Síkbarajzolható gráfok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HÁROMSZÖGEK NEVEZETES VONALAI ÉS KÖREI
Advertisements

KELETKEZÉSE HÁROMSZÖG OLDALAI HÁROMSZÖGEK TÍPUSAI OLDALAIK SZERINT
Ptolemaiosz tétel bizonyítása 1.
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
KÉSZÍTETTE: Takács Sándor
Gráfelméleti megrajzolási problémák
egy egyszerű példán keresztül
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
GRÁFELMÉLET Alapfogalmak 2..
Matematika II. 4. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2010/2011. tanév Műszaki térinformatika ágazat tavaszi félév.
Dualitás.
Vektormező szinguláris pontjainak indexe
Illeszkedési mátrix Villamosságtani szempontból legfontosabb mátrixreprezentáció. Legyen G egy irányított gráf, n ponton e éllel. Az n x e –es B(G) mátrixot.
Illés Tibor – Hálózati folyamok
Euklidészi gyűrűk Definíció.
Egy f  R[x] polinom cS -beli helyettesítési értéke
Csoport részcsoport invariáns faktorcsoport részcsoport
Gyűrűk Definíció. Az (R, +, ·) algebrai struktúra gyűrű, ha + és · R-en binér műveletek, valamint I. (R, +) Abel-csoport, II. (R, ·) félcsoport, és III.
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
Dijkstra algoritmus Irányított gráfban.
Az összehasonlító rendezések
Poliéderek térfogata 3. modul.
Háromszögek hasonlósága
Halmazok, relációk, függvények
Ág és korlát algoritmus
Bizonyítások Harmath Zsolt.
Operációkutatás NYME Gazdaságinformatikus mesterképzés
DAG topologikus rendezés
A háromszögek nevezetes vonalai
A számfogalom bővítése
PTE PMMK Matematika Tanszék dr. Klincsik Mihály Matematika III. előadások MINB083, MILB083 Gépész és Villamosmérnök szak BSc képzés 2007/2008. őszi félév.
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Gráfok Készítette: Dr. Ábrahám István.
Szögek és háromszögek.
Háromszög nevezetes vonalai, körei
GRÁFELMÉLET Alapfogalmak 1..
A háromszögekhez kapcsolódó nevezetes tételek
Transzformációk egymás után alkalmazása ismétlés
Első Analitika I.1. Az állításelmélet újrafogalmazása „Protaszisz az a mondat, ami valamit valamiről állít vagy tagad.” „Lehet egyetemes, részleges (en.
A kondicionális törvényei
GRÁFELMÉLET.
A tomográfia matematikája
Vektorterek Definíció. Legyen V Abel-csoport, F test, továbbá
1 Példa. 2 Észrevételek 1. G i következő tulajdonságai invariánsak a direkt szorzat képzésre: asszociativitás, kommutativitás, egységelem létezése, invertálhatóság.
Euler gráf Euler, 1736 Königsbergi hidak
1. MATEMATIKA ELŐADÁS Halmazok, Függvények.
Összegek, területek, térfogatok
1 Vektorok, mátrixok.
Szögek, háromszögek, négyszögek és egyéb sokszögek, kör és részei.
Az inverzió Adott egy O középpontú, r sugarú kör, ez az inverzió alapköre Az O pont az inverzió pólusa Az r2 érték az inverzió hatványa Az O ponthoz.
Sokszögek fogalma és felosztásuk
Business Mathematics A legrövidebb út.
Fogalma,elemei, tulajdonságai, felosztása…
GRÁFOK Definíció: Gráfnak nevezzük véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok pont és azokat összekötő szintén véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok.
A HATÁROZOTT INTEGRÁL FOGALMA
Hasonlósági transzformáció ismétlése
előadások, konzultációk
Projektmenedzsment gráf általában súlyozott irányított
T.5. tétel (minimálpolinom egyértelmű létezése)
Algoritmusok és adatszerkezetek
INFOÉRA Gráfok, gráfalgoritmusok II. (Horváth Gyula és Szlávi Péter előadásai felhasználásával) Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
Kvantitatív módszerek
HÁLÓZAT Maximális folyam, minimális vágás
GRÁFOK Marczis Ádám és Tábori Ármin. Kőnig Dénes ( ) Magyar matematikus Az első tudományos színvonalú gráfelmélet könyv írója.
Gráf csúcsainak színezése
ELEMI GEOMETRIAI ISMERETEK
Gráfok - 1 Definíció: Irányított gráf (digráf) G=(V,E) rendezett pár.
Előadás másolata:

Síkbarajzolható gráfok

Definíció Egy G=(V,E) gráf síkbarajzolható, ha létezik egy olyan lerajzolása a síkba, ahol az élek nem metszik egymást. Azaz, léteznek olyan injektív f :V R2 és g :E {egyszerű görbék R2-ben} leképezések, melyekre igaz, hogy ha e={v,u}, akkor g(e) az f(u) és f(v) pontokat összekötő görbe, valamint hae’={v’,u’ }, akkor g(e)g(e’ )={f(u),f(v)}  {f(u’ ),f(v’ )} Hasonlóan defináljuk a gömbre (vagy akármilyen más felületre, például tórusz, Klein-palack, stb) rajzolható gráfot, mindössze az R2-et kell kicserélni a másik felületre.

