1 Polónyi István Konfliktusok a felsőoktatás- finanszírozásban 2006 május 29.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék 2012/13 1. félév 4. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
MTA Regionális Kutatások Központja Innovatív szolgáltatások hatása a területi fejlődésre Nagy Gábor, geográfus, CSc. MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet,
A november 18-i workshop napirendje
Felnőttképzési tv. és a felsőoktatás Sum István OM
Ágazati adatszolgáltatás és nyilvántartások stratégiai fejlesztése TÁMOP Felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése, második ütem.
NYF-”VEKTOR” Versenyképes Kutatás, Technológia, Oktatás a Régiónkban c. projekt nyitókonferenciája június 27. Badak Béla okl. könyvvizsgáló
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
A MAB AKKREDITÁCIÓ értékelési szempontjai Dr. Veress Gábor 1Veress
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
2013. október 10. Bogsch Erik A gyógyszeripar válasz a kihívásra.
Felsőoktatás a közjó szolgálatában Dr. Vass László CSc. rektor, főiskolai tanár
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
VII. Nevelésügyi Kongresszus 7. Szekció
A MARKETING GYAKORLATA A FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN Kuráth Gabriella Pécsi Tudományegyetem november 4.
A vállalkozások PhD szintű munkaerőigénye Magyarországon
A felsőoktatás finanszírozásának alapfogalmai, alapkérdései
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Kiadványaink Országos Felsőoktatási Információs Központ.
1 Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program június 16. A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja.
Felsőoktatás az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Magyar Bálint fejlesztéspolitikai államtitkár Oktatás – Kutatás - Vállalkozás.
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
„Tanszéki” struktúra vs. „Department” struktúra Hoffmann Judit Turi Katalin Nevelésszociológiai doktori program 1. évf április.
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
A MÁTRIX SZERVEZETI FORMA
Irányváltások a területfejlesztés intézményrendszerében 1Területfejlesztők Napja Balatonkenese.
(AGRÁR)EGYETEMEK SZEREPE A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉSBEN
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
SZINTEK ÉS SZEMPONTOK AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁSI TÉRSÉGBEN Előadás a Felsőoktatási Kutatóintézet és az Oktatásügyi Közvetítői Szolgálat „Felsőoktatási konfliktusok”
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár kutatásvezető, GKI Zrt. Fejlesztéspolitika válságban és válság után.
Válságmenedzsment Magyarországon Mi a leghatékonyabb út?
A költségvetési intézmények feltételrendszereinek változása recessziós gazdasági környezetben, egy felsőoktatási intézmény szemszögéből Mag Zoltán Debreceni.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
Felsőoktatás-kutatás és szakpolitikai hasznosulás Magyarországon Tényeken alapuló (evidence based) szemlélet a felsőoktatásban „Adatalapú döntéshozatal.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Készítette: Bakos Bálint Európai Közösségek Tanácsa kontra Európai Parlament Ügyszám:C-284/90.
Költségvetés tervezése
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Environmental Compliance Inspection Course A rendészeti eljárás A rendészeti eljárás.
Magyar Controlling Egyesület Szolnok, október 29. MCE Konferencia 2009 A controlling gyakorlata Bepillantás az államigazgatási kontrolling gyakorlatába.
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
Kormányszóvivői tájékoztató Olcsóbb, hatékonyabb állam Szilvásy György a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter.
Az Állami Számvevőszék szerepe a környezetre káros támogatások ellenőrzésében Dr. Báger Gusztáv egyetemi tanár, főigazgató Állami Számvevőszék Fejlesztési.
Gábor Kálmán A fer hatása a felsőoktatásra Felsőoktatás Nyilvánossága Konferencia 2006 Felsőoktatási Kutatóintézet Institute for Higher.
Művelődésgazdaságtan 2. előadás Szomor Tamás A m űvelő désgazdaságtan tárgya  A művelődést, kultúrát gazdasági szemszögből jellemzi - makro megközelítés.
1 Változások az önkormányzatok évi tervezésének, gazdálkodásának szabályozásában.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
A költségvetés készítésének és elfogadásának folyamata
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
SZERVEZETI MOZGÁSOKAT BEFOLYÁSOLÓ FŐBB ERŐK
Néhány szó az új felsőoktatási képzési rendszer bevezetéséről A Magyar Köztársaság Országgyűlése október 10-én elfogadta a felsőoktatásról szóló.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
A Pécsi Tudományegyetemen innovációs tevékenysége
Innováció-átok vagy lehetőség a felsőoktatásban? Dr. Urbányi Béla Egyetemi tanár.
Egyetemi tudásközpont szerepe a regionális innovációban Dr. Jávor András Karcag.
Most akkor ez mit is jelent? - számok és értelem
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
A helyi önkormányzatok feladatrendszere és költségvetése
Előadás másolata:

