A LABADARÚGÁS FEJLŐDÉSE

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Sport XXI. Felméréseinek Eddigi Eredményei augusztus 11. Fadd-Dombori.
Advertisements

Az NBI.-NBII. U17-U19 edzők konferenciája
Számadás a talentumról
A foci Varga Dávid.
„Tanulás az, ha rájövünk arra, amit már tudunk. Cselekvés az, ha megmutatjuk, hogy tudjuk. Tanítás az, ha másokat emlékeztetünk arra, hogy ő k is éppolyan.
UEFA-A /UEFA PRO Tanfolyan Mérkőzés megfigyelés BELGIUM - SPANYOLORSZÁG Bob Browaeys , 19: :30.
OTP-MOL BOZSIK – PROGRAM Tehetségkutató és Foglalkoztató program
Bozsik Gyermek Egyesületi Program U8/9
3. szabály A játékosok száma. A játékban két csapat vesz részt, legfeljebb öt-öt játékossal, akik közül egy-egy a kapus. A mérkőzés nem kezdhető el csapatonként.
Elmozgó rendszerű támadójáték begyakorlása az Arsenal edzésein keresztül Szombathely 2011.
Csoport munka.
Pályaorientációhoz kapcsolódó kompetencia mérések és értékelés (mit, miért mérünk, eredmények)
„Régi jó földből – új erős hajtások”. Miért jelentkezek az SZMT Elnöki poziciójára? - Elvira •Mert nagyon sokat kaptam ettől a közösségtől, Tőletek és.
élménypedagógiai módszerek alkalmazási lehetőségei a tanitásban
Magyar labdarúgó hagyományok - a jövő útja
MAGYAR LABDARÚGÓ UTÁNPÓTLÁS KÉPZÉS, MAGYAR LABDARÚGÓ HAGYOMÁNYOK
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Foci VB 2006 A különböző országok taktikái. Az angol terv Megjegyzés: A széljárástól függően a csatár útiránya változhat.
KAPUS KÉPZÉS EDZŐI SZINT 1. (UTÁNPÓTLÁS) ELMÉLET
Minden csapatjátékban, a legfontosabb része a játéknak a VÉDEKEZÉS.
A Belga LSZ fejlesztési terve
Tanulmány a bizalomról Nyolc európai országban és az USA-ban október-november.
1905->. A csapat amióta létrejött még soha nem esett vissza a Spanyol másodosztályos bajnokságába.
JÁTÉKRENDSZEREK AZ EB-N
Készítette: Novák Edvin
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Általános, speciális kompetenciák Negyedik félév.
Családi vállalkozás.
A szakmai nevelés lényege, célja és feladatai
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Nyilvánvaló gólhelyzetek, szimulálások, büntetőrúgások
A les Edzőtábor j úli u s Egy játékos leshelyzetben van ha: közelebb van az ellenfél kapuvonalához, mint a labda és az utolsó előtti ellenfél.
A motiváció.
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
A BELGA LABDARÚGÓ SZÖVETSÉG UTÁNPÓTLÁS NEVELÉSI FILOZÓFIÁJA
UEFA STUDY GROUP OCT 2008 A BELGA LABDARÚGÓ SZÖVETSÉG TECHNIKAI OSZTÁLYA A MŰKÖDÉS Michel Sablon , 17: :15.
MLSZ FKI Edzőképző vezető
UEFA STUDY GROUP OCT 2008 UTÁNPÓTLÁS AKADÉMIAI IGAZGATÓ (DYA) ELMÉLET Marc Van Geersom , 10: :10.
JÁTÉKRENDSZEREK CSAPATJÁTÉK NAPI TAKTIKA.
A SOKMOZGÁSOS TÁMADÓ JÁTÉK
A MÁSODIK NAP ÖSSZEFOGLALÁSA. 1. Magyar labdarúgó hagyományok és a labdarúgás jövője MI A KAPOCS A MAI LABDARÚGÁS FEJLŐDÉSI TEN- DENCIÁI ÉS A MAGYAR LABDARÚGÓ.
Krízis.
Foci VB 2006 A különböző országok taktikái. Az angol terv Megjegyzés: A széljárástól függően a csatár útiránya változhat.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
Az AQUAPOL együttműködési hálózatot 2003-ban, az Európai Unió támogatásával hozták létre Hollandia, Belgium és Németország.
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
6. szabály – A játékvezető asszisztens. Játékvezető asszisztens kötelességei Az asszisztens kötelessége, hogy jelezze: 1. Labda elhagyta a játékteret.
6. szabály – A játékvezető asszisztens
A játékvezető helyezkedése. Helyezkedés Miért fontos a jó helyezkedés??? A helyes ítélet meghozatalában nélkülözhetetlen segítséget nyújthat a játékvezetőnek.
Labdarúgó foglalkozások sajátosságai
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
Amatőr labdarúgó csapat felkészítése
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Engedelmesség Milgram kutatása A kísérleti személyek 2/ 3-a úgy volt irányítva, hogy azt higgyék sérülést okoznak más emberi lénynek Az eredmények megismétlődtek.
12. szabály: Szabálytalanságok és sportszerűtlenségek (2. rész) Alapfokú játékvezetői tanfolyam 2015.
Edzéselméleti témák Kiválasztás
6. szabály – A játékvezető-asszisztens
SZIPORKÁK.
A talentum A tehetségfejlesztés programja SZOMBATHELY(kick-off)
AZ ORSZÁGOS KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER 5. SZINTJÉNEK LEÍRÁSA JAVASLAT ÉS PROBLÉMAFELVETÉS Sediviné Balassa Ildikó Felsőfokú Szakképzés Kollégium Egyesület.
3. szabály A játékosok száma. A A játékban két csapat vesz részt, alapesetben játékossal, Akik közül 1-1 fő kötelezően a kapus. A mérkőzés nem kezdhető.
Nem minden az aminek látszik…
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
A Labdarúgás.
Alsó korhatár: 16. életévét a mérkőzés napjáig naptári napra betöltötte A mérkőzésre kötelezően nevezendő legalább 3 fő január 1. és utána született.
Kimagasló teljesítményt nyújtani…. Az összetettség és az alkotás művészete……………és a megvalósulás…..
Kamarai HR Konferencia GYMSKIK 2012.április 19..
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Előadás másolata:

