Kéthly Anna Budapest Blankenberge 1976

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Teller Ede ( ) „A biztonság bizonytalansága” Nagy magyarok a természettudományban.
Advertisements

Az 1956-os forradalom.
EMBERI JOGOK.
A Fortepan fotómúzeum képeiből mazsoláztam.
Nemes Nagy Ágnes.
Szépművészeti Múzeum 1928 Gellért szálloda.
6. Témakör: A Magyar Köztársaság államszervezete
Bibó István: Eltorzult magyar alkat, zsákutcás magyar történelem
A Fortepan fotómúzeum képeiből mazsoláztam.
10. 5 A rendszerváltozás tartalma és következményei (pl
Mihail Szergejevics Gorbacsov (1931-napjainkig)
ÖSSZEFOGLALÓ FELADATOK
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
HAZÁNK A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTT
Benito Mussolini
Rákosi Mátyás
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
Államszervezet és közigazgatás
A Tanácsköztársaság.
Magyarország az első világháborúban
Forradalmak az első világháború végén – a német forradalom
Tildy Zoltán.
Földünk a második világháború után
1956. október 6. Műegyetem Október 23. Petőfi szobor Parlament Bem tér.
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Március 13.- ai budapesti kirándulás
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
1956 az irodalomban 1/C.
Március jeles napjai.
Márciusi Ünnepek.
Magyarország a II. világháborúban.
Életrajz Született: 1937 április 28.-án Suniban, Tikrit külvárosában. Apja „meghalt”, mostohaapja nevelte 10 éves koráig amikor a nagybátyához költözött.
Nemes Nagy Ágnes Született Budapesten január 3-án, ugyanitt halt meg augusztus 23-án.
Nemes Nagy Ágnes.
Készítette: Sümegi Dániel
FORRADALMAK MAGYARORSZÁGON 1918–1919
A Magyar Köztársaság alkotmányos berendezkedése évi XXXI. törvény parlamenti uralom kisebbségi vétó erősítése ellensúlyok – AB erős helyzete 1990.
Kádár-korszak ( ) „a legvidámabb barakk” „gulyáskommunizmus”
Ellenforradalom és konszolidáció
Izrael születése -britek elleni terrorista akciók(Dávid Károly Hotel felrobbantása) novemberében az ENSZ döntése értelmében Palesztinát két részre.
Nagy Imre.
Politikai tevékenységének bemutatása
A magyar parlamentarizmus
Káli Csaba: Egy gróf az emigrációban. Teleki Béla naplója
2. Ismerkedés a Damjanich Múzeummal
Történelem – középszintű témakörök
NIKOLA TESLA 1856 – 1943.
Egy kis ország nagy reményekkel 1956
„Ott föntről, ha ránk tekintenek a szüleink, örülnek.”
1956 eseményei 56 térképen és képeken Történelmi atlasz
Piacliberalizáció Magyarországon
Téma- és kutatásbeszámoló Máté Zsolt. Önéletrajz harmadéves történelem-informatika-orosz BA Született és tanult Pécsett Témavezető: Prof. Dr. Fischer.
Horthy Miklós (Kenderes, 1868 – Estoril, Portugália 1957)
Dobolyi Alexandra Európai Parlamenti Képviselő Külügyi Bizottság
A következőkben néhány képet láthatnak, amelyek bepillantást engednek a záró találkozó egyes eseményeibe, hangulatába, melyen 9 országból vettek részt.
Solt I. világháborús helytörténete
Kéthly Anna Budapest Blankenberge 1976 Írásom „ ihletője” Mészáros Márta filmje: „Az utolsó jelentés Annáról” volt, melyből ugyan keveset tudtam.
Az őszirózsás forradalom
Készítette: Szép Zsófia 8.a
1956-os forradalom.
OROSZ FORRADALMAK 1917.
119 éve nyerte Magyarország első és második olimpiai bajnokságát
 Nagybirtokos grófi családban született.  Szülei: Károlyi Gyula és Károlyi Georgina.  Foglalkozása: közgazdász, politikus, diplomata  Felesége Andrássy.
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK 2. sz. oktatási kérdés anyagából Nem Háborús Műveletek 1. Emlékszik még a világháboruk megdöbbető adataira, melyik a helyes a, - 1.
AZ „ÚJ SZAKASZ” ÉS KUDARCA
Az EU intézményrendszere
A szabadság hősei Magyarország története a forradalom idején
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
Georgi Dimitrov (1882. június 18. – július 2.)
Rövid életű polgári köztársaság Tanácsköztársaság
Előadás másolata:

Kéthly Anna Budapest 1896. - Blankenberge 1976 Kéthly Anna Budapest 1896. - Blankenberge 1976. Írásom „ihletője” Mészáros Márta filmje: „Az utolsó jelentés Annáról” volt, melyből ugyan keveset tudtam meg a „célszemélyről” , ezért egy kicsit ‘kutakodtam’. László Judit

1917 - a fiatal szakszervezeti mozgalmár

1889. november 16-án született Budapesten sokgyermekes munkáscsaládban 1889. november 16-án született Budapesten sokgyermekes munkáscsaládban. Munka mellett végzett el négy polgárit, gyors- és gépírói, majd könyvelői képesítést szerzett, megtanult németül és angolul. 1905-től a Tolnai Világnapja szerkesztőségi alkalmazottja, 1907-től Budapesten és Kassán különböző cégeknél magántisztviselő volt. Fiatalon bekapcsolódott a tisztviselőnők szervezkedésébe, így jutott el a szociáldemokrata nőmozgalomhoz.

