GRIN: Gráf alapú RDF index

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

A Floyd-Warshall algoritmus
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Nevezetes algoritmusok
1 Internet. 2 WWW  World Wide Web  Hivatkozásokkal összekötött hipermédia dokumentumok rendszere  Dokumentumok -> Weboldalak  A weboldalak hipertext.
Félévi követelmény (nappali)
Kötelező alapkérdések
Illés Tibor – Hálózati folyamok
Készítette: Vadász Péter
INFOÉRA 2006 Kombinatorika
Algebrai struktúrák 1.
Csoport részcsoport invariáns faktorcsoport részcsoport
Gyűrűk Definíció. Az (R, +, ·) algebrai struktúra gyűrű, ha + és · R-en binér műveletek, valamint I. (R, +) Abel-csoport, II. (R, ·) félcsoport, és III.
Minimális költségű feszítőfák
Algoritmus és adatszerkezet Tavaszi félév Tóth Norbert1.
Gráf Szélességi bejárás
Információ kezelés Az információ visszakeresésének lehetőségei.
Halmazok.
MI 2003/7 - 1 Az egyesítési algoritmus Minden kapitalista kizsákmányoló. Mr. Smith kapitalista. Mr. Smith kizsákmányoló.
Miskolci Egyetem Informatikai Intézet Általános Informatikai Tanszé k Pance Miklós Adatstruktúrák, algoritmusok előadásvázlat Miskolc, 2004 Technikai közreműködő:
Miskolci Egyetem Informatikai Intézet Általános Informatikai Tanszé k Pance Miklós Adatstruktúrák, algoritmusok előadásvázlat Miskolc, 2004 Technikai közreműködő:
AVL fák.
A digitális számítás elmélete
Determinisztikus véges automaták csukva nyitva m s kbsm csukva nyitva csukva nyitva csukvanyitva 1. Példa: Fotocellás ajtó s b m m= mindkét helyen k= kint.
Számoljuk meg rekurzív függvénnyel egy bináris fa leveleit!
RDF és SPARQL. Felhasznált anyagok Marcelo Arenas, Claudio Gutierrez, Jorge Peréz: RDF and SPARQL: Database Foundations (bemutató) Claudio Gutierrez,
Szélességi bejárás A szélességi bejárással egy irányított vagy irányítás nélküli véges gráfot járhatunk be a kezdőcsúcstól való távolságuk növekvő sorrendjében.
MINŐSÉGJELZŐ mondatelemzési gyakorlás
Halmazok Összefoglalás.
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
*** HALMAZOK *** A HALMAZ ÉS MEGADÁSA A HALMAZ FOGALMA
Gráfelmélet: Fák.
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2005/2006. őszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
Gazdaságstatisztika 11. előadás.
Kötvényárazási hibák intelligens javítóalgoritmusának tervezése és fejlesztése GELLÉN ÁGNES IUFQ58.
Gráf Szélességi bejárás/keresés algoritmusa
Fák.
A Dijkstra algoritmus.
RDF sémák. RDF  URI-val azonosított erőforrások  Hármasok a kapcsolatrendszer leírására  Egyszerű lekérdezések (rdf:type)  Következtetésre nem alkalmas.
Adatbázis-kezelés.
Készítette: Hanics Anikó. Az algoritmus elve: Kezdetben legyen n db kék fa, azaz a gráf minden csúcsa egy-egy (egy pontból álló) kék fa, és legyen minden.
1 Szélességi Bejárás Györgyi Tamás – GYTNAAI.ELTE 2007 Március 22 Algoritmusok És Adatszerkezetek 2 Gráfalgoritmus S b a d e f h g c.
1. MATEMATIKA ELŐADÁS Halmazok, Függvények.
Kruskal-algoritmus.
Resource Description Framework (RDF). Probléma a Web-es kereséssel  Szemantika hiánya Jelentés helyett szöveges alakkal dolgozunk Jelentés helyett szöveges.
Háló- (gráf-) algoritmusok
Violet nails Készítette: Csőke Vivien. Bevezetés Téma: Violet nails - műkörömkészítő weblapjának elkészítése A weboldal elérhető az alábbi címen: violetnails.atw.hu.
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
előadások, konzultációk
Az XML nyelv (Extensible Markup Language). XML  XML: leíró nyelv (metanyelv)  XML alkalmazás: egy megalkotott nyelv  XML dokumentum: egy új nyelv egy.
Kiterjesztések szemantikája: Szemantikai tartomány : Adatoknak, vagy értékeknek egy nem üres halmazát szemantikai tartománynak nevezzük. Jelölése: D. Egy.
Algoritmusok és adatszerkezetek
Automatikus fizikai tervezési javaslatok XML adatbázisokhoz Balogh Bernadett Kresz Marcell Cseh Tamás.
Fájlszervezés Adatbázisok tervezése, megvalósítása és menedzselése.
Prim algoritmus Algoritmusok és adatszerkezetek 2. Újvári Zsuzsanna.
Adatbázisszintű adatmodellek
ACCESS ALAPOK Alapfogalmak
A Dijkstra algoritmus.
BFák Kiegyensúlyozott keresőfák
Compiler illetve interpreter nyelvek
Kovács Gergely Péter Bevezetés
Dinamikus adatszerkezetek
Algoritmusok és Adatszerkezetek I.
Adatbázis-kezelés 2. Relációs adatbázisok.
Algoritmusok és Adatszerkezetek I.
Gráfalgoritmusok G=(V,E) gráf ábrázolása
Gráfok - 1 Definíció: Irányított gráf (digráf) G=(V,E) rendezett pár.
Gráfalgoritmusok G=(V,E) gráf ábrázolása
2-3-fák A 2-3-fa egy gyökeres fa az alábbi tulajdonságokkal:
Absztrakt problémák Q  I  S, az absztrakt probléma kétváltozós reláció az esetek (I) és a megoldások (S) halmazán Példa: legrövidebb út Eset: gráf és.
Előadás másolata:

GRIN: Gráf alapú RDF index Krámli Erik Márkus

Bevezetés Az RDF (Resource Description Framework) egy adatleíró nyelv amellyel erőforrásokról szóló információkat ábrázolhatunk a weben. A „dolgokat” ún. URI (Uniform Resource Identifier) egységes erőforrás-azonosítók segítségével azonosíthatjuk, és egyszerű tulajdonságokkal leírhatjuk. Lehetővé teszi kijelentések megfogalmazását erőforrásokról gépi feldolgozásra alkalmas formában. A kijelentések erőforrások tulajdonságainak értékeit adják meg.

Bevezetés RDF kijelentéseket úgynevezett RDF hármasok reprezentálnak. Ezek rendezett hármasok, melyek alakja: Alany (subject): RDF URI hivatkozás, vagy üres csomópont Állítmány (predicate): RDF URI hivatkozás Tárgy (object): RDF URI hivatkozás, üres csomópont, vagy literál Egy RDF hármas jelentése, hogy az alany és a tárgy az állítmány által jelölt viszonyban van egymással. Egy RDF gráf RDF hármasok egy halmaza. Jelentését a gráfot alkotó RDF hármasok jelentésének összessége adja. RDF gráf adatmodell: A gráf csúcsainak halmazát a hármasok alanyai és tárgyai alkotják. A gráf élei a hármasok állítmányainak felelnek meg.

RDF gráf lekérdezések Legyenek a következő halmazok: U, elemei URI referenciák L, elemei literálok Up a tulajdonságok halmaza R az erőforrások halmaza, U és L úniója Egy RDF hármas alakja: (s,p,v)3 , ahol: s ϵ U p ϵ Up v ϵ R

RDF gráf lekérdezések Az RDF gráf lekérdezés egy (N,V,E,λn) négyes, ahol: N a csúcsok halmaza V a változók halmaza E az élek halmaza, Es (szimpla élek) és Ed (dupla élek) úniója λn egy csúcscímkéző függvény A D RDF gráfon egy q = (N,V,E,λn) lekérdezés eredménye egy q(D)-vel jelölt halmaz, ami a változók helyettesítését tartalmazza: {ϴ1,…, ϴk} , ahol ϴi : V → R. Vagyis a válaszban minden elem egy RDF hármas, ami a D egy részgráfja és kielégíti a q lekérdezést.

GRIN index A GRIN index egy kiegyensúlyozott bináris fa, ahol: A levélcsúcsok halmazai diszjunktak, melyek az erőforrások halmazának részhalmazait tartalmazzák. Minden nem levélcsúcs tartalmaz egy (c,r) párt, ahol c egy erőforrás, r pedig egy természetes szám. Egy belső csúcs a bináris fában implicit reprezentálja az összes olyan csúcsot az RDF gráfban, amik legfeljebb r egység távolságra vannak a központtól.

GRIN index Példa a GRIN indexre

Az indexelés felépítése Mivel kiegyensúlyozott bináris fát szeretnénk építeni, ezért a levelek száma kettő hatványa lesz. A GRINBuild algoritmus alulról felfelé építi a fát. Kezdetben a gráf csúcsait egy C diszjunkt halmazrendszerbe csoportosítjuk a PAM csoportosító algoritmus segítségével. Minden közbülső szintre a fában a GRINBuild választ egy tetszőleges u csúcsot az elérhetőek közül, és meghatározza a hozzá legközelebbi v csúcsot. Ezután u-t és v-t egy új (c,r) szülőcsúcshoz rendeljük. A GRIN struktúra csak rámutat az RDF beli elemre, nem tárolja el azt.

Az indexelés felépítése

Lekérdezések kiértékelése Egy q = (N,V,E,λn) lekérdezés eredménye a GRIN struktúrán egy halmaz lesz, ami a változók helyettesítéseit fogja tartalmazni. Először kinyerjük az egyenlőtlenséggel adott korlátozó feltételeket a lekérdezésből. Majd ezeket úgy használjuk fel, hogy azonosítsák a GRIN index azon csúcsait, amelyek tartalmazhatják a választ a lekérdezésre.

Lekérdezések kiértékelése Csúcsok elfogadása/elutasítása: Vegyünk egy (c,r) körnek megfelelő GRIN csúcsot R1: Bármely x konstans erőforrásra: elutasítjuk (c,r)-t, ha bármely konstans faktor a körön kívül esik. R2: Ha létezik olyan v változó, amit nem elégít ki (c,r), akkor elutasítjuk (c,r)-t. A GRINAnswer algoritmus az I GRIN index egy nI csúcsára kiértékeli a q lekérdezést az nI gyökerű részfában: Ha egy levélcsúcsra hívtuk meg, akkor összeillesztjük a lekérdező gráfot egy olyan részgráffal, ami tartalmazza az nI által reprezentált erőforrást. Ha nI egy lehetséges megoldás, akkor megpróbáljuk rekurzívan meghívni az algoritmust nI bal-, illetve jobbgyerekeire.

Lekérdezések kiértékelése

Teszteredmények