EU Környezetvédelem VI. Akcióprogram Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens „Környezet 2010: a mi jövőnk, a mi választásunk”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
Advertisements

A környezetszennyezés forrásai
GLOBÁLIS ÉGHAJLATVÁLTOZÁS
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
ENVIROMENTAL MANAGEMENT KÖRNYEZETKEZELÉS (KÖRNYEZETIMENEDZSMENT)  Felelős vállalati magatartás  Ökoaudit  Önszabályozás =környezeti szempontú önkéntes.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
Innováció II. Rákóczi Ferenc Szakközép –és Szakiskola Kisvárda.
Nemzeti cselekvési terv
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
© Michel Roggo / WWF-Canon 1 Vállalati autóflották környezettudatos használata Benkő Dániel WWF Magyarország október 17. Zöld flotta program.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Természeti erőforrások védelme
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Környezetgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
EU KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS A CSATLAKOZÁS MAGYAR VONATKOZÁSAI Dr. Fogarassy Csaba
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Az Európai Unió ökológiai hálózata
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Legyen kevesebb autó, tisztább város, több zöld! – Ajánlások a Városi Környezet Stratégiához Hegyi Gyula Budapest, november 13. Fővárosi Közgyűlés.
HKI, OHT, OMP Államigazgatási szervezetrendszer
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
Megújuló és nem megújuló erőforrások
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
I.Nemzetközi példák II.Magyar helyzet III.Klímatörvénnyel kapcsolatos elképzelések.
Környezetjogi alapelvek
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Megállapításunk célja:  biztosítani a termelés megszervezését és hozzáigazítását a kereslethez, különösen a minőség és a mennyiség tekintetében;  Ösztönözni.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Érd, június 7. Tájékoztató az EUSDR előrehaladásáról (A vizek minőségének javítása és fenntartása) Dr. Perger László.
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Ember és környezetének viszonya
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Globalizáció és környezeti problémák
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Hagyományos ökológiai tudás és
Előadás másolata:

EU Környezetvédelem VI. Akcióprogram Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens „Környezet 2010: a mi jövőnk, a mi választásunk”

Általános cél  A környezet megóvása, a gazdasági növekedés és szociális előrehaladás hármas egységére és összhangjára épít.  A negyven éve folyó környezetvédelmi programmal a környezetvédelmet sikerült meghatározó célkitűzéssé formálni.  Általános megállapítás, hogy a környezetvédelmi diskurzust a gazdasági érvek uralják, tehát e mentén fogalmazhatók meg a különböző célkitűzések is.

Kiemelt intézkedések  Az éghajlatváltozás prevenciója és orvoslása  Természeti és biológiai sokféleség megőrzése  Környezet- és egészségvédelem  Természeti erőforrások megóvása és hulladékgazdálkodás

Az éghajlatváltozás prevenciója és orvoslása I.  Az elmúlt száz év folyamán, Európában a középhőmérséklet 0,8 °C –ot emelkedett, és napjainktól 2100-ig még valószínűleg 1-6 °C- ot fog emelkedni.  A szennyezés fő forrása a közúti közlekedés és az elektromos energia előállítás.  Erdők védelme kiemelt feladat, energiatakarékosság az egyik legfontosabb terület

Célkitűzés: stabilizálni az üvegházhatású gázok légköri koncentrációját  Rövid és középtávon, szándékunkban áll 1990-hez képest 8%-al csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását 2008 előtt vagy legkésőbb 2012-ig (Kyoto-ban határozottak szerint);  Hosszabb távon, 2020-ig, világszinten a kibocsátások még jelentősebb csökkentését kell elérnünk, 1990-hez képest körülbelül 20-40%-kal;  A közösségi program elsőként ismeri fel annak szükségszerűségét, hogy hosszú távon törekedni kell a kibocsátások 70%-os csökkentésére, melyet a „Klíma” változásával foglalkozó kormányközi csoport tűzött ki célul.

Ennek megvalósítására, a következő célkitűzések kerülnek bevezetésre:  Egy nemzetközi egyezmény létrehozása a kyotoi konferencia alapján és ennek alkalmazása;  A fő gazdasági ágazatokban az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentő célkitűzések meghatározása,  Az üvegházhatású gázok kvótarendszerének bevezetése az Európai Unióban 2005-ig;  A megújuló energiaforrások használatának ösztönzése, mint a szél- és a napenergia;  A tagállamokat segítő programok, annak érdekében, hogy kellőképpen felkészülhessenek az éghajlatváltozás következményeire.

Természeti és biológiai sokféleség megőrzése II. A madárfajok 38%-a és a pillangó fajok 45%-a veszélyeztetett az Európai Unióban. Észak- és Nyugat-Európában, a nedves területek 60%-a eltűnt. Fáink kétharmada szenved a környezetszennyezéstől, Európa bizonyos déli területein pedig a talajerózió hatásaként elsivatagosodott területek kezdenek megjelenni. A Natura 2000 program egy olyan védett övezeti hálózatát hozza létre, mely már most is lefedi az Európai Unió területének 12%-át.

Célkitűzések a követezők:  Védeni, és adott esetben helyreállítani az ökoszisztémák struktúráját és megfelelő működését;  Véget vetni a biodiverzitás eltűnésének, az Európai Unióban csakúgy, mint világszinten;  A talaj védelme az erózió és a környezetszennyezéssel szemben.

