Az Erasmus+ program lehetőségei az MMSZ Károly Róbert Középiskolában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Kóstoljon bele” a Vidék Ízébe!
Advertisements

Terézvárosi Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Belvárosi Térségi Integrált Szakképző Központ 1074 Budapest Dohány utca 65.
Szakiskolai mobilitási pályázat elnyerése 2010 elején Cél:  a kedvezményezettek idegen nyelvi tudása, és ezen belül a szakmai nyelvi ismeretük ugrásszer.
PIC number – szükséges bármilyen Erasmus + pályázathoz PKE:
A Socrates / Grundtvig program pályázati lehetőségei.
Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola
Szakmatanulás érettségi után a Belvárosi Térségi Integrált Szakképző Központban (BeTISZK) 1073 Budapest Dohány utca 65.
Egész életen át tartó tanulás „Egész életen át tartó tanulás” ■ Az „Egész életen át tartó tanulás” COMENIUS 2011 pályázat nyertese iskolánk COMENIUS 2011.
Leonardo da Vinci szakképzési projektek Magyarországon TÓTH Csenge Tempus Közalapítvány Az Élethosszig tartó tanulás program nemzeti irodája.
Mobilitás pályázatok Leonardo da Vinci
Leonardo da Vinci mobilitási projekt LdV-HU-10-IVT-1051 projekt Disszemináció február 24. Gundel Károly SZKI Alapítványi Est.
Tájékoztató TÁMOP-projektünk nyitórendezvényére Kalocsa, november 7. (Katona István ház) A Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár gyűjteményére épülő,
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Europass dokumentumok cégeknek We mean business, október 18.
Bonyhádi Oktatási Nevelési Intézmény
Esélyegyenlőségen alapuló tehetség- felismerés, tehetséggondozás egy innovatív Észak-Pest megyei gimnáziumban (TÁMOP 3.4.4/B-08/2/KMR) Az Európai Unió.
NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS.
ERASMUS tájékoztató E 542.
Világ – Nyelv, az idegennyelv-tudás fejlesztésének kormányprogramja. FPN Budapest, 2004.
E RASMUS PROGRAM A K ÖZIGAZGATÁS - TUDOMÁNYI K ARON A 2013/2014. TANÉVBEN BÍRÓ GÁBOR ISTVÁN DÉKÁNI HIVATAL, NEMZETKÖZI ÜGYEK.
Dr. Szakács Tamás BGK kari Erasmus koordinátor
PÁLYAVÁLASZTÁS.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG LEADER Program a sikeres magyar vidékért Közösség, Összefogás, Tudás.
CAMPUS HUNGARY PROGRAM. A program célja A projekt a hazai felsőoktatási intézmények hallgatóinak, munkatársainak külföldi K+F, tanulmányi, operatív intézményi.
Olaszország.
Szakmai munkánk a pályázatban
Tájékoztató a gyakorlati képzést folytató szervezetek számára
Határtalanul Együtt egymásért a zene és a tánc világában HA /14 Premier Művészeti Szakközépiskola és Szakiskola.
Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program
A program elméleti hátterének bemutatása Szász Piroska, pedagógiai szakértő Nyiregyháza, 2009 november 13. Két ország, egy cél, közös siker!
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
SZTE – GTK és az Erasmus Program kapcsolatának bemutatása
Nemzetközi együttműködések hatása a gyakorlatban - tanárok szerepe a nemzetköziesítésben A Leonardo da Vinci program a gyöngyösi MMSZ Károly Róbert Szakközépiskolában.
Németország BESZÁMOLÓ 2014 Szakmai gyakorlat Németországban.
Pályázati felhívás a németországi szakmai gyakorlatra HU01-KA július augusztus 11.
Pályázati felhívás a németországi nyári szakmai gyakorlatra Erasmus+ program keretében Iktatószám:KA-SZA-24-1/2015 Hivatkozási szám: HV01-KA102-
Az Osztrák Intézet Német nyelvi felkészítés a külföldön munkát vállalóknak.
TÁJÉKOZTATÓ a 2015/16-os tanévi Erasmus+ teendőkről.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM. 2 A Fiatalok Lendületben Program számokban Az Európai Bizottság programja Időtartam: Költségvetés:
„ Európai Gasztro-Portré” Leonardo mobilitási programok 2009/2010 projektév 53 résztvev ő vel 2010/2011 projektév 68 résztvev ő vel 2011/2012 projektév.
Az UNESCO Asszociált Iskolák Mintaiskolájaként végzett jó gyakorlatok.
Előadó: Dr. Bujdosó Zoltán A „Vállalati információs napok a duális felsőoktatási képzésekről” c. rendezvénysorozat.
Bemutatkozik A Debreceni Szakképzési Centrum Péchy Mihály Építőipari Szakközépiskolája NYITOTT KAPUK NAPJA
OPTOMEHU projekt bemutatása Dr. Kiss András Projekt menedzser Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Szülői értekezlet A KÖZÉPFOKÚ ISKOLÁKBA TÖRTÉNŐ JELENTKEZÉS RENDJE ÉS A FELVÉTELI ELJÁRÁS GYAKORLATI TUDNIVALÓI.
Köszöntjük a pályaválasztási szülői értekezlet résztvevőit! Nyíregyháza, szeptember 29.
Magyar CIVINET negyedik találkozója Kaposvár,
ERASMUS ROADSHOW 1. nap február 14.. ERASMUS ROADSHOW 1. nap február 14.
Toscana Készítette: Tóthné Kovács Annamária
Erasmus+ tapasztalatok
ERASMUS+ KA1 mobilitás pályázat
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ 2014/2O15. tanév
A tükrözött vagy fordított osztályterem
Pályázatkiíró: Tempus Közalapítvány Budapest
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
Szakiskolai fejlesztési program
AZ IKSZ 50 ÓRÁJÁNAK INTÉZMÉNYI SZINTŰ TERVEZÉSE
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
MÉCS konferencia március 21. Mezőtúr
MNGSZ Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
Német nyelvi felkészítés a külföldön munkát vállalóknak
Német nyelvi felkészítés a külföldön munkát vállalóknak
2018/2019 tanév.
Beiskolázás a „Gundel”-ben
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– Szent István Egyetem, 2100 Gödöllő,
Pályázatkiíró: Tempus Közalapítvány Budapest
Készítette: Dóka István
Előadás másolata:

Az Erasmus+ program lehetőségei az MMSZ Károly Róbert Középiskolában Tájékoztató a külföldi szakmai gyakorlat lehetőségeiről

Az Erasmus+ program támogatja, hogy a szakképzésben tanuló diákok és a szakképzéssel foglalkozó szakemberek szakmai gyakorlaton vehessenek részt külföldön, s ezáltal Európa-szerte javuljon a szakképzés színvonala. A program segíti, hogy a szakképző intézmények partnerségeket hozzanak létre más intézményekkel és különböző cégekkel annak érdekében, hogy szoros kapcsolat épüljön ki az oktatás és képzés, illetve a munka világa között. 2014 és 2020 között az Európai Unió 14,7 milliárd eurót biztosít az európai oktatás, képzés, szakma és sport megerősítésére.

Mi az Erasmus+ célja a szakképzés területén? a szakképzés minőségének javítása az oktatásban, képzésben dolgozók szakmai fejlődésének támogatása a tanulók elhelyezkedési esélyeinek növelése és a sikeres élethez szükséges készségeik fejlesztése az európai együttműködés megerősítése a szakképzésben Ki pályázhat a programban? a szakképzés területén működő intézmények diákjai és pedagógusai Milyen tevékenységeket támogat a program?  A program keretében az intézmények mobilitási projekteket valósíthatnak meg. A mobilitási projektek futamideje 15 naptól 1 évig terjed. Intézményünkben 28 napos mobilitási projektekre pályázunk.

Mely országok vesznek részt az Erasmus+ programban? Intézményünk 6 Európai Uniós országgal kötött együttműködési szerződést: - Finnország (Savonlinna) - Olaszország (Rieti) - Ausztria (Rohrbach) - Lengyelország (Krakkó) -Németország (Überlingen) - Spanyolország (Zaragoza) A 2019/2020 tanévben 31 diák és 6 kísérő tanár mobilitására pályáztunk közel 70 ezer euró összegre. A diákok két turnusban (őszi és tavaszi) 28 napot tölthetnek el a megpályázott országban. A tanulóknak kötelezően 140 órát kell ledolgozniuk (kb. 18 nap).

Külföldi partnereink: Finnország (Savonlinna) Földrajzi elhelyezkedése: A Saimaa-tóvidék központjában, fekszik (szó szerint: „Savo vára”), a finn idegenforgalom egyik legjelentősebb csomópontja Savonlinna Helsinkitől – a fővárostól – 334 km-re található A város a tóvidék közepén helyezkedik el, közelében a tájat erdök ölelik körbe. Lakossága kb. 36 ezer fő.

A finn partnerintézmény bemutatása Az intézményben a vendéglátás szakképzése mellett még turisztikai, építőipari, könnyűipari és mezőgazdasági szakmák között is válogathatnak a fiatalok. A 28 napos szakmai gyakorlatra a jövő tanévben április-május folyamán utaznak diákjaink.

Április-májusban hat tanuló utazhat Finnországba: 2 turisztikás, 2-pincér és 2 szakács (cukrász) Feltételek: kiváló angol nyelvtudás legalább 3,0 tanulmányi átlag szakmailag felkészültség szakmai tanár és osztályfőnök ajánlása A gyakorlati hely a Paviljonki étterem konyhája, illetve valamelyik háromcsillagos szálloda recepciója.

Külföldi partnereink: AUSZTRIA (Rohrbach) Földrajzi elhelyezkedése: - Felső Ausztriában található A legközelebbi nagyvárostól, Linztől 45 km fekszik Lakossága kb. 28 000 fő Turisták által kedvelt látogatóhely

Fogadó partnerintézmény: BBS-Schule Rohrbach Berufsbildende Schulen Rohrbach Az intézmény a város legnagyobb iskolája, közel ezer diák tanul ott, többek között vendéglátói szakmákat is. Októberben 28 napos szakmai gyakorlatra 4 diák utazhat: 2 szakács és 2 pincér. A szakmai gyakorlat az iskola éttermében zajlik. Feltételek: kiváló német nyelvtudás, szakmai felkészültség, tanári ajánlás.

Külföldi partnerünk: OLASZORSZÁG (Rieti) Földrajzi elhelyezkedése: Palazzo Rómától 80 km fekvő város, itt található Olaszország földrajzi közepe, amit egy emlékmű is őriz - Lakossága kb. 48 ezer fő - Palazzo nevű épületben található a városháza és a település múzeuma

Az olasz partnerintézmény bemutatása - A partneriskola közvetítőként van jelen, a gyakorlati időt a város vendéglátóegységeiben töltik a diákok Pld. Pasticceria Fratelli Napoleone (cukrászda) - RISTORANTE L'ALTRAVISTA - Trattoria „Tito” (képen) Az iskola diákjai (10 fő) és kísérő tanáruk minden évben a egy hónapi szakmai gyakorlatra érkezik Gyöngyösre

Olaszországba 8 diák utazhat október folyamán: 3 pincér, 3 szakács és 2 cukrász. Elvárás: - magas szintű szakmai felkészültség - közepes átlag - elméleti és gyakorlati szakoktató ajánlása - 20 órás olasz nyelvi felkészítés látogatása - osztályfőnöki ajánlás

Krakkó Lengyelország második legnagyobb és legnépesebb városa A város a turisták kedvence, mivel számtalan múzeuma, történelmi és kulturális látványossága van: Wawel királyi palota, Posztócsarnok (képen) a Rinok főtéren, Oscar Schindler múzeuma, Kazimierc (Zsidó-negyed), stb. - Az auschwitzi és bierkenau-i koncentrációs tábor a várostól 60 km fekszik A wieliczkai sóbánya 14 km közelségben található Zakopane 105 km

A lengyel partnerintézmény bemutatása: - Krakkó szívében, a központtól 3 km található vendéglátó-ipari szakközépiskolában pincér, szakács, pék és hentes szakmákat oktatnak - az iskola közvetítőként van jelen a projektünkben A gyakorlati helyek négycsillagos szállodákban vannak (Novotel Hotel, Qubus Hotel, West End Konferencia Hotel, Amstel Hotel)

