A szélsőjobboldal magyarországi megerősödése Reiner Roland Országos Tudományos Diákköri Konferencia 2011. Április 15.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kaposvár.
Advertisements

Republikon Tolerancia-kutatások
SZÉLSŐJOBBOLDALI HALLGATÓI CSOPORTOK SZERVEZŐDÉSE ÉS ÉRTÉKVILÁGA Sőrés Anett A Magyar Szociológiai Társaság éves konferenciája, Miskolc,
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
1. Konzorciumi Partnerek •Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) •Magyar Iparszövetség (OKISZ) •Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ)
Vajon mi is az a TVN? Gondolatok a 2009-es „észpénz.net” kampány kapcsán június 4. Turny Ákos igazgató.
általános főig. helyettes
a szülői elégedettségmérés legfontosabb eredményeiről
A közösségi élet vizsgálata Völcsökön avagy a „hiány” funkciójáról
A MAGYAR AGRÁRGAZDASÁG HELYZETE
Az új történelem érettségiről és eredményeiről augusztus Kaposi József.
A tételek eljuttatása az iskolákba
VPOP Jövedéki Igazgatóság
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
2010 október 2651 kp. Vizsga 2. feladata
A cigányság integrációja Magyarországon
Magyarország etnikai szerkezete
Többség – kisebbség helyzete Magyarországon
1. A népesség társadalmi nem és életkor szerinti összetétele
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
Jogszabályi háttér Alaptörvény Alaptörvény átmeneti rendelkezései
Szudán : meghiúsult remények? Készítette: Nagy Gabriella Témavezető: Dr. Molnár Anna Budapest, április XXX. Országos Tudományos Diákköri.
A GYERMEKVÁLLALÁS HATÁSA A CSALÁDI JÖVEDELEMRE MAGYARORSZÁGON Reizer Balázs Béla és Seres Gyula Szociális munka, szociálpolitika szekció április.
Átalakulás – Az európai zöld pártok és struktúrájuk viszonya a klasszikus bázisdemokratikus elvekhez Országos Tudományos Diákköri Konferencia, Budapest,
Kisebbségek, etnikumok
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
Társadalmi háttér és mobilitás Educatio – DPR Február 8. Budapest.
szakmérnök hallgatók számára
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
A évi demográfiai adatok értékelése
A évi demográfiai adatok értékelése
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
MÉRŐK KLUBJA Bernát Anikó, Fábián Zoltán (TÁRKI): Bal- és jobboldal: vonzások és választások szeptember 26. Budapest, Kossuth Klub.
„A CIGÁNYOKKAL NEM LEHET BÉKÉSEN EGYÜTTÉLNI” Az önkormányzati vezetők szerint, a cigányok által is lakott települések közel HARMADÁN (31%) a nem romák.
1 Foglalkoztatási kihívások, avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.NOVEMBER EGER Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
TE AKARSZ ROMA MUNKATÁRSAT?. A nem romák elsősorban a munkához való viszonyuk alapján ítélik meg a romákat. Előzmények * ! Szociológiai és szociálpszichológiai.
Kevés- vagy sokpártrendszer Enyedi Zsolt (CEU). Pártrendszer-fragmentáció a választók szintjén.
A nemzeti kisebbség oktatása és elhelyezkedése a társadalomban, különös tekintettel a német kisebbségre Készítette: Maráczi Andrea Pécsi Tudományegyetem.
Mezőkövesd etnikai összetételének változásának vizsgálata
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
Védtelen „védett csoportok” A nemi és az etnikai diszkrimináció sajátosságai Kovács Edina.
Példák I. Viszonyszám számítás.
Történelem – középszintű témakörök
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 26. Intézményekbe vetett bizalom és jogtudatosság a mai magyar társadalomban (Kutatási eredményeink.
Gyorsjelentés a Kulturális Központok Országos Szövetsége tagintézményeinek felméréséről Kecskemét,
ÜDVÖZÖLJÜK a Térségi Konferencia résztvevőit november.
INTEGRÁCIÓ A FEJEKBEN? A romákkal kapcsolatos lakossági attitűdök Magyarországon Bernát Anikó TARKI Társadalomkutatási Intézet október 25.
Milyen szemléletváltást követel meg a választható portfoliós rendszer bevezetése a pénztáraktól? Pénztárkonferencia 2008 Biró Gergely.
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2008 Tanévnyitó értekezlet Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények augusztus 29.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember 29. Pécs, 2007.
A évi népszámlálás és a külföldiek integrációja Gödri Irén Transznacionalizmus és integráció c. konferencia Budapest, május 17.
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
Készítette:Pógyor István. A kisebbség, társadalmi értelemben egy adott társadalmon belül többé- kevésbé elkülöníthető, sajátos azonosságtudattal rendelkező.
Tusnádfürdő szeptember 18..  Helyzetkép  Rendszerváltás utáni Kelet-Európa  Reális számok körüli vita  Roma kategorizáció ◦ Nyelvtudás ◦ Nemzetiség.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Hogy szerepelhet a Jobbik az önkormányzati választáson? László Róbert választási szakértő Political Capital.
Mikroökonómia gyakorlat
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
A munkanélküliség problémája Szabadkán - frissen végzettek álláskeresési problémái - Szekció: Társadalmi problémák a városokban Előadó: Kovács Krisztina.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A cigányság helyzete Magyarországon 2007/08. tanév, 2. félév Mai magyar társadalom II. Páthy.
1 hónappal az országgyűlési választások előtt Politikatörténti Intézet Dr. Stumpf István március 11.
Előadás másolata:

A szélsőjobboldal magyarországi megerősödése Reiner Roland Országos Tudományos Diákköri Konferencia Április 15.

