Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szerver oldali programozás
Advertisements

C# nyelvi áttekintő A „Programozás C# nyelven (Illés Zoltán)”
Vezérlő utasítások.
Programozás I. Szelekciók: egy- és kétágú szelekció
Definíciók: Algoritmus: bármely véges sok lépéssel leírható tevékenység. Olyan pontos előírás, amely megmondja, hogy egy adott típushoz tartozó feladat.
Algoritmusok.
Összefoglalás 1. Pascal program szerkezete 2. Pascal típusai
Matematika és Tánc Felkészítő tanár: Komáromi Annamária
3. előadás (2005. március 1.) Utasítások, tömbök
Benczúr Zsolt VBA gyorstalpaló Benczúr Zsolt
Programozás alapjai.
C A C nyelv utasításai.
C A C nyelv utasításai. Ismétlés Utasítások csoportosítása.
Java programozási nyelv 2. rész – Vezérlő szerkezetek
Utasítások, elágazás- és ciklusszervezés C nyelvi utasítások
C++ Alapok, első óra Elemi típusok Vezérlési szerkezetek
Programozás I. Ciklusok
Programozás I. Egymásba ágyazott szelekciók, többágú szelekció
Vizuális és web programozás II.
A JAVA TECHNOLÓGIA LÉNYEGE Többlépcsős fordítás A JAVA TECHNOLÓGIA LÉNYEGE Platformfüggetlenség.
Vezérlési szerkezetek: elágazások, ciklusok
PHP I. Alapok. Mi a PHP? PHP Hypertext Preprocessor Szkriptnyelv –Egyszerű, gyors fejlesztés –Nincs fordítás (csak értelmező) Alkalmazási lehetőségek:
Programozás C# -ban Ciklusok.
Programozás C# -ban Elágazások.
C nyelv utasításai.
Ciklusok: 3. Hátultesztelő ciklus
Ciklusok: 2. Előltesztelő ciklus
ismétlődő (azonos vagy hasonló) tevékenységek megvalósítására szolgál
Tömbök és programozási tételek
Ciklusok (iterációk).
PHP nyelv. PHP Interpreteres nyelv → parancsértelmező szükséges hozzá Rasmus Lerdorf 1995 → személyes felhasználás (internetes önéletrajzának megtekintésének.
Készítette: Csíki Gyula
Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Algoritmusok.
Algoritmus szerkezetek
Java programozási nyelv Vezérlési szerkezetek
Algoritmusok.
Elnevezések, ciklusok, feltételvizsgálat
Objektum orientált programozás
Egyágú elágazás Szintaxis: if (feltétel)
A Visual Basic nyelvi elemei
Operátorok Vezérlési szerkezetek Gyakorlás
Barna Róbert KE GTK Informatika Tanszék Pénzügyi feladatok VBA támogatása 7. előadás.
Török Katalin és Marosi Nóra 11/c. Pascal: Az es években megjelent magas szintű programozási nyelv, közel áll az emberi gondolkodáshoz. Nevét.
Mintapélda Készítsünk programot, amely beolvas egy egész számot, és eldönti arról, hogy prímszám-e. Készítsünk programot, amely beolvas egy egész számot,
Excel programozás (makró)
C++2. Ciklusok elöltesztelő (for, while) A ciklusmag feldolgozása előtt történik a vizsgálat  lehet, hogy egyszer sem fut le. A soronkövetkező iteráció.
Adatszerkezetek és algoritmusok 2008/ Algoritmus Az algoritmus szó eredete a középkori arab matematikáig nyúlik vissza, egy a i.sz. IX. században.
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
TÁMOP /1-2F Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam Kivételek kezelése, ellenőrzött adatbevitel Czigléczky Gábor 2009.
TÁMOP /1-2F JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam Utasítás és blokk. Elágazás típusai, alkalmazása Kovács.
TÁMOP /1-2F Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam Alapvető programozási tételek megvalósítása Czigléczky Gábor 2009.
Algoritmus Algoritmus Az algoritmus szó eredete a középkori arab matematikáig nyúlik vissza, egy a i.sz. IX. században élt perzsa tudós nevének pontatlan.
Script nyelvek előadás
Programozási alapismeretek
Gépészeti informatika (BMEGEMIBXGI)
Script nyelvek előadás
Excel programozás (makró)
Algoritmizálás.
Programozás C# -ban Elágazások.
Bevezetés a programozásba Algoritmikus gondolkodás
JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam
Változók.
ITERÁCIÓ.
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Algoritmus készítés.
Előadás másolata:

Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam Vezérlési szerkezetek: elágazások, ciklusok Czigléczky Gábor 2009 TÁMOP 2.2.3-07/1-2F-2008-0011

Elágazások Gyakran előfordul, hogy a programban döntési helyzet alakul ki, azaz bizonyos feltétel(ek) teljesülésétől függően mást kell csinálnunk, mint amikor azok nem teljesülnek. Ezt hívjuk elágazásnak. Fajtái: egy-, illetve kétirányú elágazás többirányú elágazás

Elágazások: egy- és kétirányú Egyirányú elágazás: if (feltétel) { utasítások; } Kétirányú elágazás: if (feltétel) { utasítások; } else

Elágazások egymásba ágyazása Egymásba ágyazott elágazások: if (feltétel1) { utasítások; } else if (feltétel2) … else if (feltételn) else Például: if (x>0) { label1.Text="pozitív"; } else if (x<0) label1.Text="negatív"; else label1.Text="nulla";

Elágazások: többirányú Elágazás egy változó értékétől függetlenül switch (kifejezés) { case érték1: utasítások; break; case érték2: utasítások; break; case érték3: utasítások; break; … default: utasítások; break; } Szabályok: A kifejezés csak int vagy char típusú lehet. Intervallumot nem lehet megadni, és több értéket sem lehet felsorolni. Nem lehet két sorban a case után ugyanaz az érték. Ha a case után nem írunk utasítást, akkor a következő soron folytatódik a végrehajtás. A default utáni utasításokat akkor hajtja végre, ha egyik felsorolt érték sem egyezik meg a kifejezés értékével. A break utasítás minden ág végén kötelező!

Ciklusok Ciklusokat akkor használunk, amikor egy adott tevékenységet (ciklusmag) többször végre kell hajtanunk. Azokat a változókat, amelyektől a ciklus futása függ, ciklusváltozónak hívjuk. Fajtái: számláló: előre megadott számú alkalommal fut le a ciklusmag. elöltesztelő: egy feltétel teljesülésétől függően hajtja végre a ciklusmagot (előfordulhat, hogy egyszer sem, ha a feltétel már kezdetben sem teljesül) hátultesztelő: egyszer mindenképpen végrehajtja a ciklusmagot, majd addig ezt ismétli, amíg a feltétel teljesül.

Ciklusok: számláló Előre megadott számú alkalommal fut le a ciklusmag. for ( kezdőérték-adás; feltétel; ciklusváltozó növelése) { utasítások; } Példa: for (i=0; i<10; i++) listBox1.Items.Add(i.ToString()); A példában az i a ciklusváltozó, amely sorban felveszi a 0, 1, 2, 3, …, 9 értékeket, ezeket beírja a listába, majd a ciklus futása befejeződik. Megjegyzés: az i++ jelentése: i = i + 1.

Ciklusok: elöltesztelő Egy feltétel teljesülésétől függően hajtja végre a ciklusmagot Előfordulhat, hogy egyszer sem, ha a feltétel már kezdetben sem teljesül while (feltétel) { utasítások; } Példa: while (!f.EndOfStream) s = f.ReadLine(); listBox1.Items.Add(s); A példában addig olvasunk be egy szövegfájlból, amíg nem érünk a végére. Itt a ciklusváltozó szerepét az f fájlváltozó játssza.

Ciklusok: for és while A for és a while ciklusok lényegében egyformák a C# nyelvben. Példa: for (i=0; i<10; i++) { listBox1.Items.Add(i.ToString()); } int i=0; while (i<10) i++; Ez alapján bármelyik átírható a másikra! Figyeljünk oda, hogy a while ciklusból ne maradjon ki a ciklusváltozó változtatása, mert az végtelen ciklushoz vezet!

Ciklusok: hátultesztelő Egyszer mindenképpen végrehajtja a ciklusmagot, majd addig ezt ismétli, amíg a feltétel teljesül. do { utasítások; } while (feltétel); Példa: i=0; ossz=0; i++; ossz += i; // jelentése: ossz = ossz + i } while (i<10); A példában 1-től 10-ig összeadjuk a számokat.