Ennek megvalósítására a következők kerülnek bevezetésre:  A legfontosabb élőhelyeink védelme a Natura 2000 közösségi program kibővítése érdekében;  A biodiverzitás megóvása érdekében bevezetett akciótervek;  Az óceánok környezeti állapotának megőrzésére vonatkozó stratégia meghatározása,  A nemzetközi és regionális programok kiterjesztése a fenntartható erdőgazdálkodás további elősegítése érdekében;  Intézkedések bevezetése a tájak védelme és helyreállítása érdekében;  A talajvédelemre vonatkozó stratégia meghatározása  A tagállamok egyre nagyobb erőfeszítéseinek koordinációja a természeti katasztrófák és balesetek esetében.

A környezet és egészségvédelem érdekében bevezetett intézkedések III.  A környezetszennyezés egy egész sor egészségügyi problémát okoz, kezdve az allergiáktól és a meddőségtől egészen a rákos megbetegedésekig és a korai elhalálozásig.  Az egészség és a környezet közötti kapcsolat gyakran bonyolult, melynek minél jobb megértésére kell törekednünk. Az Európai Unió szerepe a kockázatok felismerése és normák meghatározásában alapvető.

Célkitűzés, a mesterséges szennyezőanyagok mennyiségi növekedésének elkerülése Eszközök:  E területen folyó kutatások fejlesztésével, a környezetszennyezés és az ember egészsége közötti kapcsolatok minél jobb megértésének elősegítése;  Egészségügyi normák felülvizsgálata a társadalom veszélyeztetett rétegeit figyelembe véve;  A peszticidek használatával okozott veszélyek csökkentése;  Új stratégia meghatározása a légköri szennyezés ügyében;  Vegyi anyagokkal kapcsolatos veszélyek visszaszorítását szolgáló rendszer reformja.

Természeti erőforrások megóvása és hulladékgazdálkodás IV.  A bolygó megújuló erőforrásai úgy, mint a víz, a levegő, az erdő, és a halállomány gyorsan kimerülnek a demográfiai növekedés és a gazdasági fejlődés miatt, mindemellett a nem megújuló erőforrásaink – a fémek, ásványi anyagok - használata, végzetesen megváltoztatják környezetünket.  Ahogy az európai társadalom gazdagszik, egyre nagyobb mennyiségű hulladékot termel; mely hulladék pedig értékes földterületeket von el, szennyezi a levegőt és a talajt.

A hulladéktermelést függetleníteni kell a gazdasági növekedéstől Hulladékgazdálkodással kapcsolatos szemlélet- módunk elsődleges prioritása a hulladéktermelés megelőzése, ezután előnyben részesítjük a hulladék újrafelhasználását, újrahasznosítását és elégetését; és csak végső megoldásként engedhetjük meg szemétlerakókban történő elhelyezését. A cél-kitűzés, hogy csökkentsük ezen hulladék mennyiségét, mely 2000-hez képest, ig a hulladék kb. 20%-ának, valamint 2050-ig 50%- ának végső kiküszöbölését jelenti.

Ennek megvalósítása érdekében a következők kerülnek bevezetésre:  A veszélyes anyagok összeírása, és a gyártók bevonása az általuk termelt hulladék összegyűjtésébe, feldolgozásába és újrahasznosításába;  A fogyasztók ösztönzését szolgáló célkitűzések, hogy a kevesebb hulladékkal járó termékeket és szolgáltatásokat válasszák;  A hulladék újrahasznosításával kapcsolatos közösségi stratégia meghatározása és népszerűsítése, konkrét célkitűzésekkel és monitoring programokkal, melyek lehetővé teszik a különböző tagállamok által elért eredmények összehasonlítását;  Az újrahasznosított anyagok piacának fellendülését támogató intézkedések;  Egy integrált termeléspolitika keretében olyan speciális programok bevezetése, melyek célja a „zöld” termékek és eljárások népszerűsítése. Például, intelligens termékek kifejlesztése, melyek csökkentett környezeti hatással bírnak egészen a kifejlesztéstől a végső felhasználásig.

Együttműködés a piaccal  Az Európai Unió együtt kíván működni az iparvállalatokkal olyan új módszerek kifejlesztésében, hogy olyan új megközelítéseket fejlesszenek ki, melyek csökkenthetik e vállalatok környezetre gyakorolt negatív hatását és elősegíthetik a környezet nagyobb tiszteletben tartását.  Az Európai Unió piacának körülbelül 14%-át állami szervezetek által realizált vásárlások teszik ki. A „zöld” termékek vásárlására kell tehát ösztönözni az iskolákat, könyvtárakat és a kormányzati szerveket.

Új szemléletmód kialakítása Nem csak egyszerűen megvitatni kell a megoldásra váró problémákat, azt is meg kell vizsgálni, hogy milyen módon tegyük ezt meg. A „Környezet 2010: a mi jövőnk, a mi választásunk” program 5 módszert javasol:  A jogszabályok alkalmazása  A környezetvédelem központi helye a közösségi politikában  Együttműködés a piaccal  Segítsük az állampolgárokat információval  Jobb földhasznosítás

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!