területén.” Céljai: – versenyelőnyt.
A Pannon Autóipari Klaszter (PANAC) évi Szellemi Tőke Jelentése 2006 MTA Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intéztet.
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
1 Zászlóshajó komplex programok és felsőoktatás az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kátai Gábor felsőoktatási témavezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
I NFORMÁCIÓS T ÁRSADALOM T ECHNOLÓGIÁI PÓLUS Dr Magyar Gábor BME
A Gazdaságfejlesztési Operatív Program felsőoktatást érintő részei Dr. Peredy Zoltán GKM Innovációs és K+F Főosztály
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
„Budapest az élhető világváros a XXI. század elején” Város- és Gazdaságfejlesztési Fórum június 14. Budapest, Városháza.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Egy esély a felzárkózásra: Magyarország mint Európa egyik logisztikai központja Chikán Attila A Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Logisztikai,
Lengyel Balázs, IBS Budapest Vállalkozók, spin-off cégek
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
A felsőoktatás kapcsolódása a vállalati törekvésekhez Felsőoktatási intézmények a magyar klaszterekben Dr. Nádai László Főosztályvezető Oktatási és Kulturális.
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Hegyi Csilla osztályvezető Innovációs és K+F Főosztály
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Kulturális tőke (Capital cultural). A kulturális tőke halmozódása, a kultúra (magas kultúra) kialakulása már az ókorban elsősorban városi jellegű, erősen.
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Egyetemek és vállalatok együttműködése a kutatásban és fejlesztésben
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS
Határon átnyúló vállalkozásfejlesztési kapcsolatok.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
1 Szellemi tőke szerepe a tudástársadalom korszakában
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
A szakképzés helyzete Magyarországon
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
Alsó-Ausztria Gazdasági Stratégiája RECOM hálózati találkozó – gazdaság/ innováció - Győr, Mag. Florian Riess, MBA, M.E.S.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
INNOVÁCIÓ: ESÉLY A FELZÁRKÓZÁSRA PÁLINKÁS JÓZSEF Az MTA Elnöke.
És mégis mozog…? Egyed Géza gazdaságfejlesztési szakállamtitkár ’Kinőni Magyarországot - hazai innovatív vállalatok lehetőségei a világban’ konferencia.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Sikeres ipar-egyetemi együttműködés Pannon Egyetem - KÜRT Zrt. Dr Remzső Tibor pályázati igazgató egyetemi docens Microsoft Innovációs Nap november.
Versenyképesség MTA-MEH projekt Vértes András.
Kis- és középvállalkozások válaszúton: versenyképesség, innováció, nemzetköziesedés EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS Sass Magdolna Pécs,
Menni vagy maradni – mit tanácsol a modern közgazdaságtan? Varga Attila PTE KTK KRTI Teret adó miliő? Pécs, november 25.
Klaszterek, Akkreditált Klaszterek pályázati lehetőségei Okos Jövő Innovációs Klaszter O KOS J ÖVŐ I NNOVÁCIÓS K LASZTER K LUBEST február 10. NOS.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
A kutatóegyetemek helye az innovációban (Ahogy mi látjuk) Dr. Greiner István alelnök Magyar Innovációs Szövetség június 22.
Pécs és térsége gazdasága Pólus és a K+F+I november 27. Dr. Síkfői Tamás.
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
A magyarországi K+F politika
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH)
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Előadás másolata:

BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.

BUDAPEST A Budapest Középtávú Városfejlesztési Program és a Budapest Fejlesztési Pólus stratégiai koncepció Pólus stratégia – bár szervesen kapcsolódik a Középtávú Programhoz – új dimenziót nyit a város fejlesztésében •A főváros gazdasági hatékonyságának elősegítése – A város és régió tudásvárosi funkcióinak erősítése BFP stratégiai koncepció: Gazdaságfejlesztési program, amely a tudásgazdaság erősítésére koncentrál.

BUDAPEST Tudásgazdaság, tudásváros Tudásgazdaság •A hozzáadott értéket nem a fizikai tőke hozza létre elsősorban, hanem a tudás (szellemi tőke). Legfontosabb elemei: felsőfokú oktatás, K+F, korszerű pénzügyi szolgáltatások, tanácsadás (Szalavetz, Török, 2003) •A tudásgazdaság teljesítményének mutatói: jövedelmi színvonal, termelékenység, a csúcstechnológiai ágazatok részaránya és az exportból való részesedése (OECD, Inzelt - Csonka – Forgács, 2003) •Budapest Fejlesztési Pólus stratégiai koncepcióban a tudásgazdaság elemei: a gazdaság húzóágazatai, a felsőfokú oktatás, valamint a kutatás-fejlesztés (ez tágabb megközelítés, amely nem csak az ICT szektorra koncentrál).

