Javaslat a területi, (surveillance) és működési, (operational) talajvíz-minőségi monitoring-hálózat tervezéséhez Tóth György Magyar.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
Advertisements

A tranzitfoglalkoztatás területén megvalósuló módszertani fejlesztő munka bemutatása Szeged, Regionális szakmai műhely, február 18.
Társadalom bevonás a vízgyűjtő- gazdálkodási tervezésbe Ereifej Laurice és Vári Anna Öko Zrt. vezette konzorcium VKI fórumok, április ÖKO.
A tatai források alkalmazkodási célú hasznosítási lehetőségeinek feltárása Dr. Mattányi Zsolt tudományos munkatárs Magyar Földtani és Geofizikai Intézet.
Szennyezett területek kármentesítési feladatainak elvégzése – KEOP Projektmenedzsment szempontok KvVM – január 9.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Vízbázisvédelem fázisai
Vízminőségi kármentesítési és kármegelőzési intézkedések Nagybocskón (Velikiy Bychkiv), a volt Erdőkombinát területén Ukrán – Magyar együttműködésben ( )
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
Ecological assessment of the Szamos/Somes River to determine its influance on the ecological state of the Tisza River Dr. Csipkés József Felső-Tisza-vidéki.
A munkaerő-kereslet és –kínálat előrejelzését megalapozó kutatások a HEFOP 1.2 intézkedésének keretében.
Innovatív üzleti parkok fejlesztése az innováció és a vállalkozó szellem előmozdítása érdekében a Dél- Kelet Európai térségben FIDIBE.
HASZNÁLT HÉVIZEK FELSZÍNI BEFOGADÓBA TÖRTÉNŐ BEVEZETHETŐSÉGE,
Felszíni víz monitoring
Felszíni és felszín alatti víz monitoring
Felszíni vizek minősége
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
Hidrológiai monitoringrendszerek
MONITORINGRENDSZEREK
A levegőkörnyezet állapotának értékelése modellszámításokkal
A területi politika koncepcionális eszközei Dr. Aubert Antal tanszékvezető, egyetemi docens.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Az előadás tartalma A vízbázisok területének általános bemutatása
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Tájékoztató a Vidékfejlesztési Albizottság i üléséről Finta István Ph.D.
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Felszíni vizek minősége
Környezeti monitoring Feladat: Vízminőségi adatsor elemzése, terhelés (anyagáram) számítása Beadás: szorgalmi időszak vége (dec. 11.), KD: dec. 21.
Felszín alatti vizek minősítése
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme védelem bekövetkezett védelem bekövetkezett szennyezések esetén szennyezések esetén Simonffy.
Felszín alatti vizek védelme
Települési vízgazdálkodás
FELSZÍNI VÍZ MONITORING.
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
Felszíni víz monitoring
A felszín alatti vizekkel kapcsolatos szabályozás
AQUIFER Kft.. A diagnosztikai vizsgálat célja: a vízbázis megismerése a lehetőségek szerinti legteljesebb mértékben.
Vízminőség védelem A víz az ember számára: táplálkozás, higiénia, egészségügy, közlekedés, termelés A vízben található idegen anyagok - oldott gázok -
Döntéselőkészítő tanulmányok Mihálffy Krisztina – KKK,Kerékpáros Infrastruktúra Fejlesztési Osztály.
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
Felszíni vizek minősége
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Modellezés, mint módszer bemutatása KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC.
Vízminősítés és terhelés számítás feladat
RICSE KÖRZETI VÍZMŰ Vízbázisvédelmi Projekt Összeállította: Dr. Deák János Projekt műszaki vezető
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme HASZNOSÍTHATÓ KÉSZLET HASZNOSÍTHATÓ KÉSZLET Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
Egy termálfürdő használt vizének vizsgálata, felszíni vízfolyásba való bevezetésének modellezése, és a fellépő környezetterhelések minimalizálásának lehetőségei.
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
MONITORING FELADATOK A 2. VÍZGYŰJTŐ- GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM A FELSZÍN ALATTI VIZEK MONITORING- VIZSGÁLATÁNAK HELYZETE ÉS JÖVŐJE A FELÜLVIZSGÁLT.
FELSZÍNALATTI VIZEK A 2. VÍZGYŰJTŐ- GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM A FELSZÍN ALATTI VIZEK KÉMIAI ÁLLAPOTA, MÓDSZERTANI KÉRDÉSEK SZŐCS TEODÓRA Budapest,
MONITORING FELADATOK A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM KONZULTÁCIÓS KÉRDÉSEK.
FELSZÍNALATTI VIZEK A 2. VÍZGYŰJTŐ- GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM A FELSZÍN ALATTI VIZEK KÉMIAI ÁLLAPOTA, MÓDSZERTANI KÉRDÉSEK SZŐCS TEODÓRA MAGYAR.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
Vincze Lászlóné dr. főiskolai docens
A TISZA-TÓ VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK JELENE ÉS JÖVŐJE SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A TISZA-TÓ KÉMIAI VÍZMINŐSÉGE.
DUNA RÉSZVÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS AZ ÉSZAK- DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG SZAKMAI FÓRUMA FELSZÍNI.
A VGT végrehajtása – A felszín alatti vizekkel kapcsolatos lehetséges intézkedések.
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS A KÖZÉP – TISZA - VIDÉKI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG KÖZÖS SZAKMAI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM A FELSZÍN ALATTI VÍZBÁZISOK.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
Környezettudomány mesterszak (MSc) Analitikai, Környezettudományi és Limnológiai Intézet Pannon Egyetem, Mérnöki Kar.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
XXIII. KONFERENCIA A FELSZÍN ALATTI VIZEKRŐL
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
Mikroszkópos biológiai problémák kezelése és alkalmazása a vízbiztonsági tervekben május 09. Előadó: Fazekas Zoltán Technológiai osztályvezető.
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