1 Polónyi István Konfliktusok a felsőoktatás- finanszírozásban 2006 május 29

2 A felsőoktatás kiadásai és hallgatói Magyarországon

3 Kutatási ráfordítások Növekszik a nagyprojektek aránya

4 A tömegesedő felsőoktatás finanszírozása A hallgatólétszám növekedéstől elmarad a közösségi ráfordítások növekedése, ennek okai ill. eszközei: 1.) Új finanszírozási forma: egyre többet egyre kevesebbért  normatív (képletszerinti) finanszírozás,  projektfinanszírozás 2) A képzés költséghatékonyságának növekedése – a fajlagos ráfordítások csökkentése  kreditrendszer,  gyakorlati és össz-óraszám csökkentés,  évfolyamlétszám és szemináriumi létszám növelés,  Oktatók kötelező óraszámának növelése 3) Az alacsonyabb ráfordítás-igényű szakok arányának növekedése (bölcsész, jogász, közgazdász, stb.) 4) Az alacsonyabb ráfordítás-igényű képzési formák arányának növekedése (távoktatás, részidős képzés) 5) a felsőoktatási intézményrendszer átalakítása (integráció) 6. A kutatások versenyfinanszírozása (tanszéki intézeti és költségvetési kutatások helyett pályázati rendszer)

5 A normatív finanszírozás előzményei ben finanszírozási koncepció Magyarországon. Célok: •(1) a minisztériumi felsőoktatás irányítás törekvése, hogy az igen alacsonynak ítélt hallgatólétszám növelésének ösztönzésére alkalmas eszközzel rendelkezzen - (mivel az intézmények egy része egyáltalán nem volt lelkes a hallgatólétszám növeléséért - merthogy nem voltak abban érdekeltek) •(2) ugyanakkor sok intézmény látta, hogy a felsőoktatás iránt igen erőteljes a hallgatói kereslet, s a növekvő hallgatólétszámmal növekvő támogatást remélt •(3) ettől nyilvánvalóan nem függetlenül a készülő Világbanki hitel javasolt intézkedései között fontos helyen szerepelt a felsőoktatás korszerűbb finanszírozásra való átállítása.

6 A normatív finanszírozás előzményei 2 Az 1993 évi felsőoktatási törvény: egy több csatornás normatív finanszírozást határoz meg. •DE a kormányrendelet igen késett. Mert: •Nem volt érdeke az új finanszírozás a pénzügyi kormányzatnak, hiszen az időközben – lényegében politikai nyomásra - elindult hallgatólétszám növekedés fejkvótaszerű finanszírozása a költségvetésből, egyre növekvő támogatást igényelt volna, amire az államháztartás reformja (Bokros csomag) után semmi lehetőség nem volt. •Nem volt érdeke egy ilyen finanszírozás az agrár és egészségügyi képzést felügyelő tárcáknak, és egyetemeiknek sem - ugyanis ezen ágazatok intézményeinek kondíciói sokkal jobbak voltak, mint a művelődési tárca intézményeié – ráadásul mindkét szféra stagnáló szakember-kibocsátással kalkulált hosszabb távon, - s mindez jelentős támogatásvesztéssel fenyegetett. •De nem volt érdeke a képletszerinti finanszírozás a felsőoktatási szféra gazdasági apparátusának sem, ugyanis az addigi költségvetési alku – amelyben ők voltak a domináns szereplők, s amely alku zártsága, s a tervezés bonyolultsága - számukra jelentős hatalmat biztosított, most a rendszer nyitottabbá, áttekinthetőbbé vált volna, ami hatalmuk meggyengülésével fenyegetett. •És természetesen nem volt érdeke az új finanszírozás azoknak az intézményeknek sem, amelyek nem akartak, vagy nem tudtak hallgatólétszámot növelni.

