XVIII. Országos Urbanisztikai Konferencia Társrendezı: Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Idıpont: 2012. október 11-12. Helyszín: Hajdúböszörmény, Sillye Gábor.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Passzívház.
Advertisements

Passzívházak, energiatudatosság Szakmai Napok 2010.október YTONG őszi továbbképzések 2010 Kreditpontos építészoktatás 2010 ősz SZF.VÁR AKASZTÓ BUDAPEST.
XVII. DUNAGÁZ Szakmai Napok, Konferencia és Kiállítás
A téglaépületek energiahatékonysága Előadó: Kató Aladár MATÉSZ elnök TONDACH Magyarország Zrt. - vezérigazgató március 04.
HALÁSZ GYÖRGYNÉ PhD DE MFK Épületgépészeti Tanszék
Hatékonyságnövelő intézkedések megengedhető többletköltsége
Termálvizes fürdő bővítése
A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
Megújuló energiaforrások Napenergia hasznosítása
Egészségfejlesztésének lehetséges irányvonalai
CEP® Clean Energy & Passive House Expo CEP® Clean Energy & Passive House Expo II. Országos Villanyszerelő Konferencia Meglévő ingatlanok smartosításának.
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Energiatakarékos otthon
1 PV helyzetkép Az NCsT felülvizsgálata a napelemes trendek tükrében Horváth Attila Imre helyettes államtitkár Zöldgazdaság Fejlesztéséért, Klímapolitikáért.
FENNTARTHATÓ LÉTÜNK A MEGÚJULÓ ENERGIÁK TÁRSADALMASÍTÁSA -TÁMOP /2-2F – A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális.
Az EuP/ErP irányelv hatása az épületgépész rendszerek tervezésére
Budaörs Kistérség Többcélú Társulása Bemutatkozik: HERCEGHALOM Január 26.
Régiók együttműködése a bioenergetikai tudástranszfer és az energiahatékonyság területén „REBE” Ausztria-Magyarország Határon átnyúló Együttműködési Program.
VIKI Konferencia, október 30. Budapest 1 AZ ENERGIAFELHASZNÁLÁS CSÖKKENTÉSE VÍZIKÖZMŰ ÜZEMELTETŐKNÉL Szücs István Előadó: Szücs István Dombóvár és.
Hőszivattyús rendszerek
Megújuló energiaforrások.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
1 XV. Országos Energiatakarékossági és Megújuló Energetikai Konferencia és Ausztriai Energiatakarékossági Szakvásár Sopron – Wels március 4 – 5.
A távhőszolgáltatás időszerű (hatósági) kérdései
Levegő-levegő hőszivattyú
Napenergia.
Passzívházak épületgépészeti rendszerei
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
„KORSZERŰ GEOTERMÁLIS ENERGIAHASZNOSÍTÁS ÉS/VAGY VERSENYKÉPESSÉG?” Új lehetőségek a geotermális energia felhasználásában, hőszivattyúk a gyakorlatban.
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Energetika I-II. energetikai BSc.
Szekció 6 Szekció elnök: Gróf Gyula Előadások: Vad János: Energia-hatékony axiálventilátorok tervezése Bene József, Hős Csaba: Városi szivattyúhálozatok.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
COACH BioEnergy A biomassza energetikai hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – egy nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
Lorem ipsum. KEOP-OS ENERGETIKAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Horváth Péter július 11. Fórum - Hosszúhetény.
S Z É L E N E R G I A.
