W  és Z 0 bozonokatkeresünk az LHC CMS detektorában. A nagyon szerencsések pedig akár egy Higgs-jelölttel is találkozhatnak! Remélem izgalmas kaland.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Nukleáris Technika Tanszék 1/27 Óriás kísérleti eszközök Gyorsítók és detektorok Középiskolai Fizikatanári.
Advertisements

2. Kölcsönhatások.
Készítette: Bráz Viktória
1 Európai Nukleáris Kutatási Szervezet Európai Részecskefizikai Laboratórium CERN: Tudomány és technológia gyorsítója.
MEGHÍVÁS TÁRGYALÁS. MEGHÍVÁS 1. lépés Az üzenet: Szia! A segítségedet szeretném kérni! Beszélhetünk valamikor? Köszönettel: Sanyi Igen! Ez a számom: +36.
2006. február 17. Valószínűségszámítás és statisztika II. Telefonos feladat Egy kalapban van két korong, az egyiknek mindkét oldala piros, a másiknak.
2010. augusztus 16.Hungarian Teacher Program, CERN1 Gyorsítók Veszprémi Viktor ATOMKI, Debrecen Supported by OTKA MB
Európai Nukleáris Kutatási Szervezet Európai Részecskefizikai Laboratórium Bemutatkozik a CERN 05 Novembre 2003.
Gigamikroszkópok Eszközök az anyag legkisebb alkotórészeinek megismeréshez Trócsányi Zoltán.
2. Kölcsönhatások.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Nukleáris Technika Tanszék 1/27 Óriás kísérleti eszközök Gyorsítók és detektorok Középiskolai Fizikatanári.
Valószínűségszámítás
A Venn-diagram használata
A mikrorészecskék fizikája
A mikrorészecskék fizikája 2. A kvarkanyag
Fizikai Intézet 4026, Debrecen Bem tér 18/a,b
Közös katalógusok melléklet a Bevezetés a pedagógiai tájékozódásba című ELTE jegyzethez.
Dr. Csurgai József Gyorsítók Dr. Csurgai József
Az anyagok alkotórészei
3. Gyorsítók CERN(Genf): légifelvétel. A gyorsító és a repülőtér.
Következik a Z-bozonnal történő részletes ismerkedés. Ez lesz a délutáni méréseik tárgya is ! Most igazán tessék figyelni és bátran kérdezni is ! Lesz.
Kvarkok Leptonok Közvetítő Bozonok A mai nap főszereplői.
6. Nemzetközi Részecskefizikai Diákműhely MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet (RMKI) Budapest, március 3. A rendezvény szervezői:
3. Gyorsítók.
2. Kölcsönhatások Milyen „kölcsönhatásokra” utalnak a képen látható jól ismert események? A nagyon „tudományos” elnevezésük: Gravitációs Elekromágneses.
2. Kölcsönhatások.
Most pedig jöjjön a mai napunk sztárja: a J/  részecske!
Computeres látás építőmérnöki és középiskolás szemmel Magyar Tudomány Ünnepe, Baja, november 16. Computeres látás építőmérnöki és középiskolás.
Veszprémi Viktor ATOMKI, Debrecen Supported by OTKA MB
Veszprémi Viktor Wigner Fizikai Kutatóközpont OTKA NK81447
Title Zoltán Fodor KFKI – Research Institute for Particle and Nuclear Physics CERN.
Kérdésekre válaszok Zoltán Fodor KFKI – Research Institute for Particle and Nuclear Physics CERN.
HOGYAN CSINÁLJUNK KÁRTYÁBÓL HIGGS BOZONT? Csörgő T. 1 | 17 Csörgő Tamás MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont wigner.mta.hu.
Rutherford kísérletei
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
A mai nap programja (2008) 9.40 Megnyitó 9.40 Megnyitó előadás szünettel előadás szünettel ebéd ebéd Hunveyor-bemutató
Bemutatjuk a híres/fontos W  és Z 0 Bozonokat Sheldon Glashow Steven WeinbergAbdus Salam Ők jósolták meg elméletileg. Nobel díj: 1979 Ők pedig felfedezték.
Előszó. „Olyan dolgokról fogok most Nektek beszélni amit a éves
2. Kölcsönhatások.
Kvarkok Leptonok Közvetítő Bozonok A mai nap főszereplői.
Az atommag szerkezete és mesterséges átalakítása
Az anyagok részecskeszerkezete
Mit tennél, ha te is ilyen helyzetben élnél, mint a képeken látható gyerekek és felnőttek? Gondolkozz el ebben a pár percben, hogy te milyen szerencsés.
Az antianyag. Hungarian Teacher Program, CERN, 2006 augusztus 25. Debreczeni Gergely, CERN IT/Grid Deployment Group 2 Miről szól ez az előadás ? Mi az.
Bevezető a „Bevezetés a részecskefizikába” előadásokhoz
A 11. évfolyam fizika faktosainak előadása. Mit jelent az „őselem” és az „elemi részecske” kifejezés? A történelem folyamán milyen elképzelések születtek.
W  és Z 0 bozonokatkeresünk az LHC CMS detektorában.
Atommag és részecskefizika
2. Kölcsönhatások.
W  és Z 0 bozonokatkeresünk az LHC CMS detektorában. A nagyon szerencsések pedig akár egy Higgs-jelölttel is találkozhatnak! Remélem izgalmas kaland.
ELEKTROSZTATIKA összefoglalás KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Albert Einstein   Horsik Gabriella 9.a.
Az elemi töltés meghatározása
A radioaktivitás és a mikrorészecskék felfedezése
A kvantum rendszer.
Korreláció-számítás.
Elemi részecskék, kölcsönhatások
Az atommag alapvető tulajdonságai
05 Novembre év a részecskefizika kutatásban Európai Nukleáris Kutatási Szervezet Európai Részecskefizikai Laboratórium.
Úton az elemi részecskék felé
Az Élet Vonata Olvastam egy könyvet, ahol az életet egy vonatutazáshoz hasonlították. Nagyon érdekes olvasmány.
Gyorsítók Veszprémi Viktor ATOMKI, Debrecen
AZ ATOM FELÉPÍTÉSE.
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Debreceni Egyetem Fizikai Intézet.
A Világegyetem eddig ismeretlen része, a sötét anyag
W és Z0 bozonokat keresünk az LHC CMS detektorában.
A kutatási projekt címe Név Oktató neve Tanulmányi intézmény neve
A kutatási projekt címe Név Oktató neve Tanulmányi intézmény neve
Előadás másolata:

W  és Z 0 bozonokatkeresünk az LHC CMS detektorában. A nagyon szerencsések pedig akár egy Higgs-jelölttel is találkozhatnak! Remélem izgalmas kaland lesz a mai „bozon-vadászat”!

Sheldon Glashow Steven WeinbergAbdus Salam Ők jósolták meg elméletileg. Nobel díj: 1979 Ők pedig felfedezték CERN-ben, 1983-ban Nobel díj: 1984 W/Z: Sok Nobel díj fűződik a felfedezésükhöz! Carlo Rubbia Simon van der Meer

Nobel díj Francois Englert & Peter Higgs Az ő –sok évvel korábbi– elméleti „jóslatuk” alapján indult meg az izgalmas kísérleti kutatás a Standard Modell hiányzó részecskéje, a Higgs bozon után. Heuréka! július 4. a CERN LHC két kísérlete (ATLAS, CMS) bejelenti a H 0 felfedezését! DE ne feledjük, hogy ezek a felfedezések (W/Z/H) sok ezer fizikus/mérnök/technikus sőt PhD hallgató együttes erőfeszítésének köszönhetőek!

W/Z: Amit tudni illik róluk: Ők a gyenge kölcsönhatás közvetítő részecskéi Tömegük igen nagy: W  80 Gev, Z  91 GeV Tömegük igen nagy: W  80 Gev, Z  91 GeV Élettartamuk:  sec, ezért csak bomlásaik alapján azonosíthatjuk őket. Ez lesz a mai mérési feladatunk is.

Z0Z0Z0Z0 Mit gondolnak, mire utal az alábbi kép? Elektromágneses k.h. Gyenge k.h. 2 kölcsönhatás egységes elméletben: Elektrogyenge k.h. a lepkesúlyú foton(  ) és a szupernehéz Z 0 bozon ebben az elméletben „testvérek” Csak a nagyon „vájtfülüeknek :

Irány most CERN  LHC (Large Hadron Collider)  CMS detektor  ahol 2 nagyenergiájú proton ütközésének leszünk tanúi: a heves ütközésben sok-sok részecske keletkezik (E=mc 2 ) Lesznek köztük olyanok ahol W és Z bozonok keletkeznek, sőt talán még Higgs is. Lelkes kollégáink ebből válogattak a mai Diákműhely számára néhány ezer ilyen ütközést.

(hadron zápor) (e + ) (-)(-) W/Z: Keletkeznek és azon nyomban el is bomlanak: W   e   vagy    Z 0  e + e - vagy  +  - Az alábbiakat kéretik gondosan megjegyezni! Mint láthatják mindkét esetben vannak „elektronos” és vannak „müonos” bomlások. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy vajon melyikből mennyi? Persze szeretnénk megismerni a keletkező részecske tömegét is. A Z-bozon esetén szerencsénk van: a lepton-pár adatait (impulzus) mérhetjük és ebből a Z tömege számolható. A W tömegének meghatározása ebből a bomlásból nem megoldható: a neutrinó „megszökik” a mérésünk elől. Csak az elvitt energia „hiányát” tapasztaljuk.

p p A Higgs bozon sok különböző módon bomolhat el, pl: H 0   H 0  Z 0 +Z 0*  ee/  + ee/  (a gammák és leptonok adatait mérhetjük és ebből a H tömege meghatározható) Méréseink során az utóbbi bomlással találkozhatnak a szerencsések. Figyelem! Azonnal bomlanom kell! Életem mindössze ~ sec ! Most pedig néhány szó a Higgs bozon keletkezéséről és bomlásáról (a Standard Modell kapcsán már beszéltünk a szerepéről)

