Iglódi István rendezése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar színjátszás kezdetei
Advertisements

Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József 1791 Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József november 11-én született Kecskeméten.
Belső-erzsébetvárosi Általános Iskola, Szakközépiskola és Szakiskola
„Veled is megtörténhet” Színházi nevelés a Kolibri Színházban.
Az idézés.
I.Díj ARCHIKO KFT. és LENGYEL ÉPÍTÉSZ MŰTEREM KFT.
Társulatunk május 4-én alakult. 10 ÉVE SZOLGÁLJUK A NEMZETI ENERGIAPOLITIKÁT 1.
CSONGOR ÉS TÜNDE Sík Ferenc rendezése alapján A NEMZETI SZÍNHÁZ ● A● A Nemzeti Színházat először gróf Széchenyi István álmodta meg a Duna partjára. Pompázatos.
VARÁZSFUVOLA & CSONGOR ÉS TÜNDE MOZARTVÖRÖSMARTY.
G team. Vörösmarty Mihály :  Született: Nyék, december 1.  Armális nemesi család  Székesfehérvári Gimnázium  1816 pesti piarista gimnázium 
Paulay Ede Tokaj, márc. 2 - Budapest, márc. 12.
Ősbemutató Paulay Ede rendezése. Paulay Ede színész, rendező, dramaturg, színészpedagógus, igazgató, fordító március 12-én született Tokajban
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében A Nemzeti Színházban.
Paulay Ede (1836. márci márc. 12) Vörösmarty Mihály a Csongor és Tünde első színházi előadása Paulay Ede nevéhez fűződik, ez a nagy jelentőségű.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében. A NEMZETI SZÍNHÁZ története 1835-ben kezdték el építeni, 1837-ben kezdte el működését 1840-ig Pesti Magyar Színház.
Csongor és Tünde Németh Antal rendezésében. Németh Antal Modern irányzatok felé érdeklődött expresszionista Szintetikus rendezés ‘’kukucska” színpad térszínpad.
CSONGOR ÉS TÜNDE Sík Ferenc rendezésében (1976) Készítette: A Silly Seals csapata.
V ÖRÖSMARTY M IHÁLY : C SONGOR ÉS T ÜNDE 137 évvel ezelőtt, a színház világában.
SÍK FERENC CSONGOR ÉS TÜNDE Készítette: Szentivánéj Társulata Árkos Borbála Csiki Kata Mohácsi Orsolya Anna Rozgonyi Anna.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésésben. Pár szó a rendezőről…  Paulay Ede tokaji születésű rendező volt.  Rendező mivoltja mellett, még számos címet.
C SONGOR ÉS T ÜNDE Sík Ferenc rendezése (1976) Ferdinánd csapat.
1963.  diploma a Színház-és Filmművészeti főiskolán  pécsi Nemzeti Színház rendezője  Gyulai Várszínház vezetője  Nemzeti Színház.
Vörösmarty Mihály : Csongor és Tünde. Inspirációk Gergei (Gyergyai) Albert XVI. századi széphistóriája – a História egy Árgirus nevű királyfiról és egy.
Sík Ferenc: Csongor és Tünde
Csongor és Tünde, ahogy Sík Ferenc megálmodta
Készítette: Latabár Kálmán csoport
Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde
Paulay Ede: Csongor és Tünde
Csongor és Tünde Németh Antal rendezésében
Sík Ferenc rendezésében
Csongor és tünde Sík Ferenc.
Csongor és Tünde Rendezte: Paulay Ede 1879.
Paulay Ede rendezésében
/Paulay Ede rendezésében/
A misztérium Készítette: Lovász Lili, Süli Réka, Szekeres-Kovács Veronika.
Szabó Kira, Sándor Zsuzsanna, Magyar Fanni, Brenner Ági
Sík Ferenc – Csongor és Tünde
Paulay Ede rendezésében
A bemutató kezdéséhez entert nyomjanak!
Paulay Ede Csongor és Tünde Ősbemutató
Paulay Ede rendezésében
A Megalkuvók csapata bemutatja:
A színházkészítő.
Tragédia „Némethesen”
Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésében
Paulay Ede rendezésében
Műfaja: drámai költemény
Ember tragédiája Paulay ede.
Gyenes László mint Lucifer
AZ EMBER TRAGÉDIÁJA Paulay Ede.
Az ember tragédiája színdarab
Bemutató: Budapest; Nemzeti Színház, szeptember 21.
Nem mindennapi sikert aratott az előadás ami bizonyította Paulay páratlan tehetségét. Az ember tragédiája ősbemutatója a színháztörténet egyik legnagyobb.
Nemzeti Színház szeptember 21.
Az ember tragédiája Németh Antal rendezésében (1937)
„Be van fejezve a nagy mű, igen. A gép forog, az alkotó pihen.”
Iglódi István rendezése
Ősbemutató Paulay Ede rendezésében
Németh Antal Az ember tragédiája.
Az ember tragédiája Rendezte: Paulay Ede.
Paulay Ede rendezése, Az ember tragédiájának első színpadra vitele
1883. Szeptember 21-én mutatták be először
Madách Imre: Az ember tragédiája
Az ember tragédiája Bemutatta a Nemzeti Színház szeptember 21-én Paulay Ede rendezésében.
Rendezte: Dr. Németh Antal
Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésében
Az ember tragédiája a színpadon
Színpadon Az ember tragédiája
~Paulay Ede rendezésében~
PAULAY EDE RENDEZÉSÉBEN
Előadás másolata:

Iglódi István rendezése Készítette: K.O.V.Á.SZ

Iglódi István Kossuth-díj Született: 1944.04.29. (Magyarbóly) Elhunyt: 2009.12.03. (Budapest) Díjai: Kossuth-díj (1998), Jászai Mari-díj (1970, 1976), Érdemes művész (1986) 1966: színészként végez a Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1968: rendező diplomát szerez 1966–1973: tagja a Nemzeti Színháznak 1973-1982: a 25. Színház színész- rendezője 1982-1990: a József Attila Színház főrendezője 1990-től: a Nemzeti, és a Pesti Magyar Színház rendezője 1993-1996: a Művész, és a Thália Színház színésze 1996-1999: a Magyar Színház igazgató-főrendezője Kossuth-díj

Az előadás főbb információi A bemutató dátuma: 1997.03.14. Színház helyszíne: Budapest, Nemzeti Kamaraszínháza (Várszínház) Társulat: Nemzeti Színház, Budapest Nemzeti Kamaraszínháza (Várszínház)

Főbb szerepek Ádám: Széles Tamás Kállai Ferenc Ádám: Széles Tamás Lucifer: Garas Dezső, Csikos Sándor (váltott szereposztás) Éva: Söptei Andrea Az Úr hangja: Kállai Ferenc A Föld szellemének szava: Sinkovits Imre Széles Tamás Sinkovits Imre Söptei Andrea Csikos Sándor Garas Dezső

Az előadás főbb információ Koreográfus: Sebestyén Csaba Díszlettervező: Rózsa István Jelmeztervező: Schäffer Judit Dramaturg: Gecsényi Györgyi

Molnár Gál Péter kritikus többek közt ezt írta az előadásról… „Söptei Andrea - Éva - egy kétrészes fürdőruhában rohangál. A Paradicsomi színben valóban egy kétrészes fürdőruha volt rajtam – mondta a színésznő, és rohangáltam is. Én is tudtam, ahogy mindenki: az előadás nem sikerült jól. A próbafolyamat elején nagyon sokat beszélgettünk Garas Dezsővel, aki Lucifert, Széles Tamással, aki Ádámot alakította, és Iglódi Istvánnal. Akkor úgy tűnt, mindennek a későbbiekben is lesz jelentősége, de aztán a próbák előrehaladtával egyre inkább elsikkadt az a gondolati vonal, ráadásul elindult egy érezhető törekvés arra, hogy ne feltétlenül az igazságot keressük, hanem a közönség tetszését, így mindinkább a középszer felé mentünk. Egy nagy összeveszés lett a vége…”

Az 1883. szeptember 21.-i ősbemutató óta eltelt 117 évben SZÁMTALAN színpadon láthatták a Tragédiát… és minden bizonnyal a jövendő színházlátogatók újra és újra élvezhetik majd!