Klein-palack http://mathworld.wolfram.com/KleinBottle.html

Tórusz http://mathworld.wolfram.com/Torus.html

A síkbarajzolt gráf a síkot tartományokra bontja. Tétel Egy gráf pontosan akkor síkbarajzolható, ha gömbre rajzolható. t1 t2 t3 t4 t5 t6 t7 Belső tartomány 13 él, 8 csúcs, 7 tartomány Külső tartomány

Bizonyítás Sztereografikus projekció. A gömböt a síkra helyezzük, (déli pólus), majd az északi pólusból egyeneseket húzunk a gráf pontjaihoz (éleinek pontjaihoz), ezen egyeneseknek a gömbbel levő másik metszéspontja lesz a vetített képpont. P P'' É

Északi pólus P P'

A gömbön a külső és belső tartomány közti különbség eltűnik. Az eljárás megfordítható, ha gömböt a rárajzolt gráffal együtt úgy tesszük le a síkra, hogy a gráf egyetlen pontja vagy éle se menjen át az északi póluson. (annak a képe ugyanis a végtelenben lenne). A gömbön a külső és belső tartomány közti különbség eltűnik. Állítás Egy síkbarajzolható gráf bármely tartománya lehet (egy másik) síkbarajzolásnál külső tartomány.

Bizonyítás Tegyük fel, hogy a G gráf síkba van rajzolva, ti egy belső tartománya. Helyezzük az S gömböt a síkra úgy, hogy a ti egy belső pontjában érintse a síkot. Vetítsük "fel" a gráfot sztereografikus projekcióval. Ekkor a déli pólus esik ti gömbi képébe. Forgassuk el a gömböt úgy, hogy az északi és déli pólus cserélődjön fel. Ekkor a sztereografikus síkra vetítésnél ti lesz a külső tartomány.

Euler-féle poliéder tétel (Euler formula) A japánok a Marson rizst termelnek a XXX. században. A rizsföldeket gátak veszik körül, és a bolygó többi része egy nagy víztározó. Ahol több (legalább kettő) gát találkozik, ott gátőr ház van, melyben egy gátőr ül. A víztározó melletti egyik őrházban található a Főgátőr. t1 t2 t3 t4 t5 t6 t7 Viztározó rizsföldek Főgátőr gátőr

Vetés után a rizsföldeket el kell árasztani Vetés után a rizsföldeket el kell árasztani. Ezért a gátőrök egyesével felnyitják a gátakat, mindig egy olyan gátat, melynek egyik oldalán víz van, a másik oldala meg még száraz. Amikor minden rizsföld el lett árasztva, a gátőrök a Főgátőr tapsjelére Megindulnak a Főgátőr felé a gátakon, a lehető legrövidebb úton. (út hoszza a gátszakaszok száma).

Ekkor minden felnyitatlan gátszakaszon pontosan egy gátőr indul el. B Legfeljebb egy, mert ha egy szakasz két végpontjáról A és B egymás felé indulna el, akkor nem lehetne mindkét út legrövidebb. Legalább egy, mert ha A és B egyike sem a köztük levő gáton indul, akkor valahol az útjuk egy X gátőr házánál találkozik. Az A, B,X által határolt földek ép gátakkal teljesen körül vannak véve, azaz vagy ők szárazak, vagy a külsejük. A B F X A felnyitott gátszakaszok száma megegyezik a rizsföldek számával, minden nyitáskor pontosan egy új kerül víz alá.

Azaz, ha r a rizsföldek száma, g a gátőrök száma, e a gátak száma, akkor r +g -1 = e. Főgátőr nem indul el Ezzel beláttuk Euler-formulát: Egy összefüggő síkbarajzolható gráfban t a tartományok, e az élek, n a csúcsok száma, akkor n +t -2 = e Gátak Gátőrök Rizsföldek és víztározó t = r + 1

Tétel Ha G egyszerű, síkbarajzolható gráf, és n>2, akkor e  3n-6. Bizonyítás Elég összefüggő gráfra bizonyítani: ha G nem összefüggő, akkor élek hozzáadásával azzá tehető. Mivel G egyszerű, ezért minden tartományát legalább 3 él határolja. Egy él legfeljebb 2 tartományhoz tartozik. két tartományhoz tartozik egy tartományhoz tartozik

Számoljuk meg a (ti,ej) párokat, ahol ti tartomány éle az ej él Számoljuk meg a (ti,ej) párokat, ahol ti tartomány éle az ej él. Legyen a számuk b. Minden tartományt legalább 3 él határol, tehát leglább 3 párban vesz részt, ezért 3t  b. Minden él legfeljebb két tartományhoz tartozik, így legfeljebb két párban van benne, azaz b  2e. 3t  b  2e. Euler-formulát beírva: 3(e-n+2)  2e.

