Hullámmozgás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A SZIVÁRVÁNY.
Advertisements

11. évfolyam Rezgések és hullámok
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
Fénytan.
MECHANIKAI HULLÁMOK.
Munka és energia.
RedOwl Bende Márk Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakközép Iskola 12/c Mesterlövészt azonosító elektronikus szerkezet.
Készitette:Bota Tamás Czumbel István
Miért láthatjuk a tárgyakat?
Segédlet a Kommunikáció-akusztika c. tárgy tanulásához
Síkhullámok visszaverődése és törése
Rugalmas hullámok 1.Hook szerint a deformációk által keltett feszültségek lineáris kapcsolatban vannak 2.Lame szerint két rugalmassági változót ( λ és.
Periodikus mozgások A hang.
Fénytan. Modellek Videók Fotók Optikai lencsék Fénytörés (3) Fénytörés (2) Fénytörés (1) Tükörképek Fényvisszaverődés A fény terjedése (2) A fény terjedése.
Műszeres analitika vegyipari területre
Fény törés film.
Hullámoptika.
KISÉRLETI FIZIKA II REZGÉS, HULLÁMTAN
Deformálható testek mechanikája - Rezgések és hullámok
Fizika 4. Mechanikai hullámok Hullámok.
Fizika 3. Rezgések Rezgések.
Ma sok mindenre fény derül! (Optika)
Hullámok visszaverődése
Fénytan.
11. évfolyam Rezgések összegzése
Hullámjelenségek mechanikus hullámokkal a gyakorlatban
Fény terjedése.
Fénytörés. A fénytörés törvénye Lom svetla. Zákon lomu svetla.
Az asztalon levő papírlapra húzz egy egyenest! Helyezz a papírlapra egy üveglapot úgy, hogy eltakarja az egyenes középső részét! Ha felülről nézzük az.
11. évfolyam Rezgések és hullámok
-fényvisszaverődés -fénytörés -leképező eszközök
Hullámmozgás.
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
A fény hullámjelenségei
Deformálható testek mechanikája - Rezgések és hullámok
Fénypolarizáció Fénysarkítás.
Készítette:Kelemen Luca
INTERAKTÍV KÁBELTELEVÍZIÓS HÁLÓZATOK II.
Hullámok.
Hullámmozgás Mechanikai hullámok.
MECHANIKAI HULLÁMOK A 11.B-nek.
Rezgőmozgás, lengőmozgás, hullámmozgás
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Amplitúdó ábrázolás Egy szinusz rezgés amplitúdó ábrázolása T periódus idejű függvényre:
TERMÉSZETTUDOMÁNYOK ALAPJAI/2 Rezgéstan, hullámtan
Somogyvári Péter tollából…
Elektromágneses hullámok
Hangtechnika alapok Petró Zoltán 2004 KI.
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
Részecske vagyok vagy hullám? Miért kék az ég és miért zöld a fű?
TÁMOP /1-2F Drogismereti laboratóriumi gyakorlatok – II/14. évfolyam Illóolajok minőségét jellemző fizikai és kémiai mutatószámok és.
Mechanikai hullámok.
Fényforrások Azokat a testeket, melyek fényt bocsátanak ki, fényforrásoknak nevezzük. A legjelentősebb fényforrásunk a Nap. Más fényforrások: zseblámpa,
A hullám szó hallatán, mindenkinek eszébe jut valamilyen természeti jelenség. Sokan közülünk a víz felületén terjedő hullámokra gondolnak, amelyek egyes.
A fény törése és a lencsék
Mechanikai rezgések és hullámok
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
Rezgőmozgás, lengőmozgás, hullámmozgás
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Rezgések Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Fizika 2i Optika I. 12. előadás.
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Közönséges (a) és lineárisan poláros (b) fény (Niggli P. után)
Nulla és két méter között…
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Optikai mérések Nagy Katalin
Készítette: Porkoláb Tamás
Előadás másolata:

Hullámmozgás

Hullámmozgás A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.

Hullám létrehozása ingasoron.

A kimozdított részecske hatására kis időkéséssel a szomszédos részecskék is mozgásba jönnek. A rezgésnek a részecskéről részecskére történő terjedése a hullámmozgás.

Hullámok csoportosítása Dimenziók szerint: vonal menti hullám pl: gumikötél felületi hullám pl: víz térbeli hullám pl: fény

2. Rezgés iránya szerint: Transzverzális hullámról beszélünk akkor, ha az egyes részecskék mozgásának iránya a hullám terjedési irányára merőleges. Pl: fény Terjedéséhez közeg nem szükséges! Vákuumban is terjed.

b.) Longitudinális hullám esetén a részecskék mozgásának iránya egybeesik a hullám terjedésének irányával. Pl: hang Terjedéséhez közeg szükséges.

