A nephrologia globalizált világunkban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
Advertisements

Köszönöm Neked Szebenyi Judit.
A Socrates / Grundtvig program pályázati lehetőségei.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
1 Magyar Nyelven Európában I. Felsőoktatás és Tudomány Budapest március 31 – április 1.
Hogyan és miért vállalkozzunk?
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Pénzintézetek társadalmi felelősségvállalása és a Green Banking koncepció KOVÁCS Sándor Zsolt tudományos segédmunkatárs.
ÖSSZEFOGÁS JÁSZBERÉNYÉRT március 26. © Baráth László.
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
SEK, május 9. Forrás: Baritz Sarolta Laura AZ ÜZLET MINT HIVATÁS – UTÓPIA VAGY REALITÁS? In Távlatok.
VAN Választásunk? Munkától lóg a nyelve.  Milyen lehet az IQ tesztje? Ha jól van beállítva a stopper, válasza egy kérdésre sem nyer.
Szabó Miklós Az oktatás szerepe a társadalomban. Az oktatás filozófiai alapja „A helyes cselekvéshez és megértéshez szükség van a jó tudására.” (Platón)
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
Társadalmi tényezők szerepe a párválasztásban és a családi életben Herczog Mária Budapest, novenber 9.
Semmi nem állíthatja meg a forradalmat! a XXI. század Szocializmusa felé Úton.
A középfok és a felsőfok kapcsolata, lehetőségek a felsőfok előtt Ami összeköt – kompetencia építés A felsőoktatás kihívásai, lehetőségei Esélylatolgatás.
A felvilágosult abszolutizmus
Környezetértékelési módszerek
Ápolásetika.
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
Áldott,Békés Ünnepeket Kívánok!
Tudásvezérelt újraiparosítás az EU-ban De mi lesz a hazai Kkv-kal?
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Közjó – néhány gondolat Család és közjó: a család a társadalom alapegységeként a közjó záloga is Botos Katalin közgazdász (SZTE): a gyermek a közjó alapja.
Albert Schweizer A nagy titok
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked
Fenntarthatatlan gazdaság avagy a „politikai korrektség” diszkrét bája.
Kerekasztal tézisek A víz- és időjárás trendek hatása a jövő mezőgazdaságára Jolánkai Márton – Tarnawa Ákos – Pósa Barnabás – Fekete Ágnes – Török Gábor.
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
HELTAI JENŐ: SZABADSÁG.
Változások menedzselése felsőfokon Készítette: Schalli Adrienn Dinya László.
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
KISTÉRSÉGEK SZEREPE A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMBAN Varga Csaba Stratégiakutató Intézet
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
Rocket team Hajdúszoboszló Engedjék meg, hogy néhány percben bemutassuk a Hajdúszoboszlói Bárdos Lajos Általános Iskolát.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Válság és megújulás? Lehetőség vagy krízis?
Mérő László egyetemi tanár ELTE Gazdaságpszichológiai Szakcsoport Az üzleti gondolkodó tudománya február 25.
Tűz,Föld,Víz,Levegő…..
A nemzetközi felsőoktatási térben és a hazai felsőoktatás-politikai térben Pécs október 18. Dr. habil Fábri György egyetemi docens ELTE Egy magyar.
Pozitív gondolatok.
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.
Korányi Sándor a nephrológus
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
Üdvözölöm a Herbalife-nál! „Ha megálmodta, meg is tudja valósítani!” Walt Disney.
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
Az egyéni haszon és a közjó kapcsolata Dr. Joób Márk c. egyetemi tanár.
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Gaál Zoltán MFRFK Budapest, szeptember 29..
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Van egy rossz hírem, máshogy nem megy!
Csak olvasd el… Angol szöveg, magyar fordítással.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Szövetkezetekről. Miről lesz szó? Definíció Fejlődés, szerepük, csoportosítás Elvek.
1 Globalizáció és lokalizáció a tér és a hely átértékelődő szerepe Gazdaságföldrajz I. Dr. Bernek Ágnes 2008.
Kiselőadás Társadalomföldrajzi szintézis gyakorlatra
A világon elsőként: NEMZETKÖZI VIRTUÁLIS SAKKISKOLA (  Világszerte elfogadott tény, melyet számos kutatási eredmény is.
A társadalom intézményrendszere és tényezőinek munkamegosztása a nevelési folyamatban Dr. Molnár Béla Ph.D.
A BKK szerepe a TIDE nemzetközi projektben Új megoldások a közösségi közlekedésben - fenntarthatóság - integráció - finanszírozás - Pécs, november.
LEADER, Identitás, Sport
A SEMMELWEIS ALUMNI IGAZGATÓSÁG MODERNIZÁLÁSA
KORMÁNYZATI CÉLOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN
A képesítési keretrendszer a felsőoktatás szempontjából
Pozitív gondolatok.
Előadás másolata:

A nephrologia globalizált világunkban Prof. Dr. Rosivall László egyetemi tanár Semmelweis Egyetem Kórélettani Intézet, Budapest

Tartalom: érzelmi és logikai felvezetés a két fogalom definíciója és jelentése a jövő

Globalizált reformok: Nincs új a nap alatt

Gaius Petronius Pontius Nigrinus Consul 37 AD and Governor of Aegyptus   “We trained very hard, but it seemed that every time we were beginning to form into teams, we would be reorganized. I was to learn later in life that we tend to meet any new situation by reorganizing – and a wonderful method it can be for creating the illusion of progress while producing confusion, inefficiency and demoralization.” „…ha csapattá kezdtünk válni, mindig újjászerveztek… az átalakítás egy csodálatos módszer arra, hogy a fejlődés látszatát keltsük, miközben konfúziót, a hatékonyság megszűnését és demoralizációt idézünk elő.”