7 A 154/1996. (X. 16.) a képzési normatívák bevezetéséről a felsőoktatásban című Kormány rendelet Jellemzői: •- az állami felsőoktatásban először tette a képzés finanszírozását normatívvá •- 14 képzési normatívát határozott meg •- csak a képzési előirányzatról és a képzési normatívákról szól, •- a létesítmény-fenntartási normatívák kialakítására ebben a fázisban nem került sor. A 14 normatíva a következő volt: •Főiskolai bölcsész tanári, gazdasági (és államigazgatási) főiskolai szakcsoport •Óvó-, tanítóképzési főiskolai szakcsoport •Műszaki és természettudományi főiskolai szakcsoport •Agrár főiskolai szakcsoport •Egészségügyi főiskolai szakcsoport •Művész tanárképzési főiskolai szakcsoport •Jogász képzési egyetemi szakcsoport •Közgazdász, bölcsész és szociológus képzési egyetemei szakcsoport •Művészeti képzési szakcsoport •Természettudományi, műszaki és testnevelési egyetemi szakcsoport •Agrárképzési egyetemi szakcsoport •Orvos és állatorvos képzési egyetemi szakcsoport •Tanárképzési kiegészítő egyetemi normatíva •Nemzetiségi pedagógusképzés főiskolai kiegészítő normatívája

8 Az egyszerűsített és összevont normatív finanszírozás évi (képzési és létesítmény-fenntartási együttes) normatívák Az évi normatívák

9 A képzési, tudományos és létesítmény- fenntartási normatíva- rendszer

10 Patyomkin finanszírozás •A képletszerinti finanszírozás korábbi elvei válságba kerültek. •gyakorlatilag nincs – s tegyük hozzá – nem is volt sosem következetes a képletszerinti finanszírozás alkalmazása. A minisztérium sosem nyújtott annyi többlet támogatást, mint amennyi a számítás alapján járt volna – és sosem vont el támogatást azért, mert a számítás szerint kevesebbet kellett volna adni. •A minisztérium a mai napig a bázis finanszírozást alkalmazza, - majd ezt követően igyekszik úgy módosítani a finanszírozási rendszert (a normatívák és a kiegészítő elemek összegét), hogy az előzőek szerint kiszámított intézményi támogatások kiadódjanak. •Arról van tehát szó, hogy a képletszerinti finanszírozás nem úgy működik, hogy a normatívákat – valamilyen elv szerint – meghatározzák, s azokat a hallgatólétszámmal összeszorozva kiszámítják az intézményi támogatásokat, - hanem fordítva: először kiszámítják az egyes intézmények támogatását (bázis módszerekkel), s utána megpróbálnak olyan normatívákat meghatározni, amelyekkel számolva kiadódik az egyes intézmények korábban kiszámított támogatása. •A felsőoktatás teljesítményelvű finanszírozása tehát 2002 óta Patyomkin finanszírozássá vált, s mind az oktatáspolitika, mind a felsőoktatás csalódott abban. Ugyanis nem sikerült a központi költségvetés elemévé tenni, - azaz a felsőoktatás egészének a központi költségvetésből való részesedése nem függ sem a hallgatólétszámtól, sem a normatíváktól, - tehát nem. •De a képletszerinti finanszírozás eddigi rendszere - a csökkenő számú normatívákkal - nem tudott eleget tenni a felsőoktatási intézmények azon elvárásának sem, hogy legyen alapja a karok közötti pénzelosztásnak.

