Emberi Erőforrások Minisztériuma Családpolitikai Főosztály

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Korrupció az igazságszolgáltatásban és a bűnmegelőzésben Állami szereplők és a korrupció „Kormányzati válaszok” Sántha György, dr. IRM Miniszteri Kabinet.
Advertisements

Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családpolitikai Főosztály
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Életkor és diszkrimináció
A köznevelés fejlesztési irányai és eredményei KPSZTI február 12. Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárság MTI Fotó.
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
A nők érdekvédelme a BDSZ-ben - a fúzió előtt és után - Varga Éva BDSZ alelnök, Ruhaipari tagozatvezető.
Hercegh Mária MSZOSZ Női Választmány elnök
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
MANORKA projekt Magyar – Norvég Kapcsolatok
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
MANORKA projekt Értékelő Csoport ülése február 18. Budapest „Önkormányzati kapacitásépítés norvég ‐ magyar együttműködéssel” projekt HU HU11-PP
dr. Juhász Péter Fogyatékosságügyi és Rehabilitációs Főosztály
Esélyegyenlőség Integráció A települési és intézményi közoktatási intézkedési tervek elkészítésének szükségessége Tájékoztató nap Budapest, május.
FSZK Nonprofit Kft. ügyvezető
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
Ahol a nők nincsenek hátrányos helyzetben Patai Ágnes humánpolitikai igazgató november 15.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
Civil szervezetek a munka világában
Gyermekszegénység – uniós prioritások és a magyar elnökség lehetőségei.
A kormányzat és a civil szervezetek kapcsolata Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár.
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
Legyen jobb a gyermekeknek!
TÁMOP /A – RÉV projekt ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT III. ORSZÁGOS HÁLÓZATI TALÁLKOZÓ Budapest
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
A (társadalmi) nemek kérdése a foglalkoztatáspolitikában: a pályaválasztástól a hivatásig Nagy Beáta.
Döntések a magyar parlamentben 2. Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán 2012.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
K ÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM T ÁRSADALMI F ELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG romagov.kormany.hu A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia.
Nők munkaerőpiaci helyzete a nyilvánosságban. 2 A kérdéskör kevés médiafigyelmet kap:  Elsősorban gazdasági, munkaerő-piaci szakportálokon jelennek meg.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Dr. Brebán Valéria főigazgató Dombóvár - Roma Fórum.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Aaa. Nők és családon belüli erőszak elleni lépések  től a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (jogelődje ICSSZEM)és a civil szervezetek egyeztetése.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Esélyegyenlőség a foglalkoztatásban a TÁMOP projekt képzési tapasztalatai alapján Szabó Zsóka Nők a Holnapért Alapítvány Várpalota 2011,
A kiváltás stratégia Emberi Erőforrások Minisztériuma
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Helyi Esélyegyenlőségi Program Nők munkaerő piaci helyzetfelmérése Bükön 2014.augusztus 27.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A Kormány családpolitikai elképzelései
Pécs Telep-programok Tenczer tamás EMMI SZÜTFFÁT.
Esélyegyenlőségi és munkaadói, munkavállalói attitűdök közötti eltérés – kisgyermekes szülők (MUKI) szempontjából Stefkó Judit Budapest HSZOSZ.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
Kormányszóvivői tájékoztató Tájékoztató a Népesedési Kormánybizottság munkájáról.
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Debrecen, a gondoskodó város SZIME XVII. Konferencia Debrecen, szeptember Dr. Papp László polgármester.
Nők és férfiak társadalmi egyenlőségének munkaerőpiaci és családügyi vonatkozásai december 3.
A családpolitika szerepe a társadalmi integrációban A családpolitika szerepe a társadalmi integrációban december 9.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
GYES-menedzsment a tapasztalatok tükrében
Minisztériumok, központi közigazgatás
„Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel” projekt
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

Emberi Erőforrások Minisztériuma Családpolitikai Főosztály Új úton a nők és férfiak egyenlősége terén TÖOSZ 2014. febr. 19. Emberi Erőforrások Minisztériuma Családpolitikai Főosztály

Nemzetközi szerződések - EU Lisszaboni Szerződéssel mód. Európai Unióról szóló Szerződés (EUSz) 2. cikke határozza meg alapelvként a nők és férfiak közötti egyenlőséget a társadalomban Az Európai Unió Működéséről szóló Szerződés (EUMSz) I. rész II. cím 8. cikke hangsúlyozza a férfiak és nők közötti egyenlőség előmozdítását, míg a 10. cikkben tiltja a nemi diszkriminációt. az Európai Unió Tanácsának 2011. március 7-i Foglalkoztatási, Szociális, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanács ülésén elfogadott Nemek Közötti Egyenlőség Európai Paktuma (2011- 2020), (mely a magyar elnökség alatt került elfogadásra). Európai Bizottság által kiadott Nők és Férfiak közötti társadalmi Egyenlőségről szóló Stratégia a 2010-2015 évekre rögzítik az aktuális feladatokat a nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség és az egyenlő bánásmód követelményeinek megvalósítására vonatkozóan.