Lengyelországba 6 diák utazhat áprilisban: 2 turisztikás, 2 pincér, 2 szakács Gyakorlati hely Qubus Hotel **** (képen) vagy Novotel Hotel **** Elvárás a magas szintű angol nyelvtudás és + 10 órás lengyel nyelvi óralátogatás Magas szintű szakmai felkészültség Szaktanári és osztályfőnöki ajánlás Közepes átlag

Külföldi partnerünk: Spanyolország (Zaragoza) Zaragozát Aragónia szívének szokták nevezni Spanyolország ötödik legnagyobb városa kb. 800 ezer a lakosa Gazdag történelmi múltjának köszönhetően számtalan múzeum, katedrális és az Érseki palota vonzza a túristákat Madrid és Barcelona kb. 300 km található Az Atlanti óceán hasonló távolságban fekszik

A spanyolországi partnerintézmény bemutatása: Zaragoza egyik legnépszerűbb oktatási intézménye, közel 600 diákkal A gyakorlat az iskola éttermében zajlik A tanintézetben hasonló szakmákat oktatnak, mint intézményünkben + barman és sommelier szakmákat Az intézmény nagy hangsúlyt fektet az aragóniai vidék borainak népszerűsítésére Az intézményből a tavalyi tanévben 8 diák és kísérő tanáruk volt két hétig a vendégünk

Spanyolországba 4 diákunk utazhat márciusban: 2 szakács és 2 pincér Elvárás: - magas szintű szakmai felkészültség - közepes átlag - elméleti és gyakorlati szakoktató ajánlása - osztályfőnöki ajánlás - angol nyelvtudás

Fontos! Az ERASMUS+ mobilitási projekt alatt a tanulók ösztöndíjban részesülnek, ennek összege országonként változó (kb. 1200-1400 euró). A kiválasztott diákokkal Ösztöndíjszerződést és Képzési megállapodást kötünk. A kint tartózkodás alatt digitális Munkanaplót kell vezetni, amiben a tanulók 18 munkanapot rögzítenek. Kötelezettség: 30 órás online idegen nyelvi teszt (OLS) elkészítése, felkészítő órák látogatása (szakmai, pedagógiai és pszichológiai, idegen nyelvi, ország-ismereti), valamint a Felkészítő táborban való részvétel. Hazatérés után online Beszámoló elkészítése. Záró rendezvényre egy kisfilm vagy ppt elkészítése, amely a kint tartózkodást mutatja be képekben. A projektzáró rendezvényen kapják meg a mobilitásban résztvevő tanulók az Europass Bizonyítványokat.

Külföldi partnerünk: Németország (Überlingen) A város a Bóden-tó partján fekszik Lakosainak száma kb. 23 ezer fő Nevezetességei a barokk stílusban épült székesegyház Jellegzetes épületei a fatáblás házak

Németországi partnerintézményünk bemutatása: Az intézmény közvetítőként van jelen a projektben. A szakmai gyakorlatot a következő helyeken tölthetik a diákok: - Landgasthof zum Adler (képen) Landgasthof zum Schwert Tourist-Information-Hagnau

Németországba szeptemberben 3 diák (nagykorú) utazhat: 2 szakács és 1 turisztikás - Elvárások: - magas szintű német nyelvtudás - kiváló szakmai tudás - szaktanári ajánlás - osztályfőnöki ajánlás - önállóság

Europass Bizonyítvány Az Europass Bizonyítvány igazolja a külföldön elvégzett gyakorlat időszakát a munkahelyi mentor aláírásával és a gyakorlati hely pecsétjével.

Hogyan lehet pályázni? Pályázati adatlap benyújtásával, amely intézményünk honlapjáról tölthető le A Pályázati adatlapot elektronikusan vagy kézzel (jól olvashatóan) kell kitölteni és odaadni az osztályfőnöknek vagy az intézmény Projektkoordinátorának A kiválasztott diák utazás előtt Nyilatkozatot ír alá, amelyben vállalja a Nyilatkozatban rögzített feltételek elfogadását A jövő tanév pályázati témája: Kulináris kalandozások Európa ételkülönlegességei között címet viseli Kint tartózkodás alatt a pályázati témával kapcsolatos megfigyeléseket kell végezni és a Munkanaplóban rögzíteni