11 A felsőoktatás finanszírozás néhány vonzata A teljesítményarányos finanszírozás szervezeti vonzata részleges gazdálkodási autonómia Gazdasági autonómia = foglalkoztatási, gazdálkodási problémák megoldásának saját hatáskörbe utalása. Intézményfinanszírozás:  Az intézmények alapvető inputjuk azaz a tanulólétszámuk alapján kiszámított globális költségvetési támogatást kapnak, amelynek felhasználásáról - többé-kevésbé - szabadon döntenek Kutatásfinanszírozás:  Az intézmények illetve kollektívák, egyének meghatározott feladatokra, projektekre kapják a pénzt, - amely feladatokat és pénzfelhasználást szigorúan kontrollál a forrásbiztosító

12 Következmények  Gazdasági autonómia  Elmozdulás a vállalatszerű működés felé – vállalkozó egyetem  Professzionális menedzsment, vállalkozói kultúra  A karok, tanszékek, vezető oktatók, kiskollektívák önállósága visszaszorul  Oktatási és kutatási autonómia csökken  helyette vállalati (egyetemi) üzleti tervek, piaci alkalmazkodás  Vállalati autonómiában nincs, v nagyon korlátozott a részegységek autonómiája

13 A szolgáltató egyetem •A gazdálkodó, vagy szolgáltató egyetemeken „a „főhatalom” a professzorok, professzori testületek, az akadémiai stáb kezéből kicsúszik, és átkerül az adminisztratív stábhoz, az egyetemi menedzserekhez.” •A szolgáltató egyetemek igyekeznek szerves kapcsolatba kerülni régiójukkal − hallgatóik mellett megrendelőik, gazdasági kapcsolataik nagy része is onnan kerül ki. A kutatási, fejlesztési, innovációs témák megválasztása során meghatározó szerepet játszik a hasznosíthatóság, a bevételszerzés. •A szolgáltató egyetemek egyik legradikálisabb fajtája a vállalkozói egyetem. Ennek legfontosabb jellemzői: –a vállalkozói egyetem erős és professzionális menedzsmentet épít ki; –létrehozza az ún. fejlesztő perifériákat; –a finanszírozás diverzifikált, különböző jellegű forrásokból származnak a bevételek; –erős és stimulált akadémiai hátországa van; –az egyetem egészét áthatja a vállalkozói kultúra.

14 A finanszírozási elvárások Állami Számvevőszék: Jelentés a központi költségvetésből kutatásfejlesztési célokra fordított pénzeszközök hasznosulásának ellenőrzéséről augusztus Ajánlás a miniszternek Kezdeményezze  a felsőoktatási intézmények állami kutatási támogatásában a teljesítményarányos finanszírozás súlyának növelését,  minden felsőoktatási intézményben és kutatóhelyen nevesítsenek kutatói követelményrendszert,  a felsőoktatási kutatóhelyek támogatás-számítási alapjában vegyék figyelembe a kutatás eredményességét jellemző teljesítménymutatókat.

15 A szolgáltató egyetem belső racionalizálása Belső hatékonyságot elősegítő mozzanatok •Funkcionális (oktatási és kutatási ) költségek nyomon követése, elemzése - működési költségeket befolyásoló tényezők feltárása (óraszámok, létszám, munkakövetelmények) •A szabad kapacitások feltárása – oktatói, kutató, fejlesztői kapacitások, helyiség és eszközkihasználás ________________________________________________________________ Következmény: •A belső hatékonyság menedzselése - kötelező óraszám, munkaidő, oktatói, kutatói követelményrendszer, létszám- és időgazdálkodás stb. •Az innovációs folyamatok menedzselése – szellemi tulajdonnal való intézményi szintű gazdálkodás •A szabad (szellemi és tárgyi) kapacitások hasznosítása és a kiszolgáló, kisegítő folyamatok racionalizálása

16 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET