Környezet és társadalom kölcsönhatása a Kárpát- medencében a honfoglalástól a XX. századig.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Globalizáció Globalizáció:
Advertisements

Kelet-nyugati Átjáró A világzene és az interkulturális kommunikáció kapcsolata a pécsi Balkán Világzenei Fesztivál vizsgálata alapján Készítette: Halász.
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
2. előadás.
II. Európa és a világ Népességnövekedés: a 19. században Európa lakossága 190 millióról 423 millióra nőtt Ez a világ lakosságának több mint egynegyedét.
Globális problémák Kialakulásuk okai:
Régészet Szerényi Dóra
Új-Zéland történelme Új-Zéland történelme mintegy 1000 évet ölel fel, melynek első részében a sziget lakói (a maorik) teljes elszigeteltségben éltek, majd.
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
Negyedik előadás Március 11
Őshaza itt-ott, őshaza mindenütt
A globális felmelegedést kiváltó okok Czirok Lili
A globális felmelegedéssel, klímaváltozással kapcsolatos dilemmák, szkeptikus vélemények Kovács Tamás november 7.
Az IPCC szervezete és az IPCC jelentések
A görög történelem kezdetei
AZ ÉGHAJLATTAN FOGALMA, TÁRGYA, MÓDSZEREI
A romantika irodalmából
Készítette: Kálna Gabriella
A társadalmi változások elmélete
A felvilágosult abszolutizmus
Az etruszkok eredetének kérdése (röviden)
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
A környezetvédelem története és alapfogalmai
Rendszer és modell szeptember-december Előadó: Bornemisza Imre egyetemi adjunktus.
A társadalomtudományi kutatás módszerei
38. A magyar illetve előmagyar történelem, a magyarság származása (bevezető) A 6. és a Középiskola 2. osztályában használható Dr. Mészáros Zoltán.
A modern világirodalom
Felvilágosodás Bevezető óra.
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
A modern közgazdaságtan és a marxi elmélet kapcsolata
Nemzetközi politikai gazdaságtan II.
Bevezető információk Terv volt egy könyv, de … Így kissé rövidített változatban az interneten: geo.u-szeged.hu/~rjanos/ Jegy: írásban – rövid kifejtős.
Történelemtanár képesítési követelményei Kaposi József szeptember.
SZOCIÁLPSZICHOLÓGIA: Történeti vázlat
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
A csillagászat keletkezése
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Európa városi történelme
A népesség számának változása Európában
Az éghajlatváltozás kommunikációja a médiában Innováció és kommunikáció III. Megyeri Nóra - Turcsán Edit.
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
Az ősi tudomány Geodézia Készítette: Jakab Csaba Lóránd.
A magyarság őstörténete
A világnépesség növekedése
A GLOBALIIS FOLMELEGEDIIS
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
A fenntartható fejlődés
Az éghajlatváltozás hatása a mezőgazdaságra (Európa)
Az iparpolitika fejlődési pályái a volt szocialista országokban Lux Gábor PhD hallgató PTE KTK Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskola.
Globalizáció és környezeti problémák
Éghajlatváltozás és egészségügyi ellátás Antal Z. László MTA TK Szociológiai Intézet Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus, Debrecen, április.
KÖRNYEZETVÉDELEM.
Globális klímaváltozás hatása Európában Készítette: Juhász Boglárka.
A kezdetektől…. …”napjainkig” ( )
Horváth Róbert és a gazdaságstatisztika
A fizika mint természettudomány
Készítette: Pacsmag Regina Környezettan BSc
Készítette: Gebei László
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
2. előadás és szeminárium Az alapok I.
A globalizáció - a globális világgazdaság
Globalizáció.
Előadás másolata:

Környezet és társadalom kölcsönhatása a Kárpát- medencében a honfoglalástól a XX. századig

Bevezetés Klímatörténet, vagy történeti ökológia?  Az emberiség biológia létének nagy részében a természet részeként fejlődött. Természethez való viszonya egyoldalú volt: annak feltételeihez próbált alkalmazkodni és kihasználta a természet kínálta lehetőségeket.  Fordulat: A termelő tevékenység ( kezdetben mezőgazdasági, majd ipari) megindulása, ami fokozatosan képessé tette az embert környezetének kezdetben kisebb, majd egyre nagyobb mértékű átformálására. A történelem során a természet átalakításának üteme egyre gyorsult. A XX. század végére a folyamat olyan arányokat és ütemet ért el, ami majdhogynem kizárja azt, hogy a földi rendszer alkalmazkodni tudjon a gyorsan és radikálisan változó feltételekhez. Ezzel a magatartással a földi rendszer egyensúlyának felborítása révén „az őrült majom" végül saját fennmaradását is veszélybe sodorhatja.

