Budapest, 2011. június 30. A Jobbik EU-mérlege Az EU csatlakozás társadalmi és gazdasági hatásai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
Advertisements

A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Nyugat-Pannónia – határon átnyúló együttműködések, és a as fejlesztési időszak előkészítése Készítette: Győrffy László Gábor.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Roncz Gábor vezérigazgató
- 5.PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FOGALMAK ELKÜLÖNÍTÉSE –
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
„LEHETŐSÉGEK, KIHÍVÁSOK” Lakitelek Népfőiskola január 25.
A válság és ami utána következik….
1. oldal A vezetői döntéseket támogató mutatószám rendszer Pilot projektzáró jelentés szeptember 9.
Az Európai Unió költségvetése Magyar esélyek és veszélyek Dr. Surján László október 10.
BEVEZETÉS. Magyarország között 15 operatív program megvalósításáért felelős Összesen mintegy 22,4 milliárd euró fejlesztési forrást tudunk felhasználni.
ESZA Nonprofit Kft. Nagy Balázs– uniós programigazgató.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Pályázat és projekt menedzsment
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Orvos szakmai programok illeszkedése az ágazati célkitűzésekhez „Építészet a Gyógyulásért 2010-Európai Uniós támogatással” konferencia.
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Mennyire gátolja a vevőkockázat magyarországi mértéke a gazdasági növekedést? 300 Mrd Ft a tét évente Előadó: Felfalusi Péter ügyvezető.
„Az EU keretköltségvetése” és élelmiszergazdasága előtt álló közös kihívások Éder Tamás.
A területi együttműködés külgazdasági és Kárpát-medencei vetületei
Szlovákia az európai integráció útján Vass Ágnes Nemzetközi tanulmányok Pannon Egyetem – Veszprém Témavezető: Dr. Molnár Anna Éva.
A Magyar Köztársaság euro-atlanti csatlakozásának politikai vonatkozásai. A magyar diplomácia további feladatai az európai politikai integrálódás folyamatában.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
EBA STEP2 Az első pán-európai elszámolási rendszer a kisösszegű euró átutalások teljesítésére Bartha Lajos február 23.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Palócz Éva A magyar gazdaság növekedésének néhány kulcskérdése MKT közgyűlés május 27. Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Részmunkaidő és egyéb „atipikus” formák
„Kemény” és „puha” alkalmazkodás a gazdasági válsághoz Munkaerőpiaci Tükör 2010 – Közelkép Köllő János.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Költségvetési kockázatok Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke Adóegyetem, nov. 29.
„Erős pillérek – javuló közlekedésbiztonság” c. konferencia ORFK, Budapest, október 20. 1/19 Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon.
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Elvándorlás: Keleti kudarc vagy nyugati vonzerő? Dr. Pogátsa Zoltán Nyugat-Magyarországi Egyetem.
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
Nemzetközi Bankárképző Központ Rt. 1 SWOT- analízis a programkidolgozásban Öcsi Béla témavezető Nemzetközi Bankárképző Központ.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
ÉLTANULÓ VÁLSÁGBAN Dr. Pogátsa Zoltán Magyar Tudományos Akadémia.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Az energiahatékonyság a legolcsóbb energiaforrás Budapest, november.
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Magyarországi tőkeimport
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
NAPELEM MINT ALTERNATÍV ENERGIAFORRÁS. MIRE VALÓ A NAPELEM? Hiedelem = melegvíz termelés Valódi alkalmazás = elektromos áram termelés Felhasználás: közvetett,
Az ígéret földjén… avagy a magyar közösségi közlekedési rendszer működési és fejlesztési kilátásai Győr, március 29.Dr. Dabóczi Kálmán Igazgató Stratégiai.
Magyarország – Csehország Bilaterális gazdasági kapcsolatok Orosz György főosztályvezető, Globális Főosztály KÜLGAZDASÁGÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG.
A PAKSI BŐVÍTÉS LEHETSÉGES HATÁSAI TOLNA MEGYÉRE: KAPCSOLÓDÁSI PONTOK, EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A TELLER-LÉVAI PROJEKTEKHEZ NASZVADI BALÁZS TERÜLETFEJLESZTÉSI OSZTÁLYVEZETŐ.
V4 Logisztikai Konferencia Dr. Veres Lajos elnök Területfejlesztési Tudományos Egyesület A V4 együttműködések stratégia iránya Budapest.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Korai iskolaelhagyás és társadalmi következményei
Előadás másolata:

Budapest, június 30. A Jobbik EU-mérlege Az EU csatlakozás társadalmi és gazdasági hatásai