Javaslat a területi, (surveillance) és működési, (operational) talajvíz-minőségi monitoring-hálózat tervezéséhez Tóth György Magyar Állami Földtani Intézet Fontosabb alapelvek a Phare felmérés alapján: 1.A monitoring programokat koncepcionális modell és regionális, (azaz minimum víztest-méretű) háromdimenziós áramlási- és transzport- rendszerek értelmezése alapján kell kialakítani 2.A monitoring hálózatnak a víztestre reprezentatívnak kell lennie 3.A víztest egészét illető, nem érdemleges, helyszíni szennyeződések hatásait más megfigyelési tevékenységek során kell végezni. 4.A monitoring tervezését a jelenlegi felmérés és a már meglévő információk alapján kell végezni, (azaz elsődlegesen értékelni kell a létező és a potenciálisan szóba jövő monitoring adatsorait a VK monitoringba illeszthetőség szempontjából). 5.A tervezésnél fontos figyelembe venni olyan praktikus szempontokat, mint könnyű és hosszú-távon biztosítható elérés, vagy a kiválasztott objektumok biztonsága.

A Phare projekt keretében készült adatbázis a következő, lokális modell kialakítását segítő információkat tartalmazza: A monitoring-pont létesítési adatai; Vízminőségi adatok; Vízföldtani adatok; Az utánpótlásra vonatkozó információk; Földhasználati (és ezen keresztül terhelési) információk; Kutak estében az elérési időre vonatkozó információ, (trícium- tartalom). A jelen Phare project keretében számos koncepcionális modellt használtunk és teszteltünk a mért kémiai adatok legjobb extrapolációs technikájának kialakítása érdekében

Mintázási gyakoriság és paraméterek A kétfajta monitoring-tevékenységnek eltérőek a feladatai. A monitoring gyakoriságát és a mérni kívánt paramétereket a monitoring-típus feladataihoz kell illeszteni, figyelembe véve a víztest természetes viszonyait, a terheléseket és a monitorozásra rendelkezésre álló financiális lehetőségeket. A megfigyelési gyakoriságnak nagyobbnak kell lennie a dinamikusabb és a szennyeződésre érzékenyebb területeken. Az utánpótlódási területeken, a karsztos területeken és a repedezett vízadók esetében nagyobb szennyeződés- érzékenységre, és jelentősebb áramlási dinamikára kell számítani. A megcsapolási területeken, főleg a rossz vízvezetőjű fedők jelenléte esetében kisebb a kockázat a az áramlási rendszerbeli helyzet miatt, úgyhogy ilyen területeken kisebb monitoring gyakoriság is elegendő lehet.

Megjegyzések a meglévő monitoring-adatok és hálózatok felhasználásához 1. Az országban különböző feladatokkal a talajvizek, karsztvizek és sekély rétegvizek kémiai állapotfelmérésére számos felmérés készült, esetenként rendszeresen észlelő monitoringokat alakítottak ki. Az így kapott adatok jó segítséget nyújthatnak a közelmúlt (főleg az elmúlt évtizedekre) vonatkozó állapotok meghatározásához, illetve a természetes és a korábban már az emberi tevékenység által befolyásolt háttér meghatározására. A meglévő adatbázisok és monitoringok VK feladatok részére történő összefoglalása egyelőre csak részlegesen, a KVVM és a VITUKI közvetlen „látókörébe” eső munkák esetében történt meg. Szükséges a más tárcák intézményeinél, vagy feladataihoz kapcsolódóan, (valamint kutatóintézeteknél és egyetemeknél is) végzett állapotfelmérések és monitorozások adatainak bevonására.