A LABADARÚGÁS FEJLŐDÉSE A 2008-AS EB MÉRKŐZÉSTELJESÍTMÉNY FAKTORAI AZ ELMÚLT EURÓPAI ÉS VILÁGVERSENYEKKEL ÖSSZEHASONLÍTVA MILYEN FEJLŐDÉSI TENDENCIÁT MUTATNAK?

Az EURO 2008. FELDOLGOZÁSÁNAK SZAKMAI ALAPJAI az EB mérkőzéseit megtekintő MLSZ edzők beszámolói, a televíziós közvetítések, rögzített felvételek, az UEFA honlapja, az UEFA edzőképző vezetők számára szervezett továbbképzé- sek anyagai: 2006: Coverciano, 2007: London, 2008: Lisszabon, www.euro2008.uefa.com www.nemzetisport.hu www.current.com (gólok) http://euro2008.independent.ie (statisztikák)

A MÉRKŐZÉSTELJESÍTMÉNY ÖSSZETEVŐI PSZICHÉS TULAJDONSÁGOK FIZIKAI KÉPESSÉGEK TECHNIKAI-TAKTIKAI CSELEKVŐKÉPESSÉG ÖSSZMŰKÖDŐ KÉPESSÉG MEGISMERŐ KÉPESSÉG JÁTÉKCSELEKVŐKÉPESSÉG

A MÉRKŐZÉSTELJESÍTMÉNY ÖSSZETEVŐI 1. PSZICHÉS TULAJDONSÁGOK TELJESÍTMÉNY MOTIVÁCÓ - Személyes igényszint, - motívációs bázis, Jó teljesítményre törekedtek a csoportmérkőzéseken is, nem volt óvatoskodás kevés meccs szólt az X-ről (Francia-Olasz, Spanyol- Olasz) Olasz csapat kétszer is! mindenki igyekezett, legfeljebb a taktika volt óva- tosabb, vagy egyszerűen formán kívül volt a csapat (Görögország, Franciaország), vagy a tudás volt kevés (Ausztria, Svájc)

