Oblath Gábor MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet és KOPINT-TÁRKI

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Advertisements

3.tétel GDP,GNI.
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
A nemzetgazdasági Teljesítmény mérése
Makroökonómia.
Dr. Balogh Péter Gazdaságelemzési és Statisztika Tanszék DE-AMTC-AVK
A gazdasági fejlettség mutatói
Exportárszintek, fajlagos bérköltség-szintek és exportteljesítmény A hazai exporttöbblet és kísérőjelenségei (egy mellékhatás mellékhatásai) Oblath Gábor.
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
Oblath Gábor MTA-KRTK KTI és ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék
Jelentés az infláció alakulásáról február 23. Szakértői bemutató Közgazdasági főosztály.
Energiatervezési fogalmak
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR II. A magyar gazdaság „kórképe” - a diagnózis Szeged, február-május Belyó Pál „G A Z D A S Á G P O.
1.előadás A makroökonómia tudománya. A makroökonómia mutatói.
Makroökonómia Feladatmegoldás.
Makroökonómia Aggregált Kereslet.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Gazdaságstatisztika Jogász képzés. Néhány fontos makrogazdasági index GDP volumenindexe Ipari termelői index Mezőgazdasági felvásárlási és termelői árindexek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan II.
Külső adósság – Kockázatok és mellékhatások… Antal Judit MNB, Pénzügyi elemzések 2006 február 28. MNB-klub.
Inflációs jelentés, december Elemzői fórum Pellényi Gábor december 20.
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
Cím Petz Raymund, kutatásvezető december 6. Az üzleti és lakossági felmérésekből származó „sentiment” indikátorok.
A hazai makrogazdasági statisztikák minőségéről felhasználói szemmel Oblath Gábor MTA Statisztikai Bizottság december 16.
5. előadás Indexek közötti összefüggések
Gazdaságprognózis Dr. Vértes András elnök
A magyar gazdaság várható helyzete
Eladósodási pálya helyett új munkaerőpiaci megoldások Varga Mihály február február 17.
International Center for Economic Growth Európai Központ International Center for Economic Growth Európai Központ Folyó fizetési mérleg és FDI alakulása.
ICEG EC KELET-EURÓPA: MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK ÉS GAZDASÁGPOLITIKAI KIHÍVÁSOK AZ EU-CSATLAKOZÁS ELŐTT MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK A BALTI ORSZÁGOKBAN 2002.
Nemzetközi kereskedelem
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
Exporttöbblet, tőkekiáramlás és gazdasági stagnálás Magyarországon
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
UDOVECZ GÁBOR Balkán: együttműködés vagy verseny a mezőgazdaságban?
Makroökonómia I. ea. Gazdasági szektorok és jövedelemáramlás, nemzetgazdasági teljesítmény számbavétele, nominál és reál kategóriák.
Energiatervezés | © 2014 ENERGIATERVEZÉSI FOGALMAK Idősor elemzések Statisztikai jellemzők.
Érték- ár- és volumenindexek
Áttekintés a gazdaság állapotáról Prof. Bod Péter Ákos Budapest, március 27.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
A magyar tőkeexport bemutatása
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Szent István Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar Az EU- tagság és a gazdaság fellendülése közötti téves kapcsolat vizsgálata.
Makroökonómia előadásvázlatok
Fizetési mérleg jelentés
Az értékkategóriák.
A magyar mezőgazdaság szerkezete
Makrogazdasági kilátások Inflációs Jelentés június
Magyarország – Csehország Bilaterális gazdasági kapcsolatok Orosz György főosztályvezető, Globális Főosztály KÜLGAZDASÁGÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG.
Energiatervezés Trendek és folyamatok. Energiafelhasználási trendek.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
GKI Zrt., A gépipar kilátásai, fejlődése ban Budapest, május 23. GÉPIPARI ÁGAZATI PÁRBESZÉD BIZOTTSÁG Némethné dr. Pál Katalin.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
Gazdasági prognózisok MTA-STAB 2016 február 4
Az árindexek helye, szerepe a Nemzeti számlákban
Energetikai gazdaságtan
A nemzeti kibocsátás mérése
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Közgazdaságtan II ppt előadás száma (hét)
Az árindexek helye, szerepe a Nemzeti számlákban
= CI P= CI+C+I S I Társadalom egésze Teljes kibocsátás (termelés)
Közgazdasági elmélet, gazdaságpolitikai gyakorlat és mérés az árindex kapcsán Marton Ádám emlékének Sugár András tanszékvezető egyetemi docens Budapesti.
Előadás másolata:

Oblath Gábor MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet és KOPINT-TÁRKI 2018 október 18 KSH, Marton Ádám emlékkonferencia Cserearány-változások és hatásuk a bruttó hazai reáljövedelemre: Magyarország és az EU új tagországainak tapasztalatai 1995 és 2017 között Oblath Gábor MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet és KOPINT-TÁRKI

Három fő témakör Miért lehet érdekes makrogazdasági szempontból a kk. cserearányok (ToT) alakulása? Kétféle szempont: Áru és szolgáltatásforgalmi egyenleg A ToT reáljövedelmi hatása A cserearány-változás hatása a bruttó hazai reáljövedelemre (RGDI-ra) értelmezés alternatív számszerűsítési módszerek Magyarország tapasztalatai nemzetközi összehasonlításban (1995-2017) külkereskedelmi cserearányok alakulása és a cserearány-változások hatása az RGDI-ra

A „terms of trade”: ToT = 100*Px/Pm Ha Px>Pm  jöv. transzfer befelé; ellenkező esetben kifelé Ez a jöv. transzfer „implicit” (miért?) Általában az áruforgalomban nézzük (termékcsoportok között, azokon belül), de makro-szinten az áru+ szolgáltatás-forgalmi cserearány- mutató érdekes

Makroszinten miért érdekes? Az folyó áras NX szempontjából triviális A makroszintű jövedelem szempontjából nem triviális A GDP a belföldi termelés által generált jövedelemnek a mutatója GDP = Munkavállalói jöv. + vegyes jövedelm + működési eredmény + nettó termelési adók GDP = összes hazai végső kiadás mínusz import plusz export A változatlan áron mért nettó export alakulása [d(X/Px - M/Pm)] arról ad képet: a megtermelt hazai reáljövedelem változásához mennyiben járult hozzá a külgazdasági tranzakciók „reálegyenlegének” változása Arról azonban sem a GDP volumenváltozása, sem a változatlan áron mért NX növekedési hozzájárulása nem szolgál információval, hogy: a nemzetközi árarányok (a cserearányok) változása folytán a belföldön megtermelt reáljövedelem egységéből több vagy kevesebb import vásárolható-e meg (Vagyis: a megtermelt reáljövedelem vásárlóereje nőtt vagy csökkent-e a külföldi árukkal és szolgáltatásokkal szemben, s ha igen, milyen mértékben)

Hogyan mérjük a ToT hatását Hogyan mérjük a ToT hatását? A folyó áron mért nettó export (NX = X-M) változásának felbontásából indulunk ki T: cserearány -hatás

A cserarány-hatással korrigált GDP: RGDI RGDI: real gross domestic income; bruttó hazai reáljövedelem (más elnevezés: GDP adjusted for the effects of ToT) Kiszámítása: RGDIt = GDPt/Pgdp +T (T: trading gain/loss) T = (X  M)/Pxm  [(X/Px) –(M/Pm)] T >0, ha Px>Pm; T=0 ha Px=Pm; T<0, ha Px<Pm Vol. index: RGDI’=RGDIt/GDPt-1 Részletek: ESA: https://ec.europa.eu/eurostat/documents/3859598/5925693/KS-02-13-269-EN.PDF/44cd9d01- bc64-40e5-bd40-d17df0c69334 10.46-10.47: Measures of real income for the total economy (pp. 302-303)

