Kiemelt térség problémÁja

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Advertisements

TERÜLETI SZEMPONTBÓL VERSENYKÉPES ÉS KIEGYENLÍTETT MAGYARORSZÁGÉRT Dr. Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős miniszter.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Ugrás az első oldalra Területi kohézió a fejlesztéspolitikában Dr. Szaló Péter szakállamtitkár Területi kohézió a fejlesztéspolitikában Dr. Szaló Péter.
Szekszárd Megyei Jogú Város településfejlesztési koncepciójának és integrált városfejlesztési stratégiájának aktualizálása Partnerségi egyeztetés.
Javaslat az erőforrások és a szabályozó eszközök összehangolására vidéken között Katonáné Kovács Judit, PhD egyetemi adjunktus DE AGTC GVK.
Területfejlesztés a vidéki térségekben HVI továbbképzés december 10. Bihari Zsuzsa VKSZI szakmai tanácsadó.
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Mogyorósi Bettina. Az ország kiegyensúlyozott területi fejlődése és a térségei társadalmi-gazdasági, kulturális fejlődésének előmozdítása,
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Településmarketing Marketing a területfejlesztésben!?
A területi politika koncepcionális eszközei Dr. Aubert Antal tanszékvezető, egyetemi docens.
MARTON MELINDA – PAKU ÁRON TÉRSÉGTIPOLÓGIA KOMPLEX TÁRSADALMI MUTATÓK ALAPJÁN.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Vidékfejlesztés és a területfejlesztés kapcsolatrendszere
Működőképes-e a területfejlesztés új rendszere Nagyházi György PhD hallgató RGDI - Győr.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Európai térszerkezet változásai 2. rész
A területi együttműködés külgazdasági és Kárpát-medencei vetületei
A regionális fejlődés perspektívái a ROP-ok tükrében Dr. Kolber István államtitkárFIT „Régiók félúton” konferencia.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Budapest Investment Zrt. 1 A kistérségek fejlesztéspolitikájának végrehajtói  Polgármesterek  Vállalkozások  Több célú kistérségi társulások – Elnök.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
A Berettyóújfalui Kistérség bemutatása
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS FŐBB KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Településszerkezet, Humán erőforrás Korompai Attila – TFTE 2012 május 31. Budapest.
Pályázatírás módszertana
Foglalkoztatás-politika
A Nemzeti Fejlesztési Terv
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok.
A regionális politika 1996 után Magyarországon
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Regionális gazdaságtan 7.
DUNA STRATÉGIA … Szilvássy István, Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége Nagymegyer, október 19.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
1 A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben? Összegek, prioritások, programok,
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Népesedési folyamatok I. rész Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer alapvető feladata a területi politika,
A CeRamICA projekt hozzáadott értéke a magyarországi szakpolitikák és fejlesztéspolitika tükrében Sára János Főosztályvezető NFGM Területfejlesztési Főosztály.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
„A régiók kialakulásának jogi és társadalmi előfeltételei, gazdasági szerepük” „nincs olyan régióalkotási lehetőség, amely homogén területeket fog össze,
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Népesedési folyamatok I. rész
Európai Uniós ismeretek
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
Fejlesztési szempontból kedvezményezett hazai települések napjainkban
TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETKÉP
FELDOLGOZÓIPAR HELYZETE ÉS SAJÁTOSSÁGAI A DÉL-DUNÁNTÚLON
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Készítette: Koleszár Gábor
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Előadás másolata:

Kiemelt térség problémÁja Szilvássy István elnök Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége www.mttsz.hu

áttekintés értékelés Probléma

KIEMELÉS KIVÁLASZTÓDÁS KIVÁLASZTÁS STÁTUSZ HOZZÁRENDELÉS ERŐFORÁS HOZZÁRENDELÉS STÁTUSZ HOZZÁRENDELÉS

Kiemelt térségi és megyei övezetek védett természeti terület védőövezete természeti terület ökológiai (zöld) folyosó térségi tájrehabilitációt igénylő terület tájképvédelmi terület térségi hulladéklerakó hely kijelöléséhez vizsgálat alá vonható terület rendszeresen belvíz járta terület hullámtér és nyílt ártér csúszásveszélyes terület vízeróziónak kitett terület széleróziónak kitett terület honvédelmi és katasztrófavédelmi terület áttekintés Forrás: www.oth.gov.hu HEFOP 3.3.1.