A MÉRKŐZÉSTELJESÍTMÉNY ÖSSZETEVŐI 1. PSZICHÉS TULAJDONSÁGOK AKARATI FELÉPÍTÉS - keresztülvivő képesség - pszichés állóképesség - siker-balsiker tűrése, gyors feldolgozása Egy mérkőzésen fordult elő, egy csapat feladta a küzdelmet (Orosz csapat Spanyolok ellen) - Nem volt botrányos mérkőzés - Kevés sárga lap - Igen kevés piros lap

A MÉRKŐZÉSTELJESÍTMÉNY ÖSSZETEVŐI 1. PSZICHÉS TULAJDONSÁGOK KONFLIKTUSTŰRŐ KÉPESSÉG - a helyzet felismerése - módosító képesség - ellenkezőleg ható motívumok, érdekek aktíválása kevesebb, kisebb vehemenciával reklamáló játé- kosok, csapatok vesztes állásnál nagy energiák mozgósítása (Törökország, Svájc, Ausztria, Németország) ezen a téren sem előre, sem hátralépés nem történt

A MÉRKŐZÉSTELJESÍTMÉNY ÖSSZETEVŐI 1. PSZICHÉS TULAJDONSÁGOK PSZICHÉS STABILITÁS - stresszhelyzetekkel szembeni ellenálló- képesség - önbizalom - emócionális egyensúly - kontrollált agresszívitás további javulás (az igen kevés piros lap is mutatja) kirívó eset talán VUKAN (török) kapus szabály- talankodása (de! hasonlítsuk össze a Zidan- Materazzi esettel…)

A MÉRKŐZÉSTELJESÍTMÉNY ÖSSZETEVŐI 2. FIZIKAI KÉPESSÉGEK ÁLLÓKÉPESSÉG további fejlődés; nem a futásmennyiség (összmozgásmeny- nyiség) javult, hanem a mozgások intenzitása és a technikai- taktikai cselekvések hatékonysága érdekesség: a futásmennyiség nem hogy nem nőtt, de inkább megfogyatkozott a 80-as, 90-es évekhez képest - okai: taktikai meggondolás: labdavesztés után nem visszafutás, hanem azonnali védekezésbe átmenet a labdavesztés helyén (ez intenzívebb cselekvést kíván, de kevesebb futómunkát) a technikai-taktikai cselekvések színvonalának javulása: a pontosabb technikai kivitelezés kevesebb futómunkát igényel

A MÉRKŐZÉSTELJESÍTMÉNY ÖSSZETEVŐI 2. FIZIKAI KÉPESSÉGEK ERŐ elsősorban a játék dinamikájának állandó fejlődésében ta- pasztalható (Orosz, Portugál, Spanyol válogatott, de a ne- gyeddöntő valamennyi részt vevője példázza)

A MÉRKŐZÉSTELJESÍTMÉNY ÖSSZETEVŐI 2. FIZIKAI KÉPESSÉGEK GYORSASÁG - játékgyorsaság - reakció gyorsaság - cselekvés gyorsaság ezen a téren elsősorban a technika javulása, a technika felhasználásának képessége további távlatokat mutatott meg az EB-n (Oroszok egy-egy mérkőzése már a jövő évtized futballja volt), míg a spanyolok, portugálok, hollandok a jelent képviselik, de az eddig más stílusú futballt játszók is erre az útra igyekeznek) nem is annyira továbbfejlődés volt tapasztalható, hanem egyszerűen felcsillant a jövő évtized(ek) labdarúgásának iránya

A MÉRKŐZÉSTELJESÍTMÉNY ÖSSZETEVŐI 2. FIZIKAI KÉPESSÉGEK MOZGÉKONYSÁG - született adottságok - koordináció - az előző világversenyekhez hasonló a helyzet különbség: egyre több ország játékosai felelnek meg a mai futball követelményeinek a mozgákonyság területén - oka: a technika felhasználásán alapuló labdarúgás sikere