BUDAPEST Tudásgazdaság, tudásváros Tudásváros •Olyan városfejlesztésre utal, amelyben a kommunikációs infrastruktúra, a K+F tevékenység fejlesztése, az innovációs és adaptációs készségek erősítése áll a középpontban

BUDAPEST A Budapest Innopolisz stratégiai koncepció •jelentős lépéseket kíván tenni tudásváros kiépítése felé •a Budapesti agglomeráció gazdaságának komplexitásából indul ki, •több tudományterületre kiterjedő K+F tevékenységre épít (amelyben az alap-és alkalmazott kutatás, valamint a fejlesztés egyaránt fontos), •figyelembe veszi a felsőfokú oktatás összetettségét (egyetemi város, felsőoktatási központ).

BUDAPEST •A K+F ágazat által megtermelt bruttó nemzeti termék több mint 70%-a a fővárosban koncentrálódik. •Budapesten található a kutatóhelyek 44%-a, a kutatásban és fejlesztésben foglalkoztatottak 60%-a, a K+F ráfordítások kétharmada, és így az egy kutatóra jutó fajlagos ráfordítások is nagyobbak, mint vidéken. (Horváth, 2000). A tudásgazdaság helyzete a Budapesti agglomerációban Kutatás-fejlesztés

BUDAPEST Külföldi tulajdonú vállalati kutatóhelyek

BUDAPEST A tudásgazdaság szereplői közötti kooperáció gyenge, amelynek okai: •törésvonalak a tudásbázis „pillérei” között (a külföldi nagyvállalatok, KKV és a hazai K+F, egyetemek erőviszonyai egyenlőtlenek), •transzfer hiány (hiányoznak a technológiai és szolgáltató transzfer intézmények, irodák), •a képzési struktúra és a munkaerőpiac közötti diszharmónia, •a kooperáció motivációinak hiánya (a kooperáció nem az innovációs lánc kiépülését szolgálja, az egyetemek nem érdekeltek a piaci hasznosításban, az alap-és alkalmazott kutatások aránya nem megfelelő, kölcsönös bizalmatlanság) •a finanszírozás problémái (az állami K+F finanszírozás lecsökkent, a vállalati ráfordítások aránya alacsony, nincsenek „üzleti angyalok”, a kockázati tőke korlátozott). •A Budapesti Fejlesztési Pólus stratégiai koncepció legfőbb célja a tudásgazdaság szereplői közötti kooperáció ösztönzése, annak érdekében, hogy a gazdaság innovatív termékeket hozzon létre.

BUDAPEST A Budapest Fejlesztési Pólus stratégiai koncepció jövőképe •Budapest tudásvárossá, fejlődik, az EU tudásgazdaságának fontos nemzetközi központjává válik, •Erős, integrált gazdasága egyre kevésbé küszködik a dualitás problémájával; •High-tech gazdasága (gyógyszeripar, gépipar, környezetipar, ICT szektora, stb.) a helyi és a nemzetközi egyetemek, kutatóintézetek együttműködésével fejlődik; •Budapest betölti hazai feladatait: „kapu” a külföldi innovációk fogadásában és „híd” a hazai központok felé történő továbbításában.

BUDAPEST A Budapest Fejlesztési Pólus stratégiai koncepció horizontális és vertikális programjai A budapesti tudásgazdaság összetettsége szükségessé teszi, hogy a BFP stratégiát két szinten közelítsük meg: horizontális és vertikális programokat dolgozzunk ki. A horizontális programok céljai: •Erőforrás koncentráció, •Szervezeti hatékonyság •Strukturális harmónia, •Technológiai szolgáltatások transzfere A vertikális programok: •Tudományterületi-ágazati megközelítés A horizontális és vertikális programok mátrix szerűen kapcsolódnak egymáshoz, a horizontális programok „kiszolgálják” a speciális pólusokat.

BUDAPEST A Budapest Fejlesztési Pólus stratégiai koncepció horizontális és vertikális programjai Horizontális programok: •Klaszter szerveződés •INNOPOLISZ Consulting: közös technológia-transzfer társaság •Regionális tudás-munkaerőpiaci monitoring •Informatikai infrastruktúrafejlesztés – az informatika mint fejlesztési eszköz •Duna-technopolisz – városfejlesztés Vertikális programok: •ITT pólus •Medipólus •Ökopólus

BUDAPEST

BUDAPEST

Köszönöm a figyelmet!