Pl.: … ahol többen halnak meg, azt majd nyilvánosságra hozzuk és „Elmaradt rendszerváltások … a nem piaci szektorban számos olyan alrendszert találunk, amely jórészt változatlanul a korábbi viszonyok szerint működik. Ilyen a felsőoktatási, az akadémiai vagy az egészségügyi alrendszer is. Már az is jórészt posztszocialista sajátosság, hogy ezeket az alrendszereket külön szokás kezelni a piactól. A világ fejlettebb részének sok országában fel sem merül, hogy a felsőoktatás, a tudomány, de különösen az egészségügy (nephrologia!) ne piaci szerveződésű legyen. Nálunk most jutott odáig a rendszerváltozás, hogy a felsőoktatás, a tudomány és az egészségügy eddigi redisztributív gazdasági integrációja megkérdőjeleződik.” Polónyi István: Az Akadémia diszkrét bája, Beszélő; 2006. október, 11/10 Félrevezető, pontatlan fogalmazás; mert valóban van egészségipar (gyógyszer, segédeszköz, hotel, stb.), ahol érvényesülnek – helyesen – a piaci törvények, de az fel sem merülhet, hogy a betegellátásban szabad verseny legyen. Pl.: … ahol többen halnak meg, azt majd nyilvánosságra hozzuk és oda nem megy a beteg…

Mi a globalizáció?

Globális: valaminek az egészére, az összességére kiterjedő Ady: Harc a Nagyúrral "Megöl a disznófejű Nagyúr, Éreztem, megöl, ha hagyom, Vigyorgott rám és ült meredten: Az aranyon ült, az aranyon, Éreztem, megöl, ha hagyom." Globális: valaminek az egészére, az összességére kiterjedő (Magyar Értelmező Szótár, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1980) Globalizáció: nincs egységes definíció Lehet: - diktatórikus, demokratikus - kulturális, politikai, gazdasági, egészségügyi,stb. - szűk hatalmi csoport erőszakos terjeszkedése - Földet befedő szolgáltató hálózat Mi az ellentéte: - globalitások lokalitások (egész rész) vagy - globalizáció univerzalizáció (egész más egész)

egy csoport zsarnoksága?! „templom, parlament, kínpad: megannyi színpad; ........................... s mert minden célban ott van, ott van a holnapodban, gondolatodban, minden mozdulatodban; mint víz a medret, követed és teremted; kémlelődsz ki e körből? ő néz rád a tükörből, ő les, hiába futnál, fogoly vagy, s egyben foglár; dohányod zamatába, ruháid anyagába, beivódik, evődik velődig; eszmélnél, de eszme csak övé jut eszedbe, néznél, de csak azt látod, mit ő eléd varázsolt,” Ilyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról Globalizáció: egy csoport zsarnoksága?! Hol globalizáció van, ott globalizáció van…

Mi a nephrologia és annak helyes globalizációja?

prevenció hypertonologia rehabilitáció diabetologia pszichonephrologia kardionephrologia vesegyógyászat transzplantáció dialízis nephrologia - vesetan sejt elemek mitokondriumok csatornák transzporterek ligandok membránok gének, stb. egységek nephron glomerulus tubulus intersticium sejtek epithel endothel podocyta perycita mezangium, stb. teljes szerv

A magyar vesetan és globalizációja Nephrologia hazai terjeszkedése, globalizációja: - Korányitól a Debreceni Napokig (Hőgyes Endre, Korányi Sándor, Gömöri Pál, Bálint Péter, Hársing László, Takács Lajos, stb.) A magyar nephrologia nemzetközi terjeszkedése: - EDTA Kongresszus Budapesten (1986) - EKRA - alapító tagság - Budapest Nephrology School (a világ első ISN, illetve ERA - EDTA CME kurzusa, MVA) - ISN-COMGAN tagság - ERA - EDTA vezetőségi tagság - IFKF alapító tagság - World Kidney Day - MVA

Dialízis – globalizáció - nemzetközi hálózatok - nemzetközi holiday- dialízis - nemzetközi guide –line, standard Előnyök, hátrányok, veszélyek: harc/verseny – profit / beteg – üzlet/szakma Tőlünk is függ!

Transzplantáció – globalizáció nemzetközi hálózati szervszolgálat, együttműködés nemzetközi globális vizsgálatok, stb. Mi a teendő? Csak legyen, maradjon: orvos, illetve ”ember az embertelenségben” és kiáltson „másért”!

