Az információs társadalom helyzete Magyarországon

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
GfK Custom ResearchTalpra, magyar! Bacher János2010/03/03 Talpra, magyar! Számokban a sport fogyasztásról Bacher János GfK Hungária.
Advertisements

Bizalom, társadalmi tőke, intézményi kötődés
A korrupció észlelése, elfogadása és gyakorlata Keller Tamás – Sik Endre Tárki Európai Társadalmi Jelentés, 2009.
Információs technológiák terjedése és hálózatosodás a gazdálkodók körében: lehetőségek és korlátok Csótó Mihály BME - Információs Társadalom- és Trendkutató.
Az e-befogadásról másképpen Gáspár Mátyás.
Közigazgatási reform és távmunka
A Socrates / Grundtvig program pályázati lehetőségei.
IT-mentor és a képzés gyakorlati kérdései
Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
Fiatalok a digitális kultúrában - naiv bennszülöttek? VI. Nemzetközi Médiakonferencia Balatonalmádi, szeptember 27.
Életkor – második látásra 2 éves az „Öreg a Nénikéd!” MFP 50+ Konferencia 2010 március 31 Kerényi Péter.
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
Internetes attitűdváltozások a felsőoktatási hallgatók körében 2002–2007 Dr. Vig Zoltán augusztus 26.
Az internet elterjedése és digitális egyenlőtlenségek Romániában
Felnövekvő médiafogyasztók: fognak-e még rádiózni a fiatalok? Nobody’s Unpredictable Media Hungary What do we see? Szonda Ipsos.
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
„A Honlapod a Holnapod” online marketingkommunikációs workshop december 3. Varga István
Információs Társadalom- és Trendkutató Központ 1111 Budapest, Műegyetem Stoczek u St ép 108. • Telefon: • Telefax: •
2011. június 21. Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár
IKT az oktatásban február 25. Körmendy Zsolt
V. ETR Konferencia április Dr Majó Zoltán, egyetemi adjunktus
@ccess:az információs társadalom fejlesztési stratégiaalkotási projektje A projekt a Szlovénia- Magyarország- Horvátország Szomszédsági programban az Európai.
1 A hírközlés szerepe a nemzetgazdaságban – új célok Vitaindító Vasváriné dr. Menyhárt Éva.
Az e-banking távlatai 1117 Budapest, Pázmány sétány 1/a / 6827
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
EU alapismeretek E-Learning.
Cigány ügyek az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt Siófok, szeptember 16.
Az Európai Unió története
Információs társadalom és a társadalmi egyenlőtlenségek Tausz Katalin.
Mihályi Balázs: Térképek az információs társadalomban Térképek az információs társadalomban.
Dr. Bakonyi Péter helyettes államtitkár Az információs társadalom kialakításának kiemelt feladatai Agrárinformatikai Fórum Budapest, 2003.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Az információs ipar teljesítménye Európai Unió, Magyarország, Amerikai Egyesült Államok.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Orvosoktatás Betegedukáció Egészségügyi kutatások, adatok közzététele Egészségügyi programok szervezése, támogatása Részvétel szakmai szervezetek munkájában.
Digitális szolidaritási háló – a szerves megoldás Gáspár Mátyás
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
EU II..
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
Felsőoktatási munkatársak képzési célú mobilitása - STT 2014/2015.
A Safer Internetplus Program célja és területei eContentplus és Safer Internetplus Nemzeti Információs Nap Budapest, április 18. Simor Gabriella,GKM.
A tudás értéke Nyelvtudás, közgazdasági és természettudományos tájékozottság Európában Lannert Judit.
„Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió” műhelykonferencia Budapest, november 24. Dr. Pulay Gyula, főigazgató, ÁSZ.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Az információs társadalom esélye Magyarországon, a Teleházak szerepe Molnár Szilárd „A jövő teleháza” - Szakmai konferencia és kiállítás február.
A magyar gazdaság várható helyzete
Information Society Research Institute 1111 Budapest, Műegyetem Stoczek u. 3. St ép 108. Telefon: Telefax: Web:
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
Kormányszóvivői tájékoztató. Tájékoztató a gazdaságról Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 14.
GKIeNET Kft. A Nemzeti Digitális Közmű – mint válasz az alapproblémára Tihany, május 27. Kis Gergely MKE 41. Vándorgyűlés, FITT Szekció.
Pankász Balázs PTE FEEK Munkapszichológia és Ergonómia Tanszék
GENERALI Alapkezelő Zrt. Nyugdíjpénztári megtakarítás a többi befektetés mellett Schuszter Péter vezérigazgató Generali Alapkezelő 2008/../.. Pénztárkonferencia.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Jövőnk e-Magyarországa az Információs Társadalom
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
1 „Fenntartható fejlődés” Új tartalmak közös (informatikai) platformon Kovács Kálmán államtitkár Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Szabadka, 2008.
AIG központ, New York. ALICO központ, Wilmington.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Szélessávú tervek és akciók
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
TUDTAD?Ha Kínában egymillió közül sem találni nálad jobbat……akkor csak egy vagy az 1300-ból!Hamarosan Kínában beszélnek majd legtöbben angolul.India lakosságának.
Miért nem internetezik mindenki? Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ Internethajó Be kell hozni a hátrányt,
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
Hajós Katalin Budapest, június 5.
Élet az Ságvári Bence eszközökben VIII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 29. A fiatalok internet- és médiahasználati szokásairól.
Áttekintés a mozgóképes tartalomfogyasztás átalakulásáról Magyarországon és a CEE régióban.
Előadás másolata:

Az információs társadalom helyzete Magyarországon Molnár Szilárd Teleházas konferencia, Budapest 2008. május 16.

Soha nem tapasztalt léptékű fejlődés 1982: a Time magazin Év Embere a számítógép lett, amely az első „nem emberi” díjazott 1993-1994: megjelennek az első böngészők, például a Netscape. Megnyílik Magyarország első teleháza. 1995: elindult az első ismeretségi háló (www.Classmates.com), 2005-ben már körülbelül 100 millió egyesült államokbeli internetező tagja volt valamilyen online közösségnek 1998: kitör a Lewinsky botrány (USA) egy internetes hír kapcsán, azóta a nyomtatott sajtó alig tud lépést tartani az online világgal 2001: az első szócikk a Wikipédián, ma több mint 100 nyelven közel 5 millió szócikket tartalmaz 2003: az USA-ban megváltozott egy 50 éves trend: a fiatalok már több időt fordítanak internetezésre, mint tv-nézésre 2008: az EU27 országaiban 250 millió polgár szinte naponta használja az internetet 2010: a YouTube és a MySpace típusú szájtokon 2010-re a letöltések/oldallátogatások száma meg fogja haladni a 65 milliárdot éves szinten 2010: az európai szolgáltatási szektor már napjainkban az EU gazdasági tevékenységének 70%-át teszi ki, így 2010-re el kell érni a szolgáltatások határokon átnyúló szabad elérhetőségét

Amiben az élmezőnyhöz tartozunk Sulinetes generáció net-használata az elsők között van az EU27 Közösségi helyeken való internethasználatban a 10. helyen álltunk Európában 2006-ban. Szélessávú hálózat hozzáférés árában az egyik legalacsonyabbak vagyunk az EU-ban.

Az alacsony árnak (egyelőre) nincs hatása

Középmezőnyben vagyunk 1. E-közigazgatás lakossági használata 2. Szélessávú infrastruktúra lefedettsége 3. Net-használók számának növekedési üteme 2005-2007 között

Sereghajtók között vagyunk 1. Digitális írástudás szintjében 2. Felnőttképzésen való részvétel 3. Munkavállalók IKT tudása 4. K+F ráfordítás 5. Részmunkaidőben dolgozók aránya 6. Az 55-65 év közöttiek 1/3-a dolgozik

Mégis, milyen az összkép? Az indikátorok több mint 75%-a az átlag alatt van: Bulgária, Ciprus, Görögország, Lengyelország és Románia. Majdnem ugyanebbe a csoportba sorolható: Szlovákia, Magyarország, Olaszország és Litvánia

Kettős információs társadalom kép Magyarországon

Az információs társadalom minimál-programja A magyar információs társadalom hipotetikus rétegződés-modellje Netizenek, netokraták Meggyőzhetők Netlessek (hálózat nélküli polgárok)

Szerves és szervetlen információs társadalom fejlődés Netizen: mobil, nyitott a legújabb innovációk iránt, kapacitásnövelő tevékenység jellemzi, IKT eszközök komplementer használata, kiterjedt társadalmi kapcsolat-rendszer. A kettő közötti távolság a rémisztően nagy! Netless: immobil, rekreációs tevékenység jellemzi, kizárólag a TV-ből tájékozódik, beszűkült társadalmi kapcsolatrendszerrel rendelkezik. A Netlessek: 60%-át még senki nem biztatta személyesen, hogy használja az internetet. 50%-a még nem gondolt arra, hogy kipróbálja az internetet. 45-50 százaléka lakik olyan háztartásban, ahol sem internet, sem számítógép, sem internetező nincs. A Netizenek: 25%-a igénybe vesz e-közigazgatási szolgáltatást. 18%-a online bankol. 13%-a távoktatásban részt vett. 8%-a blogot ír.

A digitális megosztottság egyre inkább kulturális megosztottsággá válik

Molnár Szilárd molnar.szilard@ittk.hu www.ittk.hu BME-UNESCO ITTK 1111 Budapest, Stoczek u. 2-4.