Készítette: Balogh Dóra

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Alpok.
Advertisements

Szajga.
A Tengericsillagok.
Nagy fehér cápa.
A SZIVÁRVÁNY.
Ízeltlábúak törzse.
Cserkeszőlő területén gyakrabban előforduló kalapos gombák
Kutyafajták Készítette: Hajduhegyi János (HAJRABI.ELTE)
Amit a Spanielekről tudni kell!
Évente csak egyszer, májusban költ, de ha a fészekalj elpusztul, újból költ. Az építés általában 4-6 napot vesz igénybe. A fészekanyagot mindkét madár.
Városlakó állatok.
Ízeltlábúak törzse.
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Készítette: László Gergő.
A sarkvidéki fagyos területek élővilága
Az év denevére: ALPESI DENEVÉR (Hypsugo savii).
Készítette: Angyalné Kovács Anikó
Macskaféle ragadozók.
Magyarország bennszülött növényei
A mérsékelt övezet (folytatás).
Barna varangy Szárazföldön él peterakás vizhez kötött rovarevő
Mendel és a cicusok.
MAGYARORSZÁG LEPKEFAJTÁI
A Tisza környékén élő madarak
A Tisza büszkesége A tiszavirág Előadó: Purgel Adrienn 12. C.
Készítette: Dalkó Soma 7.a
1. tétel Jellemezze a mézelő méh rendszertani besorolását, legfontosabb fajait, a nyugati mézelő méh legfontosabb fajtáit!
Papagájok Az ismertebb fajok….
Jellemezze a méh testfelépítését és külső szerveit!
Készitette: Cammisa Matteo
Százlábuak.
A rókák és egyben a kutyafélék családjának legkisebb termetű faja.
Macskaféle ragadozók Saját Név.
Közönséges citromfű Melissa officinalis
K ÉSZÍTETTE : S ZOBI C SONGOR F ELKÉSZÍTŐ TANÁR : D OROGI L ILLA I SKOLA : P IPACSVIRÁG M AGYAR - A NGOL K ÉT T ANÍTÁSI N YELVŰ Á LTALÁNOS I SKOLA I SKOLA.
Madarak Rigó Marcell 7.B Felkészítő tanár: Salamon Róza Dr.Török Béla Általános Iskola 1142 Budapest, Rákospatak u.101.
Most van a nyulak hónapa!!!
Készítette: Rácz Imre Vince
A védett növények
Színes világban élünk.
KORALL K O R A L E és P E R L Y / GYÖNGY.
Rovarok a fákon és a fában
Fénytörés. A fénytörés törvénye Lom svetla. Zákon lomu svetla.
A nyílméregbéka.
Európai Unió Mezőgazdasága
Mirtusz.
2013. ÉV KÉTÉLTŰJE: A BARNA ÁSÓBÉKA.
Pöttyös hátú Harkály Dendrocopos Leucotos
Aggteleki Nemzeti Park
Ez a program elkészít egy portét arcodról, az általad megadott információkból… Kattints ide.
AZ ÉV ÉLŐLÉNYEI
Szavannák.
Havasi gyopár, zerge, szirti sas
ŐRSÉG NÖVÉNYVILÁGA Kitti, Anett BIOLÓGIA.
Aranyos futrinka Fémes aranyzölden csillogó rovarok, férgek csdigák
Digitális tananyag fejlesztése
Állandóan fagyos éghajlat Jegesmedve, borjúfóka, pingvinek
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
- Olasz sáska, zöld lombszöcske, mezei tücsök -
Bükki Nemzeti Park.
Százlábúak,rákok és pókszabásúak
Rovarok a vízben, vízparton
Nyitvatermők törzse.
Csodálatos madárvilág
Aggteleki Nemzeti Park
Készítette: Blága Bence és Jenei Gréta 5.osztály
Az ízeltlábúak II. A rovarok.
A VIDRA.
Farkas.
SÁRGARIGÓ.
4. SZERBIA FÖLDRAJZI FEKVÉSE.
Előadás másolata:

Készítette: Balogh Dóra Ritka rovarok Készítette: Balogh Dóra

Hársfadíszbogár Elterjedése:A hársfa-tarkadíszbogár melegkedvelő faj, főleg Közép-Európa déli területein és a Földközi-tenger környékén fordul elő. Ritka rovar. Megjelenése:A hársfa díszbogár 1,2-1,5 centiméter hosszú. Fémfényű, zöld színű, aranyló vagy kékes csillogással, az előtor hátának oldalai és egy sáv a szárnyfedők oldalszegélye mentén rézvörösek. Elszórtan sötét, hosszúkás foltocskák díszítik. Egyike a legszebb kárpát-medencei bogaraknak.

