Zöld válságkezelés és gazdaságélénkítés Környezetgazdászok javaslatai (Szeged, Vándorgyűlés, 2010 okt.1.)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Megújuló forrásokból előállított villamos energia támogatása
Advertisements

Javaslatok a zöld államháztartási reformra Lukács András Levegő Munkacsoport „A környezetvédelmi szempontból káros támogatások és megszüntetésük.
A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
Intézkedési terv-javaslat a nemzeti energiahatékonysági célok megvalósítására a Széchenyi terv keretében Dr. Grasselli Gábor Dr. Szendrei János Debreceni.
A munkanélküliség káros hatásának csökkentése foglalkoztatási projektek generálásával egy kistérségben Zentai Gábor Szigetvári Kultúr- és Zöld Zóna Egyesület.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Egészségügy Intézmények Kontrollingja
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Helyi beruházások a gazdasági visszaesés időszakában Péteri Gábor
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A FIDESZ-KDNP ÉVI ADÓEMELÉSEI. KORMÁNYZATI JAVASLATRA BEVEZETETT ADÓEMELÉSEK Dr. Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter NŐ A SZEMÉLYI.
A magyar gazdaság helyzete, fejlesztési prioritások Varju László államtitkár Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium.
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
Az új kormány gazdaságpolitikai mozgástere: egyensúlyi korrekciós alternatívák Urbán László XI. Vezérigazgató Találkozó Göd, április 4-5.
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
1 Megújuló villamosenergia arányát tekintve: Új befektetések a fenntartható energiarendszerekbe Technológiánként: Értékben: Régiónként: Forrás:
 integratív szakpolitika  ’90-es évek: átértékelt szerep  miért szükséges a környezetvédelmi politika integrációja?  a gazdasági növekedés önmagában.
Díszkivilágítás árnyékában ( Budapest finanszírozási helyzete) Kardos Péter Közgazdász Vándorgyűlés 2009 Zalakaros.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Közép-Európai Innovációs Központ – Forrás Informatika Kft. Ágazati Kutatás – Szoftverfejlesztés Május 17. Eger Tóth András Senior Projekt Menedzser.
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
Gazdaságpolitika 2014 tavasz
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Energiatervezés Energiapolitikai szempontok Forgatókönyv elemzés.
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Biztonságot az alkalmi munkából élőknek! Az alkalmi munka után fizetett közterhek csökkentése.
Környezetileg káros támogatások a mezőgazdaságban
Válságkezelés eredményei, lehetőségek a válság után december 3. Dr. Oszkó Péter pénzügyminiszter.
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
Újrahasznosítás: meddig éri meg?
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
A HULLADÉKGAZDÁLKODÁS FEJLESZTÉSE Farkas Endre Projekt Iroda vezető.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Kibontakozás helyett gazdasági káosz Az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának csődje.
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
A hazai fiskális politika általános kérdései és kihívásai 42. Közgazdász-vándorgyűlés Eger, augusztus
„Hazai és Európai Uniós pályázatok ” Szakmai Fórum A hazai textilipari vállalkozások részvétele és részvételi lehetősége a Saving Energy in the.
KI FIZET A VÉGÉN ? Dr. Csiba Gábor elnök Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Budapest, november 10.
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
„Megújuló energiaforrások a térségfejlesztés szolgálatában” Gulyás Gréta 12.a Bartha Szabolcs 10.a Hegedűs Márton 10.a Gyöngyösi József Attila Szakközépiskola,
Energiahatékonysággal a vállalkozások költségcsökkentéséért Nagy Judit Külkapcsolati munkatárs Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Az energiahatékonyság a legolcsóbb energiaforrás Budapest, november.
Civil Európa – civilek Európában
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Szolgáltatások Tagozat XXV. Gazdasági Tevékenységet Segítő Szolgáltatási Osztály Megújuló Energiák Szakmai.
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
G YŐR M EGYEI J OGÚ V ÁROS adó- és gazdaságpolitikája Nagy Tamás Gazdálkodási Főosztályvezető Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Győr, 2016.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Új egyensúly Tervezettnél jobban csökken az államháztartás hiánya.
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
Bodó Béla, mesteroktató, energetikus
Megújuló energia alkalmazása
Az államháztartás.
160 Mrd Ft energetika. Megjelent a KKV szektor megújuló épületenergetikai beruházásait támogató pályázati felhívás!
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
AZ ENERGIAPOLITKA 2000 TÁRSULAT
Az EED főbb elemei és hatásai a magyar energiaszektorra
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Nyugdíjreformok Magyarországon: kihívások és válaszok
Költségvetés – vállalkozói hatások
Előadás másolata:

Zöld válságkezelés és gazdaságélénkítés Környezetgazdászok javaslatai (Szeged, Vándorgyűlés, 2010 okt.1.)