A MÉRKŐZÉSTELJESÍTMÉNY ÖSSZETEVŐI 3. MEGISMERŐKÉPESSÉG további fejlődés tapasztalható Bizonyítja: kevesebb idő a felkészülésre, ennek ellenére olajozottabb csapatjáték mindenhol (pl. szélső középpályások befelé mozgása-szélsőhátvédek azonnali feljövetele, adott esetben figyelve a másik oldali szélsőhátvéd mozgását is) - Okai: - klubmunka színvonalának javulása a korábbi utánpótlás munkában egyre jobban felkészített labdarúgók jönnek ki (kb. 20 éve kezdődött a mai gyors játék alapjainak lerakása) - Kognitív tulajdonságok - a kognitív és a motorikus tulajdonságok összhangja - együtt gondolkodás - döntés-cselekvés - kezdeményező készség - probléma megoldó képesség - kreatívitás

A MÉRKŐZÉSTELJESÍTMÉNY ÖSSZETEVŐI 4. ÖSSZMÜKÖDŐKÉPESSÉG - Összműködő képesség - egyéni-csapatérdek összeegyeztetése - együttes felelősségvállalás - egymás segítése, támogatása - másik teljesítményének elismerése - bizalom (alap) - alkalmazkodó képesség (alap) - a korábbi világversenyekhez hasonló volt a tapasztalat jól működtek együtt, csapatként, közösségként, óriási erőt merítettek egymásból, nem lehetett egymás hibáztatását látni, hallani, annál inkább a bátorítást

A MÉRKŐZÉSTELJESÍTMÉNY ÖSSZETEVŐI 5. A TECHNIKAI-TAKTIKAI CSELEKVŐKÉPESSÉG A technikai-taktikai cselekvőképesség nemcsak a többivel összefüggő, így mégis önálló teljesítmény faktor, hanem a mérkőzés teljesítmény összetevőinek külső megjelenési formája. Az elmúlt évtizedben hatalmasat fejlődött. A 98-as franciaországi VB volt az első, ahol a technika felhasználásán alapuló labdarúgás a mai modern kor követelményeihez idomulva kitört. Ezen az EB-n felismerhető volt a folyamatos továbbfejlődés, nemcsak a nyolc közé jutott csapatoknál, de még a gyengén szereplőknél is (pl. Románia, Görögország, Svájc, Ausztria) - Alapja: a játékintelligencia, melynek összetevői a: - tudás - tapasztalat - gondolkodási folyamatok - a probléma megoldás stratégiája - A technikai-taktikai cselekvőképesség - védekezés - támadásba átmenet - támadás - védekezésbe átmenet

A MÉRKŐZÉSTELJESÍTMÉNY ÖSSZETEVŐI 5. A TECHNIKAI-TAKTIKAI CSELEKVŐKÉPESSÉG A VÉDEKEZÉS EGYÉNI VÉDEKEZÉS Egyéni védekezés: az 1:1 elleni labdaszerzés módozatai stagnálás tapasztalható; az elmúlt világversenyeken hasonló szinten mozgott ami viszont javult: kevesebb volt a brutális „belemenés”, az eleve a „lábra történt” szerelési kísérlet

A MÉRKŐZÉSTELJESÍTMÉNY ÖSSZETEVŐI 5. A TECHNIKAI-TAKTIKAI CSELEKVŐKÉPESSÉG A VÉDEKEZÉS CSOPORTOS VÉDEKEZÉS - itt stagnálás, esetleg kis visszalépés tapasztalható már az előző VB-n, EB-n is a csapatok a pálya különböző területein szervezetten tudtak védekezni a labdavesztés utáni visszatámadás jellemezte a korábbi világeseményeket is ezen az EB-n kevesebb volt az agresszív visszatámadás, több a lassúbb visszahúzódás

A MÉRKŐZÉSTELJESÍTMÉNY ÖSSZETEVŐI 5. A TECHNIKAI-TAKTIKAI CSELEKVŐKÉPESSÉG A VÉDEKEZÉS CSAPAT VÉDEKEZÉS - kizárólag terület védekezés, mint az elmúlt évtizedben a védekezés biztonságát alig érezhető módon pár csapat (Orosz, Portugál, Holland) kevésbé vette figyelembe, ill. stílusukból fakadt; ez jót tett az EB-nek, de a csapat védeke- zés területén minimális visszalépést hozott

