Arany János Családi kör.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tündérország - lépj be hozzánk!
Advertisements

Savio Szent Domonkos Bosco Szent János Laura Vicuña.
Kis történet kedves embereknek!.
Arany János: Toldi összefoglaló
Kertész Hétvége a Tanyán április Tényszerűen •Több mint 32 fő •Több mint 20% gyerek 3-40-ig vegyesen •Több nő, mint férfi •Ancsi kedves.
Arany János Ősszel.
Manhattan a sivatagban
2012 Comedy Central. Comedy Central – Alap információk Lead Az első hazai humorcsatorna Csatorna infók A 2008-ban induló Comedy Central a külföldön is.
A mű szerzője: Komáromon született, február 18-án kisbirtokos, református nemesi családba. Barátja volt az irodalomnak (amint maga írja: „tisztelettel,
Egy katonaének 021. vitézek 1. pillér 2. pillér 3. pillér.
Arany János: Epilogus.
I M Á D S Á G (SZÉP ERNŐ ).
Életünk lenyomata gyermekeink lelkén
Életünk lenyomata gyermekeink lelkén
A szoba berendezése © Németh György.
Fent vagy valamelyik közösségi portálon?. A közösségi weboldalak, mint amilyen a Facebook, a MySpace vagy az iwiw, az oldalukon megjelenő reklámokból.
Gyuri Megy magától, csak hallgassátok! Magyarország szégyenteljes feldarabolása 1920 június 4-én történt. December 5-én a megemlékezés ünnepén, amikor.
A szoba berendezése.
Petőfi Sándor Érettségi tételminta.
Forradalmi költészete
Dr. Pálhegyi Ferenc alapján
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
Áldott,Békés Ünnepeket Kívánok!
Nyári napnak alkonyulatánál Megállék a kanyargó Tiszánál Ott, hol a kis Túr siet beléje, Mint a gyermek anyja kebelére. Milyen szám milyen személy- ben.
Versek
Móra Ferenc
Ha Eljön Karácsony…..
A férfiak életkor változásai. Tudósok kiderítették hogyan változnak a férfiak elvárásai ahogy öregednek. Íme az eredmény:
Nézd csak meg ezeket a képeket! Ha netán azon gondolkozol, hol is található ez a szálloda, hát ez nem egy szálloda. Ez egy lakóház!!! Mindez a Sheikh Zayed.
Wass Albert A BUJDOSÓ IMÁJA.
A népdalok 27/B.
A drámai monológ 28/B.
Emily Jane Brontë (Thornton, július 30. – Haworth, 1848
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
„Minden gondotokat Ő Reá vessétek, mert néki gondja van reátok. ” (I
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
1434. Keszince v. Csezmicze – Medvevár
Jézus, tiszta lényed nézve,
Arany és Petőfi barátsága
Nemzetközi szolidaritás. Gazdagok kontra szegények Életszínvonal.
Oltári nagy hülyeség, de jó!
A vályogházakról Mészáros Judit 9.A.
2007. márc.15..
zsu Tudom, hogy szükségem van rád! Te légy a párnám, ha fáradt vagyok !
1. Ó, mily szép az Úrnak hajléka, Hol együtt a megszentelt nép! Itt élünk igaz rokonságban, Ha lábunk e hajlékba lép.
Kis történet kedves embereknek!.
Tanodánkban Tanodánkban Felsős gyerekek korrepetálása, tehetséggondozása Felsős gyerekek korrepetálása, tehetséggondozása Kulturális programok Kulturális.
187.
Készítette: Malinovszki Dárius
A dolgok értéke… Készítette: Via "Egyszer egy jól kereső apa úgy döntött, hogy elviszi vidékre 7 éves kisfiát azzal a céllal, hogy megmutassa.
Óra a nyolcadikosoknál az Arany János Általános Iskolában, Tóthfaluban
Szabó Magda : Abigél.
Magyar nyelvtan 5.osztály
CSOKONAI ÉS PETŐFI KÖZÖTT VERSENYTÁRS NÉLKÜL A LEGKIMAGASLÓBB KÖLTŐI EGYÉNISÉG KÉSZÍTETTE: MÓCSÁNNÉ NAGY ÁGNES Vörösmarty Mihály
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Arany János.
Arany János élete és munkássága
Dr. Pálhegyi Ferenc alapján
Anyák napjára. Szeretettel! Kovács Kati: Úgy szeretném meghálálni
A család ahonnan jövök.
NE FÉLJETEK, NEM MEGYÜNK HAZA...
Madách Imre: Útravaló verseimmel
Vojtina ars poeticája:
Nézd csak meg ezeket a képeket
Vajda János: Nádas tavon 1
Arany János:Toldi -összefoglaló
A keletkezés körülményei
Tele vagyok, dallal vagyok tele, Nem, mint virággal a rét kebele, Nem mint sugárral, csillaggal az ég: De tartalmával a „poshadt fazék”, Vagy mint csatorna,
A pedagógiai gyakorlatot támogató kutatások, vizsgálatok.
Fizetve… Most ide kell írnom, hogy ne nyúlj hozzá, magától vetít! (+zene)
Előadás másolata:

Arany János Családi kör

Hallgassátok meg újra a verset!

A Családi kör 1851. április 10-én keletkezett A Családi kör 1851. április 10-én keletkezett. Arany János nehéz anyagi körülmények között élt családjával, amikor ezt a verset írta. Fájdalmas, letört hangulatban volt, hiszen az elbukott szabadságharc emléke, Petőfi elvesztése, valamint személyes problémái mind – mind nyomták a szívét. Derűs, idilli hangulatával ezért is különleges ez a vers. Olyan képet mutatott fel a magyar életről, amelyet a múltból őrzött meg.