Az RGDI’ alternatív számszerűsítése a BF deflátorával RGDI’ = (nGDPt/nGDPt-1)/PBF(t) Mi a mögöttes intuíció? GDP = BF + X – M  GDP-ben benne van az X (és Px), nincs benne az M (és Pm) BF = GDP – X + M  a BF-ben benne van az M, nincs benne az X Ha Px > Pm  Pgdp > PBF (és megfordítva) Ha a GDP nom. növekedését a PBF -el deflájuk, implicit módon korrigálunk a Px/Pm -aránnyal Ha pl. Px > Pm, a PBF -el deflált GDP (=RGDI) növekedése > mint GDP reálnövekedése (és megfordítva) Ugyanaz jön-e ki, mit a T -vel való korrekcióval? – Nem pontosan, de az irány azonos

A belf-i felhasználás deflátorával (bal old. ), ill A belf-i felhasználás deflátorával (bal old.), ill. a „T”-vel számított RGDI (jobb old)

Éves növekedési ütemek (T alapján)

A ToT index és a T/GDP hatása az RGDI növekedésére (növekvő nyitottság -> növekvő hatás)

Nemzetközi összehasonlítások ToT RGDI - GDP

KK deflátorok euróban (Px_gs ill KK deflátorok euróban (Px_gs ill. Pm_gs) és ToT_gs (évi átlagos változás: 1995-2017 és két részperiódus)

Px_g, Pm_g, ToT_g

Px_s, Pm_s, ToT_s

ToT_g/ToT_s

Nyitottság, ToT és az RGDI és GDP közötti növekedési ütemkülönbség

Hány évnyi átlagos GDP-növ = RGDI/GDP-növ Hány évnyi átlagos GDP-növ = RGDI/GDP-növ? (1995-2017) t=log[(1-gdi’)/(1+gdp´)]/log(1+gdp’)

Hány évnyi átlagos GDP-növ = RGDI/GDP-növ? (1995-2017)

Összegzés Magyarországon a 1995 és 2017 közötti időszak egészét tekintve nincs trendje a cserearány-alakulásnak, bár jelentősek voltak a kilengések -> Az RGDI növ. hosszabb távon kb. megegyezik a GDP reálnöv. -el (nincs hosszú távú „pech”) A balti országokban és Romániában felfelé, és pl. Szlovákiában lefelé mutat a ToT trendje EE, LT, RO: RGDI’>GDP’; SK: RGDI’<GDP’ HU: az árukereskedelemben hosszabb távon romlottak, a szolg. kereskedelemben javultak a cserearányok A cserarány-változások reáljövedelmi hatása a gazdaság nyitottságával együtt nő

A GDP és a belföldi felhasználás deflátora (bal tengely), a kettő aránya és a nemzetgazdasági külkereskedelem cserearány-mutatójának alakulása (jobb tengely), 1995-2017

Marton Ádám hozzájárulása a hazai cserarány-alakulás elemzéséhez (1970-es évek) A nemzetközi és a hazai külkereskedelmi áralakulás rendkívül alapos elemzése az árú-külkereskedelem árindexei alapján Szembeszállt az akkor (és a ma újra) dívó „sérelmi közgazdaságtannal” nem igaz, hogy a „nyugat” mindig „bánt minket” (akkor: kvótákkal és egyebekkel) kimutatta, hogy a külkereskedelmi cserearányok romlása nem a nyugat gonoszságához, hanem ahhoz volt köthető, hogy a hazai kivitel minősége – lényegében minden árucsoportban – egyre jobban lemaradt a nyugati piaci követelményektől ez akkoriban igen bátor szakmai kiállást jelentett; ma újra kezdjük megérteni ennek jelentőségét

Konvergencia a GDP és az RGDI alapján