Településkép-védelem és épített örökség Konferencia, Csíkszereda 2007.november 16-17 Mátéffy Mária Jó gyakorlat a településközpont- rehabilitációra: A.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Magyar Fesztiválszövetség közgyűlése Százhalombatta, november 25. Dr. Faragó Hilda.
Advertisements

A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Egy lépés a munkahely megszerzéséig képzési projekt az aktív munkakeresés témakörében fiatalok számára IFJÚSÁG, IFJÚSÁGPOLITIKA - ÚJ KIHÍVÁSOK előadó:
Önkormányzatok idegenforgalmi feladatai Tegyünk együtt Fejér megye idegenforgalmáért Garán Éva.
„Régi jó földből – új erős hajtások”. Miért jelentkezek az SZMT Elnöki poziciójára? - Elvira •Mert nagyon sokat kaptam ettől a közösségtől, Tőletek és.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda ● 3527 Miskolc, Selyemrét.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Falukép-védelmi program a Pogány-havas kistérségben Csíkszereda, november
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
Budaörs Kistérség Többcélú Társulása Bemutatkozik: HERCEGHALOM Január 26.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
DÉL-MÁTRA Helyi Közösség Stratégiai Vázlat Debrei Attila.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
Varju László, államtitkár NFGM A Regionális Fejlesztési Operatív Program tapasztalatai Tanulságok és következtetések az ÚMFT regionális programjai tükrében.
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
RTM kínálatának alakítása
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
„TI SZERETTEK ITT KINN, S MI OTT BENN…”. GYIMES FEJLŐDÉSÉNEK KÉRDÉSE A FOLKLÓRTURIZMUS TÜKRÉBEN. EGY TÖBBSZÖRÖSEN ELLENTMONDÁSOKKAL TERHELT KISTÉRSÉG PROBLÉMÁINAK.
Rekreáció és turizmus a Duna mentén
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A Dél-dunántúli régió helyzete, fejlesztési lehetőségei és az RFT szerepe a DDOP végrehajtásban Dr. Wekler Ferenc elnök szeptember 14.
Nyugat-dunántúli Régió
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS FŐBB KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI
Integrált közösségi szolgáltató terek
es RAT tervezés koncepciója Gila Gyöngyi Tervezési igazgató-helyettes.
A Dél-alföldi Régió évi Területfejlesztési Operatív Programja Regionális Akcióterv Kecskeméti Klára tervezési projektmenedzser június.
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
A Dél-Dunántúli régió gazdaságában rejlő potenciál – a KKV-k szerepe a gazdaságfejlesztésben.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Civilek a területfejlesztésben Dr.G.Fekete Éva MTA RKK, Miskolc.
„Sombereki Caritas Központ kialakítása” elnevezésű ROP mintaprojekt zárókonferenciája Somberek, június 12. Marketing szemlélet nonprofit szervezeteknél.
A fenntartható minőségi turizmus, mint a Centurio program egyik kulcsterülete Hargita megyében Centurio Disszeminációs Szeminárium Szolnok, szeptember.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
Alsó-Ausztria Gazdasági Stratégiája RECOM hálózati találkozó – gazdaság/ innováció - Győr, Mag. Florian Riess, MBA, M.E.S.
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. Az Európai Bizottság által támogatott „Sastipen – Egészség” program tapasztalatai,
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
„Szárnyakat adni a Malacnak”. „Szárnyakat adni a malacnak” A projekt bemutatása TÁMOP /
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
„Civil ABC Eger térségében”
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Az M&E Csoport Tagja MEGAKOM Stratégiai Tanácsadó Iroda MEGAKOM Development Consultants A Polgári kistérség fejlesztési.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
A NYILVÁNOSSÁG HOGYAN ERŐSÍTI A TELEPÜLÉSEK KULTURÁLIS ÉLETÉT ? Molnár Aranka, március 25. Halmaj.
A Pécsi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 5. Baranya Megyei Önkormányzat.
Regionális Vállalkozásfejlesztés Dr. Billo Kármen főosztályvezető-helyettes Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztály.
Bodrogolaszi község turizmusfejlesztése Kérdőív a fejlesztés koncepciójának összeállításához értékelés.
ÉMOP 1.Prioritás Versenyképes helyi gazdaság megteremtése ÉMOP 1. Prioritás Versenyképes helyi gazdaság megteremtése.
A Szigetvári kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 6. Baranya Megyei Önkormányzat.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
TOP vas megyei aktualitásai
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
A határtérség.
(Pannon.Elemző Iroda, Hétfa Kutatóintézet)
LEADER, Identitás, Sport
TOGETHER WITHOUT BORDERS ÎMPREUNĂ FĂRĂ FRONTIERE EGYÜTT HATÁROK NÉLKÜL
Főutca program PILISVÖRÖSVÁRON
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
Előadás másolata:

Településkép-védelem és épített örökség Konferencia, Csíkszereda 2007.november Mátéffy Mária Jó gyakorlat a településközpont- rehabilitációra: A főutca program (Main street program)

Településkép-védelem és épített örökség Konferencia, Csíkszereda 2007.november Mátéffy Mária

Településkép-védelem és épített örökség Konferencia, Csíkszereda 2007.november Mátéffy Mária Miért? forgalom megnövekedése •A forgalom megnövekedése elvesztették vonzerejüket •A bevásárlóközpontok terjedésének következtében a települések/városok identitását is hordozó központjaik („főutcáik”) sok esetben elvesztették vonzerejüket, valamint gazdasási szerpüket

Településkép-védelem és épített örökség Konferencia, Csíkszereda 2007.november Mátéffy Mária Mit? •a helyi közösségek által indított konstruktív „ellentámadás” vezetett el a tengerentúlon az úgynevezett Főutca (’Main Street’) mozgalomhoz, ami több mint két évtizede indult el Kanadából.

Településkép-védelem és épített örökség Konferencia, Csíkszereda 2007.november Mátéffy Mária A sikeres beavatkozás kulcsa: a hat ponton alapuló megközelítés: 1.a szervezés 1.a szervezés – beleértve egy helyi, megszállottan lelkes és energiát adó szervező egyéniséget is; A jó szervezés mindennek az alapja; 2. a helyi gazdaságfejlesztés 2. a helyi gazdaságfejlesztés – igazán ettől várható majd az élénkülés; szükséges a helyi piac megértése, a versenytársak és a vásárlók ismerete és befolyásolása; A Főutca mint kiskereskedelmi termék fejlesztése A Főutca mint kiskereskedelmi termék fejlesztése

Településkép-védelem és épített örökség Konferencia, Csíkszereda 2007.november Mátéffy Mária A sikeres beavatkozáskulcsa: a hat ponton alapuló megközelítés: 3. Promoció a helyi közösség tud a kezdeményezésről A Főutca program e részéhez számos fontos cél rendelhető. Az első és legfontosabb, hogy a tájékoztatás és a reklám segítségével minél többen megismerjék a programot. Ha tehát a helyi közösség tud a kezdeményezésről, akkor már elértük egyik célunkat. A promóció további fontos céljai lehetnek a következők: • a helyzetelemzésben feltárt erősségek kihasználása (barátságos kiszolgálás, minőségi áruk választéka) • a versenyhelyzetben kialakult hátrányok csökkentése (bevásárlóközpontok ellensúlyozása) • a helyi lakosok és a turisták megnyerése • a kereskedelmi szolgáltatások bővítése

Településkép-védelem és épített örökség Konferencia, Csíkszereda 2007.november Mátéffy Mária A sikeres beavatkozás kulcsa: a hat ponton alapuló megközelítés: 4. az örökségvédelem 4. az örökségvédelem – a helyi közösség szellemi és fizikai örökségének számbavétele a jövőkép kialakításához is fontos; 5. a városkép 5. a városkép – a városépítészet, az utcaszépítés, az épített környezet minőségének fejlesztése igen fontos eszköz, de önmagában nem elegendő

Településkép-védelem és épített örökség Konferencia, Csíkszereda 2007.november Mátéffy Mária A sikeres beavatkozás kulcsa: a hat ponton alapuló megközelítés: 6.a közlekedésszervezés 6.a közlekedésszervezés – a cél a közúti forgalom és az utca melletti terület felhasználási tevékenységek együttélésének megteremtése a konfliktusok kezelésével;

Településkép-védelem és épített örökség Konferencia, Csíkszereda 2007.november Mátéffy Mária bármely A sikeres példák legfontosabb tanulsága: a fenti megközelítés bármely elemének elhanyagolása biztos kudarchoz vezet!

Településkép-védelem és épített örökség Konferencia, Csíkszereda 2007.november Mátéffy Mária A szervezés • Az egyik esetben a helyiek önszerveződésén alapul a menedzsment-szervezet, •míg a másik esetben profi gazdálkodó szervezet jön létre a cél érdekében. •a kettő egymásra is épülhet. (A teljes programot egy önszerveződésen alapuló civil szerveződés menedzseli, ingatlanfejlesztési projektjeit pedig egy vegyes vállalat.)