 A társadalom és környezet kölcsönhatásának vizsgálata a történeti ökológia, a környezettörténeti kutatás tárgya. Interdiszciplináris tudományként átfogja az ökológia, a földtudományok, egyes kémiai, fizikai tudományágak, illetve a történettudomány és a régészet széles palettáját.  Azt tárja fel, hogy a különböző ökoszisztémák – tágabban ide értve az emberi társadalmat is – hogyan reagáltak az őket ért környezeti impulzusokra, hogyan alkalmazkodtak a változó környezetükhöz, illetve hogyan igyekeztek (igyekeznek) azt a történelem folyamán a saját igényeiknek megfelelően átalakítani, „humanizálni”.

Az ember és környezete közötti kapcsolatrendszer (humán ökoszisztéma) működése.

 A társadalom és természet közötti kölcsönhatások vizsgálata a természet és társadalomtudományok meglehetősen széles körét érinti a probléma rendkívüli komplexitásának okán.  Kitüntetett fontossága miatt annak ellenére, hogy csak néhány évtizedes múltra tekint vissza napjainkra a téma egyes részterületeihez kapcsolódó irodalom is könyvtárnyira növekedett.  A probléma rendkívüli összetettsége miatt nem tekintjük át a környezet és társadalom közötti kölcsönhatások egész körét. Az éghajlatváltozások, a társadalom tájalakító tevékenysége és a történeti folyamatok közötti összefüggések vizsgálatára összpontosít a Kárpát-medence földrajzi keretében, illetve kitekintve Európára.

Történeti áttekintés  A társadalom természetátalakító tevékenységét a XVIII. századi Franciaországban és a XIX. század közepén az Egyesült Államokban kezdték vizsgálni.  A francia Buffon gróf vélekedése szerint a környezetátalakítás a társadalom számára minden korábbinál kedvezőbb feltételekkel kecsegtető új kor eljövetelének záloga.  Ezzel szemben az amerikai Marsh „Man and Nature” című könyvében felhívja a figyelmet arra, hogy az ipari forradalmat követő időszak gyorsuló természetátalakító folyamatai sebeket ejtenek bolygónkon. A „megsebzett Föld” teóriának idővel egyre több követője akadt. Dorst (1965) Carlson (1967), Maddox (1972), Meadows (1972) írásaikban, tudományos prognózisaikban a civilizácó összeomlását vetítik előre.

 A természetnek a társadalomra gyakorolt hatását a különböző iskolákhoz tartozó kutatók szintén meglehetősen eltérően ítélték meg. Ritter, Montesquieu gondolataira alapozva a XIX. század közepén dolgozta ki a földrajzi determinizmus elméletét.  E szerint a különböző népek történelmét, fejlődését alapvetően meghatározza, behatárolja a földrajzi környezet. Az eltérő környezeti, elsősorban éghajlati feltételek szerintük eltérő karakterű népek kialakulását eredményezik.  Természetesen az eltérő környezeti feltételek eltérő életmód – így gondolkodásmód – kialakulását segítik elő, ám a deterministák hajlottak ennek a tételnek az abszolutizálására. Annak következtében, hogy a náci ideológusok is felhasználták egyes tételeiket, a II. világháború után nézeteik tudományos körökben háttérbe szorultak.

 A deterministákkal homlokegyenest ellentétes nézeteket fogalmazott meg Vidal De La Blache a XX. század elején. A „posszibilizmus” megalapítója szerint a természeti környezet csak kerete a társadalom fejlődésének. Korlátozhatja és/vagy elősegítheti annak fejlődését, ám a fejlődés iránya és gyorsasága a társadalom tagjainak döntésein múlik.  A társadalomkutatásban az 1960-as évekig uralkodó felfogás szerint – a két előbb említett szemlélettel éles ellentétben – az emberiség története során a természeti környezetnek nem volt jelentős szerepe a társadalom fejlődésére, mivel a társadalom a természeti környezettől többé-kevésbé elszigetelve fejlődött.