H 0   H 0  Z 0 Z 0 *  (  )+(  )      A Higgs bozon felfedezése a CERN LHC CMS és ATLAS kísérletében

A valóság az előbb látott „iskolás” képeknél bonyolultabb! Méréseik során ilyen képekkel fognak találkozni Jaj! Ez egy dzsungel! Elveszünk benne! Hol itt egy árva W vagy Z? Reggelig sem találunk rájuk! Nyugalom! Segítünk! A fenti képen látható részecskék zöme hadron. Minket pedig csak az elektronok és müonok érdekelnek.Számítógépekkel (a detektorok jelei alapján) azonosítottuk őket és módunkban áll csak ezeket megjeleníteni. Sárgával az elektronokat jelezzük. Itt egy e + e - párost látunk (görbületük ellenkező irányú). Tehát: egy Z 0 bozon elektronos bomlására találtunk.. Dzsungelben vagyunk?

Bemutatok néhány jellemző képet. Döntsünk közösen arról, hogy milyen részecskéket látunk! Ez a sárga jel : e- (elektron) Töltése negatív: az óramutató járásával ellenkező irányban görbül. A keresett bozon tehát: W- (elektronos bomlás) W - Pirossal a müonokat jelezzük. Itt egy  +  - párost látunk. A bozonunk tehát: Z 0 (müonos bomlás) Z0Z0 Ez pedig egy müonikusan bomló W – bozon jele. W -

A méréseink során az LHC CMS kísérlet adatai alapján (on-line képek) egy-egy megjelenített eseményről kell döntést hoznunk (és az eredményt majd beírjátok a mellékelt táblázatba) Az elméleti fizikusok ezeket kiszámolták (Standard modell) Az elmélet helyességének próbája a kísérlet! Ezért is fontosak az ilyen kísérleti válaszok. A pontos értékek meghatározásához események millióit kell megvizsgálni!  Nekünk csak néhány százra lesz egyesített erőnk  1 1, milyen részecskét látunk/”sejtünk”? W +, W -, Z 0 esetleg H 0 vagy valami egyéb (zoo)? 2 2: elektronos vagy müonos bomlást látunk? 3 3: mekkora a talált részecske-pár (ee/  ) tömege? Ezt a számítást a program maga elvégzi, a Ti feladatotok a számított értéket egy „oszlop-diagramba” bejelölni. A mérések végén összesítjük a 10 mérőpár adatait (lesz talán közel 1000 is!) Sőt a video konferencia végén „összerakjuk” a többi intézet adataival, lesz ebből 5000 is! Az eredményekből a következő fontos kérdésekre keressük a választ: 1.a W/Z bozonok bomlásakor mennyi az elektronos és müonos bomlások aránya (e/mű)? 2.Mennyi a W + és W - bozonok aránya (W + /W - )? 3.Megvizsgáljuk, hogy az oszlop-diagramon („tömegspektrum”) látunk-e olyan jeleket amiből a Z 0 vagy más részecske keletkezésére következtethetünk és mennyi tömege?

Az eredményeket majd egy ilyen Excel táblázatba kell beírnotok! Kitöltési segítség/emlékeztető „Zoo”: 2 azonos töltésű vagy 3 részecskét látunk: „zoo” „zoo” lesz akkor is ha 1 elektron és 1 müon látható. A „zoo” oszlopba 1, a többi üresen marad W bozon (W+ / W- /W cand): 1 nyom: elektron vagy müon: 1 kerül az elektron vagy müon oszlopba és 1 a W+/W- cand-ba a töltésének megfelelően ha a töltését nem tudjuk meghatározni 1 a W cand-ba Z bozon: 2 ellenkező töltésű nyom (2 elektron vagy 2 müon): 1 a Z cand-ba 1 az elektron vagy müon oszlopba (nem 2 ! ) H 0  ZZ cand: (igen ritka): 2(e+e-) vagy 2(  +  -) vagy (e+e-) és (  +  -)

Ez a széles/magas hegység/csúcs a Z 0 bozon jele Ezek a csúcsok is korábban már ismert részecskék jelei Ezt a néhány elszórt jelet „zajnak” (háttér) tekintjük Eredmények. A mérések végeztével egyesítjük a helyi és többi intézet eredményeit. A videokonferencián a Cern szervező moderátora fogja ismertetni és közösen elemezzük a kapott adatokat. Az alábbiakban a tavalyi összefoglalót láthatják.

Most már elméletileg kellően felkészülten várjuk a délutáni méréseket ahol a CMS detektorban a nehéz W és Z bozonokra fogunk vadászni. Jöjjön most hát az ebéd (megdolgoztunk érte!) Ebéd után meglátogatjuk intézetünk Van de Graaff gyorsítóját utána újra itt találkozunk és felkészülünk a „vadászatra”