Településkép-védelem és épített örökség Konferencia, Csíkszereda 2007.november Mátéffy Mária Az első lépések •Az első önkéntes bizottság •Lakossági fórum •A Főutca-bizottság •A Főutca-bizottság:Kereskedők, Üzlettulajdonosok Ingatlantulajdonosok, Helyi lakosok, Kereskedelmi kamara, Helyi pénzintézetek, Egyesületek, Hagyományőrző társaságok, Regionális vagy kistérségi fejlesztési ügynökség, Iskolák, Helyi média, Szomszédos társulások,Turisztikai és információs szervezetek, Helyi képviselők és az önkormányzat szakemberei, Vásárlók •Szervezeti felépítés •Felelősségi körök- Főutca menedzser alkalmazása- központi iroda beindítása

Településkép-védelem és épített örökség Konferencia, Csíkszereda 2007.november Mátéffy Mária További lépések •Támogatók (önkéntesek is) •Munkacsoportok •Szakértők •Az önkormányzat •Az önkormányzat és a képviselők nemcsak az operatív feladatokban vesznek részt. A képviselőtestületnek politikailag is a program mellé kell állnia. Ehhez az önkormányzat elképzeléseinek és érdekeinek egyeztetéseszükséges a Főutca-program céljaival, valamint a bizottságban és lakossági fórumon elhangzottakkal. A helyi önkormányzat ezeken túl segítséget nyújt a tervező hatóságok és a döntéshozók irányában, ezek döntő fontosságúak lehetnek egy-egy projekt esetében. Természetesen az önkormányzat saját projektjeit is integrálni lehet a programba.

Településkép-védelem és épített örökség Konferencia, Csíkszereda 2007.november Mátéffy Mária Az ötletektől az akciótervig •a helyzetfeltárás •a megfigyelések és problémák vizsgálata; •a megoldások megfogalmazása; •elérhető tevékenységek megfogalmazása. •Projektek kidolgozása

Településkép-védelem és épített örökség Konferencia, Csíkszereda 2007.november Mátéffy Mária A revitalizációt megvalósító szervezet •A Polgármesteri Hivatalon belüli szervezet létrehozása •Külső vállalkozó megbízása •Önálló fejlesztő társaság létrehozása

Településkép-védelem és épített örökség Konferencia, Csíkszereda 2007.november Mátéffy Mária A Főutca egy olyan hely : • ahol az emberek szívesen találkoznak, és közösségként együtt vannak; • ahol a turisták megállnak és nézelődnek; • ahol jól működnek az üzletek; • ahol jó élni; • ahol az épületek látványosak és karban vannak tartva; • amely csak a munkaidőben forgalmas; • amely tiszta és gondozott; • amire az ott élők büszkék

Településkép-védelem és épített örökség Konferencia, Csíkszereda 2007.november Mátéffy Mária Falumegújítás Alsó-Ausztriában •Alsó-Ausztria az ország egyik legfejlettebb tartománya, amely a Bécs környéki településeket foglalja magába. A falvakat és a vidéki térségeket sajátosságaiknak megfelelően, az ott élő emberek életminőségének figyelembevételével kell fejleszteni. A regionális gazdasági folyamatokat kiemelkedő értékteremtéssel kell a régióban és a falvakban erősíteni. A lakosság foglalkoztatási helyzetét a régióban javítani kell. Nagymértékben támaszkodni kell a regionális önállóságra. Javítani kell a saját fejlesztések kivitelezése iránti késztetést a helyi és regionális adottságok kihasználása mellett. Elő kell segíteni a helyi és regionális identitástudat kialakulását.

Településkép-védelem és épített örökség Konferencia, Csíkszereda 2007.november Mátéffy Mária Jövőt a városnegyedeknek (Brandenburg ) •A kelet-németországi Brandenburg tartomány egy többmilliós főváros, Berlin szomszédságában terül el, és a rendszerváltozás után a gazdasági újjáépítés problémáival kellett megküzdenie. A Jövôt a városnegyedeknek (Zukunft in Stadtteil – 2000) elnevezésû program ennek a térségnek a kezdeményezése a segítségre szoruló városok, városnegyedek számára. A jellemző problémák itt is hasonlatosak a többi hanyatló központú városhoz: • az épületállomány leromlott állapota (hiányos szociális és kulturális infrastruktúra, leromlott környezeti állapot); • a megnövekedett gépjármûforgalom, a magas zajterhelés és romló • levegőminôség; forgalombiztonsági és parkolási problémák; • a panelházas lakótelepek építészeti és mûködési hiányosságai; • alulhasznosított volt ipari vagy katonai területek;

Településkép-védelem és épített örökség Konferencia, Csíkszereda 2007.november Mátéffy Mária Honlapok: • • • • • • • •