régió, aminek két fajtája van (több megyét foglal magában mindegyik) Területfejlesztési és területrendezési törvény – 1996. évi XXI. tv. 4. paragrafus - 12 féle térfogalmat alkotott meg régió, aminek két fajtája van (több megyét foglal magában mindegyik) (1) tervezési, statisztikai, vagy nagyrégió: egy fix dolog, hosszútávon egységként kezelt. Adatokat lehet gyűjteni róla. Ezekkel lehet manipulálni, trükközni. (2)illetve a fejlesztési régió: együtt kell kezelni a területet valamilyen probléma szempontjából. Forrás:Békesi – Corvinus egyetem

folytatás (3) kiemelt térség: országos érdekek miatt valamilyen jogszabályban meghatározzák, hogy ez egy fontos térség, figyelni kell rá. Mintaterült legyen.  Ilyen ma Magyarországon Budapest és agglomerációja (külföld felé kell reprezentálni)  kiemelt üdülőkörzetek: Duna-kanyar, Tisza-tó, Balaton környéke. Más a törvénykezés, nem lehet akárhogy építkezni.  nemzeti parkok: kétféle módon lehet védeni • lehet védeni magát a területet • területen lévő fajokat Forrás:Békesi – Corvinus egyetem

folytatás2 (4) városkörnyék: városközpontú kistérség, a fejlesztések összehangolása érdekében kialakult önszerveződő területi egység (5) kistérség: a települések között létező funkcionális kapcsolatrendszerek összessége alapján lehatárolható területfejlesztési- statisztikai egység. (6) vállalkozási övezet: a régió fejlődése érdekében létrehozott, a területén folytatott tevékenységhez sajátos pénzügyi kedvezmények igénybevételét biztosító, területileg lehatárolt termelési és szolgáltató terület (7) Elmaradott térség: országos átlagos szint alatt van a gazdasági termelés,infrastruktúra, vagy a társadalom. Forrás:Békesi – Corvinus egyetem

folytatás3 Forrás:Békesi – Corvinus egyetem (8) kedvezményezett térség: fejlesztési célok alapján jelölték ki a területet, és támogatják pénzügyi, gazdasági segítséggel. Önkormányzatot lehet támogatni, gazdasági programot vagy valamilyen fejlesztést. (9) szerkezetátalakítás térségei: „azok az aránytalan ipari szerkezetű munkaerő-piaci vonzáskörzetek, ahol a munkanélküliség aránya jelentősen, és az ipari foglalkoztatottak aránya, továbbá csökkenése meghaladja az országos átlagot” Valami nem működik, összeomlott. Az elmaradott térség az olyan, ahol semmi nem volt. Ez olyan, ahol volt valami jó dolog, ami bedőlt! ipari szektorban foglalkoztatottak aránya magas. (10) mezőgazdasági vidékfejlesztés térségei(rurális térségek): azok a térségek, ahol jelentős a mezőgazdaságban foglalkoztatottak, illetve a mezőgazdasággal foglalkozók aránya a foglalkoztatási szerkezetben, illetve a községekben, továbbá a kisvárosokban élő népesség aránya Forrás:Békesi – Corvinus egyetem

folytatás4 (11) innovációs központok: azon megfelelő termelési és szellemi háttérrel, illetve kapcsolatrendszerrel rendelkező települések, amelyek a gazdaság növekedését, szerkezetváltását és megújulását, illetve a társadalmi fejlődést nagyobb térségben segítik elő, vagy mindezek elérése érdekében tudatos fejlesztési politika érvényesül (12) hátrányos helyzetű határ menti térségek:azon települések összessége, melyek fejlődését, működését a határhoz való kötődése egyoldalúan meghatározza és kedvezőtlenül befolyásolja  itt korábban nem volt semmi, és most sincs semmi…  javítani kell az ott élők életszínvonalát Forrás:Békesi – Corvinus egyetem

Kiemelés megközelítése Ágazati érdek (pl. mezőgazdaság) Funkcionális érdek (politikai/társadalmi)

Európai unió NUT2 régiók kategorizálása – Kohéziós Alapból való részesedés Makró-régiók stratégiája: Balti MRS, Duna Medence MRS, Kelet-Mediterrán MRS, Atlanti MRS (lesz) Programhoz kötött, konszenzusos indikáción alapul.

Státusz –Statikus Program - Dinamikus A kiemelés módja Politika-adminisztráció, top- downjogszabály, intézmény a prioritás Program - Dinamikus Reál területi, piaci folyamatok, társadalmi örökség, bottom up, programok, projektek értékelés

Probléma Probléma Adott erőforrások, kapacitások mellett, ha egy térséget a többi közül kiemeljük és jellemzői meghatározzuk, az nem probléma; ha egy térséget kiemelünk és adott forrásokból, kapacitásokból többet rendelünk hozzá, mert egy programot akarunk végrehajtani, még mindig nem probléma – sőt! ha egy térséget kiemelünk és adott forrásokból, kapacitásokból többet rendelünk hozzá és ezt úgy tesszük, hogy ezt státusszal és nem időszakhoz kötött programmal együtt tesszük, ez már probléma. Probléma a 3. eset = a többi térség relatív visszafejlesztése következik be, harc a kiemelt státuszértdiszfunkció

Köszönöm a figyelmet. Szilvássy István, e-mail: mttfsz@gmail.com