KSH Ágazati statisztikai főosztály

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
V. GAZDASÁG VÁTI Nonprofit Kft. Schneller Krisztián.
Advertisements

1 XVIII. Országos Postás Konferencia A január 1-jén hatályba lépő postatörvény a nemzetközi összehasonlításban Dr. Sümegi Péter Hatósági Kapcsolatok.
A népszámlálás szerepe a hajléktalanok számbavételében Nemzeti tanácskozás a hajléktalanügyet támogató információs rendszerek kialakításának lehetőségeiről.
Adatvédelem a statisztikai munkában
"Virtuális utazás a számok tengerén" - Online adatbázisok és kiadványok a KSH honlapján "Virtuális utazás a számok tengerén" - Online adatbázisok és kiadványok.
Tájékoztatás a as EMVA társfinanszírozású vidékfejlesztési program évi éves végrehajtási jelentésben foglalt eredményekről ÚMVP MB 2013.
Népmozgalmi adatbázisok
Minimálbér és minimáljövedelem az Európai Unióban
Az integráció hatása a nemzetközi szakterületre
Az SZMM lehetséges szerepe Nemzeti tanácskozás a hajléktalanügyet támogató információs rendszerek kialakításának lehetőségeiről december 5.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Nemzeti Földalap és Földtörvény nemzeti kincsünk, a magyar föld védelmében.
DG-AGRI, Közvetlen Kifizetések Igazgatóság
A magyar agrárstatisztika MAGISZ Közgyűlés Február 22. Laczka Éva.
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
Urban Audit Az egységes városstatisztikai adatbázis.
Az Észak-alföldi régió mezőgazdaságának sajátosságai
MTA Regionális Kutatások Központja A MAGYAR RÉGIÓK MEZŐGAZDASÁGI HELYZETKÉPE A KÁRPÁT RÉGIÓBAN Kovács Teréz tudományos főmunkatárs MTA Regionális Kutatások.
1 Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Dr. Tóth Róbert Jogi és Igazgatási Főosztály Szeptember 11.
A 2014-ben esedékes Peer Review (szakértői vizsgálat) A Hivatalos Statisztikai Szolgálat tagjainak érintettsége Országos Statisztikai Tanács 
1 Tájékoztató rojektről április 23. Tájékoztató az EKOP1.A „Adatállományok központosított átvételét, átadását kezelő, valamint.
1 Tájékoztatás az OSAP 2013 előkészítéséről OST ülés május 14. Dr. Laczka Éva.
Kovács Marcell Vidám népszámlálás A népszámlálás adataiból március vége óta közel ötezer táblát, mintegy 1 millió számadatot közöltünk,
Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot előírásai
Gyermekszegénység és a gyermekek jól-léte az Európai Unióban
Gyermekszegénység Magyarországon
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
DIT-ÚMVP III. és IV. tengelyét, illetve a TS intézkedést érintő programmódosítási javaslatok Dr. Maácz Miklós főosztályvezető Vidékf ejlesztési Főosztály.
A Natura 2000 hálózat működtetésének gazdálkodási összefüggései
KAP A Közös Agrárpolitika változásai
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 13.
Az Európai Unió bővülése Vincze János, 12. osztály Fazekas Mihály Gimnázium Debrecen >
Social Europe Beruházások a gyermekek érdekében Európai szakpolitiai keretek és prioritások október 13. Husz Dóra Európai Bizottság Foglalkoztatásért,
Sipos Károly alezredes
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP)
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika december 8.
Románia mezőgazdasága
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Agrár-Környezetgazdálkodás.
Vállalkozói szerkezet, földhasználat. Szerkezet jellemezhető hasznosított föld területtel hasznosított föld területtel ágazatok szerint ( növényt., állatteny.,
Győr-Moson-Sopron megye növénytermesztése
A magyar mezőgazdaság szerkezete
A román mezőgazdaság az átalakulás éveiben Hajas Marína földrajz BSc III. évfolyam.
A MAGYAR ÉTKEZÉSI TOJÁS TERMELÉS HELYZETE
40/2006. (VI. 26.) GKM rendelet BIZTONSÁGI JELENTÉS & ÉVES BESZÁMOLÓ.
Felmérés a versenyképességről a Textil/Ruházati-, és Bőriparban az új Tagállamokban valamint Bulgáriában és Romániában. TERMELÉS KISKERESKEDELMI ELADÁSOK.
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Országos Statisztikai Tanács szeptember 16 Mezősiné Rózsár Erika KSH Igazgatási osztály.
A Háztartások pénzügyeire és fogyasztására vonatkozó európai felvétel (Miből élünk?) KSH,
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
Dr. Benkő Péter Osztályvezető Március 8.
Országos Statisztikai Tanács
Paradigmaváltás, fejlesztések a gazdaságstatisztikában
Országos Statisztikai Tanács
Neolitikum.
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
Az adatforrásokról és aktualizálási rendjéről
Tájékoztatás az NSKT évre tervezett működéséről, üléseiről, munkabizottságok megalakításáról Dr. Kárpáti József NSKT alakuló ülése.
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
Országos Statisztikai Tanács Statisztikai koordinációs főosztály
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) tervezete
Tájékoztató a évi OSAP összeállításának előrehaladásáról
a logger-használat kérdései
non-profit szektor adatainak elemzése
II. Országos Állatvédelmi- és Állatjóléti Konferencia
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Programba tartozó elsődleges és másodlagos adatforrásokról az Országos Statisztikai Tanács.
Adatszolgáltatói terhek csökkentése a külkereskedelmi statisztikában
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Programba tartozó elsődleges és másodlagos adatforrásokról az Országos Statisztikai Tanács.
A főbb gabonafélék és olajnövények versenyesélyei az Európai Unióban
Paradigmaváltás, fejlesztések a gazdaságstatisztikában
Gyümölcsös ültetvények összeírása, 2017
Előadás másolata:

KSH Ágazati statisztikai főosztály Tájékoztatás a mezőgazdasági statisztika modernizációjáról – Agrárcenzus 2020 Valkó Gábor főosztályvezető KSH Ágazati statisztikai főosztály Országos Statisztika Tanács – 2019. május 29.

Miért van szükség az adatgyűjtési rendszerünk modernizálására?

Földterületre vonatkozó gazdaságküszöbök az EU-ban, ha EL 0,1 LT 1 LU 3 CY AT CZ 5 HU 0,2 PL DK HR 0,4 PT DE BG 0,5 SI UK EE SK IE - ES FI MT FR BE 2 NL IT SE RO LV

Módszertani fejlesztés Gazdaságküszöbök módosítása. Új mezőgazdasági regiszter kifejlesztése. Teljes körzetbejárás helyett célzott összeírás a regiszterinformációk alapján.

A jelenlegi hazai küszöb Gazdaságküszöb A jelenlegi hazai küszöb Új hazai küszöb Termőterület (szántó, konyhakert, gyümölcsös, szőlő, gyep (rét, legelő együtt), erdő, halastó, nádas összesen) 1500 m2 (0,15 ha) 1 ha Gyümölcsös, illetve szőlőterület (amely során az ültetvénynagyság kritériumának is meg kell felelni: a törzses gyümölcsfajok legalább 400 m2, a bogyós gyümölcsfajok és szőlő legalább 200 m2) 500 m2 (0,05 ha) Gyümölcsfák, bogyós növények, diófák, citrusfák, egyéb állandó kultúrák a faiskolák, szőlőültetvények és olajfák kivételével 0,25 ha Szőlőültetvények 0,1 ha Ültetvény jellegű szántóföldi terület Illóolajnövények, gyógyhatású és fűszernövények, virágok és dísznövények, vetőmag és palánták, faiskolák 0,2 ha Burgonya Friss zöldségfélék és szamóca Járható üvegház, illetve fóliasátor/ház területe 100 m2 Gombatermesztésre használt alapterület 50 m2 A feltételek meghatározásánál peremfeltétel volt, hogy a gazdaságküszöb legyen összhangban a jövőben rendelkezésre álló adminisztratív címlisták (NÉBIH, NAK, Államkincstár) által lefedhető gazdálkodói körrel. Fontos, hogy ezen aktualizált listákat a jövőben a KSH folyamatosan megkapja az érintett szervezetektől, mert csak így garantálható a jövőben a megfelelő minőségű agrárstatisztika. A földterület esetében a küszöbértékek csökkentésének alsó határa a támogatási küszöb alsó határa volt, az állatok esetében szintén azokat a mutatók szerepelnek, amelyekről előreláthatólag legalább címlista szintjén lesz információ. A jelenlegi Eurostat módszertan szerint a csak önellátásra termelő gazdaságok nem tekinthetőek gazdaságnak.