A Gazdasági és Szociális Tanács megbízta a Levegő Munkacsoportot  hogy dolgozzon ki egy zöld válságkezelő programot:  milyen kiutat javasolnak a környezetgazdászok  hogyan lehetne zöld módon élénkíteni a gazdaságot

Szerzők  Balogh Tamás  Beliczay Erzsébet  Bencze Izabella  Bendik Gábor  Horváth Katalin  Kató Gábor és mások  Kerpen Gábor  Kiss Károly  Kiss Krisztina  Kohlheb Norbert  Lukács András  Pavics Lázár  Podmaniczky László  Skutai Julianna  Tarnai Mária

 korábbi javaslataink:  cél a gazdaság zöldítése →  hogyan tudjuk azzal megkönnyíteni a hagyományos gazd.politikai célok elérését (foglalkozt., en.hatékonyság, stb.)  most:  cél a stabilizálás és gazd.élénkítés  ← milyen knyvd-i eszközök és politikák vethetők be annak érdekében

1. lépés: Költségvetési bevételteremtés  a közúti közlekedésből: kb. 500 md Ft  a negatív externáliák érvényesítésével  a fosszilis-energia szektorból md Ft  főként a környezetileg káros támogatások megvonásával  a teljes ktségvetési bevétel: md  a kormánycsomag: 350 md

 Megjegyzések az 1. lépéshez:  Ezek az intézkedések a közgazdasági elmélet szempontjából teljes mértékben indokoltak, de  azok az ágazatok és gazdálkodók, akikre az externális költségeket rá akarjuk terhelni, ill. akiktől a támogatások megvonását javasoljuk, a gazdasági és politikai élet igen befolyásos szereplői

2. lépés: Hogyan használjuk fel a bevételi többletet Elméleti felhasználási lehetőségek:  az élőmunka terheinek csökkentése  az államadósság csökkentése  a kkv-k támogatása  jóléti kiadások (oktatás és egészségügy) növelése  a zöld gazdaság élénkítése

2. lépés: Hogyan használjuk fel a bevételi többletet (ténylegesen):  a munkáltatói tb-járulék csökkentése  a munkáltatói bérterhek 1 százalékpontos csökkentése 0,9 százalékponttal csökkentheti a munkanélküliséget  ez segítheti a kkv-kat, habár a piacot uraló nagy külföldi társaságok „lenyelhetik” a pénzt, anélkül, hogy növelnék a foglalkoztatottságot  a többlet egy részét az államadósság csökkentésére kellene fordítani  az oktatásban elsősorban a szakmunkás-képzést és a természettudományos képzést kellene fejleszteni  támogatni kell a „zöld innovációt”  az egészségügy finanszírozásához is hozzá kell járulni

3. lépés: A zöld gazdaság lehetőségei  az energiahatékonyság növelése a lakóépületek szigetelésének javításával  a megújuló energiák termelésének a támogatása  az organikus gazdálkodás arányának növelése  hulladék-gazdálkodás

3. lépés: A zöld gazdaság lehetőségei (eredmények)  Pénzteremtés a költségvetés számára rövid távon nem lehetséges (kivéve: termékdíjak növelése a hulladékgazdálkodásban)  Mire mennek támogatás nélkül?  az épületek szigeteléséhez előteremthető a pénz speciális alapokból, és az energia-megtakarításból törleszthető a felvett hitel  a megújuló energiák termeléséhez szükség van az állami támogatásra  a biogazdálkodás is fejleszthető a meglévő agrártámogatások átstrukturálásával

3. lépés: A zöld gazdaság lehetőségei (eredmények folyt.)  Növeli-e a foglalkoztatást?  épületek szigetelése: igen, lényegesen  megújuló energiák: nem  egy zöld energiapolitika foglalkoztatást bővítő hatása indirekt módon jelentkezik a gazdaság más területein azáltal, hogy nő az energiahatékonysági követelmény  biogazdálkodás: nem(!)  a foglalkoztatást a termékstruktúra átalakításával lehetne növelni: gabonatermesztés → zöldség, gyümölcs  hulladékgazdálkodás: igen, lényegesen, a követelmények megszigorításával

Következtetések  Egy zöld gazdaságpolitikával md Ft többlet- bevételhez lehetne juttatni a költségvetést  A felhasználás sorrendje:  az élőmunka terheinek mérséklése  az államadósság csökkentése  oktatás  zöld innováció  egészségügy  A zöld gazdaság lehetőségei  rövid távon nem növeli a költségvetési bevételeket  de lényegesen növelheti a foglalkoztatást (az épületek szigetelése és a növekvő energia-hatékonysági követelmények közvetett hatásai által)  jelentős energia-megtakarítás