Megjegyzések a meglévő monitoring-adatok és hálózatok felhasználásához 2. KvVM hatáskörében - a települési ivóvízellátásra szolgáló kutak rendszeres minőség- ellenőrzése - a Felszín Alatti Vízminőségi Törzshálózat, - a pontszerű szennyező-források monitoringja,, - a sérülékeny távlati és üzemelő vízbázisokhoz kapcsolódó monitoring, - a kutak építése során szerzett vízminőségi adatok, - környezetvédelmi monitoring-rendszerek, (Szigetköz és környezete, Duna-Tisza köze, Dráva-völgy, havária mon itoringok, települések és TIM-pontok körzete, a vízkivételi területek közötti térségek). - A VITUKI által összeállított országos forráskataszter,

Megjegyzések a meglévő monitoring-adatok és hálózatok felhasználásához 3. GKM hatáskörében - A 1: méretarányú földtani térképezések vízanalízise - A Dél-Somogy-Baranyai vízgeokémia felmérés 1: Országos Vízgeokémiai Állapotfelmérés, a nem szennyezett forrásokra és a medencék közbülső áramlási zónáira (MÁFI-Miskolci Egyetem ( ), - A Szigetköz talaj és rétegvizeinek szervetlen és szerves kémiai állapotfelmérése, - Balatonfűzfő tágabb térségének kémiai állapotfelmérése, szerves is), - ÉK- Magyarország 20 kistelepülése talajvizeinek kémiai állapotfelmérése - Szigetközi vízgeokémiai mederszonda-vizsgálatok, ( ), - Környezeti állapotfelmérések és hidrogeológiai reambulációk adatai, - Forrásvizsgálatok a Gerecse területén - Forrásvizsgálatok a Börzsöny területén - Bátaapáti vízgeokémiai monitoring

Megjegyzések a Phare program keretében vizsgált objektumok felhasználásáról a további feltárási és működési monitoring-rendszerben. - A Phare mintázási helyekés a KÖTEVI-FE-k, vagy a vízművek által észlelt objektumokat össze kell vonni, majd - víztestenként, esetenként víztest csoportonkénti hidrogeológiai és hidrogeokémiai értelmezés (szennyeződésérzékenységi és regionális áramlási és transzportvizsgálatoknak megfelelő értelmezések) alapján, - helyről-helyre vizsgálva kell kiválasztani a monitoringra legalkalmasabb objektumokat, kiszűrve egyúttal az arra valamilyen szempontból alkalmatlanokat. (Pl. nehezen elérhető, nem garantálható a biztonsága, nem megfelelő a vízadó képessége, nem reprezentatív stb.).

Megjegyzések és javaslatok a Phare program keretében vizsgált objektumok mérési gyakoriságához és a vizsgálandó alkotók körére 1. Kutak esetében: A meddő kutakat kétévenként szükséges ellenőrizni. A száraz időszak elmúltával be kell őket sorolni a rájuk vonatkozó, megadott üzemeltetési körbe. Ha egy szennyezőanyag a kétévente mintázott mintázott kútban megjelenik, akkor azt a következő évtől kezdve évenként kell mintázni. A mérendő egyéb szerves komponensek közé fel kell venni a TOR-ban még nem szereplő tetraklór-etilént, triklór-etilént, cisz-1,2-diklór-etilént és vinil-kloridot. Ha egy, vagy több szennyeződésjelző vízkémiai paraméter miatt a továbbiakban sűrűbb időközönként történő mintavételezés szükséges egy adott kútból, akkor a mintázást a későbbiekben az adott kútnál előírt összes paraméterre vonatkozóan az adott gyakorisággal, sűrűbben kell elvégezni. Ha egy vízkémiai komponenskör vizsgálata egy adott kútcsoport mélyebb tagjából/tagjaiból szükségessé válik, akkor azt a kútcsoport sekélyebb tagjában/tagjaiban is vizsgálni kell.