Nemzetközi szerződések - ENSZ Nőkkel szembeni megkülönböztetés minden formájának kiküszöböléséről szóló egyezmény (CEDAW – 1979, Mo. aláírta 1980, kieg. jkv. 2001) – magyar 7-8. jelentésről konstruktív párbeszéd a Bizottsággal 2013. február, civil árnyékjelentések Pekingi Cselekvési Terv (2174/1997. (VI. 26.) Korm. Határozat a Nők IV. Világkonferenciáján elfogadott Nyilatkozatban megfogalmazott feladatok magyarországi megvalósítását szolgáló cselekvési programról) – 12 akcióterület – 2015-ben 20. évforduló, magyar jelentés készül ENSZ Nőjogi Bizottsága (CSW) 58. ülése márciusban – MDG és post-2015

További hazai jogi alapok 1004/2010. (I. 21.) Korm. Határozat: a Nők és Férfiak Társadalmi Egyenlőségét Elősegítő Nemzeti Stratégia - Irányok és Célok 2010-2021 és kapcsolódó, két évre szóló Intézkedési Terv 2012. január 1-én hatályba lépett Alaptörvénye rögzíti, hogy a nők és a férfiak egyenjogúak, valamint Magyarország a nők és férfiak közötti társadalmi esélyegyenlőség megvalósulását, a gyermekeket, a nőket, az időseket és a fogyatékkal élőket külön megerősítő intézkedésekkel segíti.

Magyar EU Elnökség - 2011 Nemek Közötti Egyenlőség Európai Paktuma 2011 Kiemelt hangsúlyt helyezett az Elnökség a munka és a magánélet összeegyeztetésének kérdéskörére Az Unió szociális és családügyekben illetékes minisztereinek informális ülése kapcsán Trió nyilatkozatban is megerősítette elkötelezettségét a témában a spanyol, belga, magyar, valamint a soron következő lengyel Elnökség – azóta is napirenden van

Egy kis fogalom magyarázat biológiai értelemben vett nem (sex) fogalma mellett használja a szakirodalom a gender angol kifejezést, melynek jelentése: társadalmi nem Jelenlegi értelmezésünk: : a férfi és a nő közötti egyenlőség és harmonikus együttműködést hangsúlyozzuk, familista megközelítésben Valamennyi szakmapolitikai intézkedésnél mérlegelni kell, hogy az hogyan hat a családra, ezen belül a nők és férfiak társadalmi egyenlőségére, illetve a nők és a férfiak életére. A szakmapolitikai döntéseket e mérlegelés alapján úgy kell meghozni, hogy azok elősegítsék a nők és férfiak társadalmi egyenlőségének megvalósulását.

Mit nem jelent a „gender”? „Nem jelenti a férfiak és a nők közti különbség eltörlését, a nemek közti azonosság állítását, a családi szerepek felborítását, az elnőietlenítést, az elférfiatlanítást. Nem célja az olyan társadalom előállítása, ahol mindegy, férfi vagyok vagy nő, ahol az apai és anyai szerepek különbsége megszűnik. Nem akarja bebizonyítani, hogy a nemi identitás döntés kérdése, és hogy az független lenne a biológiai adottságoktól.” (Kopp M.)

Alapelvünk A kormányzat elkötelezett a nők jogainak érvényesítése tekintetében A nőpolitikai gondolkozás középpontjában a nők és férfiak közötti harmonikus egyensúly megteremtése áll a család, a foglalkoztatás, a szociális védelem, a döntéshozatalban való részvétel, a méltóság és sérthetetlenség, valamint a nevelés területén egyaránt.  

Intézményes mechanizmus, testületek Nők-férfiak egyenlőségének helye a kormányzati struktúrában: EMMI Szociális és Családügyi ÁT, Családpolitikai Főosztály, Családügyi, népesedési és nők és férfiak egyenlősége osztály, Esélyegyenlőségi Főo. (erőszak, Esélyházak, krízisvonal, shelterek) Nemek egyenlősége tanács nem állt fel KIM Emberjogi Munkacsoportok között van Nőjogi Munkacsoport Parlament eddig: Emberjogi Bizottság Nőjogi Albizottsága Tárcáknál, önkormányzatoknál esélyegyenlőségi referensek, esélyegyenlőségi tervek, „mainstreaming” „egyenlő bánásmód referensek” az Esélyházakban (EBH)

