A FÉRFIAK CSONTRITKULÁSA CSONTAKADÉMIA 2004. OKTÓBER 18 Dr. Barna Judit A FÉRFIAK CSONTRITKULÁSA CSONTAKADÉMIA 2004. OKTÓBER 18. Dr. Barna Judit.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Az osteoporosis rizikófaktorainak vizsgálata serdülő-, és ifjúkorban
Dohányzás Európában az elkerülhető halálesetek kiváltó okainak listáját a dohányzás vezeti. A dohánytermékek egészségkárosító hatásával azonban egyre többen.
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
ESÉS MEGELŐZÉS ESÉS MEGELŐZÉS
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE ÁOK I. Belklinika.
A rezisztens hypertonia okai, gyógyszeres kezelése
ABO Institute Az egészségmegőrzés evolúciója. Az ABO Institute forradalmi újítása •Tudáskrízis: –Az orvostudomány összes tudása gyorsabban nő, mint amit.
A tehetség és felelősség
Body Mass Index vagyis Testtömeg index
Parathyreoidea, csontanyagcsere
Sportolás hatása szervezetünkre
Humánkineziológia szak
Mutációk.
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
Vidám szerepjáték …. betegoktatás és konzultáció
„Férfinak és nőnek teremtette”
A szervezet szabályozása
D- vitamin és időskor.
Mire jók a férfiak?.
A humán genom projekt.
Az elhízás.
A köszvény Arthritis urica.
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
A kromoszómák működése, jellemzői:
Fokozott kardiovaszkuláris kockázatú betegek kezelése június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
Interaktív esetmegbeszélés ISZB június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
Készítette:Kottlár Dóra
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
 A visszeresség, az alsó végtagok egyes szakaszainak a tágulata. Kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak (pl. az érfal gyengesége). Az.
Hasnyálmirigy.
Ca forgalom szabályozása
Ca forgalom szabályozása
Csont-anyagcsere betegségek
A cukorbetegség: világszerte növekvő járvány
Fej vagy írás? a tüdőrák éve. Fej vagy írás? 2006 – a tüdőrák éve Mucsi János, Farkas Éva, Tormay Károly Egészségügyi Központ Tüdőbeteg-gondozó.
A sclerosis multiplex immunmoduláló kezelése
Az akut appendicitis kezelési elvei osztályunkon
Osteoporosis (csontritkulás)
Az öngyilkosságról Dr. Degrell István.
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
Oszteoporozis ( csontritkulás ).
Horváth Krisztián A Vitamin.
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
Az életfolyamatok életkori sajátosságai
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika
Pajzsmirigybetegségek hatása a és csontanyagcserére
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika.
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK Semmelweis Egyetem I. Belklinika.
Esetbemutatás KEZELJÜK-E Turner szindrómás betegünk osteoporosisát?
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE ÁOK I. Belklinika.
B vitamin! A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyoz ott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők így hiányállapot nem alakul ki. Legnagyobb.
Az alendronát hosszú távú hatékonysága 10 évet átfogó adatok a III. fázisú osteoporosis kezelési vizsgálatokból Bone HG, et al. NEJM 2004;350:
Specifikus betegcsoportok
VITAMINOK.
Dr. Vojnisek Zsuzsanna, Dr. Szőnyi László, Dr. Dezsőfi Antal
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
Az obesitas járványtana Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember István (Szerk.): Népegészségügyi orvostan Az elhízást.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS A férfi és női agy különbségei Mottó: „Férfi és nő, hogy érthetnék meg egymást? Hisz mind a kettő mást akar- a férfi a nőt, a nő.
rendellenességei, betegségei
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
Szeretettel köszöntjük a FAKOOSZ X. Kongresszusának résztvevőit
Ca forgalom szabályozása
Humángenetika Makó Katalin.
rendellenességei, betegségei
A MOZGÁS SZERVRENDSZERE
A gyermek biológia fejlődése
Előadás másolata:

A FÉRFIAK CSONTRITKULÁSA CSONTAKADÉMIA OKTÓBER 18 Dr. Barna Judit A FÉRFIAK CSONTRITKULÁSA CSONTAKADÉMIA OKTÓBER 18. Dr. Barna Judit

A csontnak 2 fajtája van: • Szivacsos • Csöves A gerendák elvékonyod- nak, majd eltörnek, A csont kéreg elvékonyo- dik. A betegség 2 formája: A.Primer B.Szekunder

Csigolya deformitások

Magyarországon nőt és férfit érint! 50 év feletti nők 30-40%-a szenvedhet törést 50 év feletti férfiak 13%-a. Kezelés alatt áll: kb nő férfi! A férfiak 31%-a hal meg a csípő törést követő 1 év alatt, a nők 17%-a.