1922 – országgyűlési képviselőként

1917-től a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) taqja volt 1917-től a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) taqja volt. Az 1918-as őszirózsás forradalmat üdvözölte, viszont a Tanácsköztársaságot elutasította. A nőmozgalom egyik vezetője lett. Meggyőző fellépésével tekintélyt és befolyást szerzett, 1922-től 1948-ig a pártvezetőség tagja, és országgyűlési képviselő volt. A róla elterjedt mondás szerint "Egyetlen férfi van a parlamentben - az is nő". Országgyűlési képviselősége idején elmondott csaknem ezer beszéde, felszólalásai színvonala és férfias keménysége révén a szociáldemokratákkal szembenálló képviselők tiszteletét is kivívta.

1930-as évek: már ismert politikusként

A két világháború között főleg szociális kérdésekkel foglalkozott A két világháború között főleg szociális kérdésekkel foglalkozott. Az 1930-as évek második felétől fellépett a német orientáció, a szélsőjobboldali törekvésekkel szemben. A parlament egyetlen képviselője volt, aki a zsidótörvények ellen szót emelt és nem szavazta meg azokat.

Londoni tárgyaláson

Pártja megbízottjaként tárgyalt a polgári politikusokkal és az angolszász szövetségesekkel a háborúból kiugrás lehetőségéről. 1945-től a Szociáldemokrata Párt politikai bizottságának tagja, 1948-ig pártja frakcióvezetője és a parlament alelnöke volt.

1947 – országgyűlési képviselőként a Parlamentben

Az SZDP egyik legnagyobb tekintélyű vezetőjeként célja a politikai szabadság, a többpárti parlamenti demokrácia és pártja önálló arculatának a megőrzése volt.

1946-1948

Kéthly Annát, mint a munkásegység ellenzőjét 1948-ban kizárták a pártból, majd megfosztották képviselői mandátumától. 1950-ben összeesküvés és kémkedés vádjával az ÁVH letartóztatta, 1954-ben életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, de még ugyanezen év végén - nemzetközi nyomásra - egyéni kegyelemmel szabadult.

1956 – a forradalom napjaiban készült fotó

1956-ban részt vett az SZDP újjászervezésében, október 31-től a párt elnöke, november 2. és 4. között pedig Nagy Imre kormányának államminisztere volt. 1956 novemberében a II. Internacionálé bécsi értekezletén értesült a szovjet intervencióról, ezért nem tért vissza Magyarországra. New Yorkba utazott, hogy tájékoztassa az eseményekről az ENSZ Biztonsági Tanácsát, s emigrációba kényszerült.

Röpirata az 1956-os szabadságharc idejéből

1957 – New York, a Nagy Imre kormány hivatalos ENSZ delegáltja

Kéthly Anna Belgiumban telepedett le, és 1957-ben a Kádár-rendszerrel szemben álló Magyar Forradalmi Tanács elnöke, valamint a Szabad Magyarország Nemzeti Képviselete nevű emigráns szervezet elnöke is lett. Részt vett az ENSZ magyar bizottsága jelentésének elkészítésében, amely kiállt az 1956-os forradalom ügye mellett. 1958-tól az MSZDP emigrációban létrejött szervezetének elnöki teendőit látta el. 1957 és 1964 között ő szerkesztette a Londonban kiadott Népszavát. 1973-ban vezetésével dolgozták ki a Szociáldemokrata Alternatívát, az emigráns szociáldemokrata párt új programját. Brüsszelben a Szabad Szakszervezetek Nemzetközi Szövetségének Szolidaritási Alapjától kapott segélyekből élt.

Golda Meir – életre szóló barátok voltak

1962-ben az 1954-es vádak alól felmentették, de egyúttal államellenes tevékenység miatt 3 év börtönbüntetésre ítélték. Utolsó éveiben hazavágyott, de hiába: a magyar szociáldemokraták karizmatikus vezetője 1976. szeptember 7-én hunyt el a belgiumi Blankenbergében.

Kéthly Anna sírja Rákoskeresztúron

Hamvait 1990. októberében hozták haza, és november 3-án a 300-as parcellában helyezték örök nyugalomra. 1994. július 7-én jogilag rehabilitálták.

2005 – Emléktábla a Pozsonyi út 40-es házon, ahol utolsó budapesti lakhelye volt

Eszenyi Enikő Kéthly Anna arcai Mészáros Márta új filmjében

Mészáros Márta új filmje Kéthly Anna önkéntes száműzetésben Brüsszelben töltött utolsó éveit és a hetvenes évek Magyarországának nyomasztó légkörét egyszerre láttatja. A politikust nagyszerű emberként ábrázolja, akit érdemtelenül felejtettünk el, habár ő volt a magyar parlamentben az első női képviselő.

Filmjelenet: Kéthly 1946. május 1-én a Hősök terén a munkások és parasztok tömegeihez beszél

Kéthly Anna a hazai szociáldemokrata párt meghatározó alakja volt, akit nemzetközi tisztelet övezett, és aki élete végéig minden körülmények között kitartott elvei mellett. A szociáldemokrata párt 1949-es felszámolása a Kádár-korban tabutéma volt és máig nem beszélték ki a történteket, mint ahogy Kéthly Annát is nagyon kevesen ismerik manapság.