A vizuális média fejlődéstörténete - 2 Az írás-hordozók fejlődése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Utazás a sejtben Egy átlagos emberi sejt magja megközelítőleg 510-15 gramm mennyiségű és 1,8-2 méter hosszúságú (3000 millió bázispárnyi) DNS-ből,
Advertisements

A május 26-i előadás összefoglalója
Mindenszentek temploma Pécs
Készítette: Boros Erzsi
3. Ismerkedés a vízórával
A szalmakalap készítése
Városi járművek A egyéni rövid távú közlekedés eszközei.
Készítette: Lesnik Ivett
A Biblia és a könyvnyomtatás
Írástörténet II. A nem alfabetikus írásrendszerek
FRAME-k (keretek). FRAME-k A frame-ek (keretek) segítségével a képernyőt felosztva egyszerre jeleníthetünk meg több webes dokumentumot a képernyőn. Fejlec.html.
BB Biblia-kör.
1963-ban egy derinkuyu-i lakos (Kappadókia tartomány, Anatólia közepe, Törökország) otthonában egy falat bontott le és a fal mögött meghökkenve fedezett.
Új-Zéland történelme Új-Zéland történelme mintegy 1000 évet ölel fel, melynek első részében a sziget lakói (a maorik) teljes elszigeteltségben éltek, majd.
A víz felhasználása.
Dél-Pesti szennyvíztisztító
A görög történelem kezdetei
A papirusz készítése antik leírása:
POSZTEREK KÉSZÍTÉSE.
Segédanyag a vizuális kultúra tanulásához Horák György
Készítette: Zsók Győző 10.C
A számírás története.
A körlevél készítésének menete
Színfurnér-gyártás Kétszer késelt furnér (Többször késelt furnér)
Furnér és rétegeltlemez gyártás
1. Szabály A játéktér. 1. Szabály – A játéktér A játéktér borítása A versenyA játéktér felületének simának, egyenletesnek kell lennie, érdes felület nem.
Táblázatok beillesztése, formázása dokumentumokban
Az etruszkok Kik ők? Honnan jöttek? Mi jellemző rájuk? Hogyan éltek?
Mágneses kölcsönhatás
A Biblia ma is a világ egyik legkelendőbb könyve: a teljes Biblia 275 nyelven olvasható, az Újszövetséget további 495 nyelvre ültették át. A különböző.
Cellulóz.
Cellulóz Cserés Zoltán 9.c.
Készítette:Szőke Gréta
SOK CSODA, AMIT NEM ISMERSZ
H OGYAN KÁROS AZ INTERNET ? E LEMZÉS VII. OSZTÁLYOS TANULÓK KÖRÉBEN Ozsváth Berényi Hajnal KAM – Regionális és Antropológiai Kutatások Központja.
Világ legrégebbi még lakott városa
AZ ÍRÁS A mezopotámiai ékírás.
AZ ÍRÁS Ókori Hellász írása.
AZ ÍRÁS Ókori Róma írása.
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
ÖNTÉSZET.
A jövő lakóháza Szárföld.
EGYIPTOM.
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
Kína Huyen Khong Tu (Hanging monostor) A Hanging monostor Kína Shanxi nevű tartományában, Datong várostól 65 km-re van. Kína 5 szent hegyének egyike.
Nyomtatók.
(múzeumban, kiállításon)
A nyomtatott sajtó történetéről
Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013
Hogy jön létre egy Paradigma.
Furcsa jelenségek jég golyók a parton Egy természeti ritkaság, amelyre nincs határozott meteorológiai magyarázat. Ilyen akkor történhet, ha erősen.
Kelet-Közép-Európa értelmezése
A könyvtár kincsei Készítették: Kajári Katalin Szalmási Krisztina
Avagy újabb gyöngyszem az önismereti tesztek palettáján.
A pénz története.
A papír története Kínától Dunakesziig 1. számú melléklet.
MÍTOSZ A vízözön (pusztulásmítosz) (Részlet a Teremtés könyvéből)
Színes. SzínesSzíne s * Evangélikus címer Szín Szórakoztatva tanító történeteket szinte minden protestáns író írt, ezek tárgya azonban bibliai vagy.
A számírás kialakulása. A ‘sok’ fogalom kifejezése Egy, kettő, sok: egyes szám, kettes szám (duális), többes szám (arab, orosz, vogul) ter felix = háromszorosan.
Készítette: Berkes Benedek István
A felvilágosult abszolutizmus
Könyvtártörténet dióhéjban
Papírtakarékos megoldások
Louvre Régen és napjainkban.
Papírtakarékos megoldások
Tea fogyasztási szokások változása
A papír másik oldala I. rész Összeállította: az Ökológiai Stúdió Alapítvány, Győr A projektet támogatta: a FM Zöld Forrás PTKF/359/2014.
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
Papír alapú csomagolószerek
A szalmakalap készítése
Előadás másolata:

A vizuális média fejlődéstörténete - 2 Az írás-hordozók fejlődése Schanda János Virtuális környezetek és fénytani laboratórium

Legkorábbi írás hordozók, agyagtáblák, szikla darabok Ékírásos téglák, agyagtáblák Pecsét-hengerek „Kőbe vésve”

Papirusz A papirusznád hajtásaiból készült anyag, mely a Nílus partján nõtt: használata a Kr. e. 3000-es évektõl bizonyos. A papirusznövény hajtásának külsõ kérgét lehámozták, a maradékot pedig hosszú csíkokra vágva függõlegesen egymás mellé helyezték, majd egy másik sor csíkot fektettek erre a rétegre vízszintesen. A rétegeket benedvesítették és lenyomtatva állni hagyták a napon. A felszabaduló növényi mézganedvek egyetlen lappá ragasztották össze a náddarabokat: ezt a lapot aztán habkővel simára dörzsölték, majd egyenesre vágták a széleit. http://web.ceu.hu/medstud/manual/MMMhu/frame1.html

Tekercs, volumen Az antik idõkben a tekercs a legfontosabb írásalapanyagnak számított. Papirusz darabokból készült és a capsae nevû hengeres tokban tárolták. Kibontáskor balról jobbra tekerték, vízszintesen tartva, hogy mindig körülbelül négyhasábnyi szöveg látszódjék. A tekercsforma hátránya, hogy nehéz szállítani és keresztreferenciákat is bajos keresni benne.

Pergamen és vellum Nevét Pergamon városáról ( modern törökországi nevén Bergama), korai gyártási központjáról nyerte. A megnevezést általánosságban minden állati bõrbõl készítet írásra alkalmas anyagra használják. Eredetileg csak a kecske- vagy juhbõrbõl készült anyag volt a pergamen. A marha- vagy borjúbõrre a vellum kifejezést használták.

A pergamen készítése Az állati irhát elõször meszes fürdõben lehúsozták, majd egy keretre feszítették, és addig vakarták, míg még nedves volt. Ezután habkővel lecsiszolták, krétával vagy más anyaggal kifehérítették, és méretre vágták. A pergamen fokozatosan vált a legnépszerűbb írásalapanyaggá a 4. századtól, kiszorítva a papíruszt.

A papír Kína, Kr.e. 105: Caj-lun – faháncsból, kenderből, rongyból készített papírt A 8. Század közepén az arabok tanulták el a papírkészítés technológiáját a kínaiaktól. A legrégibb görög nyelvû papírkódexek a 9. századból származnak. A moszlim Hispániában a 11. század második felétõl kedzték meg a papír (carta) gyártását.

Papír A 12.-13. századi Itáliában és a Mediterráneumban kereskedõk feljegyzései és jegyzõi regiszterek alapanyagául szolgált, de Itáliában az elsõ papírmenufaktúrák csak a 13. századtól keletkeztek. A 13.-14. században aztán a papírgyártás fokozatosan továbbterjedt Svájcba, a Rajnavidékre illetve Franciaországba. Angliában a 15. századig csak kevés papírmanufaktúra létezett, és csak a 16. század második felétõl sûrûsödtek meg az alapítások. A híres angol kiadó, (William Caxton és társai a 15. század második felében még jobbára Itáliából és Franciaországból importálták a könyveikhez szükséges apaírmennyiséget.) A 14. századtól kezdve egyre gyakrabban bonyolítottak magánlevelezést papíron, és az 1400-as években az olcsó könyvek nagy része papírra készült, csakúgy, mint a 16. századtól a jogi iratok nagy része is (bár a pergamen továbbra is használatban maradt).

A papír készítése A papírt általában gyapot- vagy lenrongyokból készítették, bár Keleten más, mint például selyemmaradékokat is használhattak. A rongyokat addig áztatták és verték, amíg nedves masszává áztak szét: ekkor víz és ragasztóanyag keverékével teli tartályokba öntötték. Ekkor egy drótból készült keretet merítettek a masszába (a keret függõleges és vízszintes drótvonalai belenyomódtak a készülõ lapba), újra és újra, míg a megfelelõ vastagságot el nem érték. A szárítást nedvszívó anyagból készült lapok közé helyezve végezték. A folyamat végén egyenesre vágták a széleket, bár ez el is maradhatott. A keretek gyakran valamilyen minta szerint kirakott drótszálakkal készültek vízjel kialakítása végett.

A papír alapanyagát elkeverő kád és massza

Drótszita vízjellel

A massza felhordása

A nedves papír leválik a nedvszívó szalagról

Préselés, szárítás

A kész papírtekercs

Méretrevágás