A takarmányok emészthetősége Emészthetőnek a táplálóanyagoknak azt a részét nevezzük, amely az emésztőtraktusban lebomlik és felszívódik. pl. fehérjék.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Advertisements

Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Üzemszervezés gyakorlatok
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az egyed-kapcsolat modell
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 15. Jellemezze az ipari abrakkeverékeket és a takarmány kiegészítőket! - Premixek (vitamin, ásványi anyag) - Koncentrátumok - Tápok.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA I.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Takarmányismeret 4. Magvak.
A takarmányok rosttartalma
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányozás jelentősége
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
Vizsgálati módszerek Közlekedési zaj mérésének alapelvei - közút
Malomipari melléktermékek
Takarmányok tartósítása szárítással Szálastakarmányok szárítása
A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA IV.
Lineáris programozás Modellalkotás Grafikus megoldás Feladattípusok
VADTAKARMÁNYOZÁS Tóth Tamás1 – Beke Károly1 – Marosán Miklós2
Fázisjavítás.
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
Közbülső anyagcsere 2.. Közbülső anyagcsere  =A megemésztett és felszívódott tápláló- anyagok kémiai, biokémiai átalakulásának sorozata  N tartalmú.
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A TERMELÉS TÁPLÁLÓANYAG- SZÜKSÉGLETE IV. A tejtermelés táplálóanyag- szükséglete.
Takarmányismeret 5. Melléktermékek. Növényolajipari melléktermékek Táplálóanyag-tartalmukat befolyásolja a feldolgozás módja: -hidegen sajtolt (olajpogácsa)
Takarmányok fehérjetartalma
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
Takarmányok táplálóértékének mérése
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
Takarmányok fehérjetartalma
Feladatok: Algoritmusok Pszeudokódban
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
ISMERTESSE A TEJTERMELŐ TEHENEK TAKARMÁNYOZÁSÁT ÉS TARTÁSÁT!
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
Többváltozós adatelemzés
7. Ismertesse a tápok főbb alapanyag-csoportjait!
Alapsokaság (populáció)
Takarmányozástan.
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Takarmányok fehérjetartalma
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Takarmányok táplálóértékének mérése
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
Kérődző állatok emésztési sajátosságai
Mikroökonómia gyakorlat
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA.
Az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet története
Tóth Tamás, egyetemi docens
A TAKARMÁNYOZÁS ELMÉLETI ALAPJAI
Pannon Egyetem Georgikon Kar Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék.
Többdimenziós valószínűségi eloszlások
Növényi rostok Cellulóz
T.5. tétel (minimálpolinom egyértelmű létezése)
TENDENCIÁK ÉS TRENDEK A NAGYTELJESÍTMÉNYŰ BROJLEREK TAKARMÁNYOZÁSÁBAN
Takarmányok tartósítása szárítással Szálastakarmányok szárítása
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
Előadás másolata:

A takarmányok emészthetősége Emészthetőnek a táplálóanyagoknak azt a részét nevezzük, amely az emésztőtraktusban lebomlik és felszívódik. pl. fehérjék aminosavak keményítőglükóz zsírokzsírsavak, monogliceridek Kiszámítása: emészthető táplálóanyag-tartalom = takarmánnyal elfogyasztott - bélsárral ürített táplálóanyag-tartalom látszólagos - tényleges emészthetőség a bélsár nem csak a takarmány táplálóanyagainak fel nem szívódott részét tartalmazza, hanem ún. endogén anyagokat is. tényleges emészthetőség: korrigálunk az endogén veszteségekkel látszólagos emészthetőség: az endogén veszteségeket nem vesszük figyelembe

felvett táp. anyag – bélsárral ürített táp. anyag látszólagos emészthetőség = (%) felvett táp. anyag felvett táp. anyag – (bélsárral ürített táp. anyag – endogén táp. anyag) tényleges emészthetőség = (%) felvett táp. anyag A kétfajta emészthetőség megkülönböztetésének elsősorban a fehérjék, N- tartalmú anyagok esetében van jelentősége. a bélsár endogén anyagai származhatnak: bélhámsejtek kopásából emésztő enzimekből bakteriális tevékenységből