A csatlakozás -Magyarország rendszerváltozás utáni történelmének egyik legnagyobb jelentőségű eseménye az Európai Unióhoz történő csatlakozás (2004) -A csatlakozás mérlegéhez az odavezető utat is számba kell vennünk, mivel ez határozta meg az ország külpolitikai és külgazdasági mozgásirányát, már 1990-től -Az aktuális lépésekhez, a követendő stratégia kialakításához elengedhetetlen, hogy már most reális képet kaphassunk: mit nyertünk és mit vesztettünk

A magyar gazdaság visszaesése 1990 után

A húsz év mérlege – még a zéró szinthez sem elég -Az átmenet transzformációs vesztesége mindenekelőtt abban jelentkezett, hogy a gazdaság csaknem 20%-kal visszaesett 1990 után, az 1988-as szintet csak 2000-re érte el -Mind a mai napig nem értük el a gazdaság természetes trendjét, azt a szintet, ahol akkor lennénk, ha a magyar GDP 1990 óta évi mérsékelt 1,5 %-kal növekszik mind a mai napig -Bár másfél évtizedig minden gazdaságpolitikai lépés az EU- integráció érdekének vetettünk alá, a csatlakozás nem kompenzálta az ebből eredő veszteségeket

A hatás elemei -Közvetlen hatások: Magyarországra érkező EU-s források, Magyarország befizetései, valamint a csatlakozás költségei (pl. EU szabványoknak megfelelés) -Közvetett hatás: piacok nyíltak meg, de a magyar piac is nyitottabbá vált; korlátozottabbá vált gazdasági mozgásterünk is (pl. beruházás-ösztönzés, piacvédelem) -Az odavezető út értékeléséhez figyelembe kell vennünk katasztrofális hatású importliberalizáció, dereguláció és az erőltetett privatizáció hatásait is (háromévi GDP-nek megfelelő összeg vált semmivé)

Nem mind arany, ami fénylik -Magyarország szempontjából a kapott támogatás és a felmerült költségek mérlege csak a közvetlenül jelentkező tételeket vizsgálva egyértelműen pozitív -Más kérdés az, hogy a hazánkba érkező EU források valójában kit támogattak? -Számos esetben (pl. gépvásárlások) a támogatások a nettó befizető országok gazdaságának jelentettek pótlólagos keresletet -Kérdés: a mezőgazdaság szétverése nem valami titkos alku része volt-e?

A támogatások hatása -A támogatások felhasználása nem elég hatékony, az NFT és az ÚMFT céljai korlátozottan teljesülnek -Az EU csatlakozás egyik fő előnye az EU támogatások fogadása, melyeket azonban az ország többnyire rosszul, lassan, túl sok bürokratikus teherrel használ ki -Ezen részletesebb hatásvizsgálatokkal és pontosabb, módszereiben is szigorúbb stratégiai tervezéssel lehetne változtatni – az ÚSZT keretén belül és a következő támogatási ciklus tervezése során.

Gazdasági szempontok az értékeléshez -Az átmenet és a nyugat-európai gazdasági térhez való integrálódás jelentős transzformációs veszteségeket okozott Magyarországnak, amit az EU támogatások mind a mai napig nem kompenzáltak -A magyar gazdaság integrálódása az Unióba azt jelentette, hogy a hazai vállalkozások alacsony hozzáadott értékű termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolódnak Nyugat- Európához, ahol a magas hozzáadott értékű termékek és szolgáltatások előállítása történik

EU csatlakozás - siker vagy kudarc, min mérhetjük le? -Hol helyezkednek el a hazai vállalkozások a nemzetközi munkamegosztás értékláncában -Mennyiben sikerült megoldani a foglalkoztatási gondokat ? -Mennyire sikerült csökkenteni a területi egyenlőtlenségeket? -Sikerült-e emelni a K+F tevékenység szintjét? -Újjászületett-e a magyar mezőgazdaság? Egyik téren sem történt áttörés!

Következtetés, alternatíva -Csak akkor szabad az Európai Unió tagjának maradnunk, ha az a költség-haszon elemzésben egyértelműen pozitív egyenleget mutat (eddig ez nem mondható el) -Még egyszer nem fordulhat elő, hogy „hitből” döntünk – akkor a belépés, most a maradás mellett -A mérleg értékelésekor figyelembe kell vennünk az alternatív megoldásokat is: mit jelentene egy szoros gazdasági együttműködés Kínával vagy egy jövőbeli Turáni Unióval (Törökországgal, Kazahsztánnal és más turáni államokkal)

Gyöngyösi Márton Frakcióvezető-helyettes Köszönöm a figyelmet és várom a kérdéseket!