AZONOS BETEGSÉG, MÉGIS EGÉSZEN MÁS.

Amióta ismerjük az ember genetikai térképét, A sejtjeinkben lévő DNS lánc-párokat, azóta tudjuk, hogy az emberi rasszok között 0,1% eltérés van, viszont a legnagyobb kü- lönbség a férfi és a nő között van. A sejtben 23 pár DNS lánc-pár van, ezek a kromoszómák. 22 testi, a 23. pár a sex kromoszóma, nőknél XX, férfiaknál XY.

Nemcsak az Y kromoszóma jelenti a különbséget, hanem a DNS lác egyéb módosulása is, no meg az az 1 millió év, míg a mai férfi és nő kialakult. Alapvető férfi és női nemi szerepek fejlődtek ki.

KÜLÖNBSÉGEK Férfi Bal agyfélteke túlsúly Kevesebbet panasz- kodik, ritkán jár orvos- hoz. Látás:messzebbre Hallás, szaglás Vastagabb bőr Erősebb izomzat Nagyobb csont Nő Jobb agyfélteke túlsúly Érzelem, megérzés Nagyobb térlátás Jobb szaglás Jobb hallás Vékony bőr Kisebb izomzat Kisebb csont Több betegség, mégis tovább él

A csúcscsonttömeg nagy része a pubertás előtt alakul ki, a nemi hormonok megjelenésével nem áll le, hanem élethosszig tart a csont kéreg külső felszínén. A férfiakban is képződik női hormon, mely a csont lebontást gátolja

A nemi hormonok szintje lassan csökken, főleg a csont építés csökken, viszont a csont kéreg felől mindig van növekedés, ezért ritkább az oszteoporózis. A gerendák csak elvékonyodnak. Ritka a csukló törés, de csigo- összeroppanás van! A csípő- táji törés gyakrabban halálos.

52 éves férfi, alkohol fogyasztó volt, 1 éve hasi tályog, műtétek: 40 kg-ot fogyott, 10 cm-rel lett alacsonyabb, 4 csigo- lya roppant össze. Súlyos D vitamin hiány, nagy fájdalom, mankóval járt.

RIZIKÓ FAKTOROK • Kor • Kis testtömeg, ami tovább csökken • Alkohol, nikotin • Szteroid • Alacsony nemi hormonszint • Egyéb betegségek (felszívódási zavarok, mozgásszervi és más betegségek)

AZ ELESÉS KOCKÁZATAI • Idős kor • Sovány, sorvadt izomzat • Szellemi képesség • Érzék és mozgásszervek romlása • Egyéb betegségek • Altatók, nyugtatók

DIAGNÓZIS • ODM-csonttömeg mérés • RTG • Labor vizsgálat • Klinikai vizsgálat

KEZELÉS NEM MEGOLDOTT, több okból • Csak az utóbbi években ismerték fel a je- lentőségét, és kezdték kutatni • Gyógyszerek kipróbálása is kevesebb, • Az alendronat csontbontást gátló hatása bizonyított, közel felére csökkentette a tö- rések számát, de a társadalombiztosítás még nem támogatja

• A calcitonin a csontfelszívódást csökkenti a csontképzést fokozó és csont minőséget javító hatását is feltételezik. Férfiaknál is csil- lapítja a fájdalmat. • Aktív D vitamin főleg idősebbeknél • Thiazid készítmények Ca fokozott üritésénél • Testosteron csak csökkent hormon szint ese- tén Jövő remény: a csontképzés fokozása

„A szívnek küzdeni kell a szerelemmel, az agynak az érte- lemmel, a léleknek a halhatatlansággal. A csont azon- ban csak egy egyszerű, igénytelen szolgáló. Mégis anya- gának tulajdonságai, magas szintü szerkezeti felépítése az evolúció mesterműve: egyszerre szilárd és rugalmas, erős és hatalmas teherbírású. Az idő kimarja az ifjúság érintetlen szerkezetét és porózus csontot hoz létre – csontunk fele elvész, hajlamossá tesz minket a törésre…” Ego Seeman