Megjegyzések és javaslatok a Phare program keretében vizsgált objektumok mérési gyakoriságához és a vizsgálandó alkotók körére 2. Források esetében: A Phare projekt + KÖFE monitoring + Vízműves forrásokat, ha 3 l/percnél nagyobb hozamúak: évente kétszer, késő-tavasszal és késő- ősszel mintázni szükséges. A mintázásnál el kell végezni a helyszíni vizsgálatok esetében a vezetőképesség, pH, oldott oxigén és nitrogénformák (ammónium, nitrát és nitrit) mérését, a laboratóriumban pedig a kapcsolódó rutin és toxikus fémvizsgálatokat. Amennyiben a vízminőségi adatok alapján emelkedés mutatkozik szennyeződésjelzőknél, vagyis a nitrát, ammónium, vezetőképesség, esetenként klorid, szulfát és bór esetében, ott a következő mintázástól el kell végezni a peszticid-méréseket, (mezőgazdasági vízgyűjtők esetében), illetve a peszticidek és az egyéb szerves anyagok vizsgálatát (a települési vízgyűjtők esetében). Azon forrásoknál, ahol már a Phare-felmérés is kimutatott szerves szennyezőanyagokat, ott azokat minden mintázásnál mérni kell. A települési vízgyűjtők esetében itt is javasoljuk a szerves oldószerek (tetraklóretilén és társai, valamint bomlástermékeik) mérését is.

Javaslat harmadik típusú, úgynevezett tanulmányi monitoringok kialakítására A vízminőségi monitoringok szolgáltatta adatok bonyolult időbeli és bonyolult mozaikos térbeli folyamatok eredményeit tükrözik. A monitoring adatok feldolgozásának kulcsa tehát a megfelelő értékelési módszertan kidolgozása, majd folyamatos fejlesztése. A monitoring objektumok egy részét a víztestek azon helyén kell kiválasztani, amely a víztestre jellemző diffúz szennyeződés- transzportokat jól reprezentálja. Ezeken a helyeken mind a vertikálisan 1 dimenziós folyamatok, mind e helyhez kapcsolódó regionális 3 dimenziós regionális transzportfolyamatok értelmezéséhez és kalibrálásához elegendő információt kell gyűjteni. Becslésünk szerint körülbelül ilyen tanulmányi kútcsoport, illetve forrás és kút-csoport segítségével egyre pontosabb víztest-modellekhez juthatunk el.

Javaslat a monitoring-adatok értelmezésére A kémiai monitoring értelmezését, fejlesztését és a vízgyűjtő- gazdálkodási terv intézkedéseit megalapozó víztest modellek három fő elemből tevődnek össze: 1.a víztesten lévő sérülékeny vízbázisok diagnosztikai vizsgálata során már elkészül modellekből, 2. a tanulmányi monitoring részek és a megfigyelő-kutak lokális értelmezéséhez tartozó telítetlen zónára vonatkozó transzportmodellekből, (vagy szennyeződésérzékenységi elemzésekből) és 3.a kettőt összekapcsoló víztest-méretű regionális modellekből. A kémiai monitoringhoz tartozó modellezéseket a víztestek regionális felelőseinél, (azaz az Igazgatóságoknál) kellene kialakítani, megfelelő, modellezésben jártas szak-alvállalkozók és tudományos intézmények bevonásával. Végül felhívjuk a figyelmet arra, hogy a modellezések alapján így meghatározott mintázásokat és mintavizsgálatokat csak arra akkreditált szervezetekkel szabad végeztetni. Törekedni kell a különböző szervezetek által végzett vizsgálatok interkalibrációjára, valamint arra, hogy minél kisebb számú mintavevő-csoport és laboratórium kerüljön bevonásra.

Kérdések a koncepcionális modellben Receptorok megítélésének kérdései: Kétfázisú, (telített) zóna felső 5 métere (vizsgálatok: telítetlen zóna szennyeződésérzékenységi, illetve sematikus transzport-értékelési vizsgálatai) Ivóvízbázisok, ökoszisztémák: (vizsgálatok kiegészítendők regionális 3D áramlási- és transzport-vizsgálattal) Terhelések megítélésének kérdései: Csak országos, jó esetben megyei szintű mezőgazdasági terhelés-történet áll rendelkezésre (ld. Ország-jelentés) Települési lehetséges szennyeződés-történetek csak felsorolásszerűen adhatók meg A talajnedvesség zónájában lévő szennyeződések megítélése Az emberi tevékenység hatására módosult áramlási rendszer megítélésének kérdései: Különösen települési környezetekben a helyi és a regionális víztermelések, közművesítések, közműolló, locsolások, illegális bevezetések, „víz-el-nem-vezetések” hatásainak elemzései