Alapfogalmak

Hullámhossz: Az egymáshoz legközelebb eső, azonos fázisban rezgő pontok távolsága. Jele: λ (lambda) mértékegysége:m (méter) Periódusidő: az az időtartam, amely alatt a közegben terjedő változás egy hullámhossznyi utat megtesz. Jele: T mértékegysége: s(szekundum)

Rezgésszám(frekvencia): a hullám rezgésszáma megegyezik a hullámforrás rezgésszámával. Jele: f Mértékegysége: 1/s=Hz(Hertz) Terjedési sebesség: a hullámok terjedéséhez időre van szükség, ezért a hullám terjedésének van sebessége. Jele: c Mértékegysége: m/s

A hullám terjedési sebességét az a közeg határozza meg, melyben az adott hullám terjed. Egy közeget hullámtani szempontból sűrűbbnek nevezzük, ha benne a hullám lassabban képes haladni, ritkább közegben gyorsabban halad a hullám. Pl: vas hullámtanilag ritkább közeg, mint a levegő. cvas>clevegő

A terjedési sebesség meghatározása a hullám jellemző adataival.

Hullámok visszaverődése Vonal hullámok visszaverődése rögzített végről szabad végről

Kísérleti tapasztalatok alapján : A rögzített végről ellentétes fázisban, a szabad végről azonos fázisban verődnek vissza a hullámok.

Felületi és térbeli hullámok visszaverődése

Felületi és térbeli hullámok visszaverődése

Visszaverődés törvényei Ha a hullám olyan közeg határához ér, amibe nem tud bejutni, akkor visszaverődik. A beeső hullám, a visszavert hullám a beesési merőlegessel egy síkban vannak. A beesési szög és a visszaverődési szög megegyeznek.  = β

Hullámok törése A hullám ha új közeg határához ér, akkor ott egy része visszaverődik, másik része behatol az új közegbe. Hullámtani szempontból két közeg akkor különböző, ha bennük a hullám terjedési sebessége különböző.

Hullámok törése

Hullámok törése

Hullámok törése A terjedési sebességek hányadosa az ún. törésmutató.

Hullám törési törvénye A beeső hullám, a megtört hullám és a beesési merőleges egy síkban vannak. Ha a sugár hullámtanilag ritkább közegből lép a sűrűbb közegbe; akkor a beesési szög nagyobb, mint a törési szög. azaz: α > β, beesési merőlegeshez törik a sugár

Ha a sugár hullámtanilag sűrűbb közegből lép a ritkább közegbe; akkor a beesési szög kisebb, mint a törési szög. azaz: α < β, beesési merőlegestől törik a fénysugár. A merőlegesen érkező fénysugarak nem törnek meg.

Teljes visszaverődés Ha a hullám a hullámtanilag sűrűbb közeg felől érkezik, akkor a beesési szögek között van egy olyan ún. „határszög”, amelyhez -os törési szög tartozik. A határszögnél nagyobb beesési szög esetében a hullám nem hatol be a ritkább közegbe, hanem a közös felületről teljes mértékben visszaverődik. Ez a jelenség a teljes visszaverődés. (Alkalmazása: Szivárvány, optikai kábelek)

Teljes visszaverődés

Hullámok találkozása, a szuperpozíció Két vagy több hullám hatását a hullámtér egy adott pontjában egymástól függetlenül vehetjük számításba. A találkozás helyén létrejövő rezgésállapot az egyes hullámokban terjedő rezgések eredője.

Hullámok elhajlása d>>λ d> λ d~λ d – rés szélessége Keskeny résen áthaladva a hullám behatol az úgynevezett árnyéktérbe is. Ez a hullámelhajlás jelensége. d>>λ d> λ d~λ d – rés szélessége

Hullámok interferenciája I. Olyan speciális hullámok találkozása, amelyek állandó fáziskülönbséggel működő hullámforrásokból érkeznek. A maximális erősítésű pontok azok lesznek, ahol a fenti hullámok azonos fázisban érkeznek. Maximális gyengítést kapunk, ahol a hullámok ellenkező fázisban érkeznek. Azonos fázisú hullámforrások esetén erősítést kapunk azokban a pontokban, ahol , és gyengítést, ahol

Állóhullámok Olyan speciális interferencia, ahol a találkozó hullámok amplitúdója megegyezik. Ennek eredményeképpen a közegnek lesznek olyan pontjai melyek kitérése nulla marad mindig, ezek a csomópontok. Két csomópont között azonban a közeg elemei azonos fázisban, de különböző amplitúdóval rezegnek.