Nők részvétele a döntéshozatalban A női foglalkoztatottak száma és aránya az állami vezetők tekintetében: a 123 állami vezetőből 29-en nők (23,6%). Közülük 1 miniszter, 5 államtitkár, 2 közigazgatási és 21 helyettes államtitkár. Minisztériumi középvezetők tekintetében elmondható, hogy az 1991 vezetőből 979 női vezető van (49%-os arány) Adatokat várunk kormányhivataloktól és járási hivataloktól Parlament eddig: 9,1 % (386/35)

Civil kapcsolatok Megoszlik a két főo. között, hogy ki kivel dolgozik együtt Néhány stratégiai partner női ernyőszervezet és eseti együttműködések, támogatott és közös programok Civil szakértők bevonása Pályázatok: TÁMOP 5.5.1.B, 2.4.5., Hazai pályázat „Családbarát közgondolkodás B komponens (összesen 17,6 mFt, 35 szervezetnek – jelenleg futó kiírás nélkül) Családbarát munkahely pályázat, eddig kb. 65 mFt, új kiírás egy hete

Fókusz Előtérben a női foglalkoztatás növelése (miniszteri biztos) és a család és munka egyeztetése Mo-n az esélyegyenlőségi probléma elsősorban nem a nők és férfiak, hanem a gyermekes és gyermek nélküli munkavállalók között húzódik Az elmúlt évek válsága miatt még nagyobb hangsúlyt kaptak a foglalkoztatással kapcsolatos intézkedések

2010-2014 főbb eredményei a nők foglalkoztatási rátája 52 százalék fölé emelkedett, amire húsz éve nem volt példa (2009: 49,9 %) GYES ismét a gyermek hároméves koráig jár, örökbefogadói GYES gyermekek utáni adókedvezmény kiszélesítése két lépcsőben „nők 40” Bölcsődék, családi napközik, óvodák férőhely bővítés, felújítás kismamák részmunkaidős foglalkoztatása utáni járulékkedvezmény

És még ezek is… Szülő kérésére kötelező részmunkát biztosítani a gyermek 3 éves koráig évi 7 nap gyermekek után járó pótszabadságot mindkét szülő egymástól függetlenül is igénybe veheti Munkahelyvédelmi akcióterv (25 év alatti, 55 év feletti, nem szakképzett, tartósan álláskereső, kisgyermekes munkavállalók ( ≈30 e fő) utáni kedvezmény) GYED Extra 4 eleme (gyes mellett munkavégzés korlát nélkül, testvér születése esetén gyed-gyes továbbfolyósítása, diplomás gyed, munkahelyvédelmi akcióterv kiterjesztése nagycsaládosoknál) agrár szakképzésbe a Magyar Agrár Kamara több mint 17000 vidéki nőt vont be, mezőgazdaságban foglalkoztatott nők száma mintegy 9,9 ezer fővel növekedett Helyi közlekedésben kisgyermekes bérletek

Küzdelem az erőszak ellen A magyar kormány határozottan elutasítja az együtt élők közötti, párkapcsolaton belüli erőszak valamennyi formáját, és elkötelezett a bántalmazás felszámolása mellett. Megtett pozitív intézkedések: A kapcsolati erőszak új büntetőjogi tényállásának megalkotása (bántalmazók felelősségre vonása) Krízisellátó rendszer kibővült (4 új kríziskezelő kp, összesen 14, 98 férőhely + 1 titkos menedékház, + 4 félutas kiléptető ház) a nap 24 órájában ingyen hívható Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat Prevenciós pilot projekt az áldozattá válás megelőzésére 14-18 éveseknek (ofő órák, érzékenyítő tréningek) Szemléletformálás (nemsokára kampány indul) Magyarország megkezdte az Európa Tanács a nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak elleni küzdelemről és azok megelőzéséről szóló (ETS 210.) Egyezményéhez való csatlakozás előkészítését

„A Holnap elébe” a célok továbbra is érvényesek – szisztematikus munka a részcélok megvalósítása érdekében, az Alaptörvény és a Családvédelmi tv szerint valóban családbarát, hosszú távon kiszámítható társadalom megteremtése minden téren Család és munka összebékítése központban marad, családbarát munkahelyek, egyetemek, intézmények Gyermekvállalás ösztönzése, további ”akadálymentesítés” Nők és férfiak együttműködésének erősítése

Folyt. köv. Az eddig született törvények, szabályozások finomítása, elmaradások pótlása, jobb együttműködés a tárcák között Még szorosabb együttműködés a civil szervezetekkel és egyházakkal, iskolákkal, médiával, tudománnyal Szisztematikus nemzetközi lobbimunka

Emberi Erőforrások Minisztériuma Családpolitikai Főosztály Köszönöm a figyelmet! zsuzsa.kormos@emmi.gov.hu Emberi Erőforrások Minisztériuma Családpolitikai Főosztály