1851 márciusában tudott venni egy kis alacsony, nádfedeles, kétszobás parasztházat, amelynek udvarán terebélyes eperfa állt. Hasonlóan szerény , falusi házban nőtt fel, szülei paraszti életformát élő egyszerű emberek voltak. A versben megjelenő magyar népi életvitelt szalontai környezetéből és gyermekkorának emlékeiből alkotta meg. Arany szerető családi közegben nőtt fel. A vers mintha a múltból idézné fel a szülői ház légkörét, hangulatát.

A vers felépítése, szerkezete Három nagy egységre bontható I. Egység : 1 -5. versszak 1. vsz. Az elnyugvó faluról ad leírást. A nyugalmat sok mozgás, fény és hanghatás fejezi ki. http://www.daazo.com/film/e8593230-4c64-11e7-9e6d- 020e28c20363

Képek az első versszakból Eperfa Arany János házában

földi béka (barna varangy) denevér

Csonka torony Nagyszalontán

2. versszak Az útról befelé haladunk 2. versszak Az útról befelé haladunk. Megszemléljük milyen az esti élet a parasztház udvarán. Látjuk a tehenet a borjával és egy cicát, amint befelé lopakodik a házba. Pitvar: a lakóház belépő tere, a konyha bejárati ajtaja felőli része

3. versszak Az ajtóban egy hűséges házőrző kutya hasal 3. versszak Az ajtóban egy hűséges házőrző kutya hasal. Az ajtón keresztül kiszűrődik a tűzhelyben lobogó tűz fénye. Bejutunk a házba. A háziasszonyt látjuk a gyerekei között. Az egyiknek épp tejet ad. „ Aztán elvegyül a gyermektársaságba, Mint csillagok közé nyájas hold világa.” - a hasonlat érzékelteti, hogy sokgyerekes családban vagyunk

4. és az 5. versszak A gyerekeket látjuk bent a házban. Nem tudjuk pontosan hányan lehetnek. A legnagyobb lány tesz a tűzre és vasal;

venyige 1. A szőlőtő levágott vesszője. 2. vékony vesszők tüzelőként

„A legkisebb fiú kenyerét kér s majszol Üszköt csóvál néha: tűzkigyókat rajzol.” - izzó végű vesszővel rajzolgat a levegőben A nagyobb fiú olvas „Körül az apróság” – arra utal, hogy még több gyerek is van, ők borsót, vagy babot szemelgetnek.

II. Egység: 6 -8. versszak A vers első fordulata II. Egység: 6 -8. versszak A vers első fordulata. Teljessé válik a család. A családfő, az apa hazaérkezik a munkából. Felélénkülnek a gyerekek. A tarisznyában kisnyulat találnak. A 7. vsz. bemutatja az apát, látjuk a nehéz munkától ráncos, gondterhelt homlokát. A gyermekei és felesége feledtetik a gondot, fáradtságot kisimulnak a ráncok az arcán.

A 8. vsz. a vacsora jelenet a vers csúcspontja.

Asztalszék: alacsony asztal, kerek vagy négyszögletes lappal, melynek a közepén néha kör alakú kivágás van a tál vagy bogrács részére

III. Egység 9 – 13. versszak A vers második fordulata „Béna harcfi lép be, sok jó estét kíván” A család vacsorát és szállást ad a szegény, megsérült katonának. Ebből a részből derül ki, hogy a vers a szabadságharc leverése utáni estét mutat be.

eredeti változat második változat 11. 11. A békés családi idillből itt kitekintünk a közelmúlt történelmi eseményére, az 1848 – 49-es szabadságharcra. A vers megírásának idején politikai okokból nem lehetett a szabadságharcról beszélni, írni. Ezért a vers eredeti változatát nem adhatták ki. A 11. versszak második fele és a 12. vsz. első két sora: eredeti változat második változat 11. 11. Beszél a szabadság véres napjairul, Az idősb fiú is leteszi a könyvet, S keble áttüzesül és arca felpirul, Figyelmes arcával elébb – elébb görnyed; Beszél azokról is – szemei könnyben úsznak - És mihelyt a koldus megáll a beszédben: Kikkel más hazába bujdosott…koldusnak. „Meséljen még egyet”- rimánkodik szépen. 12. 12. Elbeszéli vágyát hona szent földére, „Nem mese az gyermek”, - így feddi az apja, Hosszu terhes utját, amíg hazaére. Rátekint a vándor és tovább folytatja;

13. versszak „Este van, este van…” Úgy fejeződik be a vers, mint ahogy elindul. Keretbe foglalja a verset. Késő estét, vagy éjszakát jelenít meg. Ami kora este élet és mozgás volt, most elcsendesedik. A tűz kialszik, a gyermek elalszik, a vendég elhallgat. Minden és mindenki a pihenésre készül. A vers utolsó sorában már csak a tücsök ciripel.

Műfaja Életkép: a mindennapi élet ismétlődő helyzetét örökíti meg Verselése Ütemhangsúlyos, felező tizenkettes Rímelése aa bb cc dd - páros rím

Feladatod: Olvasd el kétszer a verset és az elemzését! Tk.: 178 – 184. o. Oldd meg a feladatlapot! Szorgalmi feladat: Mf. 59.o. 2. Tanuld meg a vers első 6 versszakát, vedd fel videóra és küldd el 2020. április 17-ig!