Meghatározása történhet állatkísérlettel vagy laboratóriumi módszerekkel a. egyszerű emésztési kísérlet (az adott fajjal önmagában etethető takarmányok esetében, pl. sertéssel kukorica, tehénnel széna) szoktatási szakaszkísérleti szakasz A kísérleti szakaszban pontosan mérjük az elfogyasztott takarmány és az ürített bélsár mennyiségét. T-B Emésztési együttható (%) = x 100 T ahol T = takarmánnyal felvett táplálóanyag B = bélsárral ürített táplálóanyag

b. differencia kísérlet (az adott fajjal önmagában nem etethető takarmányok esetében, pl. sertéssel lucerna, tehénnel búza) szoktatási szakaszkísérleti szakasz Emésztési együttható (%)= A-(B x b) d aholA= a kísérő és vizsgálandó takarmány együttes emésztési együtthatója B= a kísérő takarmány emésztési együtthatója b= a kísérő takarmány részaránya d= a vizsgálandó takarmány részaránya szoktatási szakaszkísérleti szakasz kísérő takarmány kísérő + vizsgálandó takarmány

szoktatáskísérleti szakasz kérődzők lényeges takarmányváltás kisebb takarmányváltás sertés abraktakarmányok etetésekor75 tömegtakarmány etetésekor147 baromfi55 Az emésztési kísérletek hossza A vizsgált takarmány részaránya az adagban (%)állatszám (db) kérődzők < sertés 100 < baromfi 100 < Az emésztési kísérletekhez szükséges állatszám

c. indikátor módszer (ha nem áll rendelkezésünkre speciális anyagcsere ketrec, ebben az esetben reprezentatív bélsárminták gyűjtése is elegendő) indikátorok vagy jelzőanyagok: pl. Cr 2 O 3 TiO 2 a jelzőanyagokkal szembeni elvárások: –ne szívódjon fel –ne befolyásolja az emésztési folyamatokat –egyenletes legyen az áthaladása az emésztőtraktuson –legyen homogénen elkeverhető a takarmányban –pontosan mérni tudjuk A-(B x It/Ib) Emésztési együttható (%)= A aholA= a takarmány táplálóanyag-tartalma B= a bélsár táplálóanyag-tartalma It= a takarmány indikátortartalma Ib= a bélsár indikátortartalma

d. folyamatos emésztési kísérlet Akkor végezzük, ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy a vegetációs idő hogyan befolyásolja a táplálóanyagok emészthetőségét.Pl. folyamatosan etetünk valamely zöldtakarmányt és az eltérő vegetációs időpontoknak megfelelően veszünk bélsármintákat. e. emészthetőség meghatározása in vitro módszerekkel pl. takarmányfehérjék monogasztrikus állatokra jellemző emészthetőségének meghatározása sósavas pepszinnel történő inkubálással (39 o C-on termosztátban). vagy kérődzőkre vonatkozó emészthetőségi együtthatók meghatározása donor állatoktól vett bendőfolyadékban történő lebontással, majd az ezt követő sósavas-pepszines kezeléssel.

Az emészthetőséget befolyásoló tényezők: a.az állattal kapcsolatos tényezők: állatfaj (eltérő emésztési sajátosságok) fajta (nem számottevő a fajták közötti különbség, az egyedi eltérések gyakran nagyobbak) az állat kora (fiatal állatok emésztőképessége gyengébb az elégtelen enzimtermelés miatt) megszokás (főleg a kérődzőknél befolyásolja az emészthetőséget a takarmányváltás) évszak (nem számottevő a hatása, bár télen valamelyest csökkenhet az emészthetőség)

b. a takarmánnyal kapcsolatos tényezők: rosttartalom (ha az optimálisnál magasabb negatívan hat a többi táplálóanyag emészthetőségére is) Nmka. (főleg kérődzőknél okozhat emésztési depressziót ha megnő a könnyen oldódó szénhidrátok aránya) enzimkiegészítés (főleg fiatal állatoknál érhetünk el eredményt) az elfogyasztott takarmány mennyisége (ha nő akkor elsősorban a kérődzőknél gyorsul a takarmánypasszázs és csökken az emészthetőség) takarmány-előkészítés (pl az őrlés, granulálás, pelyhesítés növeli főleg az Nmka frakció emészthetőségét) antinutritív anyag-tartalom