A MÉRKŐZÉSTELJESÍTMÉNY ÖSSZETEVŐI 5. A TECHNIKAI-TAKTIKAI CSELEKVŐKÉPESSÉG TÁMADÁSBA ÁTMENET - a középpályán megszerzett labdákból villámgyorsan tudtak támadásba átváltani a csapatok, ezen a téren fejlődés látszott a hátul labda birtoklás, támadás felépítés is hozott újat, esetleg fejlődést A két szélsőhátvéd azonnal fellép középpályára, a szélső középpályások elmozognak (befelé, vissza), a középső kö-zéppályások azonnal lépnek vissza segíteni. Ez a fajta rend minden csapatnál felismerhető volt, gördülékenyebb volt a labda kihozatala. Kialakultak párok (pl.Lahm-Podolski), akik következetesen adták egymásnak a labdát és építették a tá-madásokat. Fejlődést láthattunk, mely szintén a támadó játé-kot volt hivatva segíteni.

A MÉRKŐZÉSTELJESÍTMÉNY ÖSSZETEVŐI 5. A TECHNIKAI-TAKTIKAI CSELEKVŐKÉPESSÉG A TÁMADÁS EGYÉNI TÁMADÁS kimagasló klasszis nem volt, de egyénileg jól képzett, kreatív labdarúgók alkották a csapatokat, ez vonatkozik elsősorban a támadó részlegekre feltétlen fejlődés mutatkozott, melynek alapvető oka, hogy az európai műhelyekből ma már tucatjával kerülnek ki évről-évre a jól képzett labdarúgók

A MÉRKŐZÉSTELJESÍTMÉNY ÖSSZETEVŐI 5. A TECHNIKAI-TAKTIKAI CSELEKVŐKÉPESSÉG A TÁMADÁS CSOPORTOS TÁMADÁS a sokmozgásos (elmozgó rendszerű) támadójáték újra- éledése ismét nagy fejlődést hozott a csoportos támadó feladatok megoldása területén, mert kiismerhetetlen, váratlan megoldásokat tartalmaz és egyénileg rátermett labdarúgók játsszák

A MÉRKŐZÉSTELJESÍTMÉNY ÖSSZETEVŐI 5. A TECHNIKAI-TAKTIKAI CSELEKVŐKÉPESSÉG A TÁMADÁS CSAPAT TÁMADÁS egyirányba tolódott a csapatok támadó taktikája, a sok- mozgásos, kreatív támadófutball felé, ami csapattaktikai szinten is követelményeket támasztott, mégpedig a bátor támadó labdarúgás irányába egyértelmű a fejlődés, mely nemcsak látványos, de igazi belső tartalma van, a technikai-taktikai cselekvőképesség előrelépése

A MÉRKŐZÉSTELJESÍTMÉNY ÖSSZETEVŐI 5. A TECHNIKAI-TAKTIKAI CSELEKVŐKÉPESSÉG VÉDEKEZÉSBE ÁTMENET - némi kis visszalépés oka: a támadójáték eltolódása az elmozgások felé, ez több- ször megnehezíti a labda elvesztése utáni agresszív vissza- támadást ugyanakkor a csapatok az azonnali labda visszaszerzési törekvés helyett tudatosan is többször a visszahúzódást és a középpályán való labdaszerzést választották, hogy na- gyobb terük legyen a gyors ellentámadásokra

A MÉRKŐZÉSTELJESÍTMÉNY ÖSSZETEVŐI A FEJLŐDÉS MÉRTÉKE, IRÁNYA - Fejlődött, folyamatosan fejlődik a labdarúgás, világeseményről-világeseményre egyszer a védekezés, egyszer a támadás elemei kerülnek jobban előtérbe; ezen az EB-n ismét a támadójáték fejlődéséről lehet beszélni. Irányát tekintve: a magasszintű technikai tudás felhasz- nálása felé halad a világ labdarúgása. Minden ebből következik. A fizikai képességek fejlődése, a lelki tulajdonságok erősödése, magasabb szintű tanulási és együttműködési képességek.

A MÉRKŐZÉSTELJESÍTMÉNY ÖSSZETEVŐI KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!