Tétel Ha G egyszerű síkbarajzolható gráf, akkor a minimális fokszáma legfeljebb 5, azaz Bizonyítás Tegyük fel ellenkezőleg, hogy  6. A fokszámok összege az élek számának kétszerese, így 6n(fokszámok összege) 2e. Az előző tételből viszont 2e  6n-12, ellentmondás.

Állítás Tegyük fel, hogy egy síkbarajzolható gráfban a minimális fokszám 5. Ekkor legalább 12 5-öd fokú pontja van. Bizonyítás Legyen az ötödfokú pontok száma o. Ekkor a fokszámösszeg az legalább 5o + 6(n-o), azaz 6n-o  2e  6n-12. Ez a korlát éles, az ikozaéder csúcs-él gráfjának 12 csúcsa van, melyek mindegyike ötödfokú.

Ikozaéder síkba rajzolva (majdnem) egyenes vonalakkal

Kuratowski-tétel K5 K3,3 Kuratowski-gráfok. K3,3: három ház-három kút.

Tétel A Kuratowski-gráfok nem síkbarajzolhatók. Figyelem! Míg a síkbarajzolhatóság bizonyításához elegendő egy keresztező élek nélküli lerajzolást felmutatni, addig most azt kell látni, hogy akárhogyan is rakjuk le a pontokat a síkon (kontinuum sok lehetőség) akárhogyan is kötjük össze őket görbékkel (kontinuum sok lehetőség) mindig lesz keresztező él. Ezt nem tudjuk az esetek módszeres végig vizsgálatával megoldani. Bizonyítás K5: Tegyük fel, hogy síkbarajzolható. Ekkor az Euler-formula szerint t =e + 2 -n = 10 + 2 - 5 = 7. K5 egyszerű gráf, ezért minden tartományt legalább 3 él határol, és egy él két tartomány határán van, azaz 3t  2e, 21  20, ami ellentmondás.

K3,3: n = 6, e = 9, azaz Euler formulából t = 9 + 2 - 6 = 5. 3t  2e itt is igaz, de ez még nem vezet ellentmondásra: 15  18. Azonban K3,3 síkbarajzolásánál nem lehet 3 oldalú tartomány! Ugyanis akkor a 3 csúcs közt vagy két ház, vagy két kút kéne legyen, de azok nincsenek éllel összekötve. Tehát minden tartományt legalább 4 él határol, azaz 4t  2e ami 20  18, vagyis ellentmondás.

A síkbarajzolhatóságot nem változtatja, ha egy 2 fokú csúcsot elhagyunk és a belőle kiinduló két élet egybe olvasztjuk, illetve ha egy élet egy 2 fokú csúcs rárakásával ketté osztunk. Definíció A G és H gráfok topológikusan izomorfak, ha a fenti transzformációk ismételt alkalmazásával egymással izomorf gráfokba alakíthatók.

Kuratowski Tétel Egy G gráf akkor és csak akkor síkbarajzolható, ha nem tartalmaz K3,3-al vagy K5-el topológikusan izomorf részgráfot. A "csak akkor" irányt az előbb láttuk: a Kuratowski gráfok nem síkbarajzolhatók, így az olyan gráfok sem, melyek velük topológikusan izomorf részgráfot tartalmaznak. (Használtuk: ha G síkbarajzolható, akkor minden részgráfja is.) Az "akkor" irány bizonyítása meghaladja a tárgy kereteit.

Petersen-gráf Síkbarajzolható?

Fáry-tétel K4 lerajzolható a síkba úgy hogy minden él egyenes szakasz. Tétel(Fáry) Ha egy G egyszerű gráf síkbarajzolható, akkor van olyan síkbarajzolása is, melyen minden él egyenes szakasz.

A dodekaéder gráfjának síkbarajzolása csupa egyenes szakasz éllel.

Rajzolás tóruszra Felvágjuk a tóruszt keresztben: a két határkör ugyanaz. A A A B A hengert hosszában felvágjuk. Szemközti oldalak megfelelő pontjai ugyanazok. C

K3,3 tóruszra rajzolható: B A C D D B A C

K5 tóruszra rajzolható: B B C C A