Táltosok és sámánok nyomában,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
Advertisements

Az első házasság felbomlása
A méhtestrák időszerű kérdései
A tehetség és felelősség
Zsigmond Király Főiskola OTDK Társadalomtudományi Szekció versenye
A csípőficam.
Genetikai vizsgálatok jelentősége
3. Két független minta összehasonlítása
A legfontosabb neurogenetikai betegségek előfordulási gyakorisága
Alkoholizmus.
Varga Ritmus Sándor Nyakas Péter Dávid
Az intergénikus régiók és a genom architektúrájának kapcsolata Craig E Nelson, Bradley M Hersh és Sean B Carrol (Genome Biology 2004, 5:R25) Bihari Péter.
CISZTÁS FIBROSIS Dr. Boda Márta.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29. DAB Székház, Debrecen Thomas Mann u. 49. Sportoló csoportok a Debreceni Egyetemen.
Gyermekkori depresszió
Bányai Júlia Gimnázium
A Mendel-i öröklődés Falus András
RADVÁNSKÝ János1, BAŤOVÁ Monika3, REŠKO Péter1, PÁLFFY Roland2
A család szerepe, jellemzői
TÁMOP /A/ számú pályázat Projektzáró előadás
A Fibonacci-féle sorozat
MUTÁCIÓ ÉS KIMUTATÁSI MÓDSZEREI
III. Sz. Belgyógyászati Klinika
XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencia április FOGYATÉKOSSÁG ÉS CSALÁDI SZEREPEK Készítette: VÁGÁSI JÚLIA.
Mendeli genetika Allél Monohibrid -Dihibrid Autoszóma – alloszóma
Készítette:Kottlár Dóra
A Helytelen Testtartás
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió miért elengedhetetlen a többszörös regressziós számítás? a többszörös regressziós számítások fajtái.
Ivari kromoszómás jellegek és humángenetika
Epigenetika és életmód
Transzpozonok, tumormarkerek
Emlődaganatok prognózisa a szűrési program tükrében
Neonatológia, rehabilitáció
Dr. Békefi Dezső Programtanács Seregélyes
Spéder Zsolt KSH Népességtudományi Kutató Intézet
Az öröklődés - Dedičnosť
Az OPMD genetikai oka a PABP2 gén rövid GCG Repeat Expanziója
A herediter sensorimotoros neuropathiák (HSMN) – Charcot-Marie-Tooth betegségek (CMT) genetikai háttere Karcagi Veronika FJ Országos Közegészségügyi Központ.
Arabidopsis thaliana tip120/cand1 T-DNS inszerciós mutáns jellemzése.
Az ember egyszerű mendeli genetikája
A genetika (örökléstan) tárgya
A Drosophila szemszín öröklődése
1 A genetikai diszkrimináció megakadályozásának közpolitikai megközelítései Géntesztek és a Biztosítók: Tiltás vagy átláthatóság? Kakuk Péter, Tudományos.
Tory Kálmán Semmelweis Egyetem, I. sz. Gyermekklinika
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
A Z ANOREXIA ÉS A BULIMIA NERVOSA KÖZÖTTI KAPCSOLAT MEGÉRTÉSE EGY SVÉD NEMZETKÖZI IKERMINTÁN Kovács Petra BME Kognitív pszichológia I. évfolyam Április.
A P elemek mobilitásának szabályozása
Az egyedfejlődés második rész.
Tízből négy férfit zavarna, ha női főnöke lenne
Sajátos képzési igényű hallgatók számára nyújtott szociális szolgáltatások a Szegedi Tudományegyetemen Horváth Hajnalka SZTE ETSZK IV. évf. Szociális munka.
Az OGYEI kiemelt programjai
Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai.
Kromoszómák, kromoszóma-aberrációk
FENG SHUI Tudod miért hordják a jegygyűrűt a negyedik ujjon?
Bakteriális megbetegedések
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
Generációk és család.
Humán Papillóma Vírus (HPV)
Mutáció okozta genetikai betegségek Mutation-man Makó Katalin.
Asztrológiai továbbképzés
Humángenetika Makó Katalin.
FOGALMAK DNSasfehérje (szabályozó/szerkezeti)
„HAGYOMÁNY ÉS INNOVÁCIÓ”
Ivari kromoszómákhoz kapcsolt öröklődés
Semmelweis Egyetem, Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet
A nem meghatározása.
A gyermek biológia fejlődése
Előadás másolata:

Táltosok és sámánok nyomában, egy mai családfán keresztül

Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Biológia Intézet Összehasonlító élettan 2011/2012 I. félév Készítette: Schantlné Farkas Julianna Biológiatanár Msc ARGIH3

"a táltosok átkos sarja" - Ady Endre Álmos nagyfejedelem Szent István király "a táltosok átkos sarja" - Ady Endre

Polydactylia, syndactylia és kombinációja: polysyndactylia

A polydactyl kifejezés görög eredetű A polydactyl kifejezés görög eredetű. A „poly” jelentése sok, több; a „dactyl” pedig azt jelenti: ujj.Syndactylia:összenőtt ujjak. A polydactylia leírása már Darwin munkáiban is megjelent az 1850-es években. Az első tudományos leírás sokujjú macskáról 1868-ból származik, Arnold Plotnick állatorvostól.

Polydactylia Szinonimák: sokujjúság, számfeletti ujj, járulékos ujj, polyphalangia Definíció: számfeletti vagy járulékos ujj kézen és/vagy lábon. Két fő típusa van. I. típus a kézen a hüvelykujj, a lábon a nagyujj oldalán (preaxiális polydactylia) fordul elő.

II. típus: a kisujjoldalán (postaxiális polydactylia) fordul elő.

Altípusai: A hüvelyk-nagyujj oldali soksújjúságnak négy altípusa van: I. altípus: a hüvelykujj duplázódik meg részben vagy teljesen. Gyakran a tenyérizom is fejletlen. Általában csak a kézen fordul elő és egyoldali. Leányoknál gyakoribb. II. altípus: a hüvelykujj rendellenes meghosszabbodása (szokásos két ujjperc helyett három van) III. altípus: a mutatóujj megkettőződése, nagyon ritka. IV. altípus: a sokujjúság ujjösszenövéssel kombinálódik (polysyndactylya). Inkább a láb érintettsége a jellemző. A hüvelyujj általában kismértékben kettőződik meg, és leggyakrabban a 3. és 4. ujj nő össze a kézen. A megkettőződés a nagylábujjra és a 2. lábujjra is kiterjedhet, míg az ujjösszenövések minden ujj között megfigyelhetők (leggyakoribbak a 2. és 3. ujj között).

Tünetek, kezelés: Egyszerű műtéttel jól korrigálható rendellenesség. A bőrlebenyen függő csökevényes számfeletti ujjat újszülöttkorban, a többit csecsemőkorban kell eltávolítani, a megmaradó ujjak izom- és ínellátásnak biztosításával. Az eredmények jók.

Syndactylia Szinonimák: symphalangia, zygodactylia, acrosybdactylia, ujj összenövése a kézen és/vagy lábon. Definició: az ujjak összenövése a kézen és/vagy a lábon. Megnyilvánulhat csak úszóhártyaszerűen, vagy az ujjak szorosabb lágyrészének összenövése formájában. Járhat az ujjpercek összecsontosodásával, sőt még a kézközépcsontok is összecsontosodhatnak. Kézen leggyakrabban a 2-3. ill. 3-4. ujj, lábon a 4-5. ujj szétválása marad el. Előfordulhat az összes ujj összenövése is. Gyakoriság: Közepes gyakoriságú rendellenesség (0,26 ‰). Hazánkban minden 4000. újszülöttben várható.

Jellemzők: Lehet egy végtagot érintő izolált, két vagy több végtagot érintő komplex megnyilvánulású, ill. többszörös rendellenességek vagy szindrómák része. Az izolált esetek többsége domináns öröklődést mutat. Fiúkban kétszer olyan gyakori, mint lányokban. Gyakran társul polydactyliával (sokujjsággal), brachydactyliával (a kéz megrövidülésével) és ectodactyliával (ujjhiánnyal). Ismétlődési kockázat testvérekben és utódokban 50 %.

Kezelés: egyszerűbb műtéttel, ha az összenövés lehetővé teszi Kezelés: egyszerűbb műtéttel, ha az összenövés lehetővé teszi. Javasolt életkor 3-6 év.

Öröklődésük: autoszomális domináns módon történik Jellemzője: Egy mutáns gén is elég a rendellenesség továbbörökítéséhez. Az érintett személynek legalább egyik szülője beteg. 50% a valószínűsége, hogy egy gyerek megkapja a betegséget.