Merevbogárfélék Elterjedése: 5 nembe sorolt mintegy 190 fajjal minden állatföldrajzi régióban elterjedtek, Új-Zéland kivételével. Magyarországon 10 fajuk fordul elő. Megjelenésük: Kis méretű bogarak (1,5 - 6 mm), vörösesbarna-fekete színezetű, hosszúkás, lapított testű bogarak. Testfelületük finoman pontozott és szőrözött. Fejük mélyen az előtorba behúzott, enyhén előreálló. 11-ízű csápjuk utolsó 4 íze gyenge bunkót alkot, csápjuk az előmell egy árkába beilleszkedik. Előtoruk mereven ízesül a középtorhoz, hátsó szögletei szorosan simulnak a szárnyfedőkhöz. Szárnyfedőjük a váll magasságában a legszélesebb, rajta pontsorok találhatóak; a potrohot végig befedik. Lábaik rövidek, a test alsó részén lévő árkokba behúzhatóak.

Selymes földibagoly Elterjedésük: A hegyekben és a hegyvidéki területeken az Északnyugat-Afrikában, Dél-Európában és Nyugat-Ázsiában fordul elő, az Alpokban 2000 méterig. Élőhelye sziklás lejtőkön, sziklás területeken és sziklagyepeken található. Megjelenése: lepke: szárnyfesztávolsága: 38–41 mm. Az első szárnyak a szürke árnyalataiból tevődnek össze, világosszürke vagy sárgás szürke, vagy sötét szürke alapszínűek. A hátsó szárnyak fehér-szürke vagy szürke-barna színűek. hernyó: sárga-szürke színű, sötét háti vonallal és sötét folttal a szemölcsökön

Közönséges hangyaleső Elterjedése: A közönséges hangyaleső elterjedési területe Európa nagy része, északon Dél-Skandináviáig. A rovar aránylag ritka, bár vannak helyek, ahol gyakorinak számít. Megjelenése: A közönséges hangyaleső szitakötőkre emlékeztető, erős szájszervű rovar. Testhossza 28-35 milliméter, a kiterjesztett szárnya 60-87 milliméter. Csápjai rövidek. A színe fekete-barna, a potrohgyűrűk szegélyei, valamint a lábak sárgák, a szárnyai üvegtiszták és sárgásfehérek, nincs rajtuk folt.

Nemes aranybagoly Elterjedése: Közép-Európában Észak-Olaszországban , Bulgáriában , Magyarországon , Morvaországban , Lengyelországban, Németországban, Ausztriában és Ukrajnában fordul elő gyakrabban, a nedves területeken sűrű növényzetet kedveli. Megjelenése: lepke: 32-42 mm szárnyfesztávolságú, az aranybagolylepkék között közepes faj. Az első szárnyainak töve barnák, a a fény szögétől függően fényes zöldek vagy sárgák, zöld-arany színűek. A hátsó szárnyak barnák és középen barna hullámos vonal díszíti a mintázatot. A lepke teste barna, prémes, szőrös. a pete gömbölyű, lapított és zöldes színű hernyó: zöld alapon sárga színű.

Ritka csüngőlepke Elterjedése:A ritka csüngőlepke egész Európában honos. Ahol megfelelő élőhelyek állnak rendelkezésére, gyakori lehet. Megjelenése:A ritka csüngőlepke elülső szárnya 1,5 centiméter hosszú. Valamivel kisebb termetű, mint a hozzá nagyon hasonló acélszínű csüngőlepke (Zygaena filipendulae). Azzal ellentétben azonban a ritka csüngőlepke sötét alapszínű elülső szárnyán csupán 5 nagy kárminvörös foltot visel. Ezek a foltok, mindenekelőtt a két belső, egymással össze is folyhatnak. A ritka csüngőlepke még erősebben változó, mint az acélszínű csüngőlepke. Egyik alakjánál (F. minoides) valamennyi folt nagy vörös mezővé olvad össze, melyet fekete szegély keretez.

Díszes medvelepke Elterjedése: Közép- és Dél-Európában, Észak-Afrikában és Nyugat-Ázsiában előforduló lepkefaj. Megjelenése: Szárnyfesztávolsága 45-60 milliméter. Fehér, barna, sárga-bélelt első szárnyaikon több, részben törött fekete kereszt sávok láthatók. A hátsó szárnyakat élénk piros és fekete foltok tarkítják. A nőstények vastagabbak és nehezebbek, mint a hímek repülés közben. A hernyója legfeljebb 50 milliméter hosszú. Sötét szürke és világos szürke, hosszú halvány sárgás árnyalattal. Az alsó oldalán a szőr gesztenye színű.