A hasznos globalizáció?! Kutatás: - konzorciumok, világprojektek, EU-pályázatok Oktatás: nemzetközi PhD, Európai Kutatási Térség (ERA), illetve a bolognai folyamat eredményeként Európai Felsőoktatási Térség (EHEA) graduális, posztgraduális és oktatói mobilitás Információ – tudás – globalizált hozzáférhetőség: - nephrologiai internet újságok, website-ok, kommunikáció Hátrány: a rendszerben rejlő diktatúra lehetősége

MI BAJ. És pénzed soha sincs, Csodálatos MI BAJ? És pénzed soha sincs, Csodálatos! Pedig még vized is Aranyat hoz. Rosz gazda vagy, szegény Jó nemzetem, Gazdálkodásodat Nem szeretem. Kivánod ami nincs, S nem kapható, S mid van, kezed között Olvad mint hó. Ha ezt is eladod, Jó éjszakát, Nincs isten, aki le Tekintsen rád. JÓSLAT A verseny nyilt, a nemzet él, Ha egy jobb tagja sem henyél, Jut ember és kéz, munka, vér; Mi volna az, mit el nem ér? Mit a müvészet, tudomány Csodásat, üdvöst hagy nyomán, Adjuk meg e hazának azt A hervadatlan szép tavaszt. Vagy nincs erőnk? Az nem lehet: Ártunk egymásnak eleget. Lesz költő, szónok és vezér, És tudomány, mely eget ér; Fut, fárad a sok idegen. Miért? hogy tápja meglegyen, S mi tőlük várjuk a csodát Fölékesítni e hazát? Vörösmarty

Mi lesz a jövő?! Van-e, lesz-e más is? Van-e, lesz-e választási lehetőség? 2. A vezetés diktatúrája miatt változtathatatlannak hisszük a rendszert?! Történelmi példák a nem várt hirtelen változásokra, irányváltásokra Ady: A Tűz csiholója Csak akkor születtek nagy dolgok, Ha bátrak voltak, akik mertek S ha százszor tudtak bátrak lenni, Százszor bátrak és viharvertek. Ez a világ nem testálódott Tegnaphoz húzó, rongy pulyáknak: Legkülömb ember, aki bátor S csak egy külömb van, aki: bátrabb. S aki mást akar, mint mi most van, Kényes bőrét gyáván nem óvja: Mint ős-ősére ütött Isten: A fölséges Tűz csiholója.

Amartya Sen Új gondolatok, irányok: Nobel-díjas (1998) indiai közgazdász

Amartya Sen sokat tett egy olyan, a megszokottól merőben eltérő gazdaság-felfogás elismertetéséért, amelynek középpontjában nem a piac, hanem az ember áll. „ A fejlődés lényege, hogy választási lehetőségek nyílnak meg az ember előtt. Ezek közül a legfontosabbak: a hosszú és egészséges élet, a tanulás, valamint a tisztességes életszínvonal elérésének lehetősége”. „… a piacgazdaság csak eszköz a globális jólét megteremtéséhez. Értékek nélkül a kapitalizmus nem lesz életképes. „1979-ben Kína szabadabb utat adott a magántulajdonnak a mezőgazdaságban és az iparban, ezáltal a termelékenység ugrásszerűen növekedett. Ugyanakkor az egészségügyet is átalakították. Egyik napról a másikra az emberek 70%-a orvosi ellátás nélkül maradt. Ennek következtében Kínában azóta alig emelkedett a várható élettartam.” „A szabadság a piacok szabadságában merül ki. Annak esélyét, hogy az emberek a szabad piac részesei legyenek, csakis az állam teremtheti meg, amely gondoskodik az egészségügyről, az oktatásról, a biztonságról, a polgárok választási lehetőségeiről.”

Lélektan, gazdaság, döntések, haladás… Daniel Kahneman Nobel-díjas (2002) amerikai pszichológus behavioral finance”: optimizmus és a döntések Homo oeconomicus vs. Homo sapiens hivatkozik Adam Smith-re (1776)

Adam Smith angol közgazdász (1776) „A haladás valóban a lelkesedés és az öröm állapota minden egyes társadalmi osztály számára. A stagnálás megbénít, a hanyatlás kilátástalanná tesz.”

Muhammad Yunus Nobel-békedíjas (2006) bangladesi bozót bankár: - „a hitelnek általános emberi joggá kell válnia” egyéni kölcsön, közösségi együttműködés, kontrol, felelősség Mindenki kövesse a maga útját, mely a helyi adottságoknak optimálisan megfelel és így járuljon hozzá a globális fejlődéshez

„Üzenet” Alapelv: közösség / társadalom = közmegegyezés az együttélésre, fejlődésre Kérdések: El lehet-e képzelni közmegegyezést abban, hogy az igazságszolgáltatás, az oktatás és a betegellátás üzleti alapon működjék?! Kinek az érdeke lehet az, hogy az alapvető társadalmi jogokat üzletté változtassa?!