 Ennek az elképzelésnek lett veszélyes kinövése az a számos politikus által is felkarolt nézet, amely szerint a technikai civilizáció a XX. század közepére képessé vált a természeti környezet fölébe kerekedni, azt teljes egészében a maga igényei szerint átformálni. A „földrajzi nihilizmus” jegyében születtek a szibériai folyók, vagy a Niger folyásirányának megváltoztatását célzó tervek és más, a természeti folyamatokba durva beavatkozást jelentő elképzelések.  A környezeti tényezők közül alapvető jelentősége miatt a kutatók többsége az éghajlat történeti korokban megfigyelhető ingadozásainak a vizsgálata felé fordult.

 A három egymással élesen szemben álló elképzelés találkozási pontja az volt, hogy mindhárom fixista alapon állt, vagyis feltételezte, hogy a történeti korokban a természeti környezet statikus, vagyis nem ment keresztül jelentős mértékű változásokon. Ezek a nézetek csak a lassú, geológiai léptékű fejlődéssel számoltak, ami történelmi távlatban nem okozhatta a környezet jelentős mértékű, gyors változásait. A  XX. század közepére a dendrokronológiai és oxigénizotópos vizsgálatok, levéltári és régészeti források alapján egyre több bizonyíték cáfolta ezt a nézetet. Az új felfogást valló kutatók szerint a természeti környezet a történelmet aktívan formáló tényező.

 Arról, hogy a klímaingadozások befolyásolhatják a történelmet, először az amerikai Huntington írt 1907-ben „Ázsia lüktetése” című könyvében, a sztyeppei nomád törzsek vándorlásainak okát az éghajlat romlásában találja meg. Műve azonban még elméleti okfejtés inkább, mint adatokkal alátámasztott elmélet.  Az éghajlat aktív történelemformáló szerepét támasztotta alá az is, hogy 1920-as években dán régészek az észak- atlanti szigeteken a középkori normann kolonizáció nyomait kutatva a mainál kedvezőbb éghajlatra utaló régészeti leletekre bukkantak.

 Az empirikus klímatörténeti kutatások széleskörű levéltári, régészeti és meteorológiai forrásanyagra, illetve kémiai, fizikai és biológiai vizsgálatok eredményeire támaszkodva az angliai Norwich-ban vették kezdetüket az 1960-as években. Lamb vezetésével olyan kutatócsoport alakult, amely a történeti korok éghajlatának rekonstrukcióját tűzte ki célul.  Ő írta le a „középkori optimum éghajlat” és a „kis jégkorszak” klímatörténeti korszakait ben az „Éghajlat, történelem és a modern világ” című munkájában bemutatja az éghajlatváltozásokat és azok történeti hatását a pleisztocén végétől napjainkig.

 Franciaországban Le Roy Ladurie a es években levéltári források (a szüretek időpontjában feljegyzései), a gleccser ingadozások és a fa évgyűrűk vizsgálati eredményeire támaszkodva éghajlati rekonstrukciót készített Nyugat- Európára vonatkozóan Kr. u től napjainkig.  Az 1980-as években a Pfister vezette svájci éghajlattörténeti iskola ért el jelentős eredményeket. Kidolgozta a levéltári források számszerű éghajlati adatokra történő átválásának módszerét. Ennek segítségével először Svájcra készített éghajlati rekonstrukciót. Fokozatosan kialakuló nemzetközi együttműködés keretében olyan számítógépes szoftver és adatbázis jött létre (EURO-CLIMHIST), ami Európa egészére lehetővé tette a klímarekonstrukciót arra az időszakra, amelyről történeti források állnak rendelkezésre. Ez az adatbázis magyarul is hozzáférhető.

 A nemzetközi együttműködés koordinálására az 1990-as években hozták létre a Nemzetközi Geoszféra-Bioszféra Program (IGBP: International Geosphere-Biosphere Programme) Múltbeli Globális Változások (PAGES: Past Global Changes; alprogramját, amelynek elsődleges célja, hogy megfelelő adatbázist hozzon létre a klímaváltozás és a vele kapcsolatban álló globális környezeti problémák minél pontosabb előrejelzése céljából. A múltban lezajlott környezeti válságok és változások pontos ismerete esélyt jelenthet a jelen problémáinak megoldására  A Kártát-medence klímatörténetének feldolgozását ─ a Pfister-féle iskolához kapcsolódva ─ Rácz Lajos készítette el, a hangsújt az újkorra helyezve.