Energiamenedzsment Dr. Somogyvári Márta egyetemi docens Interregionális Megújuló Energia Klaszter Egyesület elnök Alsómocsolád 2011 június 29.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
VÍZBŐL HŐT HŐSZIVATTYÚVAL!
összefüggései, új kihívásai
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) szennyvízelvezetési és -tisztítási pályázati rendszerében jelentkező hiányosságok és azok kiküszöbölésének.
Régiók együttműködése a bioenergetikai tudástranszfer és az energiahatékonyság területén „REBE” Ausztria-Magyarország Határon átnyúló Együttműködési Program.
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
Megújuló energetika  EU külső energiaforrásoktól való függése 50%-ra csökkent 1999-re  EU cél: 2020-ra 20%-ra növelni a megújuló részarányát a teljes.
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
Gárdonyi Géza Bt. 1 A KVVM erőfeszítései a geotermikus energia mezőgazdasági hasznosításának támogatása érdekében Lakatosné Dr.
1 Előadás [2009. október 9. (péntek) 10:30 – 11:00]: HŐSZIVATTYÚS RENDSZEREK (Heller László születésének centenáriumára) Előadó: Komlós Ferenc okl. gépészmérnök,
Passzívházak szellőzése. A szellőző-berendezések tervezésének néhány alapelve -Ne tervezzünk feleslegesen nagy légmennyiségeket, mert az növeli az energiafelhasználást,
A jövő az energia hatékony lakásoké nyílászáró csere, külső hőszigetelés és megtakarítási lehetőségek :19.
Az energiarendszerek jellemzői, hatékonysága és auditálása
COACH BioEnergy A biomassza energetikai célú hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
Környezet- és egészségvédelem a mindennapjainkban
„Megújuló energiaforrások a térségfejlesztés szolgálatában” Gulyás Gréta 12.a Bartha Szabolcs 10.a Hegedűs Márton 10.a Gyöngyösi József Attila Szakközépiskola,
Az energiarendszerek jellemzői, hatékonysága és auditálása Dr. Büki Gergely MMK Energetikai Tagozat továbbképzése Mérnök Kamara Nonprofit Kft, augusztus.
Az alternatív energia felhasználása
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
MEGÚJULÓ ENERGIA A MAGYAR ENERGIAPOLITIKÁBAN előadó: Ámon Ada Energy Summit – Gerbeaud Ház Budapest, november 25.
Constantin Jurca Épületenergetika gazdaságosan 1 ÉPÜLETENERGETIKA GAZDASÁGOSAN Constantin Jurca.
Városi külső energia bevitel csökkentésének lehetőségei Energetikus energetikusok 2015 Csató Bálint Kaszás Ádám Keszthelyi Gergely.
NAPELEM MINT ALTERNATÍV ENERGIAFORRÁS. MIRE VALÓ A NAPELEM? Hiedelem = melegvíz termelés Valódi alkalmazás = elektromos áram termelés Felhasználás: közvetett,
A NAPELEMEK HATÁSA A FOGYASZTÓI KARAKTERISZTIKÁRA Herbert Ferenc november 25.
Napelem és hőszivattyú Út az energia önellátás felé Gyurcsovics Márk.
Környezet és Energia Operatív Program Várható energetikai fejlesztési lehetőségek 2012-ben Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
„H” hőszivattyús tarifa előadó: Harsányi Zoltán E.ON Műszaki stratégiai osztály.
Megújuló energia alkalmazása
A hőszivattyúk jelene és jövője Magyarország energiaellátásában
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989
Előadás másolata:

XVIII. Országos Urbanisztikai Konferencia Társrendezı: Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Idıpont: október Helyszín: Hajdúböszörmény, Sillye Gábor Mővelıdési Központ és Közösségi Ház 3. Szekció A tervezés szereplői; vállalkozók, civilek, önkormányzatok és tervezők Moderátor: Fejes István, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének tagja, a Magyar Teleház Szövetség elnöke A szerzők neve: Fodor Zoltán, Komlós Ferenc Az elıadás idıpontja: október 12. (péntek), 9:30 – 9:50 Előadó: Komlós Ferenc okl. épületgépész mérnök, ny. minisztériumi vezető-főtanácsos Elektronikus elérhetıség: illetve

Németh László (1901 – 1975)

Az energiahatékonyság és a megújuló energia felhasználás egyik jelentős kérdése a tudatformálás. A hőszivattyú egyik fontos eszköze lehet nálunk is a hatékony energiafelhasználásnak. Kérdés, hogy milyen társadalmi, tudati akadályok gátolják a terjedést? A válaszok ezekre a félelmekre megvannak és fontos, hogy a társadalmi hozzáállás változhasson.

Csak új épületben lehetséges hatékonyan és gazdaságosan telepíteni, ezért nem illeszthető hagyományos fűtési rendszerekhez. Drága és kockázatos a megtérülése, sok a bizonytalanság arról,hogy mennyire fog stabilan mőködni. Nincsenek igazán megbízható referenciák és megbízható szakemberek. Nagy a telepítés kockázata. Nem jelent energiafüggetlenséget, az ember ugyanúgy a multiktól és a drága áramköltségtől függ. Csak ott éri meg, ahol hűtési illetve hidegenergia-igény van. Monovalens telepítésű hőszivattyú nem szerencsés, bivalens telepítéskor meg ugyanúgy kell a kazánépítés, ami drágítja a beruházásigényt. Nagyon sok a rossz példa is, talán több, mint a jó, nincsenek igazán hatékony garanciák.

Az SPF-et a decemberi ún. EU RES megújuló energia direktíva rögzíti. Angol nyelvő rövidítésből származik (seasonal performance factor), magyar fordítása: Szezonálist eljesítmény-tényező Dr. Büki Gergely nyomán átlagos főtési tényezőnek is nevezzük. Az egy fűtési szezonban a hőszivattyú által a fűtési rendszerbe bevitt energiamennyiség [kWh] osztva a hőszivattyú és az ún. primeroldali szivattyú (vagy ventilátor) által felvett villamosáram- fogyasztás összegével [kWh]. Két példát bemutatva: • ha az SPF = 5,0 azt jelenti, hogy 15,0 kWh energia elıállításához 3,0 kWh áramot használ fel a hıszivattyú endszer; • kisebb az átlagos fűtési tényező, ha SPF = 4,0. Ekkor 3,0 kWh áramfogyasztással a hőszivattyús berendezés hőtermelése 12,0 kWh.

Vegyük például amikor a működtető energia nem 100%-ban természeti állandó energiaforrásból illetve „tiszta”, megújuló energiaforrásból származik: – ha a villamosenergia-termelés 7%-ban (kerekítve ennyi volt Magyarországon 2010-ben) természeti állandó energiaforrásból ( Reményi Károly akadémikus nyomán) illetve „tiszta”, megújuló energiaforrásból származik, és – a példabeli villamos hőszivattyú átlagos fűtési tényezője ( SPF) = 4,0 (illetve 25%-ban villamos energiát és 75%-ban környezeti energiát használ), akkor az említett hőszivattyú 25 × 0, = 1, ≈ 77%-ban természeti közvetlen energiaforrást illetve „tiszta”, megújuló energiaforrást hasznosít.

Még két feltételezett számadattal javasolható az alábbi számítást elvégezni és az eredményt értékelni: – ha a villamosenergia-termelés 20%-a megújuló energiaforrásból származik, 25 × 0, = ≈ 80%-ban… – és ha a villamos hőszivattyú átlagos fűtési tényezője ( SPF) = 5,0 25 × 0, = 1, ≈ 82%-ban…

■ Az ember biológiai tűıőképességének figyelembevétele és a betegségek megelőzése hazánk gazdasági fejlődése szempontjából is stratégiai fontosságúvá vált. ■ Igény a települések légszennyezésének, illetve egészségkárosító hatásának jelentős csökkentése. ■ A környezet terhelésének mérsékelésével javulhat az itt élő lakosság egészsége, életminősége. ■ Szükség van az emberek természeti folyamatokra gyakorolt hatásának visszafogására, és a jelenlegi energiaigény jelentős csökkentésére.

■ Hazánk és a Kárpát-medence éghajlatát egyre inkább a nyári száraz meleg és tartós hıhullámok jellemzik. A túlságosan meleg időjárás a hőháztartásunk teljes felbomlását, hőgutát, a hőségtől kimerülést, görcsös állapotot,szélsőséges esetben halált eredményezhet. ■ A szén-monoxid-mérgezés a leggyakoribb háztartási baleset! ■ Az energiatakarékosság növeléséhez szemléletváltozásra van szükség! ■ Ha meg akarunk maradni egészségesen élő közösségi lényeknek, akkor ökológiailag érzékeny gondolkodásra, alkalmazkodásra van szükségünk!