A jelenlegi hazai küszöb Gazdaságküszöb A jelenlegi hazai küszöb Új hazai küszöb Nagyobb élő állat (szarvasmarha, bivaly, sertés, ló, juh, kecske, emu, strucc, szamár, öszvér) 1 db Szarvasmarha 1 Juh 10 Kecske Sertés; 20 kg alatt 30 Sertés; 20 kg felett 2 Strucc 3 Baromfi (tyúk, lúd, kacsa, pulyka, gyöngyös) 50 db Tyúk 50 Pulyka Kacsa 100 Liba Házinyúl 25 db Nyúl Prémes állat Vágógalamb Méhcsalád 5 Mezőgazdasági szolgáltatást végez   A feltételek meghatározásánál peremfeltétel volt, hogy a gazdaságküszöb legyen összhangban a jövőben rendelkezésre álló adminisztratív címlisták (NÉBIH, NAK, Államkincstár) által lefedhető gazdálkodói körrel. Fontos, hogy ezen aktualizált listákat a jövőben a KSH folyamatosan megkapja az érintett szervezetektől, mert csak így garantálható a jövőben a megfelelő minőségű agrárstatisztika. A földterület esetében a küszöbértékek csökkentésének alsó határa a támogatási küszöb alsó határa volt, az állatok esetében szintén azokat a mutatók szerepelnek, amelyekről előreláthatólag legalább címlista szintjén lesz információ. A jelenlegi Eurostat módszertan szerint a csak önellátásra termelő gazdaságok nem tekinthetőek gazdaságnak.

Mezőgazdasági regiszter A regiszter megújítása az adatgyűjtési rendszerünk modernizációjának alapfeltétele. Célok: friss információk a mezőgazdasági termelőkről, az adatgyűjtések támogatása érdekében, kizárólag a mezőgazdasági termeléssel foglalkozókat jelöljük ki adatgyűjtésre, az adatgyűjtés költségeinek csökkentése, adatszolgáltatói terhek csökkentése, hosszú távú előnyök.

Tervezett mezőgazdasági regiszter Adminisztratív adatbázisokból és KSH regiszterekből frissülő élő regiszter. Adatforrástól függően 3, 6 vagy 12 havonta történő frissítés. Adatbázis kapcsolatok: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (1 adatbázis), Magyar Államkincstár (2 adatbázis), NÉBIH (6 adatbázis), Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (1 adatbázis), Ökológiai minősítők nyilvántartásai (2 adatbázis).

Agrárcenzus 2020 Teljes körű mezőgazdasági összeírást tízévente hajt végre a KSH. Új Európai Uniós jogszabály: 2018/1091/EK Rendelet. EU-s igények mellett hazai igények figyelembevétele, széles körű szakmai egyeztetést folytatunk. Főbb adatkörök: földhasználat, állatállomány, állattartás épületei, trágyakezelés, munkaerő, egyéb, nem mezőgazdasági tevékenységek, alkalmazott termelési módszerek, agrárdigitalizáció.

Agrárcenzus 2020 Eszmei időpont: 2020. június 1. Két szakasz: 2020. május 15-31: internetes kitöltés, 2020. június 1-30: összeírók általi kikérdezés tabletek segítségével. 750 ezer cím a korábbi 2,3 millióval szemben. Kb. 7500 összeíró. Előzetes adatok: 2020. október.

Mezőgazdasági statisztika 2020-2030 célzottabb adatgyűjtési módszertan, ezzel jobb adatminőség, az adatellenőrzési kapacitás fókuszának módosítása a jobb adatminőség elérése érdekében, az összeírások költségeinek csökkentése, az adatszolgáltatói terhek mérséklése, az árutermelő mezőgazdasági termelésre összpontosító tájékoztatási tevékenység.