A veleszületett rendellenességek hátterében a transzkripciós faktor géncsaládok (HOX, TBX, SHOX, stb.) állnak, amelyek az embrionális fejlődésben játszanak szerepet. HOXD13 mutációt először synpolydactylia (MIM#186000) esetén írtak le.

A transzkripciós faktorok olyan fehérjék, amelyek a DNS-hez kötődve szabályozzák a DNS-ről RNS-be történő információ átírást, a transzkripciót. kontrollálni képesek más fehérjék képződését és működését sejtnövekedés, -szaporodás, -differenciálódás folyamatában szerepet játszik befolyásolják a differenciált szövetek normális működését szükségesek a normális egyedfejlődéshez.

Családfa elemzés A családfa-elemzés az emberi öröklésmenetek vizsgálatára használt szemléletes eszköz A családfa felépítése és az alkalmazott jelek: Főbb jellemzői: A modern genetika korában is használják. A családfa szimbólumai az egyének fenotípusát jelképezik. A nemzedékeket római számokkal jelöljük. A férfiakat négyzet, a nőket kör jelzi. A betegeket (jelleghordozókat) a szimbólum satírozásával jelöljük.

A vizsgált családfa

I – III. generáció Ezen generációk tagjai közül már nem él senki. I.generáció: mindkét kéz és láb érintett volt II.generáció: mindkét kéz és láb érintett volt. Két testvérről nem maradt fenn erre vonatkozó adat.(1857-1942) III.generáció: 7 tagjából: 4 nő és egy férfi érintett, egyről nincs adat. Egy nem érintett, itt a leszármazottak között sem fordult elő ezidáig a rendellenesség.(1879-1989 közt éltek) 5 főnél nem született utód (4-n egyedül éltek)

IV.generáció Nő,78 éves Érintett mindkét kéz és láb Mindkét kéz műtve, balkézen sokújjúság nem műthető az erős összenövés miatt Mindkét láb többször műtve, jelenleg 4 ujj van meg

Műtét helye,ujj levétel Jobb kéz

Összenőtt ujj Műtét: újjak szétválasztva Bal kéz

IV.generáció Férfi, 75 éves Érintett mindkét kéz és láb Mindkét két kéz részlegesen műtve Láb nincs műtve, bütykös

Jobb kéz

Összenövések Jobb kéz Műtét helye

Bal kéz

Ujj összenövés Bal kéz

V.generáció IV.generáció férfi tagjának fiúgyermeke, 35 éves Érintettség csak jobb kézen, műtve Mindkét láb érintett, sokujjúsága műtve

Jobb kéz

Műtét helye

VI.generáció V.generáció férfinek leány gyermeke Nő, 7 éves Érintettség mindkét kézen, lábak nem Eddig két műtéte volt, 5 éves korban Következő korrekeciós műtétre 2011.őszén kerül sor Rendszeresen tornáztatják az izomzat fejlesztése érdekében mindkét kezét

Műtétek helye

Jobb kéz

Bal kéz

Összegzés I. Minden jelleghordozónak legalább egyik szüleje szintén érintett. A fenotípusában érintett lehet homozigóta domináns és heterozigóta is. Férfiak és nők körülbelül azonos számban érintettek, ami az X-hez kötöttséget valószínűtlenné teszi, az Y-hoz kötődést pedig kizárja. Mind férfiak, mind nők átörökítik a jelleget Két egészséges szülő utódai között nem jelenik meg újra a jelleg, hacsak a domináns allélt a rokonsághoz nem tartozó házastársak újra be nem viszik a családba.

Összegzés II. Megtanulták elfogadni különlegességüket. Társadalmi beilleszkedésükben nem okozott gondot, megbecsült emberek ma is lakóhelyükön. Jó kézügyességgel rendelkeznek, kreatív szakemberek.

Felhasznált irodalom Ady Endre:Egy párisi hajnalon Dr. Berndorfer Alfréd:A veleszületett rendellenesség pathogenesise történelmi szemléletben Ponticulus Hungaricus ·(XII. évfolyam 10. szám · 2008. október) Dr. Tészás Alexandra:Végtagfejlődési rendellenességek klinikai és genetikai vizsgálata ,PhD értekezés (PTE ÁOK Orvosi Genetikai Intézet,2010.) http://www.betegmagzat.hu/component/content/article/70 Összenőtt lábujjak, Wikipédia http://www.eatonhand.com/hw/hw024.htm http://www.kutatasesprevencio.hu/defects_hu.html Interjú,fotók családomból (2011.október)

Köszönöm a figyelmet!