Tartalom  Fő állítások ismertetése  A „cigánybűnözés” kifejezés szerepe és hatása  A Jobbik támogatottsága és a roma kisebbség kapcsolata  Konfliktusos szavazás  Összefoglalás

Fő állítások 1. A Jobbik megerősödésének elsődleges oka magyarországi roma kisebbséggel szembeni diskurzus és véleményalkotás kisajátítása 2. Ez az alternatív nyilvánosság segítségével folytatott ellenségképzésre támaszkodik 3. A Jobbik ott képes sikeressé válni, ahol a többségi és kisebbségi társadalom között éles konfliktusok mutatkoznak.

Módszertan  Médiaelemzés  Nemzetiségi és települési viszonyok elemzése  Választási elemzés, esettanulmányok

A „cigánybűnözés”-kampány  A kifejezés elterjedése: szélsőjobboldali közbeszéd, de elsősorban a kuruc.info-n  Kuruc.info: szélsőjobboldali életmód-portál, „cigánybűnözés” rovattal (Olaszliszka után)  Több szintű ellenségképzés  januártól elsősorban a „cigánybűnözés” téma dominál  Óriási látogatottság (csúcs: Cosma- gyilkosság, egyedi látogató)

A „cigánybűnözés” rovat cikkeinek kumulált száma, január – október. Vízszintes tengely: hónapok; függőleges tengely: cikkek száma.

A Jobbik támogatottsága és a roma népesség arányának kapcsolata  Ott ért el kiemelkedő eredményt a Jobbik, ahol magas a roma kisebbség aránya?  Nem: a dél-dunántúli megyékben a Jobbik nem szerzett az országos átlagnál több szavazatot, Észak és Kelet-Magyarországon viszont igen  Mi a különbség oka?

A 2001-es cigány nemzetiségűek aránya és a Jobbik 2010-es eredménye, megyénként

Konfliktusos települések A Jobbik települési eredménye A Jobbik megyei eredménye A különbség (százalék pont) Kiskunlacháza30,96%16,52%14,44 Tiszalök37,96%23,64%14,32 Tiszavasvári37,52%23,64%13,88 Sajóbábony40,06%27,20%12,86 Galgagyörk27,02%16,52%10,50 Kisléta30,78%23,64%7,14 Piricse29,70%23,64%6,06 Tatárszentgyörgy21,76%16,52%5,24 Olaszliszka28,38%27,20%1,18 Monok25,43% (40,92%)27,20%1,77 (13,72) Kesznyéten32,06% (38,63% [ )27,20%4,86 (11,43)

A roma társadalom rétegződése – különös tekintettel az identitásra  Nyelvhasználat és identitás mentén 3 csoport: romungro, oláhcigányok, beások  Dél-Dunántúl: elsősorban beások  Észak és Kelet-Magyarország: elsősorban romungrok

A magyarországi cigányság nemzetiségi megoszlása anyanyelvi csoportok szerint, 1993-ban és 2003-ban

A baranyai és a borsodi romák közti különbségek Baranyai romák  Bár csak a 20. század első felében érkeztek, mára 1/3-uk magyar anyanyelvű és magyar nemzetiségű  A háztartások kb. 15%-ában van nem roma tag  Az elmúlt 10 évben fokozatosan nőtt az integrációjuk  Magasabb foglalkoztatottsági mutatók Borsodi romák  Több száz éve élnek Magyarországon, 90%-nak magyar az anyanyelve, de a nemzetisége nem az.  Csak minden 20. háztartásnak van nem roma tagja  Fokozatosan visszahúzódtak egy elkülönült magyarcigány identitásba  Eltartottak száma magas

Jobbikra szavazás = Konfliktusos szavazás Ott kerül rá sor, ahol  a kisebbségi társadalom fenyegeti a többségi társadalom gazdasági-társadalmi státuszát;  integráció helyett szegregáció lép fel;  a szegregáció erősíti az etnikai konfliktus lehetőségét.

Etnikai konfliktusok aránya (2003)

Szegregáció hatása a választási eredményekben (Tiszavasvári)  2000 fő feletti roma kisebbség, akik az 1-es és 10-es választókörben élnek.  Ide koncentrálódik az MCF-re leadott szavazatok 93%-a (2009)  A Jobbik a szomszédos választókörzetekben 50% fölött teljesít (41,6%-os városi átlag)  2010-ben is kimutatható (a romák távol maradnak / MSZP-re szavaznak)

Összefoglalás  A „cigánybűnözés” kampány megértése segíti a Jobbik előretörésének megértését  A Jobbik támogatottsága nem egyszerűen a roma kisebbség településbeli arányával függ össze, hanem azzal, hogy a cigányság és a többségi társdalom az integrációs vagy pedig a szegregációs stratégiát követ.  A szegregáció jelentősen növeli a konfliktus megjelenését és ezzel a Jobbikra szavazás esélyét.

Köszönöm a figyelmet!